Tvrtka i kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi u proteklih je nekoliko godina napredovao, iz manje poznate kineske firme u renomiranog proizvođača pametnih uređaja. Danas su Xiaomi pametni telefoni jako poznati u svijetu, a kako i ne bi bili kada je svaki idući pametni telefon bolji od prošlog.

Ono što odlikuje pametne telefone tvrtke Xiaomi su moderne specifikacije i donekle niža cijena, barem u usporedbi sa ostalim konkurentima. Slično vrijedi i za najnoviju perjanicu, model Xiaomi Mi 10 Pro 5G, koji se ove godine pojavio na svjetskom tržištu. Po cijeni od oko 1.000 eura, Xiaomi Mi 10 Pro 5G pružit će vam sve ono što biste u 2020. godini očekivali od jedne prejanice: fantastične kamere, prekrasan dizajn koji odiše ”premium” dojmovima te naravno vrlo impresivne hardversko-softverske komponente. Koje su sve prednosti, a koji su nedostaci najnovije Xiaomijeve perjanice, pročitajte u još jednoj detaljnoj recenziji.

Xiaomi Mi 10 Pro recenzija

Xiaomi Mi 10 Pro 5G: Dizajn i izgled

Xiaomi Mi 10 Pro 5G želi biti perjanica i to svojim potencijalnim korisnicima želi pokazati odmah, na prvu, dizajnom i izgledom. U ruci Xiaomi Mi 10 Pro 5G djeluje jako ”premium”. Iz daleka ćete možda, ako niste baš upoznati s a Xiaomijevim pametnim telefonima, ovaj model vrlo lako na prvu zamijeniti sa recimo Samsungovim Galaxyjem S20+, na kojeg Xiaomi Mi 10 Pro 5G dosta podsjeća. No kada se malo približite vidjet ćete da ovdje ipak nije riječ o Samsungovoj perjanici, već da je riječ o Xiaomijevom, najnovijem pametnom telefonu iz visokog razreda.

Izrađen od staklene legure (Gorilla Glass 5 sprijeda i otraga), Xiaomi Mi 10 Pro 5G odmah daje do znanja da se ovdje ne radi ni o kakvom uređaju srednjeg razreda, da se ne radi o plastici ili ”glassticu”, već o staklu i to je jedan plus u smjeru ”premium” atributa. Što se ležanja u ruci tiče, treba reći da uređaj nije baš lagan, a ni malen.

Xiaomi Mi 10 Pro test

Zahvaljujući svojih 208 grama i zaslonu od 6.67 inča, Xiaomi Mi 10 Pro 5G se slobodno može svrstati u velike pametne telefone, no to nije ništa neobično, budući da danas sve veći broj pametnih telefona ima ovako velike zaslone, a onda samim time i veću masu. Prednju stranu uređaja (odnosno oko 90% površine prednje strane) zauzima veliki, prostrani i dosta lijep Super AMOLED zaslon, koji će zadovoljiti prikazom slike čak i one najzahtjevnije, no o tome ću nešto više reći kasnije.

Tako veliki zaslon bit će idealan za sve korisnike koji budu željeli uživati u multimedijskim sadržajima, bilo da se radi o gledanju videozapisa, filmova ili igranju igara. Sa stražnje strane nalazi se četverostruka stražnja kamera, smještena u gornju, lijevu stranu uređaja. Na gornjoj i donjoj strani uređaja nalazi se po jedan zvučnik, dok su dolje još smješteni USB-C reverzibilni utor te utor za SIM karticu. Utora za microSD nažalost nema, no 256 ili 512 GB trebalo bi vam biti sasvim u redu što se unutrašnje memorije za pohranu tiče.

Xiaomi Mi 10 Pro cijena

Na lijevoj strani uređaja ne nalazi se ništa, dok se na desnoj strani nalaze fizičke tipke za reguliranje glasnoće te tipka za isključivanje i uključivanje uređaja. Sve u svemu što se dizajna i izgleda tiče, Xiaomi Mi 10 Pro 5G nije donio ništa spektakularno novo, no to se od njega nije niti očekivalo. Uređaj vjerno slijedi moderne trendove koji se danas mogu pronaći na svim najnovijim perjanicama, što je dobro i još jedan od pokazatelja kako se i ovdje radi o perjanici najbolje kvalitete.

