Sony već neko vrijeme ne spada u najveće igrače na tržištu pametnih telefona. No, to ne znači da bi korisnici trebali na nove Sonyjeve pametne telefone odmahnuti rukom. Isto vrijedi i za novu Sony Xperiju 1.

Novi Sonyjev flagship, Sony Xperia 1 na tržište donosi i korisnike upoznaje s novom filozofijom tvrtke. Ovim uređajem Sony se najviše želio usredotočiti na sve ono dobro što tvrtka može i zna ponuditi u svijetu pametnih telefona. Ono što se prvo ističe su svakako 4K OLED zaslon i dizajn uređaja zbog kojeg sam uređaj djeluje viši.

 

XPERIA 1

Sony Xperia 1 pokazatelj je da je Sony napokon uspio osmisliti svoj ”pravi” flagship

Sony se nije uspio etablirati kao tvrtka koja bi svojim pametnim telefonima tržištu pokazala da zna proizvesti pametne telefone vrhunske kvalitete. Ako ste imali prilike koristiti bilo koji od prošlih izdanja Sonyjevih uređaja, znat ćete o čemu govorim.

Većina prošlih uređaja odlikovala su se sve u svemu osrednjim obilježjima i izgledom i zbog toga je velika većina korisnika na Sonyjeve pametne telefone odmahivala rukom. Je li Sony konačno uspio osmisliti flagship koji će to i biti u punom smislu riječi?

SONY XPERIA 1 RECENZIJA

Sony Xperia 1: Dizajn

Sudeći prema onome što sam imao dosad prilike vidjeti, izgleda da je Sony konačno uspio osmisliti svoj ”pravi” flagship. To se vidi i na prvi pogled, kod dizajna. Uređaj je sada osmišljen i dizajniran baš onako kako bi trebao biti; na način da odmah ukazuje na to da se radi o flagshipu najviše kvalitete. Uređaj nije ni pretežak niti prelagan. Ugodno sjedi u ruci i premda se radi o phabletu od 6.5 inča, ne djeluje tako. Nadalje, zakrivljeno staklo daje dojam kao da se radi o uređaju manje dimenzije, što je nešto što posebno pozdravljam.

SONY XPERIA 1 zaslon

Jedina stvar koja se, vjerujem neće svidjeti svim korisnicima jest sjajni premaz kojim se odlikuje kućište Xperije 1. Jest da on dodatno daje na premium štihu, ali isto tako doprinosi i tomu da uređaj vrlo brzo i vrlo lako skuplja otiske. Nakon što gak kupite, preporučljivo je da što prije za njega kupite i zaštitnu masku.

Utor za microSD i SMS kartice nalaze se na mjestu koje je već standardno; na gornjoj strani uređaja. No, sada će vam biti dovoljno da imate i malo poveći nokat kako biste otvorili ove utore i neće vam trebati posebna igla.

Sve hardverske kontrole uređaja nalaze se na desnoj strani kućišta. Od gornje strane prema donjoj imamo tipke za kontrolu zvuka, bočni čitač otisaka prstiju, tipku za uključivanje i isključivanje uređaja i okidač. Ono što bi bilo super da su napravili u Sonyju jest to kada bi čitač otisaka prstiju i tipka za uključivanje bili smješteni u jednoj, jedinstvenoj tipki. Ovako će vam čitač otisaka prstiju često puta smetati jer će se nalaziti otprilike baš na mjestu gdje bi se inače nalazio vaš palac.

Čitač otisaka prstiju unutar ekrana ili ne? Odgovor na ovo pitanje razlikovat će se ovisno od korisnika do korisnika. Oni koji vole čitače otisaka prstiju koji su smješteni zasebno na uređaju bit će zadovoljni time što i Xperia 1 ima takav čitač.

Nažalost, Sony je kod Xperije 1 odlučio pratiti ”moderne trendove” i odlučio se riješiti 3.5-milimetarskog utora za slušalice. Umjesto našeg dragog utorčića sada na uređaju imamo dvostruke zvučnike koji su raspoređeni na isti način kao i kod Samsungovih uređaja, iPhonea i ostalih ”high-end” pametnjakovića. Slušalica za uho i donji zvučnik zajedno daju stereo zvuk, koji je poprilično glasan i premda bi mogao imato snažniji bas, vrlo zadovoljava.

