Redmi 5 Plus je očito trebao biti Note 5, nasljednik Redmi Note 4, ali Xiaomi je želio sve početi ispočetka. Peta generacija pokušava uzdrmati stvari i novi izgled očito traži i novo ime. Stoga je Xiaomi odlučio umiroviti Note brend, promovirajući Plus iz obične oznake u pravo ime.

 

Sezona je visokih ekrana i Xiaomi je idući proizvođač koji u srednjoj klasi kreće sa 18:9. I Redmi 5 i Redmi 5 Plus imaju widescreen ekrane i oba su nadogradnja 5,5-inčnoj dijagonali s 5,7 inča i 5,99 inča.

Redmi 5 Plus je možda dobio prilično očitu nadogradnju, ali to je gotovo sve što je novo. Redmi 5 Plus zadržao je Snapdragon 625 čip i 4000mAh bateriju Redmi Notea 4. Stara 5MP selfi kamera također ostaje, dok stražnja kamera sad ima više piksela, ali manji otvor blende. Uvijek se uzbudimo kad se pojavi novi Redmi i uživamo kako Xiaomi izaziva konkurenciju. S obzirom na izgled nove Redmi 5 serije, Xiaomi će opet osvojiti kupce sa ograničenim budgetom.

 


Xiaomi Redmi 5 Plus cijena

Xiaomi Redmi 5 Plus: Dizajn

Čini se da si Xiaomi prošle godine nije napravio uslugu s Helio-pogonjenim Redmi Note 4. Cjelovito metalno tijelo i dijamantno izrezani kanali za antenu su izgledali odlično. Možda i predobro za globalnu verziju pogonjenu Snapdragonom, koja gotovo pa se činila kao korak unazad kad je puštena. Obje verzije su uglavnom preuzele dizajn od Redmi Note 3 što tada nije bila tako loša stvar. No, ponovno recikliranje kod Redmi 5 Plusa je možda previše.

Možda Xiaomi nije išao k potpunom redizajnu jer s widescreenom izgleda i čini se dovoljno novijim. Ispod vidljivo većeg ekrana, kapacitivne tipke su zauvijek nestale. Suptilni 2,5D efekt prednjeg stakla je još uvijek tu, ali nije preistaknut.

Xiaomi Redmi 5 Plus baterija

Okrenite Redmi 5 Plus i pronaći ćete doslovno istu pozadinu kao kod Redmi Note 4. Kanali gornje i donje antene su napravljeni od plastike, a središnji dio je u cijelosti metalan, kao i rub kamere. Da nije razlike u veličini, Note 4 i 5 Plus bilo bi nemoguće razlikovati.

Dobra vijest je da je doista teško uočiti plastične dijelove na Redmi 5 Plus, iako je Xiaomi mogao napraviti bolji posao s usklađivanjem boje s ostatkom tijela.

Redmi 5 Plus ne dolazi s iznenađenjima, bez obzira na novi ekran. Hibridni utor za kartice omogućava vam odabir između druge SIM ili microSD kartice, dok je na vrhu 5 Plus dobar stari audio utor i IR odašiljač, kojeg ljudi vole.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus zaslon

Xiaomi Redmi 5 Plus: Zaslon

Xiaomi je opremio Redmi 5 Plus s trendovskim 6-inčnim ekranom rezolucije 1080x2160px. Redmiji su još jedni iz srednje klase koji su primijenili 18:9 omjer stranica. Visoki ekran je najvažnija promjena na listi značajki 5 Plusa, pa pogledajmo je li riječ o dobroj nadogradnji.

Razvlačenje 1080p rezolucije preko 6-inčnog ekrana ne šteti Redmi 5 Plusu jer još uvijek zadržava respektabilnih 403ppi. Uživali smo u oštrim slikama i potpunom izostanku pikselizacije.

Xiaomi obećaje 1000:1 kontrast i najveće osvjetljenje od 450 nita. U našim testovima premašena su oba obećanja pa je maksimalno osvjetljenje bilo iznad 500 nita, a kontrast sjajnih 1431:1. Nivo crne boje je također prilično dubok.

Kad smo podesili osvjetljenje na automatsko, ekran je svijetlio i 555 nita, uz malo smanjenje kontrasta.

