Na najnoviju perjanicu južnokorejskog proizvođača tehnologije morat ćemo pričekati negdje do veljače iduće godine. No, bez obzira na to što nas od sada pa do potencijalnog datuma izlaska dijeli oko tri mjeseca, različite informacije već su počele kružiti internetom. Što smo dosad saznali i što bismo sve željeli vidjeti na Samsung Galaxy S11 telefonu, a čemu se najviše radujemo pročitajte u nastavku članka.

 

Kada izlazi na tržište i kakva će mu biti početna cijena?

Završetak veljače ove godine obilježila su čak tri uređaja iz Samsungove ”S” serije: Samsung Galaxy S10e, Samsung Galaxy S10 i Samsung Galaxy S10+. S obzirom na to da Samsung ima običaj svoje perjanice na tržište stavljati u ovom vremenskom razdoblju, S11 modele očekujemo završetkom veljače ili početkom ožujka 2020.

Tu dolazimo do prvih glasina i šuškanja, koja govore kako bismo službenu najavu S11 uređaja mogli doživjeti na idućem MWC-u. Druge opet glasine govore u prilog tomu kako Samsung vrlo vjerojatno svoje S11 modele sprema za predstavljanje svijetu 11.veljače. Što će se od ovoga dvoje obistiniti ne možemo reći, no ako ćemo gledati dosadašnju tradiciju, nekako smo bliže vjerovanju da je završetak veljače ”termin” izlaska novih Samsung Galaxyja iz ”S” serije.

Cijena po kojoj je Samsung prodavao svoje perjanice nikada nije bila niska (no opet nije bila ni visoka kao što je to slučaj kod jednog od konkurenata). Svi ljubitelji južnokorejskih pametnih telefona-perjanica trebali bi svoje S11 uređaje moći kupiti po početnoj cijeni koja bi trebala iznositi između ne manje od 900 i (nadamo se), ne puno više od 1.200 američkih dolara.

Ako se vratimo u 2018. i usporedimo je s početnim cijenama Galaxyja S10, vidjet ćemo da je S10-ka (čak i onaj model sa 64 GB unutarnje memorije) bio nešto skuplji od S9 modela. Slično očekujemo i za S11, s time da se nadamo da će Samsung ipak nekako uspjeti ”ugurati” sve novine kojima smo se nadali u S10 modelima, ali da neće previše povećati cijenu. Nadalje, dojam u pogledu cijene dodatno bi trebala popraviti Samsungova ”mini-perjanica”; Samsung Galaxy S11 Lite.

Samsung-Galaxy-S11

Dizajn i zaslon: manje zakrivljen u odnosu na S10, ali sa ”punch-hole selfie” kamerom na sredini zaslona

Prije nekog vremena na internetu su osvanule fotografije od strane različitih ”leakera”, koje pokazuju potencijalan izgled tri nova Samsung Galaxy S11 modela: S11e, S11 i S11+. Jedna od promjena u odnosu na dizajn zaslona ogledava se u tome što bi ”selfie” kamera kod novih S11 modela sada trebala biti smještena točno na sredini zaslona u obliku ”rupice” (nešto slično imali smo priliku vidjeti na ovogodišnjem Samsung Galaxy Note 10). Veličina zaslona trebala bi se, ovisno o modelu, kretati između 6.3 i 6.7 inča.

Osim toga, zakrivljenost zaslona trebala bi biti nešto manje primjetna u odnosu na ovogodišnju perjanicu. Rubovi iliti bezeli djeluju dodatno ”stanjeno” (ako je uopće moguće da budu tanji), dok bi uređaj na stražnjoj strani trebao imati čak pet senzora kamera.

Što se tiče dimenzija, one bi se trebale kretati u omjerima 161.9 x 73.7 x 7.7 milimetara za standardnu inačicu Samsung Galaxyja S11. U slučaju da S11 zaista bude takvih dimenzija, to će značiti da će on biti nešto veći u visinu u odnosu na S10 model (koji ima dimenzije 149.9 x 70 x 7.8 mm).

