Ako se cijela prošla 2017. godina sagleda sa svih kutova doći ćemo do zaključka kako ona baš i nije bila nešto posebno revolucionarna – barem ne u mjeri u kojoj smo mi to priželjkivali. Istina jest to kako su neki uređaji koji su se na tržištu pojavili prošle godine svakako bili zanimljivi i da su plijenili pažnju i nema sumnje to kako su neki tehnološki gadgeti bili vrlo blizu toga da 2017. proglasimo izvrsnom godinom u pogledu tehnoloških inovacija.

Ipak, malo je falilo do toga, ali je ipak falilo. 2017. je u tehnloškom smislu bila vrlo dobra, ali ne i odlična godina. 2018. bi zato mogla donijeti promjenu u pogledu ovoga. Ako pogledamo samo na razlike u tehnologiji već sada i ako ju usporedimo sa 2017. možemo zaključiti kako su razlike već tu i zbog čega se već i sada imamo pravo nadati kako bi 2018. mogla biti bolja 2017.

Sony Xperia XA2 Ultra
Sony Xperia XA2 Ultra

Naravno, naša očekivanja su visoka. Pojedini pametni telefoni su klasični i imaju sada već klasična poboljšanja i mogućnosti (kao što su otpornost na vodu i prašinu, mogućnost brzog punjenja i sl.). Drugi su pak više idealistički i više su usmjereni recimo kupcima s manjom platežnom moći ili pak onima koji vole vidjeti ”starije” stvari na svojim pametnim telefonima (kao što je recimo utičnica od 3.5 mm za slušalice).

Sve u svemu, pametni telefoni se mogu podijeliti u nekoliko podvrsta i svaka od njih dolazi s nekim svojim vlastitim plusevima i minusima. Ipak – što je ono što zaista možemo očekivati od pametnih telefona ove godine ”u globalu”? Hoće li se poboljšanja ogledati samo u većim zaslonima, uklanjanju utora, težnji ka bežičnom načinu prijenosa podataka i punjenja uređaja ili će tu biti i ”nešto više”? Pogledajmo u nastavku.


 

Samsung_GalaxyNote8_Lifestyle1

Zaslon omjera 18:9 bi ove godine mogao polako ali sigurno postati standard na pametnim telefonima

Neki korisnici mogu reći kako je ovaj omjer zaslona jedinstven i savršeno pogodan za sve one ”high-end” ili pametne telefone visokog razreda. Omjer 18:9 nas automatski nekako odmah podsjeti na recimo Samsung Galaxy Note8 i LG V30, s time da se polako javlja to da ovaj omjer više niije ograničen samo na ”high-end” uređaje. Savršen primjer toga je Wiko View. Uređaj nudi veliki zaslon, ali on vjerujemo kako je to samo začetak toga da će omjer 18:9 postati i ostati svojevrstan standard.

lg v30 recenzija
LG V30

Wiko je primjer toga kako i ”high-end” obilježje, ili barem obilježje uređaja koje se povezivalo s visokim razredom, više nije rezervirano samo za high-end uređaje. Ovo nam daje naznake kako bismo isto mogli vidjeti i u uređajima srednjeg razreda. Samsung Galaxy A8 iz ove godine na primjer bi mogao usvojiti ovu ideju vezanu za zaslon, pogotovo iz razloga što je po dizajnu Galaxy A8 (barem prema onome što se zasad zna) dosta sličan Galaxy S8 uređaju.

galaxy-a8
Galaxy A8

Jedno pitanje koje se ovdje nameće glasi: žele li korisnici zaslone od 18:9 na svojim uređajima srednjeg razreda? Svakako stoji to da je veliki zaslon savršeno pogodan za medijski sadržaj, ali ono što ovako velik zaslon čini uređaju jest to da uređaj biva sve više pogodan za oštećivanje, pogotovo prilikom pada ili udara. Veža površina za pregled isto tako znači i veća mogućnost da se uređaj ogrebe ili na bilo koji drugi način ošteti.

 

Što je sa brzim otključavanjem?

Još jedna stvar kod velikog zaslona, pogotovo ako on pokriva cijelu prednju površinu uređaja jest ta što u tom slučaju naprijed više nema mjesta za čitač otisaka prstiju. Koja bi mogla biti rješenja za ovaja potencijalni problem? Pa, nema ih baš puno. Ili se treba promijeniti pozicija čitača i staviti ga otraga ili se treba smanjiti veličina zaslona.

Isto tako može se pokušati smanjiti veličina senzora za otključavanje otiskom prsta. Jer ako je model uređaja prevelik, senzor je nezgodno za dohvatiti jer je općenito uređaj nezgrapniji. Ako je senzor otraga, to je opet nezgodno jer ćete svaki puta kada želite otključati uređaj trebati posegnuti sa stražnje strane.

Najbolje rješenje kojim bi se objedinili i veliki zaslon i pogodnost senzora za otključavanje pritiskom otiska prsta jest ako bi se tipka postavila izravno na zaslon. Jedini minus ovoga jest taj što ovakva tenhnologija još nije u cijelosti razvijena, što znači da ćemo na njezinu implementaciju trebati pričekati još neko vrijeme.

Postoji li neka treća opcija? Postoje alternative čitaču otisaka prstiju, ali niti one nisu baš praktične. Jedna se svodi na čitanje šarenice oka, druga se svodi na skeniranje čitavog lica korisnika čime bi se, nakon što bi uređaj očitao lice korisnika, uređaj otključao.

iPhone X
iPhone X

Jedan pozitivan primjer implementacije metode otključavanja uređaja putem prepoznavanja lica ili takozvani ”Face ID” je primijenjen od strane Applea i to na najnovijem iPhoneu X. Drugi proizvođači su se isto okušali u tome da pokušaju implementirati ovu metodu, s time da se ne može reći da su u tome bili uspješni (barem ne prošle godine). Očekujemo kako će se ovaj problem riješiti u ovoj godini.

 

Umjetna inteligencija – nešto čemu svi streme – od proizvođača do korisnika

Poboljšavanje ”količine” ili kvalitete umjetne inteligencije je nešto što je naravno usmjereno uređajima srednjeg i visokog razreda. Ono što je svakako sigurno jest to da umjetna inteligencija, polako ali sigurno želi ostaviti traga na pametnim telefonima (bez obzira na to govorimo li o ”pametnim” pomoćnicima kao što je Google Assistant ili o hardverskim poboljšanjima i implementacijama kakva je počeo koristiti Huawei kod recimo svog flagshipa Mate 10 Pro).

Huawei Mate 10 Pro

Utrka za umjetnom inteligencijom vodi do nastajanja natjecanja između proizvođača pametnih telefona i to onih koji rade na razvijanju ovakve tehnologije. To znači da možemo, vrlo vjerojatno već ove godine očekivati to da bi svaki od tih pojedinih proizvođaća mogao polagano otkrivati svoje ”aseve” u rukavu.

AI ili ”Artificial Intelligence” je polako, ali sigurno postala riječ (ili sintagma) koj kod korisnika pobuđuje i maštu i želju za nečime novim. Ako pogledamo protekle godine i samo ju usporedimo s onime što smo dosad imali prilike vidjeti u ovoj godini, možemo zaključiti to kako se AI ili bolje rečeno ”UI” polagano, ali sigurno razvija i kako možemo samo pretpostaviti što nas sve očekuje u vezi ovog segmenta ”pametne” tehnologije.

Nadamo se kako će i još bolja i šira implementacija umjetne inteligencije dovesti do toga da na kraju 2018. možemo reći kako je ova godina bila jedna od ”onih” koje su u svijetu tehnolgije donijele prevagu.

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here