Južnokorejska tvrtka Samsung ove je godine mnoge iznenadila time što je na svoje cjenovno pristupačnije pametne telefone, one srednjeg razreda, odnosno na Galaxy A52 i A72, odlučila implementirati jako veliki broj ”premium” obilježja, koja smo dosad uglavnom viđali na njihovim ”S” uređajima. Jedno od takvih ”premium” obilježja je i OIS ili optička stabilizacija slike, vrlo korisna mogućnost, koju smo posljednji puta vidjeli na nekom Samsungovom ”A” pametnom telefonu sada već pomalo davne 2016. godine. No to se promijenilo ove godine. I to nije sve!

Galaxy A52 5G specifikacije

Samsungovi pametni telefoni srednjeg ranga mogli bi u idućoj godini ponovno dobiti neke nadogradnje u pogledu kamera, koje su u proteklih nekoliko godina bile rezervirane samo za ”S” i ”Note” uređaje. Prema izvješću iz Koreje, tvrtka će sljedeće godine očito uvesti optičku stabilizaciju slike (OIS) u cijelu seriju Galaxy A. Nešto slično vidjeli smo ove godine kod A52 i A72 modela, što je bilo više nego dobrodošlo, no činjenica da Samsung na svojim idućim ”A” modelima planira implementirati optičku stabilizaciju slike zasigurno će izmamiti osmjehe na lica mnogih.

 

Samsung od iduće godine OIS stavlja na sve svoje Galaxy ”A” pametne telefone

To nije sve. Novi, Galaxy A32, A42 i A22 5G modeli, uz OIS, dobit će i nadogradnje u pogledu megapiksela na 48, odnosno 64 MP. Time bi svoje kamere uskladili s cjenovno skupljim modelima Galaxy A52, odnosno Galaxy A72 s konkurentima drugih tvrtki poput OnePlus Nord 2. OIS je značajka koju redovito viđamo na skupljim pametnim telefonima i pruža određenu fizičku zaštitu senzora od udaraca i ljuljanja pri fotografiranju.

OIS također itekako pomaže kod fotografiranja pri slabom osvjetljenju, gdje mali pokreti i duga ekspozicija mogu rezultirati nepreciznim fotografijama s vidnim prugama. S OIS-om, cjelokupna Samsungova Galaxy A serija nesumnjivo će se popeti još više na ljestvici kvalitete u pogledu mogućnosti kamera.

Samsung-Galaxy-A23-5G

Koliko će optička stabilizacija slike donijeti skok u cijeni kod uređaja kao što su Galaxy A23, A33 i A43?

Za cjenovno pristupačne telefone, optička stabilizacija slike bi ipak mogla imati svoje nedostatke. Jedan od najvećih minusa koje će OIS donijeti uređajima kao što su Galaxy A23 ili A33, jest skok u cijeni, no ta cijena ne bi trebala biti toliko viša da bi odvratila potencijalne kupce od kupovine novih Galaxy A pametnih telefona.

Kada ti otprilike Samsung mogao na tržište izbaciti svoj prvi Galaxy A telefon s optičkom stabilizacijom slike u idućoj godini? Tvrtka obično predstavlja Galaxy A uređaje u datumima između predstavljanja svojih ”premium” uređaja, no i ovdje postoji takoreći presedan. Naime, tvrtka je lansirala Galaxy A32 u veljači 2021. godine, dok je njegovog prethodnika na tržište izbacila godinu dana ranije.

To nam govori da je potpuno moguće da bismo njegovog nasljednika, koji ima OIS, mogli vidjeti na tržištu za nekoliko mjeseci. A22 je, međutim, debitirao nekoliko mjeseci kasnije. Budući da je Galaxy A42 na tržište izašao na završetku 2020. godine, njegov nasljednik, Galaxy A43 vrlo će vjerojatno biti prvi koji će od nove ”A” serije dolaziti s optičkom stabilizacijom.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here