Nakon nekoliko mjeseci glasina i najava, Samsung je konačno najavio svoj Samsung Galaxy Z Flip. Radi se o pametnom telefonu za kojeg će neki reći da je dobra alternativa Motorolinom Razr-u, ali i dobra alternativa većem, preklopnom Samsung Galaxy Foldu. Sve u svemu, na prvi pogled djeluje kao jako zanimljiv pametni telefon.

 

Samsung Galaxy Z Flip jako dobrih, no ne i revolucionarnih specifikacijskih obilježja

Što se specifikacija tiče, treba reći da Galaxy Z Flip nema sve najnovije specifikacije i obilježja, no nije ni daleko od toga. Na primjer, umjesto trenutno najnovijeg sustava na čipu Snapdragona 865, Galaxy Z Flip koristi Snapdragonov 855+, to jest poboljšani procesor prošlogodišnjeg Snapdragona 855.

Osim ovoga, ostale specifikacije više su nego zadovoljavajuće. Baterija uređaja je ćelija od 3.300 mAh, s mogućnostima brzog punjenja do 15W. Unutarnja memorija je 256 GB UFS 3.0, a količina radne memorije je sasvim solidnih 8 Gigabajta. Uređaj uz to ima dvije stražnje kamere (u kombinaciji 12+12), dok je selfie kamera senzor od 10 megapixela. Iako su ove specifikacije onako recimo dosta zadovoljavajuće (premda nisu najbolje što današnji pametni telefoni mogu ponuditi), one nisu glavni forte Galaxyja Z Flip.

Ono zbog čega je ovaj pametni telefon jako zanimljiv je zbog toga što se radi o preklopnom telefonu. Kada zatvorite uređaj, dobijete maleni prednji zaslon od 1.1 inča na kojem se pokazuju stvari kao što su vrijeme i ikone obavijesti. Nakon što uređaj rasklopite dobijete poveći zaslon od 6.7 inča, koji nudi vrlo impresivan omjer slike od 21.9:9.

Velik zaslon može se ponajprije zahvaliti omjeru slike od 21.9:9

Sve u svemu, Samsungov Galaxy Z Flip vrlo je visok pametni telefon, što može predstavljati problem s korisnicima koji imaju malene ruke. No nije Samsung bez razloga stavio ovakav omjer slike i napravio ovako izdužen zaslon na ovom uređaju. U nekim aplikacijama, kao što su aplikacije kamere ili Messages, aplikacija će biti podijeljena na dva dijela, tako da će se korisnik moći usredotočiti na gornji dio aplikacije, dok je u isto vrijeme u interakciji s donjim dijelom aplikacije.

Najveća prednost ovoga mogla bi se vidjeti kod aplikacija za komuniciranje, kao što su Viber i ostale. Sve u svemu, na prvu Samsung Galaxy Z Flip ima jako čudan omjer slike, no to ne mora biti ništa loše. Štoviše, postoji velika mogućnost da Samsung ovime otvara jedno novo tržište koje se tek treba etablirati i koje će tek zaživjeti za koju godinu.

Još jedna jako zanimljiva stvar u vezi Galaxyja Z Flip jest novi pantovi, zahvaljujući kojima prašina teže može doći do osjetljivih mjesta. Nije slučaj kao što je bio kod Galaxy Folda, gdje je, prije nego što je uređaj uopće bio prodavan široj javnosti, imao problema s pucanjem zaslona, što se događalo kod preklapanja uređaja.

Ovdje je Samsung situaciju riješio malo drugačije, tako što se odlučio na stavljanje posebnog panta. On bi, osim olakšavanja otvaranja i zatvaranja uređaja, trebao onemogućavati prašini i ostalim česticama prolaz do zaslona kada je uređaj zaklopljen. Sve u svemu, vrlo zanimljivo rješenje.

Samsung Galaxy Z Flip specifikacija

Novo ”ultra-tanko” staklo dodatno će dati na njegovom ”premium” obilježju

Ono što je isto tako jako zanimljivo kod ovog pametnog telefona jest činjenica da on koristi nešto što Samsung naziva ”ultra-tankim” staklom. Radi se o leguri koja je puno čvršća i izdržljivija od onoga što smo imali prilike vidjeti na uređajima kao što su Galaxy Fold ili Motorola Moto Razr.

