Novi pametni telefoni koji dolaze iz kompanije Apple i koji su nedavno predstavljaju čine vrhunac tehnologije koju je Apple postigao na području pametnih telefona. Dakako, mnogobrojne super karakteristike i inovacije pravi su mamac za kupce, ali na kraju ipak ostaje jedan problem koji će biti potrebno prevladati. Naime, kupci nisu zadovoljni cijenom uređaja, koja je najviša do sada i penje se zaista jako visoko. No, što na sve to kažu iz Apple-a?

Prema trenutno dostupnim podacima iPhone XR bit će najjeftinija varijanta novog iPhone telefona, a ona će se prodavati za nemalih 750 dolara, odnosno za nešto manje od 5.000 kuna. Idući po kvaliteti je telefon iPhone XS za kojeg će korisnici morati izdvojiti čak 1000 dolara (6.500 kuna), dok će najskuplji model koštati čak 1.100 dolara, odnosno oko 7.000 kuna. Iako se radi o top modelima pametnih telefona, novčani iznosi koje Apple traži za kupnju njegovih uređaja zaista su otišli u nebo.

Iz godine u godinu cijena njihovih pametnih telefona raste, a sve je više konkurenata koji imaju telefone slične njima, ali po znatno nižoj cijeni. Mnogi se pitaju koliko dugo će još vladati Apple groznica i kada će korisnici odlučiti ne Appleu i okrenuti se nekom drugom brendu. Primjerice, Huawei je snažno napao Europsko tržište, a može li se ista stvar dogoditi i s američkim tržištem?

Najskuplji model iPhone telefona ujedno je i najbolji takav uređaj ikad napravljen u Appleu – barem tako tvrde iz kompanije. No, mnogi će kupci radije posegnuti za iPhone XR modelom jer je puno jeftiniji, a karakteristike su mu također iznimno dobre. Na veliko protivljenje cijeni novih uređaja koja je stigla od javnosti, oglasio se i čelnik Applea, Tim Cook.


Cook je tom prilikom naglasio kako većina korisnika ionako ne plaća punu cijenu odjednom, već je trošak njihovog pametnog telefona negdje oko dolar dnevno (uz pripadajuće tarife operatera). Također, naglasio je kako ljudi trebaju biti spremni izdvojiti određenu svoju novca, ako žele uživati u inovacijama i kvaliteti koju pruža najbolji Appleov pametni telefon ikad napravljen.

Sljedećih će nekoliko mjeseci pokazati da li je društvo iz Apple bilo u pravu. Naime, ako se prodajni rezultati pokažu uspješnima, to će biti signal da su ponovno odradili super posao i da cijena kupcima nije problem. No, nekako se sve više skepse nadvija nad iPhone uređaje pa bi se moglo dogoditi da prodaja ne dostigne željenu razinu – a onda će biti zanimljivo vidjeti kako će Apple na to reagirati.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here