Xiaomi na tržište izbacuje dva nova uređaja koji su nasljednici vrlo uspješnog uređaja Xiaomi Mi A1. Riječ je o uređajima namijenjenima širokim masama i onima koji žele dobar mobitel, a ne žele dati više od 1500-2000 kuna. Konkretno ovdje se radi o uređajima Mi A2 (209 eura), te Mi A2 Lite (179 eura). Baš kao i Mi A1, ovo su stock Androidi koji su pod kišobranom Google Android One brenda i trebali bi doći na mnogo šire tržište nego Mi A1.

Kada govorimo o tržištu, na službenim Xiaomi web stranicama piše da će uređaj doći na 40-ak tržišta, što znači da će ga biti lakše kupiti. Možda neće doći u Hrvatsku, ali će doći u Europu što znači da ga možete kupiti online u Austriji ili Njemačkoj, platiti 20-ak eura dostave i dobiti ovaj mobitel. Datum dolaska je kraj srpnja, odnosno početak kolovoza, no u Europi bi se mogao pojaviti krajem kolovoza.

Tehnička specifikacija
Prvo, pogledajmo tehničke specifikacije mobitela:

Xiaomi Mi A2 cijena


Kao što možete vidjeti na slikama radi se o prilično lijepom uređaju, odnosno standardnom dizajnu koji ne odskače puno od konkurencije, ali nije lijep kao npr. iPhone ili Samsung S9. No, za cijenu koja će biti pristojna, ne možemo se previše žaliti na dizajn.

Skuplji uređaj Mi A2 će biti tradicionalnog četvrtastog oblika, imat će manju bateriju, USB-C priključak, neće imati headphone jack za slušalice, te neće imati MicroSD utor.
Jeftiniji mobitel Mi A2 Lite će imati veću bateriju, MicroSD utor, headphone jack, old-school MicroUSB priključak i ekran s “notchem”. Oba uređaja imaju prednosti i mane, ali s obzirom na cijenu, više je prednosti nego mana. Vjerujemo da će mnogi od vas možda i kupiti ovaj uređaj.

Zanimljivo je da većinom high-end uređaji odbacuju headphone jack, a Xiaomi Mi A2 je jedan od rijetkih jeftinijih mobitela koji je slijedio taj trend. Negdje smo pročitali da uklanjanje istoga radi mjesta za bateriju koja onda može imati 500 mAh veći kapacitet. Ali Xiaomi to nije iskoristio za to. Baterija u Mi A2 modelu je 3000 mAh, dok u jeftinijoj varijanti je to 3080 mAh.

Oba uređaja imaju aluminijsko kućište, skener za otisak prsta sa zadnje strane, on-screen navigaciju … Ako vam se čini da izgledom malo podsjećaju na stare uređaje – imate pravo. A2 je u biti dizajnom nasljednik Mi 6X-a, dok je Lide verzija zapravo Redmi 6 Pro. Nijedan od ova dva uređaja nemaju NFC jer on nije baš popularan u Kini.Xiaomi Mi A2 specifikacijeRekli smo da su oba uređaja dio Googleovog Android One programa, odnosno branda što znači da dolaze s “originalnim” (stock) Androidom koji nije modificiran, te će doći s Android verzijom 8.1 Oreo. Također, to znači da im je životni vijek održavanja 3 godine, odnosno dobiti će dvije velike nadogradnje, te 3 godine imati sigurnosne zakrpe.

Ako vam cijena nije problem, možda biste trebali razmisliti o modifikaciji ovih uređaja, odnosno uzeti uređaje koji nisu bazni. Iako A2 cjenovno počinje s 249 eura, za 30 eura više možete dobiti uređaj koji će imati 64 GB memorije, umjesto bazna 32 GB. Najjači model A2 će koštati 349 eura i imat će 6 GB RAM memorije, te 128 GB prostora za multimediju, OS i ostali softver.

Sve u svemu, jako dobar uređaj, pa ako kupujete novi mobitel, strpite se još malo dok Xiaomi Mi A2 ne dođe na tržište. Samo što nije.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here