Tržište pametnih telefona nikada nije bilo šarolikije, a posebnu zaslugu za to imaju mnogobrojni kineski pametni telefoni koji korak po korak uzimaju sve veći dio tržišta velikim brendovima. Iako ima nekoliko zanimljivih proizvođača u Kini, jedan od najeksponiranijih u medijima je svakako Xiaomi.

Oni koji prate kako se razvija Xiaomi vrlo vjerojatno će se sjetiti kakav ja strašan rast bilježio prije 3 godine, kada se činilo kako će nadvladati sve konkurente i opasno se približiti vrhu ljestvice najprodavanijih pametnih telefona. No, nakon toga pojavila se kriza, koja je Xiaomi bacila ‘na koljena’ te su cijeli proces brendiranja na tržištu morali raditi od početka. Čini se kako im to nije teško palo jer su njihovi rezultati za 2017. godinu fantastični, a najnoviji podaci ukazuju na to kako će ova godina biti još bolja za njih.

Xiaomi posebnu dominaciju ima u Kini, koja je nemojmo zaboraviti jedno od najvećih svjetskih tržišta. No, sve je popularniji i u Europi, koja ga počinje gledati kao ozbiljnog konkurenta Samsungu, ali i nekim drugim velikim proizvođačima. Sva ta popularnost odrazila se na uspješne rezultate prodaje, koji su nadmašili očekivanja mnogih.

Naime, Xiaomi Redmi 5A je najprodavaniji pametni telefon na svijetu koji radi na Android sustavu. Ujedno je i treći najprodavaniji pametni telefon, a smjestio se odmah iza iPhone X te iPhone 8 Plus uređaja.


Iz Xiaomija su objavili kako su iznimno zadovoljni prodajom ovog svojeg uređaja i kako je ovo zapravo najbolji prodajni rezultat unutar jednog mjeseca kojeg su postigli u povijesti. Nadaju se kako će se takav trend nastaviti te kako će uskoro ugroziti i perjanice Applea.

Sam pametni telefon Xiaomi Redmi 5A nije ništa posebno, no upravo je ono što traži većina korisnika – kvalitetan uređaj, dobrih hardverskih komponenti kojeg krasi niska cijena. Vrijedi spomenuti kako Xiaomi još nije u potpunosti osvojio tržite Europe, dapače tek je započeo proboj na neka europska tržišta sredinom prošle godine.

Očekuje se kako će uskoro Xiaomi poslovnicu imati i u Zagrebu, čime kreće i veliki napad na Hrvatsku. Sva ova događanja mogla bi polučiti veliki uspjeh, a Xiaomi bi uskoro mogao ozbiljno zaprijetiti Samsungu i Appleu na ljestvici najpopularnijih proizvođača pametnih telefona.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here