Novi automatizirani test trajanja baterije pokazao je da tamni način rada u iOS-u 13 može osigurati približno 30% više trajanja baterije od svijetlog načina rada, na iPhoneu s OLED zaslonima. Test je rađen pomoću aplikacija koje podržavaju izvorni mračni način rada koji donosi novi iOS 13, kao i Googleovih aplikacija, koje ne podržavaju čistu crnu temu, već tamno sivu.

Apple je uveo tamni način za iPhone, iPad i iPod touch, s novim ažuriranjima na iOSu 13. Ova značajka omogućava korisnicima da prebacuju temu operacijskog sustava, kao i podržane programe treće strane koji koriste Appleov tamni način rada putem API-a.

Automatiziran test napravio je YouTube PhoneBuff kanal, koristeći robote. Roboti su slijedili niz unaprijed zadanih zadataka koji su uključivali tipkanje poruke, korištenje Twittera, YouTubea i Google Mapsa. Za testiranje su korištena dva iPhone XS Max i oba su kalibrirana na istu količinu svjetline koja je iznosila 200 nita. Svaki od ovih zadataka izvodio se u ciklusima od dva sata, uz ponavljanje istog ciklusa sve dok se baterija na uređaju ne bi potpuno ispraznila.

Ovo su dobiveni rezultati:

Dark-mode-test-results

Dok je uređaj na svjetlom načinu rada završio sa potpuno praznom baterijom, iPhone-u s tamnim načinom rada još uvijek je preostalo 30% kapaciteta baterije.

Kada koristite crnu boju na OLED ekranu, to znači da je piksel isključen, a to u konačnici rezultira poboljšanom efikasnošću baterije. Zbog toga je razlika između mračnog i svijetlog načina tako ogromna. Iako Googleove aplikacije ne koriste crnu temu, kao i ostale aplikacije uključene u ovaj test, čak i tamno siva boja donosi uštedu baterije u odnosu na svijetlu boju. Vrijedi napomenuti da video pokazuje da su razlike u vijeku trajanja baterije bile znatno manje kada su korištene razine svjetline od 100 nita i 300 nita.

Cijeli test pogledajte u ovom videu:

Iako je ovaj test bio vrlo zanimljiv, mnogi ljudi će se zapitati hoće li tamni način rada, donijeti produženje vijeka trajanja baterije i kod iPhonea s LCD zaslonom? Odgovor je ne. Osim ljepšeg izgleda i osjećaja koji je često lakši i ugodniji za oči, tamni način rada na LCD-u ne pruža nikakvu energetsku uštedu i efikasnost poput OLED-a.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here