Vrlo brzo se približavamo 2019. godini i to znači da će uskoro biti vrijeme da Samsung predstavi svoj flagship serije S. Uvijek nakon iPhonea slijedi odgovor Samsunga pa to nije ništa čudno. Uz to, Samsungova prodaja mobitela je počela padati, točnije pada već neko vrijeme. Barem ako je suditi po izvješću Wall Street Journala. Stoga je Samsung odlučio na tržište izbaciti nekoliko flagshipova i nadati se da će tržište dobro reagirati na njih.
Nadalje, WSJ tvrdi da će se Samsungovo predstavljanje S10 uređaja dogoditi u veljači iduće godine, ali će kompanija umjesto 2 uređaja (jedan veći i jedan manji), izbaciti čak tri uređaja odjednom. Isto izvješće kaže da će do biti uređaji u rasponu od 5.8 do 6.4 inča, pa ćemo imati “mali uređaj”, “srednji uređaj” i “veliki uređaj”, Vjerojatno dijagonala 5.8, 6.1 i 6.4 inča. Očekuje se i potpuno novi dizajn “desetke” jer su S8 i S9 izgledali gotovo jednako.

S10 u tri ili četiri varijante

Dodatno, izvješće govori da bi Samsung mogao izbaciti nakon toga i četvrti uređaj u seriji S10 koji će imati 5G i još veći ekran što će ga definitivno svrstati u phablete, a ne u “čiste” pametne telefone. Kodno ime toga uređaja je “Beyond X”, a mogao bi imati dijagonalu od čak 6.7 inča, i čak 6 kamera (dvije naprijed i četiri otraga). Ne zna se zašto će mobitel imati toliko kamera, no možemo pretpostaviti. Dvije prednje će biti za slikanje samih sebe, odnosno imat će širu leću kako bi udovoljili svima onima koji vole raditi selfie-je. Nešto slično kao što smo imali prilike vidjeti kod uređaja Pixel 3.

Četiri kamere otraga će slijediti model Galaxy A9. Jedna kamera će imati široku leću, jedn a će biti baš za slikanje (glavna kamera), jedna će biti “telephoto” kamera i jedna za “bokeh” efekt.

Taj veći uređaj koji će navodno imati 5G modem ćemo vidjeti krajem proljeća. Tako barem kažu razna izvješća koja do sada nisu mnogo griješila pa nemamo razloga sumnjati u njih.

6 kamera, 5G …

Problem koji postoji je što mnogi teleoperateri ne podržavaju 5G mrežu, pa Samsung pregovara s njima da se vidi što mogu učiniti do tad i hoće li barem neki imati podržanu ovakvu brzinu prijenosa. Drugi problem je baterija. Prvi uređaji s 4G-om su “bili gladni” i brzo su trošili bateriju, no onda su umjesto SoC-integriranog chipa imali zaseban chip za sebe. Vjerojatno će i ovaj model imati 5G dodatni chip koji će upravljati tom komponentom kako bi se smanjila potrošnja baterije.

Ne bi se čak ni čudili da se Samsung odlučio na veći ekran samo kako bi mogao u kućište ubaciti veću bateriju.

Peti uređaj bi trebao biti “mitski” uređaj koji je moguće savijati, odnosno imat će savitljiv dizajn koji je Samsung testirao pred publikom ove godine. Taj bi se uređaj mogao zvati Galaxy F i početna cijena bi mu bila preko 1770 dolara!

Navodno se i čelni ljudi Samsunga nadglasavaju oko ovog telefona i nisu sigurni bi li s njim uopće išli na tržište jer smatraju da ako telefon podbaci da će to biti veliki udarac za Samsung. A I druge kompanije onda neće morati trošiti resurse na razvoj takvih uređaja kad vide kako bi Samsung prošao na tržištu.

Ostalo …

Spomenimo za kraj još da se šuška da bi S10 mogao imati ultrasonični čitač otiska prsta, što znači da bi mobitel otključavali tako da prst prislonite na ekran uređaja. Trenutačno se to razvija u suradnji s kompanijom Qualcomm, pa ćemo vidjeti hoće li to stvarno zaživjeti ili ne.

Od ostalih komponenti vjerujemo da će S10 imati Snapdragon 8150 procesor. Sve u svemu, uskoro ćemo vidjeti što je Samsung pripremio i da li su uređaji stvarno tako dobri kao što se priča ili će se okliznuti na nečemu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here