Kako stvari počinju izgledati kamere s dvije leće neće još dugo vremena biti dovoljne kako bi zadovoljile sve veće apetite korisnika. Huaweijev P20 Pro je bio prvi pametni telefon koji je pokazao kako izgleda pametni telefon s tri kamere. On je samim time ujedno i označio put drugim proizvođačima pametnih telefona kod kojih nećemo trebati čekati puno vremena kako bismo vidjeli nove pametne telefone koji će tri kamere imati kao obavezan i sastavni dio ”opreme”.

Neke vijesti govore u prilog tomu kako bismo već iduće godine mogli imati prilike vidjeti najnoviji Appleov pametni telefon koji bi trebao isto tako imati tri kamere. Mislim da na temelju ovoga možemo već sada pogađati kako će izgledati idući veliki trend pametnih telefona.

Prema vijestima koje smo saznali od strane Jeffa Pua, odnosno iz njegovih memoara čini se da će idući iPhone imati tri kamere. Ovu vijest su potvrdile Taipei Times vijesti koje su nadalje napisale kako će novi iPhone, koji bi se na tržištu trebao pojaviti u drugoj polovici 2019. godine, na sebi imati tri primarne kamere, kao što smo to mogli vidjeti i kod Huaweija P20 Pro. Kako će se novi iPhone zvati zasad ne znamo.

Ming-Chi Kuo, jedan od možda najpouzdanijih analitičara Appleovih proizvoda je potvrdio kako Apple u ovogodišnjem izdanju iPhonea ne planira staviti tri kamere. Appleov iPhone koji treba na tržište izaći krajem ove godine, bi i dalje na sebi trebao imati dvije primarne kamere kao što je to bil slučaj dosad. To znači da možemo očekivati trostruku kameru tek kod iduće iteracije iPhonea koji bi se na tržištu trebali pojaviti za malo više od godinu dana.


 

Kopira li (ponovno) Apple svoju konkurenciju ili…?

Huawei P20 Pro je bio prvi pametni telefon koji je izašao na tržište i koji je na sebi imao trostruku primarnu (ili stražnju) kameru, što je označeno kao ogroman korak naprijed po pitanju tehnologije kamera na pametnim telefonima. Prema onome što kaže Pu, iduće godine Huawei planira tržištu predstaviti još jedan uređaj koji će na sebi imati trostruku leću.

Prema dosadašnjim vijestima čini se kako bi taj uređaj trebao biti Huawei Mate 20. Kako će se Apple prilagoditi po pitanju prelaska na trostruku kameru i hoće li situacija biti slična onoj kada je Apple stavio famozni ”notch” na svoje uređaje?

Kako će se širenje trenda trostrukih kamera ogledati u pogledu ostalih proizvođača pametnih telefona? Ako Huaweijev Mate 20 bude imao trostruku kameru koja bude bila barem jednake kvalitete kao one na P20 Pro i ako Apple ”pogodi” stavljanjem trostrukog senzora na svoj uređaj, vrlo je vjerojatno da će za vrlo kratko vremena sve veći broj proizvođača krenuti na implementaciju trostrukih kamera na svoje perjanice.

Kakve bi trebale biti kamere na novom iPhoneu? Premda Pu u vezi ovoga nije dao puno detalja, izvještaj dan od strane Economic Daily vijesti iz Tajvana su pokazale zanimljive stvari. Prema tim vijestima jedna od tri potencijalne kamere novog iPhonea bi trebala imati senzor od 12 megapixela, 6P dizajn i mogućnost peterostrukog zooma.

Treća leća bi trebala davati zoom od tri puta, što je isto novina za iPhone, s obzirom na to da su kamere koje smo mogli vidjeti na iPhoneu 7, iPhoneu 8 i iPhoneu X davale zoom od samo dva puta. Ne sumnjamo u to da će nam jesen 2019. godine biti zanimljivija nego ikada prije (pogotovo za ljubitelje fotografiranja).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here