Već dugo vremena pričamo o tome tko će prvi predstaviti savitljivi pametni telefon i tablet, čiji će se ekran moći preklopiti. Nedavno je u medije iscurio prototip kojeg je zaštitio Samsung, a koji bi trebao omogućiti uređaj koji će funkcionirati sa savitljivim zaslonom i koristiti se ovisno o potrebama. Dakle, mogao bi se koristiti kao jedan zaslon ili odvojeno kao dva zaslona (kada bi bio preklopljen). No, dok se u medijima provlači priča o Samsungovom patentu i O predstavljanju takvog uređaja od strane LG-a sljedeće godine – pojavio se neočekivano jedan novi igrač koji je predstavio uređaj sa savitljivim zaslonom.

Royole je kompanija iz SAD-a koja već neko vrijeme razvija tehnologiju savitljivih zaslona, ali sve se odvijalo u priličnoj tajnosti, odnosno daleko od očiju javnosti. No, kako su uspjeli usavršiti tehnologiju do posljednjih detalja, odlučili su preduhitriti sve velike IT igrače i predstaviti svoj savitljivi pametni telefon naziva FlexiPad. Radi se o prvom takvom uređaju na svijetu, a za kojeg je osmišljen i poseban operacijski sustav Water OS. Tako se ova tvrtka odmaknula od Android i iOS sustava, a razlog je sasvim jednostavan – podrška tehnologiji savitljivog zaslona.

Naime, uređaj koji ima savitljiv zaslon za to treba i posebno dizajniran sustav koji će iskoristiti puni potencijal ove nove tehnologije. Upravo bi Water OS trebao omogućiti da se uređaj koristi na različite načine – na jednom zaslonu u cjelini ili na prepolovljenom zaslonu kada je uređaj sklopljen. Prema prvim navodima postoji mogućnost rada na obje strane uređaja istovremeno pri čemu one mogu međusobno komunicirati.

FlexiPad dolazi u dvije različite varijante – onoj sa 128 GB memorije i s 256 GB prostora za pohranu podataka. U središtu uređaja ‘kuca’ procesor Snapdragon 8 SoC serije koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi još kvalitetnije upravljao procesima. Telefon je obogaćen s dvije kamere, jednom od 20 MP te dugom od 16 MP, a na raspolaganju su i utor za microSD karticu, stereo zvučnici te čitač otiska prsta. Sve to uz inovativni fleksibilni zaslon korisnike bi trebalo koštati 1388 eura za model s manje memorije te 1539 eura za model s 256 GB memorije.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here