Huawei će na tržište uskoro izbaciti svoju novu seriju perjanica pod nazivom Huawei P40. Usprkos problemima s kojima se ova kineska tvrtka susrela u proteklih godinu dana (a čije se posljedice osjete i danas), Huawei i dalje ide prema naprijed.

Neke vijesti govore čak u prilog toga da su američke sankcije na Huawei imale pozitivan utjecaj na cjelokupno poslovanje te tvrtke. Prodaja uređaja navodno je porasla, što je dovelo do toga da Huawei ulaže velika novčana sredstva u osmišljavanje svojih novih, pametnih telefona, ali i nekih drugih stvari (kao što je osmišljavanje i vlastite trgovine aplikacijama u suradnji sa još tri tvrtke-proizvođača). S obzirom na sve ovo kada se sve zbroji i oduzme nema razloga da nam Huawei ponovno ne osmisli jednu odličnu seriju perjanica!

Prošle godine Huaweijev P30 donio je odlične kamere i sve u svemu fantastične specifikacije, po cijeni koja je bila pristupačnija u odnosu na cijene nekih od konkurenata. Što će nam ove godine ponuditi Huawei P40 uređaji? Mogu li Huawei P40, P40 Pro i P40 Pro Premium Edition ponoviti ili čak nadmašiti uspjeh kojeg je ova kineska tvrtka ostvarila u 2019. godini? To ćemo vidjeti nakon što se uređaji pojave na tržištu. Zasad možemo vidjeti što nas to sve dobroga čeka s novim P40 pametnim telefonima.

 

Naziv uređaja i vrijeme izlaska na tržište

Huawei je potvrdio datum izlaska njegovih P40 pametnih telefona na tržite: ako sve prođe kako treba, Huawei bi svoju novu seriju perjanica na tržište trebao izbaciti u ožujku. Sam događaj na kojem će Huawei i službeno staviti uređaje u prodaju odvijat će se u Parizu, no kada bi to točno trebalo biti, zasad se ne zna.

Što se tiče naziva modela i podataka o tome koliko bismo ove godine P40 modela mogli vidjeti, neka ”curenja” informacija govore u prilog tomu kako bismo ove godine mogli vidjeti tri P40 perjanice. Prvi je ”običan” Huawei P40, dok su druga dva Huawei P40 Pro i najbolji, najsnažniji i najveći (ali i cjenovno najskuplji) Huawei P40 Pro Premium Edition. Da budemo točniji, naziv trećeg modela nije još u cijelosti potvrđen, što znači da će postojati tri modela, ali da nije sigurno kako će se točno treći model zvati (s time da je ”Premium Edition” najvjerojatniji naziv).

Po čemu bi se sve trebali razlikovati novi P40 modeli? Jedna od najvećih razlika po kojima ćemo prepoznavati i razlikovati svaki od njih bit će kamere. Huawei P40 navodno će imati trostruku stražnju kameru, dok će preostala dva imati četiri stražnje kamere. No o tome nešto više kasnije.

huawei p40 modeli

Dizajn uređaja

Daljnja ”curenja” informacija sugeriraju to da će jedno od obilježja Huaweija P40 biti zaslon sa ”punch-out” selfie kamerom (nešto slično prikazao je Samsung svojim S10 perjanicama i ”Infinity-O” zaslonom). Nadalje, P40 će navodno imati čak dvije selfie kamere i ravan zaslon, dok će Pro modeli imati zakrivljen.

Na prvu, osim razlike u zaslonima i onako izdaleka, Huawei P40 i P40 Pro izgledaju gotovo pa identično. Veće razlike vide se tek nakon što uređaje okrenemo i pogledamo im leđa (gdje se vidi kako Pro model ima četiri stražnje kamere). P40 bi navodno trebao biti dostupan u pet različitih boja: crnoj, Blush Gold, Silver Frost, Deep Sea Blue i Ice White boji, dok bi Pro model trebao biti dostupan i u Mint Green boji.

