OLED zasloni (OLED je kratica od ”Organic Light Emitting Diode” ili u prijevodu organska dioda koja odašilje svjetlost) zauzimaju sve veći prostor na svjetskoj tehnološkoj sceni. Ono zbog čega korisnici sve više vole OLED zaslone jest zbog načina stvaranja svjetlosti.

Umjesto osvjetljavanja na kakvo smo naviknuli kod LED ili IPS LCD zaslona, OLED zasloni prilikom odašiljanja svjetlosti za to koriste svaku pojedini točkicu. Svaki pixel koji se nalazi na OLED (ili Super AMOLED) zaslonima svijetli ”za sebe”, što omogućuje prirodnije, bogatije i šarenije spektre boja i ”dublje” nijanse crne boje, što je nešto što niti jedan LCD zaslon ne može stvoriti.

Osim toga OLED tehnologija prikazuje jasniju, svjetliju sliku. Energetski je učinkovitija, slika na OLED zaslonima prikazuje bolji kontrast. Dugi niz godina OLED tehnologija bila je ograničena samo na televizijske i mobilne uređaje. No prije nekoliko godina stvari su se počele mijenjati. OLED tehnologija prikaza slike počela je svoje mjesto pronalaziti i na zaslonima prijenosnih računala.

Danas su prijenosna računala sa OLED zaslonima jedna od najkvalitenijh na tržištu, jer osim OLED-a ta računala na sebi imaju i ostala obilježja visoke kvalitete. U nastavku ćemo reći nešto o pet fenomenalnih prijenosnih računala sa OLED zaslonima koje želimo kupiti u 2019. godini.

lenovo yoga c730

Lenovo Yoga C730

Jedan od najboljih prijenosnih računala koja se mogu pohvaliti da na sebi imaju OLED zaslon (i koji je bio predstavljen na ovogodišnjem CES sajmu) bio je Lenovo Yoga C730. Radi se o prijenosniku od 15.6 inča sa OLED zaslonom koji ima podršku za 4K prezentaciju slike. Radi se o hibridu prijenosnog računala i tableta koji osim OLED-a i drugih zgodnih mogućnosti ima punu podršku za Windowsovu Ink olovku.

Da ne bi sve bilo na OLED zaslonu i podršci za Windows mogućnosti, pobrinule su se specifikacije koje će oduševiti sve one koji žele snažno i brzo prijenosno računalo koje nije velikih dimenzija. Lenovo Yoga C730 se tako može pohvaliti osmom generacijom Intelovog i7 procesora, 16 GB radne memorije i SSD-om od 512 GB. Ako tražite da uz to prijenosnik bude i tanak, ne morate više tražiti jer je Yoga C730 ”debeo” samo 17 milimetara.

Od dodatnih mogućnosti tu su čitač otisaka prstiju, mogućnost prepoznavanja lica za olakšavanje otključavanja te USB-C utor sa podrškom za Thunderbolt 3. Prema onome što se zasad može znati Lenovo Yoga C730 jedan je od najimpresivnijih OLED hibrida prijenosnih računala i tableta koje smo dosad mogli vidjeti. Datum kada bi se ovaj ljepotan trebao pojaviti na europskom tržištu je početak travnja ove godine.

 

Alienware 13 R3 OLED

Alienware 13 R3

U slučaju da tražite prijenosno računalo sa OLED zaslonom srednje visokih performansi koji nudi više nego zadovoljavajuće vizualne efekte uz snažan i vrlo brz hardver onda je Alienware 13 R3 model koji će vas zasigurno zadovoljiti! Ako ste uz to još i gamer (ili to želite postati) onda će ovaj Alienwareov model kod vas osvojiti još više bodova, s obzirom na renome i dobar glas koji spomenuti proizvođač već godinama nosi na tržištu gamerskih prijenosnika (osim toga, Alienware 13 R3 bit će prvi gamerski laptop koji će na sebi imati OLED zaslon).

OLED-ov zaslon osjetljiv na dodir koji pruža kvalitetu slike od 1440p, grafičke kartice koje su osmišljene za gaming u virtualnoj stvarnosti, portabilan ekran od 13.3 inča, sve ovo su samo neke od mogućnosti zbog kojih će se velik broj gamera odlučiti za ovaj model.

