Huawei se polako ali sigurno prolongira u najbolju svjetsku kompaniju na tržištu pametnih telefona. Nakon što su prošle godine s druge pozicije ljestvice popularnosti svrgnuli Apple, sada je ispred njih još samo Samsung. No, s obzirom na to koliko inovacija predstavljaju i kakav zamah imaju na tržištu, čini se kako će godine ispred nas dovesti do dominacije Huaweija na tržištu pametnih telefona.

Jedan od pokretača uspjeha Huaweija svakako je stalna žudnja za inovacijama, koja ih je dovela do toga da imaju pametni telefon s najboljim kamerama na tržištu, koje su bazirane na umjetnoj inteligenciji. No, težnja za inovacijama nastavlja se i dalje, a jedan od zanimljivih momenata na tržištu će biti trenutak u kojem će neka od kompanija predstaviti pametni telefon koji će imati zaslon preko cijele prednje površine telefona.

Da Huawei radi na tome pokazuje i nedavno odobreni patent, koji ima za cilj zvučnik ugraditi u rubne dijelove telefona, što bi oslobodilo prostor na prednjoj strani uređaja. Iako je zahtjev za ovaj patent Huawei predao još 2016. godine, tek im je sada odobren.

U međuvremenu i neke druge kompanije razvijaju uređaje koje bi trebali imati sakrivene zvučnike i čija bi prednja površina uređaja bila u potpunosti prekrivena zaslonom. Zanimljiv koncept predstavio je Xiaomi koji je umjesto klasičnog zvučnika osmislio zaslon koji zvuk stvara na temelju vibracija. Iako je ideja zanimljiva, ona se baš i nije pokazala uspješnom u praksi – no otvara mnogo mjesta za eksperimentiranje i daljnji razvoj.

Što se tiče samog Huaweija, oni su zamislili uređaj u kojem bi zvučnik bio stavljen u bočne strane telefona, odnosno zvučnik bi se nalazio u samim rubovima zaslona. Konceptualno ovo izgleda iznimno praktično, no postavlja se pitanje kako to zaista implementirati u praksi. No, Huawei nas je već nekoliko puta iznenadio svojim inovacijama pa ne treba sumnjati kako će uskoro svijetu predstaviti uređaj koji će imati zaslon preko cijele prednje strane, a gdje će vučnici i kamere dobiti neko svoje posebno mjesto ili funkciju.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here