Prošlo je više od šest mjeseci otkako je Samsung predstavio Galaxy S21 seriju. Tvrtka je također predstavila svoj svježi set sklopivih telefona u obliku Galaxy Z Fold 3 i Z Flip 3. Bez planova za telefone Galaxy Note ove godine, sljedeći set Samsungovih perjanica doći će u obliku Galaxy S22 serije.

Samsungovi nadolazeći telefoni serije S već su se neko vrijeme predmet različitih glasina i šuškanja. Koliko čujemo, mnogo bi se toga moglo promijeniti. Očekujemo velike nadogradnje fotoaparata, brže punjenje, nove skupove čipova i još mnogo toga. Hoće li serija Galaxy S22 za svakoga ponuditi nešto poput trenutnog trija S21? Evo svega što do sada znamo i što želimo vidjeti.

 

Naziv uređaja i datum izlaska na tržište

Samsung nije službeno objavio ime sljedeće serije Galaxy S uređaja. Međutim, vjerujemo da će se tvrtka držati nomenklature koju je slijedila od Galaxy S20 serije. U skladu sa sustavom numeriranja, novi bi telefoni trebali potpasti pod oznaku Galaxy S22. Sva dosadašnja curenja informacija koja smo do sada vidjeli odnose se i na tri nadolazeća telefona u liniji, vrlo vjerojatno Galaxy S22, Galaxy S22 Plus i Galaxy S22 Ultra, pa sumnjamo da će Samsung iduće godine odstupiti toga.

Što se tiče datuma izlaska, Samsung je ove godine pomaknuo lansiranje Galaxy S21 serije za gotovo mjesec dana. Telefoni su predstavljeni u siječnju, za razliku od uobičajene Samsungove prakse, koja je uključivala predstavljanje perjanica Galaxy telefona u veljači. Još je rano za reći hoće li Samsung svoju novu seriju predstaviti u siječnju. Trenutni globalni nedostatak čipova mogao bi utjecati na Samsungove planove i mogao bi prisiliti tvrtku na pomicanje vremenskog okvira lansiranja na veljaču. No, zasad možemo pretpostaviti da bismo nove perjanice na tržištu mogli vidjeti u siječnju ili veljači 2022.

samsung Galaxy S22

Dizajn uređaja

Samsung je gotovo svake godine osvježavao dizajn Galaxy S serije. Serija S21 dodala je poseban izgled modulu stražnje kamere. Standardni model Galaxy S21 također je prešao sa staklenog na onaj Samsungov ”glasstic” dizajn i pridružio se Galaxy S21 Plus u pogledu usvajanja ravnog, umjesto dotadašnjih, zakrivljenih zaslona serije Galaxy S20. Smatramo da za Samsung više ne bi imalo smisla ponovna implementacija zakrivljenih zaslona, kao i staklene poleđine uređaja. Naravno, tvrtka uvijek može promijeniti način na koji predstavlja modul stražnje kamere, što je upravo i nešto što očekujemo da će tvrtka učiniti na svojim novim Galaxy S22 telefonima.

Galaxy S22

Specifikacije i mogućnosti

Uspjeli smo saznati i neke glasine u pogledu toga što bi nova Galaxy S22 serija mogla imati u pogledu specifikacija. No budući da se radi o glasinama i šuškanjima, ovo ne mora biti točno, ali vrijedi pogledati.

Prema novim curenjima informacija, standardni Samsung Galaxy S22 imao bi 6,06-inčni LTPS zaslon, dok bi S22 Plus mogao doći s 6,55-inčnim zaslonom. Galaxy S22 Ultra mogao bi biti jedini model u seriji koji ima LTPO ploču. Šuška se da će zadržati isti 6,8-inčni zaslon, baš kao i S21 Ultra. Nova šuškanja također otkrivaju i neke nove nadogradnje kamera za Galaxy S22 trio uređaja. Očekuje se da će se Galaxy S22 i S22 Plus napokon dobiti glavne kamere s više od 12 MP. Neka šuškanja govore da bi primarni senzor kamera mogao biti onaj od 50 MP. Mogli bi se također raditi o Samsungovom Isocell GN2 senzoru, koji može proizvesti fotografije u 12,5 megapiksela. Taj senzor također koristi mogućnost usporenog snimanja (ili ”Slow-Mo”) u 4K/120 sličica u sekundi, nadograđeno automatsko izoštravanje s dva piksela i video u 480 sličica u sekundi pri 1080p rezoluciji. Curenja također govore i o tome da bi senzor od 50 MP koji se koristi na telefonima Galaxy S22 mogao bi biti u obilježju RGBW (crvene, zelene, plave i bijele) jedinica. Dodavanje bijele boje u pikselima trebalo bi omogućiti bolju fotografiju pri slabom osvjetljenju. Ultra-širokokutni senzor od 12 MP i telefoto senzor od 12 MP mogli bi pratiti senzor od 50 MP na Galaxy S22 i S22 Plus modelima.

U međuvremenu, procurjela konfiguracija kamere Galaxy S22 Ultra sugerira da će telefon imati glavni senzor od 108 MP, dvije telefoto leće od 12 MP (naspram 10 MP na S21 Ultra) i drugu ultra-širokokutnu kameru od 12 MP. Šuška se i da bise ovdje mogao naći i laserski autofokus.

Osim promjena u pogledu kamera, Samsung Galaxy S22 serija trebala bi podignuti dodatnu prašinu s obzirom na ono što bi mogla imati ”ispod haube”. Dok bi sljedeći vodeći Snapdragon, navodno Snapdragon 898, trebao pokrenuti seriju S22 modela u SAD-u, puno više pažnje uzeo je zapravo Samsungov čipset Exynos 2200 s AMD GPU-om. Već znamo da će novi Exynos Samsungovim vodećim modelima donijeti mnoge nove mogućnosti, kao što su Ray Tracing i dodatne mogućnosti u pogledu svjetlosti i sjene. No više o mogućnostima oba procesora saznat ćemo u nastavku ove godine.

No, izgleda da bi u pogledu nekih specifikacija nova S22 serija mogla doživjeti i korak unatrag. Ovo se najviše odnosi na vijek trajanja baterije. S22 i S22 Plus uređaji mogli do dolaziti s baterijama od 3.800, odnosno 4.600 mAh, za razliku od baterija kapaciteta 4.000 i 4.800 mAh, koje se nalaze na na Galaxy S21 i S21 Plus.

Šuškanja govore o tome da bi najsnažniji od trojice, Galaxy S22 Ultra mogao doći s baterijom od 5.000 mAh, odnosno s istim vijekom trajanja baterije kakav ima i trenutno najnoviji i najbolji iz S21 serije, Samsung Galaxy S21 Ultra. Ono što je sigurno jest to da Samsung više niti s jednim od svojih pametnih telefona iz ”premium” ”S” serije u paketu neće prodavati punjače.

Iz Samsunga kažu da je razlog tomu zaštita okoliša (no velik broj korisnika smatra da je to samo dimna zavjesa i da je pravi razlog taj što se u pogledu nekih stvari Samsung sve više približava Appleu). Hoće li punjač od 18 ili 25 W biti dostatan? Onaj od 25 možda i hoće, no onaj od 18 nikako.

Nadamo se da će Galaxy S22 serija podržavati brzo punjenje od barem 45 W. Kako saznajemo, neka šuškanja govore o tome da je trenutno u fazi testiranje i brzo punjenje od 65 W i to za sva tri nova S22 modela. No odgovore na naše želje, kao i dodatne informacije saznat ćemo kako vrijeme bude odmicalo i kako se datum izlaska nove S22 serije bude približavao.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here