Jedini po meni minus dizajna ovog uređaja odnosi se na zaštitu. Naime, Xiaomi Mi 10 Pro 5G nema nikakav IP certifikat vodootpornosti, što je iznenađenje i šteta, jer ipak se radi o pametnom telefonu iz onog najvišeg razreda. Samim time očekivao sam da će ovaj uređaj dolaziti sa barem IP67 certifikatom, no to se nije dogodilo. Iz tog razloga tko bude posjedovao ovaj pametni telefon ne treba ga izlagati nikakvoj tekućini, nikakvom prskanju ni ičemu sličnom, a o uranjanju u vodu da ne govorim.

 

Xiaomi Mi 10 Pro zaslon

Xiaomi Mi 10 Pro 5G: Zaslon

Onaj tko želi da njegov pametni telefon ima obilježja ”flagshipa” na svoj telefon stavit će OLED ili Super AMOLED zaslon. Toga je itekako bio svjestan i Xiaomi kada je osmišljavao ovaj telefon, što je dovelo do toga da i na Xiaomi Mi 10 Pro 5G nemamo nikakve IPS LCD, Retina ludila i kerefeke, već da imamo jedan vrlo kvalitetan Super AMOLED zaslon.

Bez obzira na to što budete radili na ovome telefonu, budete li se odlučili na gledanje omiljene turske serije u Full HD-u, prijenosa nogometne utakmice preko FIFA TV kanala sa YouTubea ili igranja PUBG-a, sve to će vam na ovome zaslonu izgledati prekrasno. Baš onako kako bismo i očekivali od jednog AMOLED-a. Nema se tu što puno toga za reći, a da već nije bilo rečeno o AMOLED zaslonima najbolje klase da se ne ponavljam.

Boje su izrazito žive i jasne, a činjenica da zaslon ima mogućnost osvježenja od 90 Herza dodatno će dodati na fluidnosti i dodatno će istančati iskustvo korištenja kako uređaja tako i samoga zaslona. Gustoća točkica od oko 386 točkica po inču na 6.67 inča, koliko ovaj zaslon broji, značit će da će čitljivost pod bilo kojim kutom biti jako dobra, a da će boje uvijek biti izražene, nijanse crne da će biti zaista crne (a ne tamnosive kao kod IPS LCD-a), što će dovesti do toga da Xiaomi Mi 10 Pro 5G bude jedan odličan, multimedijski, pametni telefon.

Ako tu i tamo volite odigrati nešto, a ne želite kupovati gamerski pametni telefon, ni ne trebate. Ovaj uređaj ima i više nego dovoljno snage, brzine i sposobnosti da vam ”zavrti” i najzahtjevnije igre bez ikakvih problema i da vam ih prikaže na najbolji mogući način. Jedini, po meni, minus ovog zaslona je njegova Full HD+ rezolucija. Šteta je što se Xiaomi nije odlučio na ovaj zaslon staviti QHD rezoluciju. To bi ovaj zaslon dodatno poboljšalo i iskoristilo još i više njegovih potencijala, no što je tu je.

 

Xiaomi Mi 10 Pro kamera

Xiaomi Mi 10 Pro 5G: Kamere

Xiaomi Mi 10 Pro 5G je jedan od pametnih telefona za kojeg se pouzdano može reći da dolazi sa jako malo mana i sa jako puno aduta. Jedno od obilježja koje se svakako može smatrati adutom ovog telefona su njegove kamere.

Uređaj na poleđini ima četverostruki modul kamera, od čega je primarna i najvažnija ona od 108 megapiksela. Radi se o senzoru otvora blende f/1.69, koji ima i optičku stabilizaciju slike, što će ljubiteljima fotografiranja na pametnim telefonima, ali i općenito sigurno izmamiti osmijeh na lica. Osim glavnog 108-megapikselnog tu su još tri senzora kamera: 12-megapikselni kratki, telefoto osjetljivi senzor otvora blende f/2.0, 8-megapikselni duži, telefoto osjetljivi senzor, otvora blende f/2.0 (ovaj senzor ima i optičku stabilizaciju slike te na kraju jedan ultra-širokokutnu senzor od 20 megapiksela, otvora blende f/2.8.

