Tražite kvalitetno i brzo prijenosno računalo? Žalite saznati koja su to najbrža i najkvalitetnija prijenosna računala u ponudi na tržištu u početku 2019. godine? Zanima vas koje su performanse najbržih laptopa i kako će izgledati 2019. godina na tržištu prijenosnih računala?

Prijenosna računala danas su dostupna svakome i kvalitetno računalo može se nabaviti već za nekoliko tisuća kuna. Ipak, ako tražite fantastične performanse i izdržljivost, morat ćete izdvojiti nešto više novca u novčaniku za nabavku takvog računala. Današnji članak posvetit ćemo upravo snažnim prijenosnim računalima koja mogu obaviti svaki zadatak koji korisnik stavi pred njih – a možemo ih nazvati najboljim prijenosnim računalima na tržištu.

Snažno prijenosno računalo mora zadovoljiti nekoliko važnih kriterija da bi se zaista moglo uvrstiti na ljestvicu najboljih računala na svijetu. Prije svega, u srcu tog računala mora kucati procesor iznimne snage, izrađen u najmodernijoj tehnologiji i oplemenjen nekim naprednim značajkama.

Zatim, za kvalitetan rad računala uz procesor presudna je i količina RAM-a, koja se u ekstra brzim računalima mora penjati preko 16 i 32 GB. Od velike pomoći u radu računala je i kvalitetna grafička kartica, kao i tvrdi disk. No, maksimalna brzina postiže se tek onog trenutak kada su sve komponente optimizirane i kada čine jednu srodnu cjelinu sa softverskim dijelom.

U nastavku teksta slijedi lista 8 najbržih prijenosnih računala koja možete kupiti u 2019. godini:

HP ZBook 17 G4

HP ZBook 17 G4

HP u svojoj ponudi nudi nekoliko fantastičnih prijenosnih računala, a HP ZBook 17 G4 jedno je od najboljih računala na svijetu. Radi se o prijenosnom računalu fantastičnih performansi koje je u prvom planu namijenjeno grafičkim dizajnerima i ljudima koji puno vremena provode u programima za grafiku.

U srcu uređaja kuca procesor Intel Xeon E3 1535M koji radi na taktu 3.1GHz, a kao pomoć u radu procera na raspolaganju je i nevjerojatnih 64GB RAM-a. Za fantastičan grafički prikaz brine se moderan 4K DreamColor zaslon, koji ostvaruje fantastične performanse u suradnji s grafičkom karticom Nvidia Quadro P5000 (koja se nalazi i u nekim drugim modelima laptopa sličnog ranga).

Valja naglasiti kako je grafička kartica pripremljena za VR trend koji dolazi. Od nedostataka izdvojit ćemo ne baš predivan dizajn koji ima mjesta za poboljšanje, ali i baterija koji bi mogla biti znatno bolja. U konačnici, HP ZBook 17 G4 laptop sjajna je stvar za sve koji se bave grafikom (u bilo kojem smislu), no da biste postali vlasnik ovog uređaja morate pripremiti ne baš malenih 2.400 dolara.

 

Apple Macbook Pro 2018

Apple MacBook Pro 15-Inch (2018)

Apple je poznat po tome da korisnicima želi pružiti uređaje vrhunskih performansi koji bi trebali odolijevati svim zadacima. Prijenosno računalo Apple MacBook Pro napravljeno je po mjeri kreativnih stručnjaka kojima su potrebne snažne karakteristike, kako bi mogli nesmetano obavljati svoj rad na računalu. S obzirom na to da se radi o uređaju koji dolazi iz kompanije Apple, odmah ćemo naglasiti kako je na njemu instaliran operativni sustav MacOS.

U središtu ovog računala nalazi se procesor Intel Core i9-8950HK koji funkcionira odlično zahvaljujući 32GB radne memorije i grafičkoj kartici AMD Radeon Pro 560X. Korisnik na raspolaganju ima 2TB memorije za pohranu podataka te monitor veličine 15.6 inča koji radi na nešto manjoj rezoluciji od uređaja koji smo prethodno predstavili (2880 x 1800 px).

