Tri je čaroban broj za tvrtku ZTE!

Što se tiče telefona, brand i ime ZTE je oduvijek bilo povezano s eksperimentiranjem i pokušajima osmišljavanja novih stvari.

Kineska je tvrtka često na stol donosila nešto novo i zanimljivo, čak i ako njezini uređaji nisu posebno visokih specifikacija. Na primjer, ZTE Axon 20 bio je prvi pametni telefon koji je imao selfie kameru ispod zaslona, dok je Nubia Z20 imala novi zaslon na stražnjoj strani uređaja, kao i na prednjoj strani.

Čini se da ZTE svoju filozofiju inovacija i dalje prenosi u svijet pametnih telefona. Ovoga su puta na redu kamere. Naime, novi tvrtkini telefoni mogli bi imati je jednu, nego čak tri kamere od 64MP a model će se zvati ZTE Axon 30 Ultra.

ZTE Axon 30 Ultra

Vijest dolazi nakon što je predsjednik ZTE-a za mobilne uređaje Ni Fei objavio na Weibu, kineskoj društvenoj mreži, da će budući vodeći uređaj Axon ponuditi leće od “3 puta po 64 milijuna, visokoenergetske pune žarišne duljine,” sugerirajući time glavne, ultra-širokokutne uz kombinaciju telefoto leće. No ono što je ovdje najzanimljivije jest to da se svaka leća može se pohvaliti rezolucijom od 64MP.

Ovo nije prvi put da na telefonu nailazimo na više kamera visoke rezolucije, ali je prvi puta da takvo što vidimo na ZTE-ovim telefonima. U prošlosti smo već višali takve uređaje: Samsung Galaxy S20 Ultra, OnePlus 8 Pro i Oppo Find X3 Pro dolazili su s dvije leće vrhunskih specifikacija uz telefoto leće niže razlučivosti. No novi ZTE-ovi uređaji, koji će se moći pohvaliti s tri kamere jednako visoke razlučivosti bit će prvi takvi na tržištu.

ZTE Axon 30 Ultra kamera

Je li veće uvijek i bolje?

Iako su ZTE-ove tvrdnje impresivne, ostaje za vidjeti hoće li uređaj s tri senzora od 64MP definitivno nadmašiti uređaje s manjim brojem kamera s većom rezolucijom.

Poznato je da neki uređaji pružaju osrednju kvalitetu slike, unatoč tome što imaju glavne senzore slične razlučivosti kao što se očekuje od nadolazećeg ZTE uređaja. Primjerice, Realme 7 može se pohvaliti naizgled impresivnim glavnim senzorom od 48MP koji ne pruža istu kvalitetu kao njegovi skuplji konkurenti. Uređaj je dizajniran je za cjenovno-pristupačniji telefon, pa se to očekuje, ali bez obzira na to, ova činjenica dokazuje da broj megapiksela nije uvijek proporcionalan sjajnim performansama fotoaparata nekog pametnog telefona.

U skladu s ovime, imali smo prilike vidjeti da i uređaji poput Oppo Find X3 Pro imaju itekakvu korist od dva identična glavna i ultra-širokokutna senzora, koji omogućuju dosljedniji prikaz boja, kao i detaljnije fotografije koje nastaju tijekom fotografiranja. S obzirom na to perjanica tvrtke, odnosno telefon ZTE Axon, koji dolazi s tri identična senzora, mogao bi ponuditi uzbudljive rezultate.

Naravno, još ne znamo kolika će točno biti cijena nadolazećeg uređaja, budući da uređaj još niti nema služben naziv. No ono što nam je dosad poznato u vezi ZTE telefona jest to da se radi o pametnim telefonima koji ipak teže zadovoljavanju cjenovno pristupačnijeg segmenta tržišta. Hoće li to značiti da se njegova nova postavka fotoaparata može natjecati s onima koje nalazimo na uređajima poput Galaxy S21 Ultra i iPhone 12 Pro, tek ćemo vidjet u budućnosti!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here