Vidljivost na suncu nije među najboljima koje smo vidjeli, ali za tu cijenu je postigao razumno dobar rezultat. Ako vam ne smetaju isprane boje i gubitak kontrasta, ekran bi trebao ostati čitak kad ste vani tijekom svijetlog sunčanog dana.

Zadane vrijednosti boja su dosta točne s prosječnim deltaE od 5,7, a maksimalnim 13 na najsvjetlijoj točci. Bijele i sive imaju plavkasti ton, ali osim toga, zadani mod pruža prilično točne boje, uz tek malo dodatne jačine.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus softver

Xiaomi Redmi 5 Plus OS: MIUI 9 i Android Nougat

Redmi 5 Plus radi na Xiaomijevom MIUI 9 – zgodnom sustavu baziranom na posljednjoj verziji Android Nougata – 7.1.2. I dok je MIUI jedan od najpopularnijih operativnih sustava s odličnom podrškom, ponešto je zaostao iza konkurencije u usvajanju najnovijeg Androida.

MIUI je poznat po čistom sučelju, ali izgled može varati jer nudi i gomilu opcija prilagodbe i napredne sistemske alate na korištenje, ako malo počnete kopati.

MIUI 9 nadograđuje v.8 s podrškom za više prozora, brzim odgovorima na obavijesti, pametnim pokretačem aplikacija, pametnom pomoći i pametnom pretragom slika. Da, mnogo se koristi riječ ‘pametan’ kod MIUI+- 9, a to je moguće zahvaljujući novom procesu strojnog učenja. I ispod haube je gomila poboljšanja, poput boljeg upravljanja RAM-ima, bržih performansi, boljeg korištenja resursa i poboljšanog Doze moda.

Xiaomi Redmi 5 Plus os

Noviteti nastranu, ovo je MIUI gdje god pogledate – svaka kratica, dodatni widgeti prema vašem izboru, stavljeni su na početni ekran. Naravno, imate usidreni meni za najčešće korištene aplikacije.Ladica obavijesti dolazi od gore i ima brze prekidače, kao i obično.

Tu je i Quick Card panel, prvi s lijeva. Dosta je sličan Today’s page kod iOS-a. Sadrži različite kartice s važnim informacijama – među ostalima posljednje aplikacije, brojač koraka, zabilješke, događaje u kalendaru, vrijeme, favorite. Možete odrediti što se ovdje prikazuje, ili je skroz isključiti.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus performanse

Xiaomi Redmi 5 Plus: Performanse

Xiaomi Redmi 5 Plus pogoni Snapdragon 625 SoC – isti koji upravlja s Redmi Note 4. Druge tvrtke već su se prebacile na Snapdragon 630 s novijim i moćnijim GPU, ali Xiaomi se iz nekog razloga drži prethodne generacije.

Snapdragon 625 je prilično poznat jer je kroz  2017. bio najpopularniji SoC za mobitele srednje klase. Ima osmojezgreni Cortex-A53 procesor i Adreno 506 grafičku. Kao i Redmi Note 4, 5 Plus dolazi s 3 ili 4GB RAM-a, ovisno o ugrađenom prostoru pohrane (32 ili 64GB).

Kao i obično, pokrenuli smo Geekbench da vidimo kako radi 8xA53 procesor. Nije da nismo već znali, nakon cijele hrpe telefona koje smo dosad testirali. Redmi 5 Plus nije nas iznenadio, ni dobro ni loše. Procesor je brz i pouzdan koliko i kod ostatka konkurencije.

Xiaomi Redmi 5 Plus geekbenchXiaomi Redmi 5 Plus benchmark

Adreno 506 je također jako poznat i znamo da je sposoban vrtjeti 1080p igre dosta dobro. Adreno 508 unutar novijeg Snapdragon 630 čipa (Moto X4, U11 Life) pruža 30% jače performanse, što znači da Redmi 5 Plus zaostaje za najnovijim mobitelima srednje klase.

Na kraju, najpopularniji benchmark komponenti – AnTutu – stavlja Redmi 5 Plus iznad svih drugih S625 telefona, ali, kako je i očekivano, iza S630 telefona, zbog razlike u kvaliteti grafike.