Xiaomi Mi 10 Pro kamere

Senzor od 108 MP ponudit će svojim korisnicima mogućnost dvostrukog digitalnog zooma i sve u svemu ponudit će dosta dobre fotografije u svim uvjetima. Kvaliteta fotografija je logično veća u uvjetima visoke razine osvijetljenosti. U takvim će vam uvjetima fotografije ispasti jako lijepe i oštre, sa izvrsno prikazanim dinamičkim dosegom. Balans bijele boje kao i općenita preciznost prikaza boja nešto je čime se kamera ovog pametnog telefona može pohvaliti, budući da ona to odrađuje fantastično. Sve ovo doprinosi nastanku preciznijih i realističnijih fotografija, gdje će se puno manje (ili uopće nećete) primjećivati pretjeranu zasićenost, što je nažalost slučaj i vrlo primjetno kod nekih drugih kamera kod pametnih telefona istog razreda.

Ono u čemu 108-megapikselni senzor također oduševljava su fotografije fotografirane u uvjetima niskog osvjetljenja. Manji gubici detalja mogu se primijetiti ako budete ”rezali” dijelove fotografija, no to je gotovo neprimjetno kod običnog pregledavanja fotografija i stoga je gotovo pa zanemarivo.

Mi 10 Pro kamere

Ultra-širokokutni senzor od 20 megapiksela, sa HDR mogućnostima i kutom preglednosti od 117 stupnjeva jedan je od najboljih, ako ne možda i najbolji koji danas postoji na kamerama pametnih telefona. Sve što vam treba je puno svjetla; u tom slučaju ovaj će senzor fotografirati gotovo pa savršene fotografije, prebogate detaljima, bez onih klasičnih problema distorzije rubova, kakvi se mogu primijetiti kod nekih drugih kamera. Fotografije fotografirane u sumrak ili u uvjetima kada vam na raspolaganju nije puno svjetlosti također su vrlo dobre, premda se mogu primijetiti malene količine ”zrnatosti” ili šuma u fotografijama.

Dvije vrste telefoto osjetljivih leća kojima se Xiaomi Mi 10 Pro 5G može pohvaliti, svoj posao također odrađuju vrlo dobro. Zajedno korisniku mogu pružiti čak deseterostruki zoom. Premda ove leće kamere nemaju optičku stabilizaciju slike, svejedno će prilikom korištenja prikazivati odličnu dubinu polja i prikaz boja. Količina detalja je jako visoka i fotografije izgledaju vrlo jasno, pogotovo kod uobičajenih fotografija, dok će kod korištenja portret načina fotografiranja biti prisutan bokeh način, koji izgleda i djeluje vrlo prirodno.

Makro fotografije fotografirane lećom od 8 MP također će ”uhvatiti” mnoštvo detalja i uz to pružit će vam vrlo dobar bokeh efekt. Ako se odlučite na fotografiranje fotografija uz korištenje peterostrukog načina zumiranja, one će izgledati jako dobro i neće se primijetiti nikakav gubitak detalja. Za najbolju moguću upotrebu mogućnosti zumiranja od deset puta najbolje je da koristite kakav štap za fotografiranje (ili ne morate, ako imate mirnu ruku), budući da će u svakom drugom slučaju, čak i pri malenim trzanjima i drhtajima, fotografije izgubiti na detaljima.

Zajedno u kombinaciji, leće na Xiaomiju Mi 10 Pro 5G mogu korisniku pružiti mogućnost zumiranja čak i do pedeset puta, no iskreno teško da ćete takve fotografije moći za bilo što koristiti. Već nakon zumiranja do dvadeset puta fotografije će početi izgledati blijedo i ”razvodnjeno”. Zoom od x50 dobro je koristiti ako baš želite fotografirati neki udaljeni objekt. U svakom drugom slučaju, zbog njega ćete dobiti fotografije loše kvalitete.

