Savitljivi, pametni telefoni još uvijek nisu prisutni na tržištu, iako su prema nekim pretpostavkama, trebali biti. Razlog nepojavljivanja istih leži u problemima s kojima su se susrele tvrtke Samsung i Huawei. No, ovo bi se uskoro trebalo promijeniti! Ako sve prođe kako treba (što se toplo nadamo da i hoće) osim Samsunga i Huaweija na tržištu bismo trebali vidjeti i Sonyjevog ”savitljivca”! O čemu se točnije radi pročitajte u nastavku!

 

Dok se jednome ne smrkne, drugome ne osvane

Ili dok se dvojici ne smrkne, kao što je to ovdje slučaj. Ako ste malo pratili vijesti o savitljivim pametnim telefonima vidjeli ste da su južnokorejska tvrtka Samsung sa svojim Samsung Galaxy Fold i kineski div Huawei sa svojim Huawei Mate X bile donedavno jedine tvrtke koje su radile na oživotvorenju savitljivih, pametnih telefona.

No, kako stvari rijetko kada idu glatko, nisu išle glatko ni u ovom slučaju. Samsungov Galaxy Fold imao je svoje probleme, Huaweijev Mate X imao je svoje. Svi ti problemi doveli su do toga da ćemo morati još pričekati prije nego što ugledamo ta dva modela uređaja na tržištu. Ovakav razvoj događaja Sony je prepoznao kao svoju priliku i započeo raditi na razvoju vlastitog, savitljivog, pametnog telefona.

 

”Curenja” informacija potvrdila su nagađanja

Zahvaljujući najnovijim ”curenjima” informacija od strane Maxa J.-a (koji je na Twitteru poznat pod nadimkom @Samsung_News_) pretpostavke o izradi Sonyjevog savitljivca pokazale su se točnima. Sony zaista radi na savitljivom uređaju i da, izgleda da je datum kada bismo taj uređaj mogli vidjeti na tržištu određeniji od datuma vezanih za Huaweijevog, odnosno Samsungovog ”savitljivca”.

 

Tehničke specifikacije

Kao prvo, Sonyjev savitljivi pametni telefon trebao bi se zvati jednostavno: Sony Xperia F. Tu nije bilo nikakvog filozofiranja, Sony se odlučio za naziv koji koristi za svoje pametne telefone i to je to. Osim naziva, saznali smo još neke informacije, kao što su tehničke specifikacije uređaja (odnosno jedan dio njih).

Sony Xperia F odlikovat će novo dizajnersko rješenje koje je zasad poznato pod nazivom ”Nautilus”. S obzirom na to da će se raditi o svojevrsnom flagship uređaju, takve bi trebale biti i specifikacije. Qualcommov Snapdragon 855, baterija od 3.200 mAh, modem koji podržava 5G mreže i kamera s mogućnostima zumiranja od čak deset puta je ono što bi trebalo biti okosnica Sonyjeve Xperije F. Iz informacja koje su nedavno procurile saznali smo i kada bi uređaj trebao izaći na tržištu. Ako su te informacije točne, Sony Xperiju F trebali bismo na tržištu vidjeti ili krajem ove ili na početku 2020. godine. Držimo palčeve da se to i ostvari i da barem kod Sonyja nema odgađanja i nepredviđenih problema.

Informacije koje imate ispred sebe su ustvari prve točnije informacije koje su dostupne u vezi Sonyjevog, savitljivog, pametnog telefona. Unatoč tomu što možemo biti gotovo sigurni da će tržište savitljivih pametnih telefona doživjeti svojevrstan ”boom” u godinama koje su ispred nas, kao i to da će se Android zasigurno dobro prilagoditi toj promjeni, ono što je zasad jako nesigurno i pod znakom upitnika je jedna stvar: hoće li nam savitljivi, pametni telefoni zaista trebati ove ili početkom iduće godine? Koliko će posjedovanje jednog ovakvog uređaja biti odraz potrebe korisnika, a koliko pokazivanje imidža? Na ova pitanja dobit ćemo odgovore kada budemo imali priliku koristiti ovakve uređaje.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here