Još jedna stvar koja je vidljiva iz fotografija i koju smo mogli saznati jest ta da nova P40 serija na sebi neće imati utor od 3.5 mm. Iako je ”obični” P30 lani imao ovaj utor, izgleda da ga je Huawei odlučio u cijelosti izostaviti kod sva tri uređaja. Ono što je još vidljivo i poznato u vezi dizajna i izgleda Huaweijevih P40 uređaja odnosi se na dvostruke selfie kamere i na vrlo tanašne bezele iliti rubove.

 

huawei p40 kamera

Kamere

Ono što je glavna stvar kod svakog Huaweijevog ”P” uređaja već nekoliko godina su svakako kamere. Prošle godine Huawei nas je, kako smo to već naviknuli, razveselio i više nego ugodno iznenadio svojim kamerama (tri stražnje kod P30 modela i četiri stražnje kod P30 Pro). Ove godine Huawei želi stvari dovesti na jedan novi nivo.

O čemu se točnije radi? Huawei P40 trebao bi i dalje imati tri stražnje plus dvije prednje iliti selfie kamere. Znači, ništa osobito novo u inovativnom smislu. Pro model imat će ponovno četiri stražnje kamere, ni ovdje nema ništa osobito novog u smislu inovacija. No ono što će, vjerujem plijeniti pozornost mnogih potencijalnih korisnika i sadašnjih promatrača Huaweijevih P40 modela odnosi se na famozni Huawei P40 Pro Premium Edition.

Naime, taj bi uređaj na sebi trebao imati čak pet stražnjih kamera (jedna od njih trebala bi biti ona s mogućnostima deseterostrukog optičkog zooma). Svi senzori na P40 uređajima osmišljeni su od strane Leica-e. Tri kamere P40 modela uključuju ultra-širokokutni senzor, ToF senzor i naravno glavni senzor (navodno od 48 MP). Pro model će imati navodno glavni senzor od 52 MP s mogućnostima nove tehnologije sabijanja točkica.

 

Huawei P40 Pro

Hardver, softver i cijene

Kada govorimo o procesorima onda je tu poznato kako već godinama Huawei osmišljava svoje vlastite HiSilicon Kirin procesore. Isto je i ove godine. Očekuje se kako će svaki od novih P40 modela u sebi imati Kirin 990 sustav na čipu s 5G mogućnostima i kompatibilnostima. Nažalost ništa od Kirin 1000 čipa. Njega ćemo vidjeti tek na Huaweijevom Mate 40 modelu, kojeg nam Huawei sprema u nastavku godine.

Baterija uređaja trebala bi biti ona od 5.000 ili 5.500 mAh, s mogućnostima brzog punjenja do 50W. Što se zaslona tiče, tu govorimo o mogućnostima od 6.1 ili 6.2 inča za ”obični” P40 te 6.5 i 6.7-inčnom zaslonu za Pro i Pro Premium Edition modele. Zasloni bi trebali imati mogućnost osvježavanja od 120 Hz.

Novosti bismo također trebali vidjeti i u vezi operacijskih sustava. Huawei bi svojom P40 serijom trebao započeti sa svojim novim ”Huawei Mobile Services” ili Huawei mobilnim uslugama (što znači bez standardnih Googleovih usluga, kao što su Gmail, Karte, Google Play Trgovina i slične, već ćemo umjesto njih vidjeti Huaweijeve zamjene za te aplikacije i usluge).

Kada govorimo o cijenama tu također postoje neke glasine i najave. Huawei P40 trebao bi imati početnu cijenu od 600 eura, dok bi Pro model trebao koštati 800 eura. Premium Edition (pod uvjetom da se pojavi na tržištu) trebao bi koštati oko 1.000 eura.

To je sve što smo dosad uspjeli saznati u vezi novih Huaweijevih perjanica! Kao što možemo vidjeti, neke stvari su pod znakom većih upitnika (mogućnost postojanja trećeg modela), a neke su pod znakom manjih upitnika. U slučaju da se pojave neke nove vijesti, znate gdje ćete ih moći pročitati.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here