Od glavnih prednosti ovog računala svakako ćemo izdvojiti sjajnu bateriju koja je iznimno izdržljiva, ali i fantastičan procesor koji smo malo prije spomenuli. Jasno, Apple je uložio puno truda i u dizajnerski dio pa smo dobili elegantno metalno kućište koje mijenja boju ovisno o temperaturi. Od nedostatka možemo samo spomenuti kako ne bi bilo loše da postoji više ulazno/izlaznih utora, a i cijena bi mogla biti nešto niža. Ovaj uređaj možete nabaviti po cijeni od 2.099 dolara.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme test

Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Među najbržim prijenosnim računalima za 2019. godinu svoje je mjesto pronašao i brend Lenovo. Ovaj poznati svjetski proizvođač prijenosnih računala posebno je ponosan na svoju perjanicu Lenovo ThinkPad X1 Extreme. Računalo je to sjajnih performansi i grafike koje može zadovoljiti potrebe iznimno zahtjevnih korisnika. Iako je u prvom planu namijenjeno poslovnim korisnicima, doslovce ga može koristiti bilo tko.

Za bezbrižan rad računala brine se nešto oskudniji procesor Intel Core i7-8750H, koji radi na taktu od 2.2GHz. Za grafički dio zadužena je kartica Nvidia GeForce GTX 1050 Ti te zaslon veličine 15.6 inča, koji se pokazao kao dobar odabir. Što se tiče memorije, računalo na raspolaganju ima 32GB RAM-a, dok korisnik može koristiti 1TB memorije za pohranu podataka.

Računalo s dizajnerske strane izgleda prilično kvalitetno i elegantno, a i iznimno je lagano. Od prednosti vrijedi izdvojiti kvalitetan monitor na dodir koji omogućuje prikaz 4K rezolucije. Zamjerku možemo pronaći u tome što računalo nema i9 procesor i što je baterija nešto slabija u odnosu na konkurenciju. Ipak, ako vam se ovo računalo sviđa i želite ga nabaviti budite spremni potrošiti od 1.600 dolara na više, ovisno o tome na kakvu ponudu naletite.

 

Dell Alienware 17
Dell Alienware 17

Alienware 17 R5

Alienware računala uvijek su privlačila pažnju gejmera, a ništa drugačije nije ni s ovim uređajem. Naime, Alienware 17 R5 je računalo koje je namijenjeno gejmerima i performanse su prilagođene upravo takvom korištenju. Unutar računala nalazi se Intel Core i9-8950HK procesor koje smo imali prilike vidjeti i u MacBook Pro računalu koje smo prethodno opisali. Na raspolaganju računalo ima 32GB radne memorije, dok korisnik može koristiti 1.5TB memorije kako bi pohranio podatke koji mu trebaju.

Jedan od temelja kvalitetnog gejmerskog računala svakako je dobra grafička kartica, a u ovom slučaju radi se o kartici Nvidia GeForce GTX 1080. S obzirom na ciljanu publiku važan je i prikaz sadržaja na ekranu pa ovo računalo ima nešto veći ekran, dimenzija 17.3 inča, što mu omogućava rezoluciju od 2560 x 1440 piksela. Problematičan dio ovog računala je baterija koje može izdržati svega nekoliko sati bez punjenja, dok pohvale idu na račun sjajnog dizajna i osvjetljenja koje je prilagođeno gejmerskom sektoru. Ovo računalo možete nabaviti po cijeni nešto većoj od 3.000 dolara.

MSI GT75 Titan

MSI GT75 Titan 8RG

MSI GT75 Titan 8RG je prijenosno računalo koje je namijenjeno profesionalnim gejmerima i onima koji to namjeravaju postati. Uz iznimno kvalitetne performanse, ovo računalo je i ekstremno visoke cijene – pa će se ga tek rijetki moći (i htjeti) priuštiti. Procesor Intel Core i9-8950HK već smo vidjeli i na drugim računalima na listi, tako da u ovom segmentu MSI GT75 Titan 8RG ne odskače puno od konkurenata. Tu je standardno 32GB radne memorije, ali samo 512 GB memorije za pohranu podataka. Grafička kartica Nvidia GeForce GTX 1080 također je već viđena na drugim računalima na ovoj listi, dok je rezolucija nešto niža u odnosu na konkurente (1920 x 1080). Ipak, ovaj 17.3 inčni zaslon dobio je mnoge pohvale za kvalitetan prikaz slike, a isto se može reći i za kvalitetne zvučnike koji daju prilično glasan i čisti zvuk.