Još jedna stvar koja je odlična kod Xperije 1 je haptička podrška. Klik na navigacijske tipke stvorit će brzi, jedva čujan zvuk vibracije, koji je sličan onome sa Googleovog Pixela 3. Da stvar bude još bolja, Sony je uključio i mogućnost Dynamic Vibration zahvaljujući kojoj će uređaj lagano pulsirati svaki puta kada budete slušali glazbu na njemu ili gledali neki film.

 

SONY XPERIA 1 test

Sony Xperia 1: IP68 i Corning Gorilla Glass 6

Što se tiče otpornosti na vodu i prašinu, Xperia 1 ima IP68 certifikat. Ovo je dobrodošla vijest za sve one koji planiraju fotografirati u vodi. Samo pazite na to da za vrijeme fotografiranja budete u slatkoj vodi i u dubini do 1.5 metara. Za dodatnu zaštitu prednje površine pobrinula se Corning Gorilla Glass verzija 6. Jedina da tako kažem odlika visokorazrednih pametnih telefona koju Xperia 1 nema jest bežično punjenje. Iako nedostajanje istog neće nužno korisnika odvratiti od kupovine uređaja, bilo bi dobro i poželjno da ga uređaj ima.

 

SONY XPERIA 1 ekran

Sony Xperia 1: Više nego čudesan zaslon

Kao prvi, Xperia 1 ima poprilično velik zaslon od 6.5 inča. On jest velik, ali nema smisla da se nešto pretjerano čudimo; sve veći broj pametnih telefona grabi prema dimenzijama ekrana od 6 inča i više. No, ono po čemu se Xperia 1 razlikuje jako od drugih pametnih telefona je njegov omjer slike od 21:9.

Zapravo, vjerojatno je omjer ekrana i prva stvar koja će vam upasti u oko prilikom razmatranja ovog uređaja. Radi se o istoj proporciji koja se koristi kod filmova s ”wide” rasponom slike, što filmu daje viši izgled. Zahvaljujući ovome, slika (pogotovo kod filmova i videozapisa) izgledat će više i bliže slici sa televizijskih ekrana.

Iako je uređaj dosta uzak i dalje ga je teško koristiti jednom rukom (pogotovo ako imate malene dlanove). Recimo opcije obavijesti je gotovo nemoguće dosegnuti istom rukom kojom tipkate, što je opet nešto što će nekima biti plus, a nekima minus.

Ako odlučimo maknuti na stranu nemogućnost korištenja uređaja jednom rukom i ako se posvetimo pozitivnim aspektima ekrana, ubrzo ćemo i vidjeti sve njegove prednosti. Sony je ekran na Xperiji 1 nazvao CinemaWide i jednom riječju što se tiče prikaza vizualnih stvari, ekran je fantastičan. Ovo je u biti prvi ekran koji koristi i objedinjava HDR i OLED tehnologije.

Xperia 1 koristi istu ono X1 tehnologiju za procesuiranje slike koja se može pronaći unutar Sonyjevih Bravia televizora. Boje izgledaju prekrasno, živo i bogato, što se vidi pogotovo ako uređaj koristite u interijerima. No, ni u eksterijerima kvaliteta boja nije puno niža. Čak i ako uključite modove koji štede bateriju ekran će biti i više nego dovoljno svjetao tako da nećete imati apsolutno nikakvih problema koristiti ga vani.

 

SONY XPERIA 1 softver

Sony Xperia 1: Softver i performanse

Malo što može korisnika toliko razočarati kod pametnog telefona kao odličan hardver u kombinaciji sa lošim ili ispodprosječnim softverom. Nasreću, to nije slučaj i kod Xperije 1. Što se tiče softvera, Xperia 1 u sebi ima Android 9.0 Pie, koji je dosta sličan verziji koju smo mogli vidjeti na Googleovom Pixelu 3, uz tek poneku promjenu u vezi izgleda ikona.

