Pametni telefoni i ”pametna” tehnologija. Sintagme koje su nam u proteklih desetak godina naše živote olakšavale i koje će nam zasigurno olakšavati život barem još deset sljedećih godina. Danas su pametni telefoni neizbježan segment gotovo svačijeg života. Bez obzira na to jeste li umirovljenik (iako za umirovljenike postoje posebni, prilagođeni mobiteli), student, učenik, radnik ili ministar- pametni telefon je nešto za što ste i čuli i nešto što vjerojatno koristite na svakodnevnoj bazi.

Današnji moderni pametni telefoni su u pogledu tehnologije i tehnoloških postignuća puno ispred onoga što smo mogli vidjeti i što smo mogli koristiti recimo 2007. godine, iste godine kada se na tržištu pojavio prvi iPhone. Gotovo svaki segment pametnih telefona je od te 2007. godine pa do današnjih dana unaprijeđen.

 

dvostruka kamera na mobitelu


 

Kamere (sada gotovo svaki pametni telefon ima dvije kamere, dok neki uređaji čak imaju i kamere s dvije leće), unutarnja memorija za pohranu (sjećate li se starog Sony Ericsson T230 uređaja i njegovih 1 MB, a uređaj je bio iz 2004.), radna memorija (termin koji je nastao, barem kada govorimo o pametnim uređajima nastankom- pametnih uređaja), procesori, SoC… sve to ijoš toliko toga danas krasi svaki pametni telefon.

Velika većina onoga za što smo smatrali prije pet godina da će se raditi o nekoj ”supermodernoj” tehnologiji danas spada pod normativ čak i onih jeftinijih uređaja.

Ipak, postoje neke stvari i neka obilježja koja se nalaze u svakom pametnom telefonu, a korijene vuku još od onih starih, monokromatskih mobitela (tko se, osim Nokije 3310 sjeća Ericssona A2628S?). Bez tih funkcija i obilježja niti današnji, najmoderniji pametni telefoni ne bi bili ono što jesu. O kakvim obilježjima se radi i koje su to funkcije – pročitajte u nastavku.

 

 

Radio je i danas nezaobilazan dio svakog pametnog telefona

Danas, s razvojem interneta i s mogućnošću vrlo lakog i brzog spajanja mobitela na internetske mreže gotovo nitko da niti ne koristi klasičan, FM radio koji se nalazi i dalje na vrlo velikom broju pametnih telefona. Gotovo svaki moderan pametni telefon i danas, puno godina nakon što je FM radio prvi puta stavljen na mobilni uređaj, ima mogućnost spajanja na isti.

Jedino što korisniku treba jest par slušalica koje će poslužiti kao antena, odnosno odašiljač signala i to je to. Radio, ono što je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća bilo zamišljeno kao velika kutija sa dva stereo zvučnika je danas dio gotovo svakog pametnog telefona. Gotovo je nevjerojatno kojom brzinom tehnologija napreduje…

 

 

Daljinsko upravljanje

Sjećate li se onih starih, teških i debelih daljinskih upravljača koji su imali slab domet, ali koji su, baš kao i ovi danas imali istu namjenu- mijenjanje kanala na TV prijemniku? Danas postoji određen broj pametnih telefona koji uz pravilno namiještanje i skidanje nekoliko pripadajućih aplikacija mogu imati istu namjenu – mogu se koristiti kao daljinski upravljači.

Osim što imaju bolji signal, izgledaju modernije, što je još jedan svojervrstan korak naprijed u razvoju tehnologije. Jeste li prije deset godina mogli zamisliti da ćete mobitel moći koristiti umjesto i kao daljinski upravljač? I ja mislim.

 

Najbolje aplikacije za slanje SMS-a

 

Pisanje SMS poruka

Jeste li znali da je prva SMS poruka poslana preko Vodafone GSM mreže na datum 03. prosinca 1992. godine? Ta poruka je poslana u Ujedinjenom Kraljevstvu preko Orbitel 901 handseta, a čovjek koji je bio zaslužan za slanje prve SMS poruke bio je Neil Papworth. Prvi mobitel koji je u sebi imao mogućnost slanja SMS poruka bila je Nokia 2010 koja je uprodaju bila puštena u siječnju 1994. godine.

Puno je prošlo vremena od te davne 1994. do danas. Unatoč tomu što i danas ponekad posežemo za SMS-om kao metodom komunikacije, ono za čime danas puno češće posežemo su instant načini komuniciranja kao što su različiti messengeri tipa Messenger sa Facebooka, Snapchat, Viber i slični.

To opet možemo zahvaliti razvitku internet mreža, jer da nema interneta i da se naši pametni telefoni ne mogu spojiti na internet, od svih tih messengera ne bi bilo ništa. Ipak, SMS-ovi su obilježili početak tekstualnog komuniciranja između pošiljatelja i primatelja poruke i nešto što će s vremenom evolucionarizirati nalin komunikacije, barem u tehnološkom smislu.

 

 

MP3 format glazbe

Današnji pametni telefoni u sebi imaju čitav niz podržanih formata, što glazbenih, što video datoteka, no u početku, kada mobiteli nisu bili toliko razvijeni i kada su pametni telefoni bili tek u začetku, MP3 je bio najvažnji format u kojem se slušala glazba (bio je tu i onaj MIDI format, no on je bio puno lošije kvalitete).

Slavne ”empetrice” se i danas vrlo rado slušaju i mnoga glazba koja se može skinuti s interneta (bilo da govorimo o You Tubeu ili posebnoj internetskoj stranici posvećenoj glazbi) se često prebacuje u MP3 format.

Razloga je puno: datoteke u mp3 formatu su manje od onih u .avi, .ogg, ili m4a formatima, a tu je i nostalgija kod nekih korisnika. Bilo kako bilo, MP3 format, koji je značio svojevrsno prelaženje MP3 playera u potpuno ”mobilni” oblik i danas se zadržao u svim pametnim telefonima.

 

Kako snimiti fotografije na microSD karticu

 

SD kartice za povećavanje prostora

SD kartice, kako su se u početku zvale, su prvi puta predstavljene svijetu 1999. godine. Tada su prve SD ili ”Secure Digital” kartice imale vrlo mali kapacitet: 1 MB, 10, 100 i tek kasnije 1 GB, da bi naravno s vremenom tehnologija SD kartica napredovala do te mjere da se SD kartice počnu koristiti i u mobitelima. SD kartice su se prvo koristile u ”dumb” ili glupim telefonima (izraz koji se često rabi za nazivanje mobitela prije pametnih telefona) i to u manjim kapacitetima – od 1, 4 i 8 GB.

Danas se koriste manje verzije SD kartica koje se nazivaju microSD kartice čiji kapacitet pohrane može sezati i do 1 terabajta. Ono što je 1999. bilo 1 MB, danas, 18 godina poslije je 1 terabajt. Ipak, SD kartice su nešto što je bilo i ostalo kao oprema koju gotovo svaki pametni telefon treba imati u sebi (pod uvjetom da ima utor za microSD).

Ovo bi bile neke starije stvari koje svoje začetke bilježe u vremenima kada su pametni telefoni ili bili tek u začetku ili kada još nije bilo pametnih telefona. Svaka od ovih stvari je kroz vrijeme doprinjela da naši pametni uređaji danas rade i funkcioniraju na način na koji funkcioniraju i da njih nije bilo, imam osjećaj da puno toga ne bi bilo isto.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here