Samsung protiv Applea, odnosno iPhonea. Radi se o suparništvu koje je u proteklih nekoliko godina, zahvaljujući prestižu i kvaliteti koju nesumnjivo imaju oba flagshipa svojih proizvođača, dobilo epski dojam. Samsung Galaxy S8 je izašao nekoliko mjeseci prije iPhonea 8. To znači da su se tržište, a onda i kupci ranije upoznali sa najboljim Samsungovim flagshipom, dok su Appleovi pobornici morali biti i dalje zadovoljeni iPhoneom 7 iz prošle godine.

To se malo promijenilo ovaj tjedan kada je tržištu napokon predstavljen iPhone 8. Činjenica da sa ”osmom” inačicom iPhonea Apple želi na pravi način obilježiti svoju desetogodišnjicu kako iPhone postoji na tržištu svemu ovome daje dodatni žar i dodatno dolijeva ”ulje na vatru.”

Hoće li iPhone 8 uspjeti sustići i prestići Galaxyjev S8 vidjeti ćemo do kraja ove godine. No nećemo samo čekati datum kada će se to dogoditi, s obzirom da imamo podatke, već sada možemo napraviti neka mjerenja i usporedbe, što će nam kasnije pomoći da vidimo koliko smo i jesmo li bili u pravu.

Samsung Galaxy S8 vs iPhone 8 – usporedba flagshipa slijedi u nastavku.


 

Tehnička usporedba

Samsung Galaxy S8Apple iPhone 8
Qualcomm Snapdragon 835Apple A11
5.87 x 2.68 x 0.31 inč5.45 x 2.65 x 0.29 inča
Zaslon od 5.8 inčaZaslon od 4.7 inča
Super AMOLED HD zaslonRetina zaslon
Rezolucija od 1440pRezolucija od 750p
Bežična spojivost- 802.11 a/b/g/n/acBežična spojivost- 802.11 a/b/g/n/ac
Kamere – 12 MP/ 8 MPKamere – 12 MP/ 7 MP
Bluetooth – 5.0Bluetooth – 5.0
Utor za microSD – daUtor za microSD – ne

 

Iphone8 i galaxy s8 koji je bolji

Dizajn i obilježja

Kada govorimo o dizajnu iPhonea 8, ako ga malo bolje pogledamo vidjeti ćemo da se dizajn iPhonea nije ništa mijenjao još od iPhonea 6. I Ova verzija Appleovog flagshipa i dalje ima tradicionalnu tipku za Home koja u sebi ima senzor za prepoznavanje otisaka prstiju, malo veće rubove koji su istaknuti na gornjoj i donjoj strani uređaja, dok su strane uređaja lijepo oblikovane zahvaljujući aluminijskom dijelu. Još jedna sličnost koju iPhone 8 ima u odnosu na iPhone 7 jest odmah vidljiva, a odnosi se na to da niti ovaj model iPhonea nema utor za slušalice od 3.5 mm. Zbog čega je to tako, valjda Apple zna.

 

iphone 8

 

Ako to usporedimo sa Samsung Galaxy S8, odmah ćemo vidjeti da se Galaxy S8 ističe u odnosu na svog konkurenta. Ono što se prvo ističe su manji rubovi uređaja na svim stranama, uključujući i gornji i donji dio uređaja. Ono zbog čega se S8 isto tako može pohvaliti jest staklene površine uređaja koje zauzimaju i stražnju i prednju stranu koje u kombinaciji sa metalnim rubnim dijelovima kućišta Galaxy S8 daju lijep premium sjaj i osjećaj. Dva obilježja koja također nećete pronaći na iPhoneu 8, a koja ćete pronaći ovdje su utor od 3.5 mm i utor za microSD kartice, što će nesumnjivo donijeti prevagu kod nekih potencijalnih kupaca.

Kada govorimo o dimenzijama oba uređaja tu dolazimo do zaključka da je Appleov ljubimac- manji. Zaslon iPhonea 8 nije se ništa mijenjao od prošle godine, tako da i dalje imamo zaslon od 4.7 inča, dok Galaxy S8 sa svojih 5.8 inča želi iskoristiti pun potencijal svojeg Super AMOLED HD zaslona o kojem ćemo nešto više reći kasnije. Unatoč tomu što je S8 veći od iPhonea 8, oba uređaja bi trebali lijepo ležati u ruci, s time da će se korisnici koji vole manje vrlo vjerojatno odlučiti za Appleov flagship.

Oba uređaja su otporna na vodu po IP standardima, s time da je Galaxy S8 osmišljen da bude otporan na vodu po IP68 standardu, dok je iPhone 8 osmišljena za otpornost po IP67. U prijevodu- Galaxy može ići u malo dublju vodu bez da pretrpi oštećenje. Kada govorimo o Bluetooth načinu spojivosti onda treba reći da su u ovome području ova dva uređaja jednaka jer oba uređaja imaju podršku za Bluetooth 5.0.

