Vaše prijenosno računalo radi kvalitetno, ali je trajanje baterije iznimno kratko? Razmišljate o kupnji nove baterije za vaše staro prijenosno računalo? Može li se nabaviti kvalitetna baterija za laptop kako bi sa zamijenila stara baterija koja više ne funkcionira dobro?

Prijenosna računala s mjesecima i godinama rada stare i postaju manje upotrebljiva. Iako su starenju izloženi svi dijelovi računala, to se starenje nekako najviše očituje u trajanju baterije. Naime, baterija laptopa nakon godinu ili dvije počinje gubiti kapacitet, a nakon nekoliko godina u potpunosti je neupotrebljiva.

Unatoč lošoj bateriji, ostatak laptopa može funkcionirati kvalitetno – pa mnogi razmišljaju o kupnji nove baterije. Nova baterija omogućila bi vašem starom laptopu da ponovno postane mobilan i gotovo jednako funkcionalan kao što je bio na početku kada ste ga kupili. No, je li kupnja nove baterija za stari laptop pametna ideja i na što prilikom kupnje trebate pripaziti?

U nastavku teksta donosimo vam 8 savjeta – ako razmišljate o kupnji nove baterije za vaše prijenosno računalo. Evo na što sve trebate pripaziti prilikom kupnje baterije za laptop:

 

Kupite bateriju samo ako računalo dobro radi

Kupnja nove baterija za laptop isplativa je onog trenutka – kada ste sigurni da ostale performanse prijenosnog računala nisu narušene. Dakle, sve ostale komponente računala trebaju raditi kvalitetno – i tek onda se isplati posegnuti za novom baterijom.

Da ostale komponente rade kvalitetno najbolje ćete znati po tome koliko ste zadovoljni performansama korištenja računala. Ako se vaši programi i aplikacije na računalu otvaraju brzo i funkcioniranju kvalitetno (slično kao kada ste kupili računalo) – onda možete zaključiti da računalo dobro radi. Samim time, takvo je prijenosno računalo pogodno za kupnju nove baterije.

Ako prijenosno računalo ima određenih fizičkih oštećenja ili softverskih zastajkivanja – onda možda i nije vrijeme za kupnju nove baterije. U tom slučaju, možda biste trebali razmisliti o kupnji novog prijenosnog računala.

vađenje baterije iz laptopa

 

Nemojte kupovati rabljene baterije

Što se tiče ponude baterija za laptope, na internetu možete pronaći svakakve ponude. Vodite se logikom da ono što je iznimno povoljno – nije najbolji odabir. Niske cijene uglavnom imaju one baterije – čije je funkcioniranje djelomično narušeno (bilo starošću, bilo prethodnim korištenjem).

Iako ćete rabljene baterije u prodaji pronaći čak za manje od 100 kuna – kupnja rabljenih baterija se ne isplati. Reći ćemo da kupnjom rabljene baterije zapravo kupujete “mačka u vreći”. Nikada ne možete znati kroz kakve je sve životne nedaće prišla rabljena baterija i koje su zapravo njezine mogućnosti.

Dakle, naša preporuka je da ne kupujete rabljene baterije za prijenosna računala. Iako njihova cijena izgleda primamljivo – uglavnom se radi o dotrajalim baterijama koje nisu znatno bolje od vaše problematične baterije. Izbjegavajte rabljene baterije u širokom luku.

 

Razmislite o kupnji zamjenske baterije

I dok su rabljene baterije loš odabir, puno bolji odabir su zamjenske baterije. Radi se o baterijama koje su napravljene za točno određene modele prijenosnih računala, ali iza kojih ne stoje osobno brendovi proizvođača računala. Dakle, to su baterije koje funkcioniraju kvalitetno (vjerojatno ne tako dobro kao originali), ali na sebi nemaju logotipe proizvođača prijenosnih računala.

Iza takvih zamjenskih baterija uglavnom stoje kineski brendovi, koji u segmentu baterija vide dobru priliku za zaradu. Valja naglasiti kako su te baterije uglavnom slične originalnim baterijama jer ionako se i originalne baterije proizvode na dalekom istoku. No, valja pripaziti što i kako kupujete – jer zamjenske baterije mogu biti potencijalno opasan problem za vaše računalo i zdravlje.