Fotografije dobivene s Xiaomi Mi 10 Pro kamerom:

Xiaomi Mi 10 Pro test kamere

Xiaomi Mi 10 Pro test kamere

Selfie kamera ovog pametnog telefona senzor je od 20 megapiksela, otvora blende f/2.0. Radi se o širokokutnoj leći, koja će u uvjetima dobroj osvjetljenja pružiti dobre selfie fotografije. Prilikom korištenja portret načina fotografiranja, kamera će na dosta dobar način odrediti subjekt fotografiranja i stvoriti prirodni bokeh efekt. Selfie fotografije fotografirane u uvjetima niske razine svjetlosti također će biti dobre, no ne očekujte baš čuda.

Treba reći i to kako Xiaomi Mi 10 Pro 5G podržava snimanje videozapisa u 8K, 4K i Full HD rezolucijama. 8K videozapise moći ćete snimati pri brzini od 30 sličica po sekundi (što je recimo bolje od brzine snimanja 8K videozapisa na Samsung Galaxyju S20), dok ćete 4K video snimati ili na 30 ili na 60 sličica po sekundi. Full HD videozapise snimat ćete sve do 960 sličica po sekundi.

Vrlo je vjerojatno da ćete uglavnom snimati videozapise u 4K i Full HD kvalitetama, a tek rijetko u 8K (možda tek da vidite kako to izgleda). Video snimljen u te dvije rezolucije bit će dobro snimljen, čak i ako ih budete snimali dok se krećete. Sve u svemu, što se kamera tiče, Xiaomi Mi 10 Pro 5G pružit će vam jedno fantastično iskustvo i fotografiranja i snimanja videozapisa tako da ćete, što se ovog segmenta uređaja tiče, biti i više nego zadovoljni.

Xiaomi Mi 10 Pro 5G performanse

Xiaomi Mi 10 Pro 5G: Performanse

Xiaomi Mi 10 Pro 5G će zasigurno razveseliti brojne ljubitelje visokih performansi i svega onoga dobroga što se može nalaziti ”ispod haube” jednog pametnog telefona. Naime, pametni telefon ”po defaultu” (što znači da nije važno prodaje li se uređaj u Hrvatskoj, u Kini ili u državi New York) dolazi sa najnovijim, najboljim i najbržim, 5G-kompatiblnim Qualcommovim Snapdragonom 865 sustavom na čipu. Još uvijek najnoviji procesor iz Qualcommovog tabora značit će da će i ovaj pametni telefon pokretati sve što stavite pred njega bez problema i kao od šale.

Fluidnosti rada i mogućnostima pokretanja više aplikacija odjednom bez trzanja i eventualnih problema osiguravaju i 8 ili 12 GB radne memorije, ovisno o tome za koji se model odlučite. Što se unutarnje memorije tiče, tu treba reći kako Xiaomi Mi 10 Pro 5G dolazi u dvije verzije: sa 256 ili 512 GB. Koju god da odaberete smatram da će vam biti i više nego dovoljno. Nažalost, niti jedna verzija nema mogućnost povećavanja unutarnje memorije microSD karticama, što se može uračunati pod manu ovog telefona.

Pametni telefon, prilikom svakodnevnog i zahtjevnog rada, radi jako dobro. Grijanja nema, kao niti usporavanja ili kojekakvih ”trzanja”. Možete bez problema otvoriti desetak kartica u Google Chromeu, te u isto vrijeme, zahvaljujući ”multi-window” mogućnostima, pokrenuti videozapis na YouTubeu i sve će raditi za 5. Gameri među nama također će doći na svoje ovim pametnim telefonom.

Xiaomi Mi 10 Pro 5G igranje

Zahtjevne igre kao što su PUBG, Call of Duty Mobile ili Real Racing radit će na najvišim detaljima, bez trzanja i zapinjanja. S obzirom na to da Xiaomi Mi 10 Pro 5G dolazi sa prostranim, 6.67-inčnim Super AMOLED zaslonom, samo iskustvo igranja bit će još bolje. U pogledu benchmark testiranja, Xiaomi Mi 10 Pro 5G je na PCMark 2.0 Work testu pokazao dosta impresivan broj bodova: 11.080.