Samsung Galaxy S11+ model trebao bi biti poprilično sličan i tek malo veći dimenzijama u odnosu na svog standardnog brata (s time da bi trebao imati zaslon od 6.9 inča). Najmanji od trojice, S11e trebao bi imati trostruku stražnju kameru, zaslon od 6.2 ili 6.3 inča i trebao bi biti dimenzija 151.7 x 69.1 x 7.9 mm (bez izbočine za kameru).

Drugi izvor informacija pak tvrdi kako bi nova tri S11 modela trebala imati zaslone od 6.4, 6.7 i 6.9 inča kao i to da će svaki od tri uređaja dolaziti sa zakrivljenim zaslonima. Zasloni bi mogli imati i razinu osvježavanja od 120 Hz. Hoće li viša razina osvježavanja biti odvojena samo za S11 i S11+ modele ili će biti prisutna na sva tri, teško je reći, no držimo palčeve da bude prisutna na sva tri modela.

Omjer slike uređaja trebao bi biti 20:9. U slučaju da se ovo obistini, Galaxy S11 imao bi zaslon koji je širi od ovogodišnje perjanice (19:9 nasuprot 20:9). Što se tiče ploče zaslona i dalje bi nam vizualnu raskoš Samsunogovih perjanica trebala predstavljati Dynamic AMOLED ploča pripadajuće gustoće točkica.

 

Kamere: mogućnosti od 48, 64 i 108 megapixela!

Samsung je nedavno najavio svoje nove senzore kamera. Radi se o 48 i 64-megapixelnim senzorima. Vrlo je vjerojatno da ćemo barem jednog od njih vidjeti kao ”standardnu” leću kamera na S11 modelima.

”Dublje” glasine i najave idu puno dalje i sugeriraju to kako Samsung za iduću godinu planira senzor od 108 MP koji će dolaziti sa peterostrukim, optičkim zoomom (koji je znan u uskim krugovima pod kodnim nazivom ”Hubble”). Kameru od 108 megapixela trebali bismo vidjeti na Samsung Galaxyju S11+, dok bi 48 i 64-megapixelne senzore kao glavne senzore trebali vidjeti na Samsung Galaxy S11e, odnosno na Samsung Galaxy S11 modelu.

 

Vijesti o potencijalnim specifikacijama nema puno, no one postojeće izazivaju zazubice

Još jedna od tehnoloških novina kojima se Samsung ponosi je nova radna memorija za pametne telefone. Radi se o 12 GB mobilnoj DRAM memoriji, čiji je očigledni kandidat za ispitivanje iduća perjanica.

Dodajmo tu i Qualcommov Snapdragon 865 SoC, odnosno novi Exynos 980 5G SoC, koji će se naći na europskim verzijama Galaxyja S11, kao i snažniju i veću bateriju i dobili smo ono za čime će žudjeti svi ljubitelji tehnologije.

 

Što mi želimo vidjeti na novim Samsung Galaxy S11 uređajima?

Budući da ”S” modeli Samsungovih pametnih telefona ulaze u razred perjanica, ono što ukratko očekujemo jest to da će nova S11 serija biti po svakom segmentu superiornija u odnosu na S10 i S9 serije. Što to točno znači?

  • Želimo da nova S11 serija ima bolje kamere od onih na S10 seriji (one ideje o glavnim senzorima od 48, 64 i 108 MP nam se jako sviđaju).
  • Želimo da i S11 serija ima utor od 3.5 mm (jer smo nostalgičari i jer volimo ono što je dobro kod ”stare” tehnologije).
  • Želimo bolji vijek trajanja baterije (3.400 mAh na papiru izgleda dobro, no to je samo na papiru).
  • Želimo da 5G verzije uređaja budu cjenovno pristupačne (iako je 5G tek u povojima i usprkos tomu što se neki proizvođači tek počinju ”prebacivati” na 5G, očekujemo da Samsungovi 5G modeli telefona neće biti preskupi).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here