Što će kompromisi značiti za Black Shark 4 modele?

Ožujak je već duži niz godina bio mjesec u kojem smo viđali pametne telefone namijenjene za onaj igraći segment. Nakon predstavljanja Asus-ovog ROG Phone 5 i Nubije Red Magic 6, na kineskom predstavljanju predstavljen je i Xiaomijev novi, igraći, pametni telefon, odnosno model Black Shark 4.

Black Shark 4, prikazan uz vrhunski model Pro, jedan je od najintrigantnijih pametnih telefona koje smo imali prilike za vidjeli već neko vrijeme i to zbog vrlo zanimljivih razloga i uzroka. Neki tvrde da je Xiaomi s Black Shark 4 telefonom učinio previše kompromisa. Što to točno znači? Je li to dobro ili loše? Kako bismo mogli znati odgovore na ova pitanja, uređaj ćemo trebati isprobati. No zasad, ono što možemo jest baviti se nagađanjima i razmatranjima specifikacija uređaja, koje su i potvrđene.

U nastavku ovog članka govorit ćemo detaljnije od specifikacijama Xiaomijevog Black Shark 4 i 4 Pro, kako biste mogli i sami vidjeti o kakvim se to kompromisima ovdje radi te jesu li oni dobar ili ne baš tako dobar marketinški potez.

Xiaomi Black Shark 4

Novine u Black Shark seriji Xiaomijevih telefona

Oba nova nadolazeća uređaja, odnosno i Black Shark 4 i njegova Pro inačica dolazit će s 6,67-inčnim zaslonima, s FHD+ rezolucijama, 144-hercnom frekvencijom osvježavanja i brzu ulaznu brzinu od 720Hz. Ovo potonje je specifikacija koja je bitna za način na koji se koristi gaming telefon, jer se odnosi se na to koliko se često vaš dodir registrira na zaslonu, što je korisno za brze reakcije, koje su vrlo potrebne prilikom igranja igara. Dosad nismo vidjeli niti jedan dodir od 720Hz ili 720 puta u sekundi prije, što znači da ovo određuje novi maksimum.

Zaslon je prekinut poznatim ”punch hole” izrezom za prednju kameru, a to je nešto što i nije toliko uobičajeno za gaming pametne telefone. Kod njih je uobičajeno da je prednja kamera smještena u okvir na vrhu, iako većina modernih perjanica koristi ”punch hole” dizajn. Kao rezultat ovoga, dobili smo malo više slobodnog prostora na vrhu zaslona, iako su ”bezeli” ili okviri telefona još malo stanjeni.

Iako Black Shark 4 Pro dolazi s vrhunskim procesorom, Snapdragonom 888, standardni model dolazit će s nešto slabijim modelom procesora. Black Shark 4 dolazit će sa Snapdragonom 870, što je ipak degradacija u odnosu na  Snapdragon 888 u nekoliko područja. Budući da igraći telefoni uvijek koriste vrhunske procesore koji su trenutno dostupni na tržištu, radi naravno pružanja što je moguće boljih performansi, zanimljivo je da Black Shark 4 ne dijeli ovo pravilo. Znači li ovaj kompromis proizvođača i mogućnost daljnjeg snižavanja cijene uređaja? Nije isključeno.

Black-Shark-4 punjač 120w

Vrhunska specifičnost koju dijele oba telefona je njihovo brzo punjenje od 120 W, upareno sa solidnim baterijama od 4.500 mAh, za koje Black Shark kaže da će telefon napuniti za nešto manje od 15 minuta. Oba telefona imaju i 3.5-milimetarske utore za slušalice, što je također plus, pogotovo za gaming segment.

Oba telefona dolazit će sa po tri stražnje kamere: Pro model će za svoju primarnu kameru imati leću od 64MP, dok će standardni Black Shark 4 model kao primarni senzor imati leću od 48MP. Uz njih vidjet ćemo i pomoćne leće od 8MP i 5MP, iako još nije u potpunosti poznato o kakvim će se ovdje lećama raditi, hoće li one biti ultra-širokokutne, telefoto osjetljive ili možda čak i makro leće.

Black-Shark-4 antutu test

S obzirom na degradaciju performansi koja će postojati zbog slabijeg čipa, što je ono što će standardni Black Shark 4 model (koji će biti pristupačniji većini ljubitelja gaming pametnih telefona, kao što je to bilo i u prošlosti sa Black Shark uređajima) čini izvrsnim za igranje igara? Jedan od velikih pluseva su njegovi fizički okidači koji se nalaze u tijelu telefona, koji mogu “iskočiti” po potrebi te na taj način postaju prave, fizičke tipke. Ovo je također jedna od novina u pogledu implementacije fizičkih tipki na igraćem, pametnom telefonu i jedva čekamo isprobati kako će to sve funkcionirati u praksi.

Čini se da se ovi okidači mogu koristiti i za druge zadatke osim za igranje. Naime, tijekom demonstracije prikazano je da se te tipke isto tako mogu koristiti za brzi pristup osobnim podacima, kao što su beskontaktne kartice, NFC i slični alati.

Osim razlike u procesorima, druga velika razlika između dvije verzije Black Shark 4 pametnih telefona ogleda se u dizajnu. Na predstavljanju se mogli vidjeti da će snažniji, Pro modeli dolaziti s velikim ‘X’ uzorkom, koji će se nalaziti na stražnjoj strani uređaja, kao i s LED svjetlima koja će se uključivati. U isto vrijeme, standardni Black Shark 4 model neće imati LED svjetla. Isto tako, izgleda da neće imati ni prepoznatljivi ”X” simbol, koji je dugo vremena izdvajao Xiaomijeve Black Shark igraće telefone iz gomile.

U konačnici, Shark Space, način rada koji je prvenstveno usmjeren na korisnikovo uživanje u igranju igara, koji isključuje obavijesti i svu snagu i resurse telefona posvećuje i prebacuje igranju, izgleda da je također dobio neka poboljšanja za nove Black Shark 4 uređaje. Ta se poboljšanja ogledaju u dodavanju dodatnih mogućnosti za igranje i svakodnevno korištenje, kao i promjene korisničkog sučelja.

Što se cijena uređaja tiče, treba reći da se cijena standardnog modela Black Shark 4 kreće se od 2499 CNY (što bi bilo oko 380 USD, 325 eura) za verziju uređaja s 128 GB prostora za pohranu, ali i sa samo 6 GB RAM-a. Ako želite uređaj s 8 GB RAM, cijena će se popeti na otprilike do 2.699 CNY (oko 410 USD ili oko 350 eura) i 2.999 CNY (otprilike 460 USD ili 382 eura) za verzije uređaja sa 12 GB RAM-a. Za 3299 CNY moći ćemo dobiti uređaj s 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu (što je oko 510 USD, oko 430 eura).

Kada govorimo o Black Shark 4 Pro verziji sa 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu, ona bi mogla koštati 3.999 CNY (oko 610 USD, oko 510 eura), s time da se RAM može povećati i na12 GB za 4.499 CNY (oko 690 USD ili oko 578 eura). Tu je i verzija uređaja sa 16 GB RAM-a i sa 512 GB za unutarnju pohranu, koji će biti dostupan za 5.299 CNY (što je otprilike 810 USD ili oko 683 eura).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here