Acer Predator Helios 300 je posljednjih nekoliko mjeseci jedan od najpopularnijih prijenosnika srednjeg ranga. To se može najviše zahvaliti njegovoj pristupačnoj cijeni, Core H Intelovom procesoru, Nvidia GTX 1060 grafičkoj kartici te odličnim IPS zaslonom.

Postoji i novija verzija laptopa koja je u trgovinama dostupna od proljeća ove godine. Ta verzija je po dosta stvari slična prošlogodišnjoj iteraciji, ali uz jednu ključnu razliku. Verzija iz 2018. u sebi ima Intelov Coffee Lake procesor (što znači da ima i7 procesor sa šest jezgri, za razliku od prijašnjih četiri jezgre). Sve ovo ima utjecaj na performanse, temperaturu, bateriju i ostalo.

Osim nadogradnje u pogledu hardvera verzija iz ove godine dobila je i poboljšanja u zaslonu i bežičnom modulu. Proveli smo neko vrijeme sa nadograđenom i novijom verzijom Acerovog Predatora Helios 300 i skupili smo svoje dojmove na jednome mjestu, stoga nastavite čitati ako ste zainteresirani oko toga koji bi mogao biti jedan od najprodavanijih gamerskih laptopa u ovoj godini.

Acer Predator Helios 300 2018

Acer Predator Helios 300: Dizajn

Oko dizajna nećemo puno iz razloga što je dizajn Helios 300 modela već detaljno opisan u jako puno članaka, a ovogodišnji model je dizajnom jako sličan prošlogodišnjem. Najkraće rečeno- Predator Helios 300 je dosta glomazan 17-inčni prijenosnik izrađen od plastike i metala.


Na laptopu se dosta ističu logoi tvrtke i crveni elementi kojima se željelo dati do znanja da je to Acerov model i da se radi o Predator Helios 300 modelu. Što se tiče utora, Predator ih nudi poprilično, s time da ovaj model nema Thunderbolt 3.

 

Acer Predator Helios 300 touchpad

Acer Predator Helios 300: Tipkovnica i dodirnik

Tipkanje na Predatoru ide dosta dobro, s time da ovako ”kratkohodna” tipkovnica možda i neće baš biti za svakoga. Sve u svemu, tipkanje ide dosta dobro i dosta je tiho. Ono što može biti nezgodno jest ako tipkate na stolu koji je uzak i na koji ne možete nasloniti svoje ruke.

U tom slučaju laptop vam se može činiti previsok, a pomalo ušiljeni rubovi vam mogu smetati, pogotovo kada vaši zglobovi dođu u dodir s njima. Dodirnik je izrađen od plastike, no dosta je prostran i dobio je Precision drivere za bolje korištenje bez bilo kakvog zapinjanja.

 

Acer Predator Helios 300 zaslon

Acer Predator Helios 300: Hardver i preformanse

Acerova verzija Helios 300 prijenosnika je možda izvana dosta sličan svome prethodniku, no prave razlike se vide unutra, to jest ”ispod haube”. Naša verzija koju smo testirali imala je u sebi Core i7-8750H, 16 GB DDR4 RAM, Nvidia GTX 1060 sa 6 GB RAM-a i dvostruku pohranu: 256GB M.2 NVMe SSD i HDD od 1TB. Najveća novina je Coffee Lake procesor koji je sa svojih šest jezgri u svemu bolji od prošlogodišnjeg četverojezgrenog Kaby Lake procesora.

Prije nego što krenem na dio o performansama ono što se treba napomenuti jest to da su radna memorija i prostor za pohranu iznimno dostupni na ovom modelu, što još dodatno pojednostavnjuje mogućnosti nadogradnje. SSD je malo teže dostupan i da biste došli do njega trebati ćete maknuti cijelu stražnju stranu, što u stvari i nije toliko komplicirano samo uključuje više posla.

Što se tiče samih performansi treba reći da ovaj model prijenosnika sve zadatke obavlja sa lakoćom i bez greške , dok u isto vrijeme ne pokazuje nikakve znakove zagrijavanja. Sve što radi Predator Helios 300 radi ”hladno” i u tišini. Ono što je posebno dobro jest to što performanse ne opadaju niti pod opterećenjima i to sve dok je laptop uključen u struju.

Acer Predator Helios 300 recenzija

Procesor i grafička kartica rade jako dobro i iskorištavaju u potpunosti svoj potencijal (posebice uz pomoć TurboBoost-a), što dovodi do toga da su rezultati mjerenja više nego odlični. Što se tiče gaminga i tu su rezultati dosta dobri. Grafička kartica posao obavlja savršeno, dok se sitni problemi mogu opaziti kod procesora čiji radni takt zna opadati kod pokretanja zahtjevnijih naslova.

Sve u svemu, ovogodišnja verzija Predator Helios 300 prijenosnika svoj posao obavlja jako dobro (kada je uključen u struju), bez obzira na to što radi  te kakve aktivnosti obavlja, bez obzira na programe koje pokreće ili igre koje korisnik na njemu želi igrati. Ono što smo opazili jest, kao što sam već napisao, blago opadanje brzine procesora. No, to se događa u nekim situacijama i sve u svemu to neće imati nikakvu trajniju posljedicu na svakodnevno korištenje. Ako vam to smeta, dobra stvar je ta što se procesor može ”tweakati” čime se onda taj problem može otkloniti.

Acer Predator Helios 300 test

Imajte na umu i to da će performanse procesora i grafičke kartice biti dosta niže ako laptop ne držite uključenim u struju. Ako biste željeli ”gejmati”, pogotovo ako želite igrati zahtjevne igre bez da je laptop uključen u struju, to baš i neće ići.