Zamjerki na ovo računalo ima nekoliko, a jedna od važnijih je svakako kratko trajanje baterije i napajanje uz pomoć dva adaptera. Također, računalo je nešto većih dimenzija i ima nešto drugačiju tipkovnicu u odnosu na ono na što smo inače navikli. Veliki problem mogla bi biti i cijena koja se kreće negdje oko 2.900 dolara, što ovo prijenosno računalo čini najskupljim na našoj listi.

Acer Predator Helios 500

Acer Predator Helios 500

Među najbrža prijenosna računala na svijetu u 2019. godini uspjeli smo uvrstiti i jedno Acerovo prijenosno računalo. Iako performansama malo kaska za konkurencijom s liste, činjenica je da se radi o sjajnom računalu koje je u prvom planu namijenjeno gejmerima.

U srcu uređaja nalazi se Intel Core i7-8750H procesor koji radi na taktu 2.2GHz, a uz to računalo nudi samo 16GB radne memorije. Što se tiče memorije za pohranu podataka, korisnici na raspolaganju imaju 1.26TB. Nažalost, na raspolaganju imaju i prilično oskudnu bateriju koja može izdržati bez punjenja tek nešto više od 2 sata rada. Za grafiku se brine monitor od 17.3 inča koji radi zahvaljujući Nvidia GeForce GTX 1070 grafičkoj kartici. Što se tiče dizajna pohvale možemo dati za kvalitetnu rasvjetu tipkovnice, dok nas plastično kućište baš i nije oduševilo. Super stvar je što se na jednostavan način može izvući maksimum iz procesora, no to će se desiti na uštrb potrošnje baterija koja je veliki kamen spoticanja za buduće kupce. Ako vam se ovo računalo sviđa, možete ga nabaviti za nešto manje od 2.000 dolara.

dell latitude 12 2017

Dell Latitude 5591

Za kraj naše liste predstavit ćemo računalo koje je cjenovno najprihvatljivije kupcima, no i dalje ga možemo uvrstiti među najbrža prijenosna računala na tržištu. Dell Latitude 5591 prijenosno je računalo namijenjeno poslovnim korisnicima, što se dokazuje i performansama koje nisu u potpunosti  primjerene gejmerima.

Procesor Intel Core i7-8850H radi na 2.6GHz i uz pomoć 16GB RAM-a postiže prilično dobre rezultate obrade podataka. Za grafički dio zadužena je Nvidia GeForce MX130 kartica koja može na monitoru od 15.6 inča prikazati rezoluciju 1920 x 1080 piksela. Korisnik na raspolaganju ima 512 GB memorije za pohranu podataka, a ono što bi moglo oduševiti korisnike je trajanje baterije koje bez punjenja može raditi i do 12 sati. Od prednosti je potrebno izdvojiti udobnu tipkovnicu i mnoštvo priključaka, dok je nedostatak nedovoljno dobar zaslon računala. Sve ove performanse ukalupljene u računalo Dell Latitude 5591 koštat će vas otprilike 1.000 dolara.

 

 

Zaključak

Kupnja brzog pametnog računala isplati se onog trenutka kada ste zaista uvjereni da ćete to računalo koristiti pod maksimalnim opterećenjem. Uglavnom potrebu za time imaju gejmeri i ljudi koji rade u grafičkim strukama (video i fotografije) gdje je velika potražnja za dobrim performansama.

Ako razmišljate o kupnji iznimno brzog i kvalitetnog prijenosnog računala, lista iznad je kao stvorena za vas. Na listi se nalaze najbrža i slobodno možemo reći najbolja prijenosna računala koja možete nabaviti u 2019. godini. S obzirom na to da je tek početak godine, do kraja 2019. možda se na tržištu pojavi još nešto bolje – no i ova su prijenosna računala sasvim dovoljna da zadovolje sve vaše tehnološke potrebe.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Odlične perfomanse da, naveli ste prave zvijeri, ali najbrži nije nešto precizan izraz.

    Malo je zbunjujuće i netočno savjetovati ljude da ovo što ste nabrojali ima veze sa brzinom. Za što brže otvaranje aplikacija i rad na računalu je najzaslužniji SSD.
    Recimo stavite 64GB RAM, najjači procesor na tržištu i najjaču grafičku karticu na običan hard disk, i takvo računalo će biti na oko sporije od računala starog deset godina sa SSD diskom.

    Ali da ste pojasnili da možda mislite na nekakvu brzinu renderiranja ili perfomansi prilikom rada na zahtjevnim aplikacijama ili video igrama to stoji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here