Iako na tržištu postoje pravila poslovanja i standardi sigurnosti, neke od tih baterija možda se mogu provući ispod tih provjera – pa mogu stvoriti potencijalno opasan problem. Primjerice, neka baterija može uzrokovati zapaljenje ili eksploziju – mada vjerujemo da su takvi primjeri rijetki.

Kupnja zamjenske baterije možda vam neće donijeti top performanse, no zasigurno će uštedjeti dio novca u vašem novčaniku. Ako imate ograničen budžet, kupnja zamjenske baterije za laptop nameće se kao logično rješenje. No, valja biti na oprezu – i dobro provjeriti što točno kupujete.

laptop sa najdužim trajanjem baterije

 

Kupnja originalne baterije je siguran odabir

Jedini ispravan odabir kod kupnje baterije zapravo bi trebala biti – nabavka originalne baterije. To je baterija iza koje stoji proizvođač laptopa i samim time garantira kako je u potpunosti u skladu s performansama, odnosno zahtjevima koje računalo traži. Dakle, kupnjom originalne baterije sigurni ste da neće doći do oštećenja uređaja i da će baterija funkcionirati upravo onako – kako je to naveo proizvođač na deklaraciji.

Nedostatak tih baterija je uglavnom visoka cijena. Naime, proizvođačima računala u interesu je da prodaju nova računala, a prodajom baterija – nestaje potreba za novim računalima. Ako vaše računalo nije staro, kupnja originalne baterije vrlo vjerojatno je pametan odabir – jer time eliminirate razne probleme koji mogu doći s rabljenim ili zamjenskim baterijama.

 

Kupnjom putem interneta možete uštedjeti

Nove baterije za laptop nisu nešto što se svakodnevno traži u prodavaonicama elektroničkom robom – po postoji velika vjerojatnost da takve robe prodavači i nemaju baš na zalihi. S druge strane, ako nema potražnje i interesa – vrlo vjerojatno neće biti niti nekih prigodnih popusta. S obzirom na to da te baterija moraju negdje stajati, mogućnost je da će cijena u prodavaonicama za baterije biti znatno veća – nego li cijena kupnje na internetu.

Što se tiče kupnje baterija za prijenosna računala na internetu imate nekoliko opcija – kupnja s domaćih web trgovina, kupnja sa stranih web shopova ili kupnja putem interneta direktno od proizvođača. Domaći proizvođači vrlo vjerojatno će vam ponuditi najbržu dostavu – pa ako vam je nabavka baterije prioritet, kupnja na domaćim web trgovinama je najbolji izbor.

Kupnja putem stranih web trgovina, posebice onih velikih – vrlo vjerojatno vam garantira najbolju cijenu baterije. Naime, takvi web shopovi prodaju velike količine stvari i uglavnom su cijene nešto niže – zbog toga što je broj korisnika (kupnji) znatno veći. Dodat ćemo samo još informaciju da postoje web trgovine koje su specijalno namijenjene za prodaju baterija – i tamo možete naći super popuste.

Što se tiče kupovine direktno od proizvođača – to je garancija da dobivate vrlo vjerojatno najbolju kvalitetu baterije. Konkretno, proizvođači će vam dostaviti “svježu” bateriju čiji datum proizvodnje nije stariji od godinu dana. To za sobom povlači činjenicu da je ta baterija obećanog kapaciteta i da njezino funkcioniranje nije narušeno. Dakako, vjerojatno će uz takvu bateriju doći i zadovoljavajuća garancija.

laptop baterija

 

Pripazite na trajanje garancije

Iznad smo spomenuli garanciju kao jednu od odrednica prilikom kupnje baterija, a sada ćemo taj dio malo pojasniti. Naime, garancija na bateriju je iznimno važna jer samim time imate prilike reklamirati bateriju – ako ne funkcionira kako je obećano. Većina prodavača nudi vam godinu dana garancije na bateriju zato što nakon tih godinu dana baterija počinje slabiti i gubiti svoje performanse.

