U današnje vrijeme zamjena baterije u pametnim telefonima nije tako jednostavna i zahtjeva određeno znanje. Unatoč tome, mnogi koji se odluče, prilikom zamjene baterije pribjegavaju korištenju neoriginalnih baterija, što može dovesti do oštećenja uređaja i ozljede samog korisnika. Kako bi tome stao na put, Xiaomi je odlučio krenuti Appleovim stopama i počet će s prikazivanjem obavijesti ako je u telefonu instalirana neoriginalna baterija.

Kako prenose ljudi iz XDA-Developersa, Xiaomi je u nedavno predstavljenoj 5.6.0 verziji Xiaomi Mi Security aplikacije implementirao funkciju koja usporava punjenje baterije.
Ako se dogodi da MIUI otkrije da je unutar telefona instalirana neoriginalna baterija, Xiaomi će izdati odgovarajuće upozorenje: “Ovaj uređaj je opremljen ugrađenom baterijom koju treba zamijeniti samo ovlašteni davatelj usluga. Zamjena baterije na drugom mjestu može oštetiti ovaj uređaj. Korištenje neovlaštenih baterija može uzrokovati oticanje, pregrijavanje i curenje baterija, također može uzrokovati požar ili druge opasnosti. Ne koristite neovlaštene baterije”.

Trenutno se upozorenje tiče samo Kine i specifično se odnosi na Xiaomi Mi 9, Mi 10 i Mi 10 Pro modele. Za sada, upozorenje se neće prikazati u bilo kojoj drugoj regiji. Razlog za to je vjerojatno taj da Xiaomi želi provjeriti kako će korisnici reagirati na ograničenje u pogledu zamjene baterije.

Slično situacija se zbila i s Appleom, kod kojeg je upozorenje pokretalo mikrokontroler koji može konfigurirati samo ovlašteni tehničar. Apple je stoga bio kritiziran zbog predstavljene ideje i većina je bila mišljenja da je Apple želio natjerati ljude da koriste originalne, skuplje baterije.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here