Tvrtka OnePlus dugo je nosila titulu “flagship killera” sa svojim mobitelima koji su imali specifikacije onih najskupljih po nižim cijenama, uz neke manje kompromise. To im je uspjelo tako što su uzimali manju zaradu po svakom prodanom uređaju u odnosu na ostale najpopularnije tvrtke visoko pozicionirane na tržištu.

Radili su to kako bi privukli kupce, što im je i uspjelo. OnePlus ove je godine izgubio tu titulu sa svojim ne tako pristupačnim cijenama. Sada isto radi tvrtka Xiaomi, nadajmo se samo da će njihove cijene ostati kakve jesu dulje vrijeme.

Dizajn mobitela Note 10 podsjeća na dizajn Huawei P30 pro koji ima istu veličinu zakrivljenog ekrana od 6.47 inči i urez prednje kamere. Stražnja im je staklena strana  identična uz dodatak jedne kamere više kod note 10. Oba uređaja imaju aluminijske rubove.

Dimenzija uređaja su 157.8 x 74.2 x 9.7 mm, a težina iznosi 208 grama. Uređaj ima 3.5mm utor za slušalice te type-c utor za punjenje. Uređaj je zaštićen gorilla glass 5 staklom s prednje i stražnje strane.

xiaomi-mi-note-10
Uređaj ima 5 stražnjih kamera i jednu prednju od 32MP.

Rangirano odozgo prema dolje, prva telephoto kamera sposobna je snimati slike od 5MP (upscaled na 8MP)  sa 10x hibridnim zumom i 50x digitalnim zumom, također ima OIS (optičku stabilizaciju slike) koja će vam osigurati da svaka slika bude oštra neovisno držali li uređaj mirno prilikom slikanja.

Druga je kamera ona od 12MP za slikanje portreta sa 2x optičkim zumom.

Treća je kamera ona glavna s nevjerojatnih 108MP, prva kamera mobitela koja ima više od 100MP piksela, koja će stvarati odlične fotografije koje će ostati takve bez obzira koliko ju kasnije zumirali zbog tako velike količine podataka. Glavna kamera fotografira 27MP fotografije po standardnim postavkama gdje 4 piksela služe za stvaranje jednoga. To je napravljeno radi ekonomičnosti potrošnje memorije.

Naravno, tu je i opcija za 108MP fotografije koje neće biti nešto previše kvalitetnije negoli one od 27MP sve dok kasnije ne krenete sa velikim zumiranje u galeriji, što zapravo rijetko i radite. Senzor glavne kamere ISOCELL Bright HMX razvio je Samsung u suradnji sa tvrtkom Xiaomi.

Četvrta kamera je ona wide-engle širokokutna kamera od visokih 20MP u odnosu na konkurenciju, koja je sposobna snimati fotografije zahvaćene kutom od 117 stupnjeva vidnog polja.

Peta kamera je kamera od 2MP za snimanje macro fotografija, odnosno onih blizu objektiva čak do 2 cm blizine slikanog objekta. Koliko su kamere stvarno kvalitetne govori vam činjenica da je note 10 dobio 121 bod dok je nagrađivani p30 pro dobio 116 na DXOMARK.

xiaomi-mi-note-10

Performanse uređaja su ona kategorija gdje se Xiaomi odlučio na kompromis, što nije nužno loše. Procesor je štedljivi Snapdragon 730G. Procesor srednjeg ranka koji će biti i više nego dobar za svakodnevno korištenje, a štekanje teško da će se i pojaviti. Za igranje igrica on je također dobar, naravno ne dobar kao oni skuplji kao što je Snapdragon 855. Snapdragon 730G pružat će vam nešto manje fps-a, ali daleko od toga da nešto nećete moći pokrenuti i igrati. Najveći je problem kod slikanja fotografija upravo kod onih nevjerojatnih 108MP, gdje će se procesor ipak malo namučiti, te će procesiranje slike potrajati oko par sekundi.

Što se tiče RAM memorije ona dolazi u dvije varijante, 6gb rama dolazi sa 128gb interne memorije odnosno 8gb rama dolazi sa 256gb interne memorije. Kapacitet baterije iznosi ogromnih 5260mAh koji će vam pružiti korištenje mobitela do 2 dana bez punjenja. Podržano je i brzo punjenje od 30W koje će napuniti uređaj do 60% za 30 min punjenja, te do 100% za 65 min punjenja.

Zakrivljeni AMOLED zaslon mobitela velik je 6.47 inči, rezolucije 2340 x 1080. Koji ima filter plave svjetlosti zbog kojeg ćete moći dulje koristiti mobitel bez iritacije očiju. Ekran podržava HDR 10 (visoki dinamički raspon) koji će vam osigurati dobar kontrast, jačinu osvjetljenja i dobru boju. Prednja je površina prekrivena velikim dijelom ekranom tako da će vam iskustvo gledanja videa ili bilo kakvih drugih medija biti na visokoj razini. Brz optički senzor otiska prsta nalazi se ispod zaslona.

Mobitel xiaomi dolazi u 3 varijante: crnoj, bijeloj, zelenoj. Cijena za Xiaomi Mi Note 10 na našem tržištu je i dalje relativno povoljna, tako za varijantu od 6gb/128gb morate izdvojiti oko 4300kn, a za skuplju varijanu od 8gb/256gb oko 4750kn.

Piše: D.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here