Xiaomi Redmi 5 Plus test

Uravnotežene performanse uz štednju baterije je glavna značajka Snapdragona 625. I uglavnom to vrijedi i u 2018., samo je stvar u tome da je novi Snapdragon 630 već tu, s puno boljom grafikom i zadržanim ostalim kvalitetama.

Prvi put u dugo vremena Xiaomi je iza konkurencije u utrci omjera utrošenog novca i dobivenog. Redmi 5 Plus-ov čip iz prethodne generacije je, nažalost, dovoljno razočaravajuća komponenta, koja se osjeti i u performansama.

A opet, 14nm Snapdragon 625 je još uvijek jedan od najuravnoteženijih SoC-a na tržištu i lako obavlja poslove, bez obzira na postavljeni zadatak. Čak i pod ekstremnim pritiskom, Redmi 5 Plus se neće ni izbliza zagrijati ili trošiti bateriju kako je to slučaj kod starijih čipova. Ali kad se uzme u obzir vrlo povljna cijena, nedostatak najnovijeg (srednjoklasnog) čipa, mnogima će biti i nevažna stvar.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus kamera

Xiaomi Redmi 5 Plus: Kamera

Xiaomi Redmi 5 Plus stražnja kamera ima 12MP senzor s 26mm f/2.2 objektivom i 1.25 µm veličinom piksela. Od specifikacija tu su još i autofokus s faznom detekcijom i dvostruka bljeskalica. Sučelje kamere na lijevoj strani smješta HDR i bljeskalicu.

Dostupno vam je 17 filtera s pregledom uživo. Kamera također nudi dosta različitih modova slikanja – panoramski, slikanje s odgodom, audio, poravnavanje, manualno, uljepšavanje, grupnu sliku, tilt-shift i noćno (HHT) – te postavke kamere. Nažalost, manualni mod vam dopušta samo biranje ISO-a (100-3200) i balansa bijele boje, ali ne i brzine okidača ili fokus. Dinamički raspon je dosta ograničen, ali tu dobro dođe HDR.

Slike u slabom osvjetljenju na Redmi 5 su u različitim scenama ispadale dosta neoštre. Vidi se što je na slici, ali ne očekujte puno detalja kad zumirate. Puno je šuma, a nekad su nam slike ispadale i zamućene zbog nedostatka stabilizacije, iako će biti dobre za društvene mreže.

Ako ostavite automatski HHT mod uključen, poboljšavaju se slike u slabim svjetlosnim uvjetima – bit će pun manje šuma na njima, ali na većini primjera se ne vidi više detalja ili veći kontrast. No, kako preferiramo manje šuma, preporučujemo da ovu opciju ostavite uključenom.

Primjeri fotografija dobivenih sa Xiaomi Redmi 5 Plus kamerom:

Xiaomi Redmi 5 Plus test kamere

Testirali smo i 5MP prednju kameru. Slike su imale dosta detalja, iako su dosta šumovite, ali visokog kontrasta i ugodnih boja. Dinamički raspon je prosječan. Video mod vam daje izbor između 2160p@30fps i 1080p@30fps za uobičajeno snimanje i 720p@120fps ako želite efekt usporene snimke. No, nema 1080p@60fps moda, što bi činilo veliku razliku u brzim scenama.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus: Baterija

Xiaomi Redmi 5 Plus 4000 mAh baterija je uglavnom identična onoj kod Redmi Note 4. Ima isti energetski učinkoviti Snapdragon 625 ispod haube, ali veću površinu ekrana za osvijetliti. Redmi 5 Plus podržava regularno 5V/2A punjenje, koje u 30 minuta napuni oko 29% baterije.

Kako smo i očekivali, Redmi 5 Plus lako je ostvario sjajan rezultat na testu baterije sa 104 sata ocjenom izdržljivosti. Napravio je vrhunski posao u svim testiranim scenarijima – gledanje videa, pozivi, surfanje i stanje čekanja (stand-by). Redmi Note 4 ima višu ocjenu (119), a najveća razlika je na screen-on testovima.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus recenzija

Zaključak

Redmi 5 Plus donosi jednu novu značajku u odnosu na Redmi Note 4, široki ekran. Jasno nam je da to možda nije dovoljno da opravda nadogradnju, pa bi vlasnici Redmi Note 4 lako mogli odlučiti pričekati Nougat. Svi ostali koji traže phablet razumne cijene mogli bi dobro proučiti 5 Plus.