Preporuka je da nikako ne kupujete bateriju za laptop koja nema garanciju. Kada neki novi proizvod nema garanciju to je signal da možda nešto ne valja s tim proizvodom. Moguće je da baterija nije nova ili da njezin kapacitet ne odgovara obećanom na deklaraciji. Dakle, izbjegavajte kupnju baterija bez garancije.

Što se tiče baterija s garancijom, trajanje te garancije može varirati od proizvođača do proizvođača. Nekakav minimum iznosi 6 mjeseci, a optimalno je odabrati bateriju čija je garancija barem godinu dana. Dakako, što je garancija na bateriju duža – to je ta baterija vjerojatno bolji odabir. Ako vam nakon godinu dana baterija ne radi više kakao treba, a trajanje garancije je više od godine – onda imate priliku zamijeniti tu svoju dotrajalu bateriju. U slučaju garancije – više je bolje.

 

Pripazite na modele i specifikacije

Iako proizvođači prijenosnih računala uglavnom stavljaju istu bateriju na više modela, to ne mora uvijek biti slučaj. Dapače, svaki je model računala jedinstven i uvijek treba pripaziti na to da baterija koju kupujete odgovara točno vašem modelu računala. Sasvim je logično da primjerice bateriju dužine 20 centimetara za Toshiba laptop ne možete strpati u Lenovo laptop čija je baterija možda 5 centimetara kraća ili dulja. Ovdje problem nije samo u različitim dimenzijama baterija, već i u postavki konektora ili odgovarajućoj voltaži.

Kada tražite novu bateriju za svoje prijenosno računalo obavezno tražite laptop prema točnom nazivu svog modela. Dakle, upišite svako slovo i brojku koja stoji na poleđini vaše prijenosnog računala – a koje aplicira naziv vašeg modela. Nikako nemojte kupovati bateriju koja točno ne odgovara vašem tipu modela računala. Što se tiče samih dimenzija i oblika – to ćete lako razaznati s fotografija, no valja pripaziti još i na konektore – koji kod različitih laptopa i baterija mogu biti drugačije postavljeni.

Jedna od važnijih stvari kod kupnje baterije je da voltaža nove baterija odgovara voltaži stare. Dakle, nova baterija ne bi smjela imati niti više niti manje volti. To je iznimno važno jer ispravnom voltažom omogućuje se računalu normalno funkcioniranje.

Prilikom kupnje nove baterije neki će vas prodavači zatražiti da napišete točnu oznaku modela i voltažu koja je potrebna vašem računalu. Na taj način, prodavači će znati točno odrediti koje je baterija za vas – i ne biste trebali imati nikakvih problema kod korištenja. Ako niste sigurni u kupnju modela baterije – definitivno se posavjetujte s prodavačima ili stručnjacima.

kako optimizirati bateriju na laptopu

 

Istražite mogućnosti većeg kapaciteta

Iz godine u godinu proizvođači baterija uspijevaju ugurati veći kapacitet u manje prostora. Iako ti pomaci nisu značajni, ipak vam u nekim situacijama mogu biti od koristi. Zamislite sastanak na kojem vam se prijenosno računalo ugasi taman prije finalnog govora – tada bi vam taj mali dodatni kapacitet jako puno značio.

Bilo kako bilo, na tržištu postoje baterije čiji je kapacitet bolji od originalnih baterija koje su ugrađene u nova računala kada ih kupujete. Dakle, teoretski je moguće novom baterijom dobiti duže korištenje računala – od računala kada ste ga kupili. Kao što smo već rekli, razlike nisu značajne, ali se mogu pokazati jako dobrima u određenim trenucima. Bilo kako bilo, pogledajte kakav kapacitet nudi nova baterija koju kupujete – i nemojte uzimati one baterije čiji je kapacitet znatno manji od originala. Što je kapacitet veći – vaša će vam nova baterija osiguravati dulji rad na prijenosnom računalu. Stoga, birajte mudro.

 

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here