Samsung Galaxy Note serija (izuzev nesretnog sedmog izdanja) označava posebnu seriju Samsungovih pametnih uređaja. Mnogi korisnici često nazivaju Samsung Galaxy Note seriju ”pravim” perjanicama Samsungovih pametnih telefona. To potvrđuje i neosporna kvaliteta svakog od ovog uređaja.

Svega smo nekoliko mjeseci udaljeni od dana kada će Samsung i službeno najaviti ”nastavak” u Note seriji pametnih telefona, odnosno Samsung Galaxy Note 10. S obzirom na to da se radi o pravoj perjanici, ono što očekujemo jest to da će Note 10 imati takvu softversko-hardversku kvalitetu da će se bez ikakvih problema moći natjecati s bilo kojim drugim uređajem visokog razreda koji trenutno postoji na tržištu. Galaxy Note 9 osvojio je brojne nagrade kao jedan od najboljih Android pametnih telefona za 2019. godinu.

S obzirom na visinu ljestvice koja je postavljena, ne samo od strane Galaxy Note 9 uređaja već i od mnogih drugih pametnih telefona koje danas imamo, ”desetku” čeka velik i dosta težak posao. Hoće li uspjeti ostvariti želje i očekivanja? To će vrijeme pokazati, no ono o čemu ćemo mi danas govoriti bit će ono što mi očekujemo od novog Galaxy Notea 10!

Samsung Galaxy Note 10 CIJENA

Prvo što očekujemo su dosad neviđene specifikacije (ili barem blizu tome) kao i mogućnosti spajanja na 5G mrežu

S obzirom na to da je Galaxy Note serija serija flagship pametnih telefona ono što očekujemo su performanse. Kao što je bio slučaj u kod proteklih iteracija, Samsung Galaxy Note 10 trebat će u sebi imati najbolje od najboljeg po pitanju hardvera i softvera ne bi li se mogao oduprijeti sve većoj konkurenciji. Hoće li to značiti da će Galaxy Note 10 u sebi imati Qualcommov Snapdragon 855 ili pak Samsungov Exynos 9820 SoC, nije važno.

Važno je da će ovaj uređaj trebati u sebi imati procesorsku moć kojom će Samsung opravdati (vrlo) visoku cijenu ovog flagshipa i zbog koje će konkurencija zadrhtati. Tko zna, možda Galaxy Note 10 u sebi bude imao i Qualcomm Snapdragon 856 procesor. Prva i najvažnija stvar koju očekujemo od ovog uređaja jest apsolutan vrh u pogledu SoC mogućnosti.

Naravno, sam procesor i grafička kartica ne znače puno ako uređaj nema dovoljno radne memorije koja bi to sve mogla ”izdržati”. Ono što je prije 3-4 godine bio standard (4 gigabajta radne memorije) danas spada u srednji razred. To znači da 4, pa čak niti 6 gigabajta RAM ne bi bilo dovoljno.

Ipak se radi o flagshipu i to onome kojeg radi Samsung! 8 i 12 GB radne memorije danas je nešto što je prisutno samo kod rijetkih Androidovih pametnih telefona (što znači samo kod onih koji žele biti flagshipi najveće razine, a takvih, pogotovo kvalitetnih je malo). Pod uvjetom da Samsung svoj Note 10 želi vinuti u dosad neviđene visine, za očekivati je da će se te ”visine” ogledati i u količini rade memorije.

ROM, odnosno memorija za unutarnju pohranu podataka još je jedno vrlo važno obilježje svakog uređaja. Danas velika većina uređaja dolaze sa 32 i 64 GB ROM. Ono što očekujemo od Galaxy Notea 10 jest barem 128 gigabajta unutarnje memorije za pohranu plus mogućnost microSD kartice. Baterija kakvoj se nadamo je ćelija od barem 4.000 mAh. Manje bi bilo jednostavno premalo za napajanje svega onoga što bi se eventualno nalazili ”ispod haube”.

Sve u svemu, ono što očekujemo od novog Samsung Galaxy Notea 10 jest da pomakne granicu. Bilo da se radi o vijeku trajanja baterije, kvaliteti ekrana i prikaza slike, kamerama, procesoru i specifikacijama uopće, očekujemo da će Note 10 na detaljniji način definirati i etablirati značenje riječi ”perjanica”, odnosno ”flagship”.

