Nije nikakva tajna da su dva najveća (i još uvijek jedina) dva igrača u polju operacijskih sustava pametnih telefona danas Android i iOS. Postojale su i postoje i dalje nekakve priče i najave, šuškanja i očekivanja kako bismo uskoro, možda već i ove godine mogli vidjeti i treći operacijski sustav.

No pravih, potvrdnih informacija na tu temu nema. Huawei je svoj Harmony OS stavio u stanje hibernacije. Hoće li to stanje proći s dolaskom proljetnih temperatura ostaje nam za vidjeti. Dotad nam preostaju Googleov i Appleov OS.

No, što ako ne mora biti baš tako? Što ako ipak postoji pametni telefon koji na sebi ima operacijski sustav koji je drugačiji od svega onoga što smo dosad vidjeli, koji je više orijentiran na zaštitu privatnosti korisnika i koji ne ograničava korisnika kao što to čini Apple? Jeste li čuli za PinePhone?

Radi se o pametnom telefonu koji se priprema za izlazak na tržišta i koji bi korisnicima trebao predstaviti treću alternativu u pogledu operacijskih platformi. Trenutno PinePhone još uvijek nije ”mainstream” (što znači da uređaj ne postoji u prodaji), no to bi se navodno vrlo brzo trebalo promijeniti. O čemu se točnije radi i kakva je to tvrtka koja stoji iza osmišljavanja PinePhonea pročitajte u nastavku.

PinePhone

Što je to Pine64?

Pine64 malena je tvrtka koja je za sada specijalizirana za osmišljavanje i razvoj ARM uređaja. Tvrtka je počela s osmišljavanjem malenih uređaja, koji su podsjećali na računala poput Raspberry Pi.

No kako je vrijeme prolazilo i kako se tvrtka polako počela širiti, tako je Pine64 počela proizvoditi prijenosna računala, a od nedavno tvrtka ima velike aspiracije prema svijetu pametnih telefona. Osim svog novog pametnog telefona, tvrtka Pine64 na tržište planira izbaciti i svoj prvi pametni sat, kao i tablet. No o tom potom.

 

Pine64

Što zapravo jest PinePhone?

PinePhone je zapravo pametni telefon ”otvorenog tipa” (ili ”Open-source” pametni telefon) i kao takav predstavlja najambiciozniji projekt tvrtke Pine64. Za razliku od velike većine pametnih telefona koji su danas dostupni na tržištu, tvrtka Pine64 svoj PinePhone nije osmislila na način da on u sebi pokreće neki od dostupnih Android ili iOS operacijskih sustava, Umjesto toga, PinePhone bit će pametni telefon koji će u cijelosti funkcionirati na Linuxovoj platformi.

Trenutno ne postoje precizni i točni podaci o tome koji će točno operacijski sustav PinePhone imati u sebi kada bude bio spreman za prodaju na tržištu. Iz Pine64 govore kako će njihov telefon podržavati sve veće Linux-orijentirane projekte. Neki od podržanih projekata bit će Ubuntu Touch, Sailfish OS i Plasma Mobile. Svaki od tih operacijskih sustava dolazi s vlastitim prednostima i nedostacima, a ta raznolikost jedna je od kompetitivnih prednosti koje nudi PinePhone.

Korisnici će moći slobodno odabrati onu platformu koja njima bude najbolje odgovarala (umjesto da na izbor imaju samo onu koja je već pred-instalirana na njihov uređaj, kao što je to trenutno slučaj sa Android i iOS telefonima).

To u teoriji znači da, ovisno o tome koju platformu odaberu, korisnici će imati različito iskustvo korištenja. Ako jedan korisnik odabere Sailfish OS, a drugi Ubuntu Touch, njihovo iskustvo korištenja znatno će se razlikovati i bit će kao da su koristili pametne telefone sa dva različita, operacijska sustava.

