Na početku godine Ulefone je na tržište pametnih telefona izbacio svoj novi flagship. Radilo se o Ulefone Armor 6 pametnom telefonu. Ništa neobično, s obzirom na to da Ulefone svake godine na tržište izbacuje po jedan od svojih pametnih telefona visokog razreda. Nekoliko mjeseci kasnije, kao što je to bilo i za očekivati, Ulefone je tržištu ponudio i cjenovno pristupačniju verziju Armora 6; Armor 6E.

Armor 6E izvana izgleda kao brat blizanac originalne ”šestice”. Ni unutra nema neke veće razlike. Malo je slabiji od svog starijeg brata, što naravno doprinosti tomu da 6E košta i za oko 600-injak kuna manje. Po čemu je Armor 6E specifičan, koje su njegove prednosti, a koji nedostaci te isplati li se kupiti ovaj uređaj saznajte i pročitajte u nastavku ovog članka.

Ulefone Armor 6E test

Dizajnom Armor 6E gotovo u cijelosti odgovara svom starijem bratu Armor 6-ici

Vizualno Armor 6 i Armor 6E izgledaju gotovo u cijelosti jednako. Dimenzije su im jednake, što znači da oba uređaja imaju dimenzije od 166 x 84 x 12.2 milimetra. Uređaji su osim toga i iste mase (266 grama). Razlog zbog kojeg se Ulefone kod mlađe verzije odlučio na isti dizajn? Vjerojatno iz ekonomskih razloga.

Ulefone Armor 6E dizajn

Osim dimenzija oba Armora su isto tako i izrađena od istih legura. Kod obojice imamo kombinaciju aluminija, polikarbonata i mekane gume. Kod oba uređaja gumeni pokrov čuva USB-C utor i naravno oba Armor 6 uređaja imaju sličan, hibridni SIM utor.

 

Ulefone Armor 6E cijena

Najveće promjene u ”eksterijeru” u odnosu na Armor 6 ogledaju se u slabijim senzorima kamera te u nepostojanju 3.5-milimetarskog utora i zasebne tipke za kamere.

Ono što je velika šteta kod ovog uređaja leži u tome što uređaj na sebi nema zasebnu tipku za kameru, kao ni utor za slušalice (ljubitelji utora od 3.5 milimetra, žao mi je). Stražnja strana na sebi ima UV čitač, čitača otisaka prstiju i dvije kamere. Armor 6E sa svoje stražnje strane ima kamere od 16 i 2 megapixela. Ovo je slabije u usporedbi sa Armorom 6, koji iza ima dvostruki senzor od 21 i 13 megapixela. Je li nas ovo razočaralo? Baš i nije, s obzirom da naglasak na ovom uređaju nije na kamerama (a i bolje kamere značilo bi da bi uređaj trebao biti skuplji).

Ulefone Armor 6E kamere

Ipak, ono što je svakako dobro da jedan ovakav ”oklopnjak” ima su certifikati o zaštiti uređaja. S obzirom na to da se radi o uređaju kojeg će vrlo vjerojatno koristiti oni koji se bave fizičkim aktivnostima vani na otvorenom, osim ”tvrdog” kućišta uređaj treba biti i zaštićen od prašine i vode. Armor 6E je potpuno pokriven u ovome području. Za to su se pobrinule zaštite IP68, IP69K i MIL-STD-810G.

 

Ulefone Armor 6E kamera

Specifikacije Ulefone Armor 6E uređaja

Izuzev vanjštine specifikacije uređaja su još nešto što odmah zanima korisnika. Kod Armora 6E specifikacije su upravo područje gdje stvari postaju dosta zanimljive.

Iako je Armor 6 naočigled bolja (čemu svjedoče na primjer bolje kamere) i skuplja verzija, Armor 6E na sebi ima snažniji procesor. Da, dobro ste pročitali. Iako se radi o cjenovno pristupačnijem modelu, Armor 6E na sebi ima bolji procesor od onog kojeg možemo pronaći na njegovom starijem bratu! Dok Armor 6 u sebi ima MediaTekov Helio P60, Armor 6E krasi snažnija verzija, odnosno MediaTek Helio P70 SoC.

Koliko je P70 bolji od P60 modela?