 

Emisije (buka, toplina), povezivost i zvučnici

Sustav hlađenja je osmišljen tako da laptop koristi dva ventilatora koja su grupirana zajedno. Osim toga koristi se i set od tri cijevi koje odvode toplinu od procesora i grafičke kartice i koji su smješteni iznad ovo dvoje. Stražnja strana laptopa je dosta ”izrezana”, što znači da će ispusni zrak, to jest toplina bez ikakvih problema izlaziti iz uređaja. Jedino na što treba paziti jest to da stražnja i bočna strana laptopa bude što je više moguće otvorena kako bi se uređaj mogao što bolje ventilirati.

Acer Predator Helios 300 performanse

Kao rezultat svega ovoga laptop radi dosta tiho i neprimjetno. Ventilatori će u većini vremena ostati u potpunosti neaktivni, čak i kada radite svakodnevne stvari na njemu i zadatke koji nisu zahtjevni. Prilikom igranja igara, pogotovo onih zahtjevnih ventilatori postaju nešto glasniji, sa bukom od otprilike 40-50dB, koja je i dalje vrlo umjerena, i neće Vam raditi neke smetnje u igranju omiljenih igara.

Što se tiče topline, gornja strana prijenosnika, to jest ona iznad tipkovnice doseže temperature do vrlo umjerenih 40 stupnjeva. Prilikom igranja i obavljanja težih poslova ta se temperatura još nešto podiže, ali je sve u granicama umjerenog zagrijavanja. Dužim igranjem zahtjevnijih naslova temperatura zagrijavanja se osjeti, ali sve je u granicama normale i prihvatljivog, što je i očekivano kod ovakvih gaming laptopa.

Što se tiče bežične i Bluetooth povezivosti Acer se i ovoga puta odlučio na Qualcomm QCA6174 modul koji je primjetan na većini njihovih prijenosnika srednjeg ranga i koji je na našim testovima pokazao dosta dobre rezultate. Što se tiče LAN konekcije treba reći da ovaj model ima Gigabit-nu konekciju.

Posljednja stvar koju treba spomenuti ovdje je kamera. Smještena je na vrhu zaslona i okružena sa dva mikrofona i LED svjetlom. Vrije spomenuti da kamera ima širokokutnu leću, a fotografije su umjerene kvalitete, što je i za očekivati kod laptopa.

 

Baterija

Ovaj model na sebi ima bateriju Li-ion sa 4 ćelije i kapacitet od 48Wh, što mu daje oko 6h autonomije pri umjerenom korištenju do ponovnoh punjenja. Iako bi kapacitet baterije mogao biti i veći, treba uzeti u obzir da je baterija kod gaming laptopa samo nužnost za odrađivanje manje zahtjevnih zadataka, jer za pravo igranje i izvlačenje maksimalnih performansi iz ovog gaming laptopa, trebate ga uključiti u struju, jer tek tada dobivate potpunu hardversku snagu koju ima. Uređaj dolazi sa standardnim punjačem od 180 Wh i punjenje do 100% traje oko dva sata.

 

Acer Predator Helios 300 cijena

Sve u svemu

Bez obzira na performanse ovogodišnja verzija Acerovog Predator Helios 300 modela je velika nadogradnja u odnosu na prošlogodišnju verziju, sa boljim i ljepšim IPS full HD  zaslonom, snažnijim procesorom nove generacije, te bržim bežičnim čipom. Ostale stvari i mogućnosti su više-manje nepromijenjene, uključujući i dizajn, tipke koje imaju kratak hod i koje su dosta tihe, prosječna baterija i dosta dobri zvučnici.

Što se tiče performansi, ovogodišnja iteracija Predator Heliosa 300 je veliko poboljšanje u odnosu na verziju iz 2017. Intelov i7-8750H daje veliko poboljšanje u radu i omogućuje čak i do 50% više jezgri i threadova, dok i5-8300H model daje slične rezultate kao i i7-7700HQ iz prošle godine, ali po nižoj cijeni.

Sve u svemu, ako tražite prijenosno računalo koje je dobro ”zaokruženo”, koje ima vrlo dobru grafičku karticu, bez nekih nedostataka i po vrlo dobroj cijeni, u tom slučaju bi Predator Helios 300 mogao biti ono što tražite i ono što bi moglo zadovoljiti vaše apetite jer se radi o jako dobrom prijenosniku srednjeg ranga.

Acer Predator Helios 300 specifikacija

Predator Heliosa 300 specifikacija:

• Procesor: Intel Core i7 8750H 2.20GHz / 4.10GHz (9MB cache) Coffee Lake
• Zaslon: 17.3″ IPS Full HD 1920 x 1080
• Grafički sustav: nVidia GeForce GTX 1060 6GB DDR5
• Radna memorija: 16GB DDR4 2133MHz (2x SoDIMM, max 32GB)
• Tvrdi disk: 1TB SATA + 256GB SSD
• Optički uređaj: ne
• Dimenzije: 432.3 x 289.9 x 29 mm
• Masa uređaja: 3.0kg
• Jamstvo: 24 mjeseca fizičke osobe / 12 mjeseci pravne osobe
• Baterija: Li-Ion 4 ćelija
• Operativni sistem: Linux
• Mreža: da (Gb LAN)
• Bežična mreža: da (802.11a/g/n)
• Bluetooth: da
• Audio ulazi/izlazi: da
• HDMI: da
• USB podrška: 1x USB 3.1 Type C, 1x USB 3.1, 2x USB 2.0
• Čitač kartica: da
• Webkamera: da
• Boja: crna

Cijena: testirani model oko 10.000 kn, ustupio Acer Hrvatska

 

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here