Iako Snapdragon 625 stari, još uvijek ima dovoljno snage da obavlja svakodnevne zadatke bez problema. Baterija velikog kapaciteta i efikasan čip čine Redmi 5 Plus prvakom dugotrajnosti, dok je široki ekran najviše u trendu od svih nadogradnji na telefonima. Na kraju je pak niska cijena od oko 1500 kn ono što otvara toliko vrata Redmiju 5 Plus.

Iako Redmi 5 Plus ne uspijeva napraviti veliki pomak, kako smo navikli očekivati od novih modela Redmi Note, najveći pomak je zapravo u veličini zaslona i to je otprilike to.

Ako zaboravite na Note 4 i promijenite perspektivu, Redmi 5 Plus je jeftin, ali sposoban phablet koji se može uspješno natjecati na puno nivoa: kvaliteti ekrana, slikama, trajnosti baterije. Koliko god ironično zvučalo, 5 Plus možda nije dovoljno dobar da učini Note 4 prestarim, ali je još uvijek bolji nego većina u tom cjenovnom rangu.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus specifikacije:

 • CPU: Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 Octa Core 2.0GHz Cortex-A53
 • GPU: Adreno 506
 • ZASLON: 5.99 inča IPS 2160×1080, 403 ppi, Gorilla Glass
 • RAM: 3GB
 • ROM: 32GB, proširivo sa microSD do 128GB
 • Kamera: stražnja: 12MP (f/2.2, 1.25 μm), autofocus, dual-LED, 2160p@30fps, 1080p@30fps prednja: 5MP, 1080p
 • OS: Android 7.1.2
 • Povezivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2 DualSIM 4.2, microUSB 2.0
 • Baterija: Li-Ion 4000 mAh
 • Dimenzije: 158.5 x 75.5 x 8.1 mm
 • Masa: 180g
 • Cijena: oko 1.500,00 kn

Piše: D.M.

1 komentar

 1. “Redmi 5 Plus je očito trebao biti Note 5, nasljednik Redmi Note 4, ali Xiaomi je želio sve početi ispočetka.”

  Redmi serija je Redmi serija, Redmi Note je Redmi Note serija. Ne znam koliko ste upoznati ali izasao je Remi Note 5 sa SD 636 (za Kinesko trziste), takodjer Redmi Note 5 sa SD625 (za Indijsko trziste)
  i Redmi Note 5 Pro sa SD636 (za Indijsko trziste).

  SD 636 je odlican napredak za SD625, pored bolje grafike (GPU-a Adreno 509) uz SD636 takodjer ide i dvolanalni LPDDR4X RAM sa vecom frekfencijom.

  SD 625: 2.0 Octa Core A53, Adreno 506, LPDDR3 933 MHz
  SD 636: 1.8 Quad Core + 1.6 Quad Core, Adreno 509, LPDDR4X 1333 MHz

  Koristim Xiaomi Redmi Note 4X (SD625, 3GB RAMA, 32 GB interne memorije) vec nekoliko mjeseci i prezadovoljan sam dobivenim za 145 eura. Isprobao sam razne 8.1 custom romove ali MIUI je kao stvoren za njega (trenutno na 9.5.10 verziji), dok cekam MIUI 10 koji je prema mom misljenju najbolji rom koji ce izaci do sad od dizajna, preko brzine, AI Portrait moda, AI Preloadinga itd itd.

  A Xiaomi MI 8 sto je zakucao Antutu sa 301K to je vec druga prica, a ima indentican hardver (CPU, GPU, RAM) kao i S9+ (koji ima 260K na Antutu) ali MIUI 10 se tu pobrinuo za totalnu dominaciju.

  Lagano ali sigurno Xiaomi ide ka vrhu, i nece me iznenaditi ako za koju godinu stigne Samsung.

  PS. Ekstra recenzija, kao i sve do sad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here