Recimo to tako negativna strana ove raznolikosti leži u tome što će korisnici morati učitati sve te operacijske sustave sami u uređaje, što može biti problem kod nekih korisnika, pogotovo kod onih koji sa instaliranjem ”custom” ROM-ova nisu baš na ”ti” (što je ujedno i najveća prednost iOS sustava, gdje se od korisnika očekuje da minimalno razmišljaju, budući da je Apple svoj sustav osmislio na način da razmišlja umjesto i za korisnika).

 

Kakve bi trebale biti specifikacije novog PinePhonea?

Prije nego što bacimo oko na potencijalne specifikacije PinePhonea, recimo nešto o cijeni. Ovaj pametni telefon trebao bi na tržištu biti dostupan za tričavih 150 američkih dolara, što je zaista bagatela. No, budući da će se raditi o tako cjenovno pristupačnom pametnom telefonu, nećemo od njega moći očekivati čuda. Stvari kao što su Snapdragon 865, peterostruka stražnja kamera sa OIS-om i EIS-om, nekakvi IP certifikati i 12 GB radne memorije, to sve zaboravite.

PinePhone će na sebi vrlo vjerojatno imati Allwinner A64 četverojezgreni procesor, sada već dosta staru Mali 400 MP2 grafičku karticu, 2 GB radne memorije i bateriju od 2.000 mAh. Zaslon uređaja bit će rezolucije 1.440 x 720p i bit će raspodijeljen na 5.9 inča. Vrsta ploče zaslona bit će IPS LCD. Uređaj će imati kamere, ali će one isto tako biti vrlo skromne: stražnja kamera bit će senzor od 5 MP, dok će prednja biti senzor od 2 MP.

Uređaj će također dolaziti sa USB-C utorom, utorom od 3.5 mm za slušalice i imat će plastično kućište. Trebao bi težiti oko 180 grama. Sve u svemu, ako i izađe na tržišta, PinePhone bit će u i cjenovno i po specifikacijama u rangu sa današnjim Android pametnim telefonima niskog razreda.

 

Hoće li PinePhone pokretati moje najdraže aplikacije?

Odgovor na ovo pitanje varira. Ovisno o tome koji ”custom” operacijski sustav korisnik odabere, moći će koristiti različite aplikacije, budući da svaki od različitih Linuxovih OS-ova u svojoj knjižnici ima različite aplikacije.

Ubuntuov Touch OS možda je najkompletniji od svih dostupnih i nudi cjelovi mobilni ekosustav. Sailfish OS također dolazi s vlastitim aplikacijama, no pretpostavlja se da bi ovaj OS mogao korisnicima omogućiti instaliranje i poneke Android aplikacije.

 

Kada bismo PinePhone mogli vidjeti na tržištu?

Trenutno je PinePhone u fazi prvih modela i koncepata. Zasad su prvi modeli dostupni samo za inicijalno ispitivanje koje vrše stručnjaci unutar Pine64. Verzija dostupna za svekoliko pučanstvo trebala bi na tržištu i službeno biti dostupna na proljeće ove godine (pretpostavlja se svibanj). Početna cijena uređaja trebala bi biti, kao što sam već napisao, oko 150 američkih dolara (to vam je orijentacije radi, malo manje od 1.000 kuna).

Ono što bi bilo jako dobro kod ovog uređaja jest mogućnost podrške za Android aplikacije (jer budimo realni, aplikacije koje je Google u suradnji sa svojim suradnicima razvio itekako su korisne, barem veći dio njih). Isto tako ne bi bilo loše ni kada bi specifikacije bile malo bolje (pogotovo u vezi kamera i procesora). Na prvu ruku PinePhone zvuči jako zanimljivo. Što vi mislite?

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Jolla, finska firma koja proizvodi već nekoliko godina operativni sustav Sailfish OS koji se može instalirati između ostalog i na neke Sony telefone, niste čuli za njih?, OS je čisti Linux i može pokretati android aplikacije, posjedujem jedan njihov telefon Jolla C, sam Os je nastao iz meego os-a kada je zaustavljen razvoj mobitela Nokia N9

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here