Galaxy Note 10

Glasine o čak četiri nadolazeća Galaxy Note uređaja

Jedna vrlo zanimljiva glasina u vezi nadolazećeg Galaxy Notea 10 kaže kako bismo ove godine na tržištu mogli vidjeti ne jedan, nego čak četiri nova Galaxy Note uređaja. Hoće li to značiti da će Samsung i kod Note serije napraviti sličnu stvar koju je napravio kod S10 serije (odnosno da ćemo imati nekoliko uređaja iste serije koji se malo razlikuju po specifikacijama)? To zasad ne znamo. No glasina o četiri nadolazeća Note uređaja svakako zvuči dobro.

S obzirom na to da je Samsung na tržište izbacio S10 verziju uređaja koja je kompatibilna sa 5G mrežama, za očekivati je da će Galaxy Note 10 imati isto.

 

Promjene u kvaliteti kamera i mogućnost od četiri prednje kamere

Samsung Galaxy S10 sa 5G mogućnostima na sebi je imao čak četiri kamere, što je već odstupanje od lanjskih (i višegodišnjih) postavki od dvije stražnje kamere. Galaxy Note 10 bi, sukladno s time, isto tako trebao imati barem četiri kamere. Što se tiče samih kamera, šuška se o tome da bi Samsung na Note 10 mogao staviti, osim četiri stražnje i četiri prednje kamere.

Samsung je nedavno pokazao svoj senzor kamere od 64 MP. Iskreno, teško je povjerovati da bi se on mogao nalaziti na Noteu 10, no nikad se ne zna. Uz to, uvijek se možemo nadati.

Note 10

Ako ne bolji onda barem ekran koji se nalazi na S10 i S10+ uređajima

Samsung Galaxy S10 je pametni telefon koji danas na tržištu ima najbolji ekran. Točka. Dynamic AMOLED tehnologija koju je južnokorejska tvrtka stavila u svoje najnovije flagshipe nerješiva je zagonetka za konkurenciju i razlog ove moje tvrdnje.

Naravno da očekujemo da će Galaxy Note 10 na sebi imati ekran vrhunske kvalitete. Ako taj ekran ne bude davao bolju kvalitetu slike od one koju danas daju Samsung Galaxy S10 i S10+ onda se barem nadamo da će ta kvaliteta biti tu negdje.

 

Nova tehnologija punjenja i dostupnije nadogradnje

Samsung nas je nedavno upoznao sa 25-wattnim načinom punjenja uređaja kojim se trenutno može pohvaliti samo Samsung Galaxy S10. Očekujemo isto i na Noteu 10 (kao i mogućnost daljnjeg korištenja standarda Quick Wireless Charge 2.0). O čitačima otisaka prstiju koji će se nalaziti unutar displaya, čitačima šarenice oka, IP68 certifikatu, poboljšanjima kod S-olovke ne treba ništa posebno ni govoriti. Da ne kažem da se takve stvari podrazumijevaju.

Kada govorimo o dostupnostima nadogradnji za Samsungove pametne uređaje tu treba naglasiti da se u proteklih nekoliko godina Samsung dosta poboljšao. Dio toga se može zahvaliti i novom projektu Treble, ali i jednostavnoj činjenici da je Samsung više pažnje odlučio pokloniti dostupnostima nadogradnji za svoje uređaje. Očekujemo da će se kod Galaxyja Note 10 dostupnost nadogradnje dodatno poboljšati.

 

Cijena? Ne previsoka!

Naravno još jedna stvar koju očekujemo od novog Galaxy Note 10 uređaja je pristupačnost cijene. Znamo da se radi o flagshipu i da uređaj baš ne može koštati 3.000 kuna. No isto tako ne mora koštati ni 8.000. Galaxy Note 9 je za vrijeme izlaska koštao oko 6.700 kuna, što je OK cijena za jedan takav uređaj. Ako bi Galaxy Note 10 mogao koštati slično toliko (ili možda malo manje), to bi nas iznimno zadovoljilo!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here