Dodajmo tu još i Nvidia-inu GTX grafičku karticu iz serije 10, podršku za Graphic Amplifier, odnosno mogućnost da se preko vanjske posebne kutije uključi ”desktop” grafička kartica za još bolje performanse i dobili smo pravi prijenosni ”high-end” stroj za igranje najnovijih naslova na najvećim postavkama!

Tipkovnica prijenosnika izgleda vrlo moderno. Vanjsko osvjetljenje olakšat će noćno tipkanje i igranje, a radna memorija i SSD moguće je, zahvaljujući vrlo dostupnim donjim panelima, vrlo lako nadograditi. Sve u svemu odličan OLED gaming prijenosnik!

Samsung Galaxy Book 12

Samsung Galaxy Book 12

Samsung Galaxy Book 12 je prijenosno računalo s mogućnošću odvajanja ekrana. S obzirom na to da se radi o Samsungu, a znamo da je Samsung poznat po svojim Super AMOLED (poboljšana i na Samsungov način prilagođena verzija OLED zaslona) zaslonima kvaliteta slike je na zavidno visokoj razini, što će znati prepoznati svatko onaj tko je barem jednom u životu koristio neki od Samsung Galaxy pametnih telefona.

Tipkovnica je vrlo udobna za korištenje sa umjerenim putem tipki. Prijenosnik je dizajniran na vrlo uglađen i moderan način, što znači da je dizajn još jedna od prednosti ovog modela. Vrlo lagan i prenosiv, Samsung Galaxy Book 12 dolazi sa posebnom S-olovkom koja će vam osigurati ”oštro” i vrlo responzivno iskustvo korištenja (što je posebice osjetno i primjetno kod pisanja).

Galaxy Book 12 na sebi ima Super AMOLED zaslon rezolucije 1440p uz podršku za HDR sadržaj. Ako se odlučite za ovaj prijenosnik pokušajte na njemu gledati nešto u HDR-u; zapanjit će vas širina spektra boja koju zaslon ovog uređaja daje!

U pogledu specifikacija Galaxy Book 12 ne nudi ništa spektakularno. Ipak, 4 GB radne memorije, SSD od 128 GB te sedma generacija Intelovog Core i5 procesora uz dva USB-C utora bit će više nego dovoljno za svakodnevno korištenje.

HP Spectre X360 OLED

HP Spectre X360 OLED

HP-ov Spectre X360 OLED je hibridni model koji, kao što naziv govori, dolazi sa OLED zaslonom rezolucije 1440p. Model je vrlo tanak i zahvaljujući mogućnosti zbog koje se zaslon može staviti pod kutem od 360 stupnjeva Spectre X360 OLED bit će idealan za gledanje filmova ili igranje igara.

Specifikacije dodatno pokazuju da se radi o uređaju visoke klase. Intelov Core i7-6500U procesor sa 8 GB RAM i SSD-om od 256 GB, zaslon osjetljiv na dodir i dugotrajna baterija govore u prilog tomu da je HP još jednom napravio odličan posao i da ćemo u ovoj godini uživati u visokokvalitetnom HP-ovom OLED prijenosnom računalu.

 

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Premda se radi o starijem modelu, Lenovo ThinkPad X1 Yoga zaslužuje biti u ovome članku iz više razloga, jer se i dalje radi o vrlo dobrom prijenosnom računalu koji u sebi objedinjuje kvalitetu performansi, mogućnosti i prekrasne vizualne efekte. Radi se o ”2-u-1” prijenosnom računalu permium performansi, tankog dizajna i fantastične vizualne kvalitete.

14-inčni QHD OLED zaslon, sa Intelovim i7 procesorom radnog takta 2.8 GHz i 16 GB RAM (postoji i cjenovno pristupačniji model koji dolazi sa 8 GB RAM i Intelo Core i5 procesorom) te baterijom koja može potrajati i do 15 sati Lenovo ThinkPad X1 Yoga i danas je odličan izbor za sve one koji od prijenosnika traže dobar omjer cijene i kvalitete.

OLED tehnologija je, kako neki kažu, tehnologija čuda. Ono što LCD ne može, OLED može i to s lakoćom. Ovih pet modela prijenosnika pokazuju samo dio onoga što OLED može postići kada se ova tehnologija ujedini sa prijenosnim računalima. Puni potencijal OLED-a se tek treba otkriti.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here