To je manje od broja bodova koji je recimo pokazao Samsungov Galaxy S20 Ultra sa uključenim Ultra HD načinom rada (12.842), no iskreno u radu, bez obzira na to što budete radili, neće vam biti bitno to što je Galaxy S20 Ultra brži od ovog uređaja.

Xiaomi Mi 10 Pro 5G benchmark

Xiaomi Mi 10 Pro 5G opremljen je poprilično dobrom i ”prostranom” baterijom kapaciteta 4.500 mAh. Tijekom ispitivanja trajanja baterije, ona je, sa pokrenutim streamingom videozapisa u HD-u, sa uključenom Wi-Fi spojivošću i na maksimalnoj svjetlini potrajala 11 sati i 20 minuta. Sve u svemu, to su vrlo dobri rezultati.

Vijek trajanja baterije smanjit će se ako svoj uređaj postavite na 90-herzno osvježenje i ako budete (kada budete) koristili 5G mreže, no to se donekle može kompenzirati sustavima uštede koje osigurava AMOLED zaslon (kao što je korištenje tamnih tema u sustavu ili tamnih pozadina na zaslonu). U usporedbi sa recimo Samsung Galaxyjem S20+, čija je baterija potrajala do 13 sati, to je i dalje i više nego dovoljno za normalno, nezahtjevno, svakodnevno korištenje.

Baterija Xiaomija Mi 10 Pro 5G ima mogućnost brzog punjenja i to zaista brzog punjenja. Uređaj podržava punjenje do 50W, a da stvar bude bolja, Xiaomi je zajedno sa ovim telefonom u paket odlučio uključiti i jedan ovakav brzi punjač. Osim brzog standardnog punjenja, Xiaomi Mi 10 Pro 5G podržava i Qi bežično punjenje do 30W te reverzibilno, punjenje do 10W.

Xiaomi Mi 10 Pro 5G softver

Xiaomi Mi 10 Pro 5G: Softverska podrška

Xiaomi Mi 10 Pro 5G dolazi sa pred-instaliranim Androidom 10 i vlastitim, Xiaomijevim MIUI korisničkim sučeljem verzije 11. Nova verzija MIUI korisničkog sučelja donijela je neke promjene i redizajn, zbog čega navigacijska traka, izbornik s postavkama, ali i same ikone izgledaju nešto drugačije. Ako poželite i kada poželite možete kliknuti na Xiaomijevu Themes aplikaciju i odande si možete skinuti sve ono što vam treba.

Aplikacija za daljinsko upravljanje omogućit će vam da svoj Xiaomi Mi 10 Pro 5G koristite i za uključivanje i isključivanje ostalih uređaja koji podržavaju kontrolu putem infracrvenog adaptera. Što se ostalih aplikacija tiče, dobro je to što Xiaomi u ovaj telefon nije stavio previše ”bloatware” aplikacija. Postoji određen broj aplikacija koje možda i ne bismo željeli vidjeti i koje nam vjerojatno neće trebati, no dobra stvar je što ćete ih moći deinstalirati i tako si dodatno osloboditi unutrašnju memoriju.

Dobro je i to što će Xiaomi ovaj telefon podržavati dvije godine u pogledu velikih nadogradnji za sustav, dok će manje zakrpe, koje će najčešće biti sigurnosne prirode, za ovaj telefon izbacivati još barem tri godine. Nije kao kod iPhonea, ali je sasvim OK.

 

Mi 10 Pro

Isplati li se kupiti Xiaomi Mi 10 Pro 5G?

Polako se primičemo i završetku ove recenzije, što znači da smo došli do onog najvažnijeg pitanja: isplati li se za Xiaomi Mi 10 Pro 5G izdvojiti oko 1.000 eura i kupiti ovaj pametni telefon? Odgovor na ovo pitanje ovisit će, kao što je to uvijek slučaj, o barem nekoliko faktora. Krenimo najprije od onoga zašto biste mogli kupiti ovaj telefon.