Ulefone Armor 6E igre

Mjerenja pokazuju da je P70 za oko 30% bolji od Helio P60 SoC-a. Ipak, čak i da se radi o procesoru koji je 5% bolji, opet stoji činjenica da slabiji model u sebi ima snažniji SoC.

Ulefone Armor 6E benchmark

Osim snažnijeg procesora, Armor 6E ima slabije specifikacije od Armora 6. ”Šestica” se tako mogla pohvaliti 6 gigabajta radne memorije i 128 gigabajta unutarnje, dok Armor 6E ima ”samo” 4 GB radne memorije i 64 gigabajta unutarnje memorije za pohranu. No, izuzev radne i memorije za pohranjivanje, ova dva Armor uređaja su iznutra vrlo slični.

Ulefone Armor 6E performanse

Oba uređaja imaju baterije od 5.000 mAh, UV senzor, ekran od 6.2 inča koji daje rezoluciju od 1080p, mogućnosti bežičnog punjenja, NCF i mogućnost otključavanja i zaključavanja uređaja facijalnim prepoznavanjem korisnika. Još jedna razlika u vezi specifikacija ogleda se u tome što Armor 6E (s obzirom na to da se ipak radi o novijem uređaju) dolazi sa Androidom 9.0 Pie, dok Armor 6 na sebi ”po defaultu” ima Armor 8.1 Oreo.

 

Ulefone Armor 6E: Performanse

S obzirom na bolji procesor, Armor 6E je pobijedio Armor 6-icu, ali i druge pametne telefone iz razreda koji na sebi imaju MediaTekov procesor. Neki korisnici neće biti baš najzadovoljniji sa čitačem otisaka prstiju koji je još uvijek osjetno ”tromiji” od onih koje ćemo pronaći na nekim drugim pametnim telefonima srednjeg razreda. No, za sve one kojima je problem spori čitač otisaka prstiju, tu je i mogućnost otključavanja uređaja korištenjem senzora lica.

Ulefone Armor 6E recenzija

Što se tiče kvalitete ekrana, ona je onoliko kvalitetna koliko može biti. S obzirom na to da se ovdje radi o pametnom telefonu koji je prvenstveno osmišljen za izdržljivost i trajnost, ne očekujte kvalitetu prikaza slike kao kod Samsunga. To ne znači da je ekran loš.

Baš naprotiv, njegov IPS ekran koji daj rezoluciju od 1080p, veličine 6.2 inča i pokrivenošću površine uređaja od 70.5% znači da će uređaj na solidan način prikazati sve ono što se od njega očekuje. Dodajmo tu i gustoću točkica od oko 402 ppi i stvari postaju još jasnije. U vezi mjerenja performansi, Geekbench benchmark pokazao je broj bodova od 1.524 za mjerenje jezgri pojedinačno te 5.536 za mjerenje rada više jezgri odjednom.

 

Ulefone Armor 6E vodootporan

Zaključna riječ

Ukratko rečeno, Ulefone Armor 6E predstavlja djelomična poboljšanja u odnosu na Armor 6. Ona se najbolje vide u procesoru, u novijoj verziji Androida te u nižoj cijeni. No osim toga, Armor 6E je po mnogočemu vrlo sličan Armoru 6. Jedini veći nedostaci uređaja su nepostojanje utora od 3.5 mm, prisutnost većeg ”zubića” i nepostojanje zasebne tipke za kameru.

Ako vam to ne smeta i ako tražite jedan kvalitetan i izdržljiv pametni telefon srednje klase, onda je Ulefone Armor 6E uređaj za vas. Cijena uređaja je tek nešto ispod 200 američkih dolara (što je oko 1.200 kuna), što je vrlo nisko, pogotovo ako se uzme u obzir sve ono što se može dobiti za nju. Sve u svemu, Ulefone je svojim Armor 6E uređajem napravio još jedan odličan posao.

 

Osnovne specifikacije Ulefone Armor 6E uređaja:

  • Dimenzije: 166 x 84 x 12.2 mm
  • Masa: 266g
  • Ekran: 6.2 inča, 1080p, oko 402 ppi
  • SoC: MediaTek Helio P70 sa Mali G72-MP3
  • RAM: 4GB
  • ROM: 64 GB
  • Kamere: stražnje od 16 i 2 MP, prednja od 8 MP
  • OS: Android 9.0 Pie
  • Baterija: 5.000 mAh
  • Cijena: varira, oko 1.200 kuna

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here