Osim toga, nova legura ”ultra-tankog stakla” djeluje puno više kao legura na koju smo naviknuli kod tradicionalnih zaslona pametnih telefona, što je važno kod onog ”premium” štiha. Jer, kada odlučite na svoj pametni telefon potrošiti nekoliko tisuća kuna, želite da on bude što više ”premium” i da ostavlja onaj ”ooh” efekt kada ga izvadite iz džepa i pokažete prijateljima u kafiću.

 

Samsung Galaxy Z Flip kao odlična alternativa Motorolinom Moto Razr uređaju

Samsungov Galaxy Z Flip pušten je u službenu prodaju od 14. veljače. Cijena nije mala: 1.400 USD (što je oko 9.000 kuna) je jako visoka cijena za svaki pametni telefon. No treba uzeti u obzir da je Samsungov Z Flip jedan od onih pametnih telefona prema kojem će se oblikovati novi standardi.

A uz to i po specifikacijama radi se o dosta kvalitetnom pametnom telefonu, koji će zadovoljiti svoje korisnike, ne samo zato što se radi o uređaju s inovativnim dizajnom, već i iz razloga što je prema specifikacijama Galaxy Z Flip jedan jako dobar pametni telefon. Još jedan razlog za kupnju Samsung Galaxy Z Flip uređaja jest i taj što je ovaj uređaj cjenovno ipak pristupačniji od Motorolinog Moto Razr uređaja, jedinog preklopnog, pametnog telefona koji je ”prava” konkurencija ovom uređaju.

Svi oni korisnici koji žele pokušati nešto novo, a ne sviđa im se koncept Galaxy Fold uređaja i Moto Razr im je preskup, imaju priliku isprobati novi Samsung Galaxy Z Flip.

Galaxy Z Flip

Tehničke specifikacije uređaja:

 • Zasloni: Glavni: 6.7-inčni Dynamic AMOLED Infinity Flex zaslon rezolucije 1080p i omjera slike 21.9:9, gustoće točkica od oko 425ppi. Sekundarni zaslon: 1.1-inčni Super AMOLED zaslon rezolucije 300 x 112p i gustoće od oko 303 ppi
 • SoC: Qualcomm Snapdragon 855+
 • Radna memorija: 8 GB
 • Memorija za pohranu podataka: 256 GB UFS 3.0
 • Utor za microSD: Ne
 • Baterija: 3.300 mAh, mogućnost brzog punjena do 15W, mogućnost bežičnog punjenja do 9W
 • Kamere: Stražnje kamere: širokokutni senzor od 12 megapixela, otvora blende f/1.8, s mogućnostima Super Speed Dual Pixel AF, optička stabilizacija slike, drugi ultra-širokokutni senzor od 12 megapixela, otvora blende f/2.2. Prednja kamera: 10-megapixelni dual pixel senzor, otvora blende f/2.4.
 • Senzori na uređaju: Kapacitivni čitač otisaka prstiju (sa strane uređaja),
 • žiroskop, barometar, geomagnetski senzor, senzor blizine, RBG senzor osvjetljenja.
 • Povezivost i mreže: poboljšana 2×2 MIMO 5CA, LTE Cat.16 do 1.0 Gbps, LTE Cat.13 do 150 Mbps brzina učitavanja podataka. Maksimalna brzina skidanja do 1 Gbps, maksimalna brzina učitavanja podataka do 150 Mbps. Spajanje: i-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 256QAM
 • Bluetooth 5.0 (LE do 2Mbps), ANT+, USB Type-C, NFC.
 • Operacijski sustav na uređaju: Android 10, plus Samsungov One UI 2.0
 • Dimenzije uređaja: dok je zatvoren: 167.9 x 73.6 x 17.3-15.4 mm. Dok je otvoren: 167.9 x 73.6 x 7.2-6.9 mm
 • Masa uređaja: 183 grama
 • Boje uređaja: crna i ljubičasta
 • Cijena uređaja: oko 9.100 kuna

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here