Kao prvo, Xiaomi Mi 10 Pro 5G je prava perjanica osmišljena od strane tvrtke Xiaomi i to je nešto što se odmah vidi. Dizajn, materijali izrade, izgled, onaj ”premium” osjećaj u ruci kada uređaj prvi puta primite i kada ga počnete koristiti, sve je tu. Xiaomi je tu stvarno napravio odličan posao i tu se nema ništa za prigovoriti. Zaslon je jako dobar, radi se o Super AMOLED-u i premda se ne može baš nositi sa onime što je osmislio Samsung na svojim Galaxy S20 telefonima, ipak je fantastičan. Isto vrijedi i za sve ono što se nalazi ”ispod haube” telefona.

Danas ćete Snapdragon 865 najčešće pronaći na najskupljim perjanicama (i to najčešće kod uređaja koji se ne mogu baš prodavati u Europi). Činjenica da ovaj pametni telefon na sebi ima Snapdragon 865 je apsolutan plus, još jedan od aduta i još jedan od razloga zašto biste ga mogli kupiti. Baterija od 4.500 mAh je također vrlo dobra, a činjenica da podržava brzo punjenje do 50W, reverzibilno punjenje i Qi bežično punjenje samo su dodatni plusevi. Kamere su još jedan od odličnih aduta Xiaomija Mi 10 Pro 5G. Četiri stražnje, od kojih je primarni senzor onaj od 108 MP, pružit će vam jako dobro iskustvo fotografiranja i snimanja videozapisa.

Zašto ne kupiti Xiaomi Mi 10 Pro 5G? Ako vam kamere nisu toliko važne, a želite uređaj sa Snapdragonom 865, bolje rješenje mogao bi biti OnePlus 8. Uz to, uređaj nema microSD utore, kao ni IP certifikat vodootpornosti, što je nešto što je Xiaomi mogao implementirati, ali nije. No kada se sve zbroji i oduzme, Xiaomi Mi 10 Pro 5G je jedan odličan pametni telefon, koji uglavnom opravdava svoju ipak visoku cijenu.

Mi 10 Pro 5G

Tehničke specifikacije Xiaomi Mi 10 Pro 5G:

 • Dimenzije uređaja: 162.5 x 74.8 x 9 mm
 • Masa: 208 grama
 • Materijal izrade: Gorilla Glass 5 staklo sprijeda i otraga aluminijski okvir
 • Zaslon: Super AMOLED, 6.67 inča Full HD+ rezolucije, gustoće točkica od oko 386 ppi, HDR10+, mogućnost osvježenja do 90Hz
 • OS: Android 10 plus MIUI 11
 • SoC: Snapdragon 865 osmojezgreni sa Adreno 650 grafičkim procesorom
 • RAM: 8 ili 12 GB
 • ROM: 256 ili 512 GB
 • Utor za microSD: Ne
 • Kamere: stražnje četiri (108 MP, f/1.7, (širokokutna), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS, 12 MP, f/2.0, 50mm (telefoto osjetljiva), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, 2x optički zoom, 8 MP, f/2.0, (telefoto osjetljiva), 1.0µm, PDAF, OIS, 3.7x optički zoom, 5x hibridni zoom, 20 MP, f/2.2, 13mm (ultra-širokokutna), 1/2.8″, 1.0µm, selfie kamera jedna, od 20 MP (širokokutna)
 • Utor od 3.5 mm: Ne
 • Čitač otisaka prstiju: ispod zaslona, optički
 • Baterija: neizmjenjiva, 4.500 mAh, s mogućnostima brzog punjenja do 50W, bežičnog punjenja do 30W i reverzibilnog punjenja do 10W
 • Cijena: oko 1.000 eura

 

Prednosti:

 • Lijep, ”premium” dizajn i materijali izrade
 • Odlične kamere
 • Odličan zaslon
 • Fantastičan procesor

 

Nedostaci:

 • Nema IP certifikat
 • Nema utor za microSD
 • Nema utor od 3.5 mm
 • Zaslon je mogao biti QHD

Završna ocjena: 8/10

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here