Od bloatwarea nema previše aplikacija, što je po mom mišljenju dobro. 3D Creator, Movie Creator i Playstation App neće zauzimati previše memorije, a mogu vam dobro doći.

SONY XPERIA 1 performanse

Performanse uređaja su baš onakve kako sam i očekivao: odlične. Listanje i korištenje aplikacija ide glatko, brzo i bez ”štekanja”, što je očekivano, ali opet treba spomenuti.

SONY XPERIA 1 igranje

Igranje igara na Xperiji 1 neće biti nikakav problem, što se naravno može zahvaliti Snapdragonu 855. Asphalt 9 radi savršeno dobro, bez zapinjanja, isto kao i Fortnite. Xperia 1 u sebi ima i Game Enhancer aplikaciju, koja korisniku daje dodatne mogućnosti u vezi igara.

SONY XPERIA 1 baterija

Ako uređaj namjestite da vam bude na ”Performance” načinu rada, uređaj će vam izgurati cijeli dan bez ikakvih problema. Meni je do kraja dana uređaj ostao na 25%. Ovo nije nešto super impresivno, ali je vrlo dobro, pogotovo ako uzmemo u obzir prikaz i ekran kojeg Xperia 1 ima na sebi.

 

SONY XPERIA 1 kamera

Sony Xperia 1: Trostruke kamere, trostruka čarolija fotografiranja

Sony je na svoju Xperiju 1 odlučio staviti postavke od tri kamere. Na taj način je kombinirao 16-milimetarsku ultraširoku, 52-milimetarsku telefoto i standardnu 26-milimetarsku leću. Svaka leća prikazuje sliku u rezoluciji od 12 megapixela i u sebi sadrži posebnu BIONZ X tehnologiju procesuiranja slike. Radi se o tehnologiju koju je razvio Sonynev Alpha tim, odnosno isti onaj tim koji je zaslužan za Sonyjeve popularne kamere bez zrcala.

Sve u svemu, kvaliteta fotografija je vrlo dobra. Xperia 1 stvara neke od najprirodnijih boja koje sam imao dosad prilike vidjeti na kamerama pametnih telefona. Dinamičan doseg je odličan, iako se u izvorima vrlo visoke količine svjetlosti mogu primijetiti problemi kod automatskog načina rada. Ipak, standardno široka leća davat će prekrasne fotografije koje će na sebi imati jako puno detalja i ono što je isto tako važno, fotografije neće biti previše oštre.

Zahvaljujući svom senzoru od ½.6 inča i smanjenju RAW zrnatosti kamere daju poprilično kvalitetne fotografije čak i u uvjetima niske osvjetljenosti. Premda fotografije neće biti baš kvalitetne kao one koje su fotografirane kamerom Pixel 3 uređaja, rezultati su vrlo dobri.

Sekundarne leće su isto tako vrlo dobre. Sve u svemu Sony je kod kamera na Xperiji 1 napravio odličan posao. Je li Xperia 1 po kvaliteti kamere rame uz rame najboljima? Zasad je teško za reći. No, ono što definitivno stoji jest činjenica da će korisnici s kamerom na ovom uređaju biti i više nego zadovoljni.

Jedina stvar koja vam može ići na živce kod kamere jest njezina aplikacija. Ovo je ustvari segment u vezi kojeg nisam uopće očekivao probleme, ali ispada da sama aplikacija kamere daje najviše problema. Naime, prebacivanje između leća ide dosta sporo. Iako vam kamera daje mogućnosti zumiranja  i onda brzog prebacivanja na telefoto leću, nažalost nećete moći i odzumirati kako biste otvorili ultraširoku leću. Umjesto toga, trebat ćete kliknuti na tipku za prebacivanje između leća koja se nalazi iznad okidača sve dok ne otvorite onu leću koju želite koristiti.