 

iphone 8 i galaxy s8 usporedba zaslona

 

Zaslon – područje oko kojeg se najviše lome koplja kada govorimo o ova dva flagshipa

Prikaz slike i kvaliteta slike na zaslonu je ono što drastično razlikuje uređaje. Appleov flagship se i u svom osmom izdanju drži veličine zaslona od 4.7 inča sa rezolucijom od 1334 x 750 sa gustoćom točkica od 326 ppi. Ako uzmemo u obzir da je ovo rezolucija koja se vidi na Appleovom Retina zaslonu, onda možemo reći kako se radi o odličnom poslu i da nema ništa loše u vezi ovakve rezolucije i činjenice da Apple nije ništa mijenjao još od iPhonea 6. Kada govorimo o iPhoneu 6, dobra vijest za sve poklonike Applea jest da je i na ”osmici” prisutna 3D Touch mogućnost.

Ipak, ako ćemo biti objektivni, postaviti ćemo si pitanja: je li Apple mogao napraviti nešto bolje u pogledu zaslona i kvalitete slike i rezolucije osim blagih poboljšanja u pogledu True Tone-a? Je li baš sve trebalo biti ”kopirano” sa prošlogodišnjih modela ili ipak postoji prostor za poboljšanja?

U usporedbi sa iPhoneom 8, Samsung Galaxy S8 se u pogledu zaslona i kvalitete slike svakim idućim modelom poboljšava u svakom pogledu (osim ako ne volite phablete, u kojem slučaju ipak nećete kupiti ovakav uređaj). Galaxy S8 ima zaslon sa rezolucijom od 1440p, odnosno 2960 x 1440 i gustoćom točkica od 570 ppi, što je u usporedbi sa iPhoneom 8 ”nebo i zemlja.” 5.8-inčni Super AMOLED HD zaslon će se pobrinuti da korisnici uživaju u vrhunskoj kvaliteti slike, bilo da se radi o gledanju fotografija ili o pregledavanju nekog videa na You Tubeu.

 

A11 procesor - usporedba Galaxy Note 8 vs iPhone X

 

Procesor – jedino područje u kojemu iPhone 8 ”šije” sve svoje konkurente

Procesor, odnosno procesorska sposobnost je jedino područje u kojemu se iPhone 8 zaista ističe, ne samo u odnosu na Samsung Galaxy S8, nego na sve svoje konkurente uopće. A11 Bionic je novi procesor koji bi se trebao nalaziti na iPhoneu 8, a prema nekim istraživanjima radi se o najbržem procesoru koji postoji na tržištu pametnih uređaja.

Prema mjerenjima brzine obrade podataka po jednoj jezgri A11 Bionic je na Geekbench-u osvojio impresivnih 4061 bodova. ”Multi-core” obrada podataka mu je priuštila sveukupnih 9959 bodova. U usporedbi sa Galaxy S8 i njegovim Qualcomm Snapdragon 835 to je ogromna razlika (Snapdragon 835 je na Geekbenchu osvojio 1836 bod u pogledu jednojezgrenog testiranja i 5960 u pogledu mjerenja rada više jezgri istodobno).

 

iphone 8 i galaxy s8 usporedba kamere

 

Kamere

Opet kod kamera je situacija ”ista kao i lani.” Kamera na iPhoneu 8 je gotovo identična onim kamerama koje se mogu pronaći na iPhoneu 7, što je opet dobro, ali teško da će biti dovoljno dobro za preskakanje kvalitete kamera Galaxy S8.

U usporedbi, S8 kamere su jedne od najboljih kamera za pametne telefone koje postoje na tržištu, što se najviše može zahvaliti odličnim pregledom detalja, optičkom stabilizacijom slike i mogućnošću snimanja 4K kvalitete videa te video u ”slow-motionu.”

 

Sve u svemu…

Ako ćemo zbrojiti i oduzeti sve što dosad znamo o iPhoneu 8 i ako ćemo to staviti pod razlomačku crtu doći ćemo do sljedećih zaključaka. Svi korisnici koji žele imati uređaj s najbržim procesorom na tržištu i korisnici kojima ne smeta činjenica da je novi iPhone zadržao puno toga od svojih prethodnika (rezolucija, dizajn, kamere…) će se vjerojatno odlučiti za iPhone 8.

Opet, ako ste korisnik koji želi imati jedan od najboljih phableta koji postoje na tržištu, sa najkvalitetnijim kamerama, odličnim zaslonom i inovativnim dizajnom vjerojatno ćete se odlučiti za Samsung Galaxy S8 (ako već niste). Galaxy S8 vs. iPhone 8? Vi ćete odlučiti.

Piše: I.H.

2 Komentari

  1. Najviše mrzim kada u dvoboju dva uređaja sami izaberemo koji je bolji. Dakle zaključak bi trebao dati izbor od strane recenzenta jer je on u dvoboju imao uređaje u ruci, a ne mi koje zanima što je po njegovom misljenju bolji. Usporedba bez zaključka na temu je uzaludna ili nepotrebna.

  2. I onda se autor postavi na stranu jednog od ova dva i vodi na tu stranu čitaoca.
    Jebeš ti ovo sve. Glavna prednost Ajfona je iOS. Ništa hardver. Mada i procesorska snaga nije za zapostavljanje. Draže mi da mi telefon radi kao munja nego da mi fotografija bude neprimetno bolja. Samsung da se odrekne Androida i razvije sopstveni OS, biće NO 1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here