Primjer fotografija dobivenih sa Sony XPERIA 1:

Još jedna stvar koja nekim korisnicima može zasmetati jest činjenica da se tipke za fotografiranje i snimanje videa nalaze na odvojenim ekranima (umjesto da se nalaze jedan pored drugog). S druge strane, odvojena aplikacija za snimanje videozapisa je stvarno super! Zahvaljujući Cinema Pro načinu dobit ćete vrlo široke mogućnosti kontrole nad snimljenim videozapisima, od ”Professional Looks”, ručnog fokusiranja kao i mogućnosti snimanja u 23.98 pa sve do 29.97 sličica po sekundi.

Kvaliteta videozapisa može biti u 4K (rezolucije 3840 x 1644) ili u 2K (rezoolucije 2520 x 1080) s uključenim HDR načinom rada. Kada podvučem razlomačku crtu mogu reći da sam vrlo zadovoljan kvalitetom kamera i snimanjem videa. Jedina ”boljka” ogleda se u nespretno osmišljenoj aplikaciji za fotografiranje kao i činjenici da uređaj ima odvojene tipke za fotografiranje i snimanje videa. Izuzev toga, kamere su tip top.

 

SONY XPERIA 1 specifikacija

Kupiti ili ne kupiti Xperiju 1 pitanje je sad

Ovo je pitanje koje si eventualno postave svi oni koji se zanimaju za kupovinu pametnih telefona visokog razreda. Kupiti ili ne kupiti Sony Xperiju 1? Ovisi. Istina je da se Sony, što zbog svojih ne baš sjajnih marketinških poteza, što zbog rastuće konkurencije sa istoka, ne može probiti na vrh tržišta pametnih telefona. No, isto tako je istina da Sony itekako zna napraviti pametni telefon vrhunske kvalitete. To nam je potvrdio i svojom Xperijom 1.

Uređaj se može pohvaliti vrhunskim zaslonom, premium dizajnom, dosta glasnim stereo zvučnicima, trostrukom stražnjom kamerom, najnovijim Androidom 9.0 (sa ne previše bloatwarea) i dimenzijama koje ovom uređaju daju epitet ”phableta”. Od negativnih strana mogu se navesti nepostojanje utora od 3.5 mm, manjkava aplikacija kamere, ne baš najbolja pozicija čitača otisaka prstiju i nepostojanje bežičnog punjenja.

Na korisniku je da odvagne na što jest, a na što nije spreman prilikom kupovine ovog uređaja. Ipak, sve u svemu može se zaključiti kako je Sony sa Xperijom pokazao svoju novu filozofiju koja jednostavno žudi za uspjehom. Hoće li uređaj taj uspjeh i ostvariti, vrijeme će pokazati.

 

Što nas je oduševilo kod Sony Xperije 1:

 • Odličan prikaz slike.
 • Odlična trostruka kamera.
 • Vrlo pohvalan vijek trajanja baterije.
 • Otpornost na vodu.

 

Što nas baš i nije oduševilo:

 • Nepostojanje bežičnog načina punjenja.
 • Kamera se presporo pokreće, prebacivanje između leća traje predugo u usporedbi s drugim uređajima istog ranga
 • Čitač otisaka prstiju mogao je biti smješten na boljem mjestu
 • Nepostojanje 3.5-milimetarskog utora za slušalice

 

Tehničke specifikacije uređaja:

 • Dimenzije uređaja: 167 x 72 x 8.2 mm
 • Masa uređaja: 178 grama
 • Ekran: 6.5 inča, rezolucije 1644p, HDR, OLED, omjer 21:9
 • SoC: Qualcomm Snapdragon 855 osmojezgreni
 • Radna memorija: 6 GB LPDDR4
 • Unutarnja memorija za pohranu podataka: 128 GB plus microSD
 • Kamere: stražnja trostruka (12 MP otvor blende f/1.6, optička stabilizacija slike, širokokutna od 12 MP sa otvorom blende od f/2.6 i telefoto osjetljiva kamera od 12 MP otvora blende f/2.4), prednja od 8 MP otvora blende f/2.0
 • Baterija: 3.3300 mAh, 18W USB-PD brzo punjenje
 • Cijena: oko 6.100 kuna (varira)

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here