Samsung Galaxy S10 Lite odlično je odrađen Samsungov pokušaj da široj publici cjenovno pristupačniju perjanicu.

Radi sve u svemu o jednom odličnom pametnom telefonu, koji će vas između ostaloga zadovoljiti kvalitetom izrade, dizajnom, fantastičnim performansama i dosta dobrim mogućnostima kamera. Koje su to sve prednosti Samsung Galaxyja S10 Lite, a koji su njegovi nedostaci saznajte u još jedno recenziji.

Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite: Dizajn i izgled

Dizajnom Galaxy S10 Lite podosta podsjeća na Note liniju i to čak puno više nego na S10, kojoj pripada, što nije nužno nešto loše. Naprijed, najveći dio prednje površine zauzima veliki i prostrani Super AMOLED-ovski zaslon dijagonale 6.7 inča koji pruža sasvim solidnu Full HD+ rezoluciju. Zaslon prikazuje sliku u modernom 20:9 omjeru slike. Samsung Galaxy S10 Lite vrlo je velik telefon, u to nema sumnje. Ako imate manje ruke, bit će vam nemoguće koristiti ga jednom rukom. No, to i nije nešto novo, budući da danas sve veći broj pametnih telefona ”raste u visinu”.

Na prednjoj strani uređaja smještena je i selfie kamera. Ona je sada smještena u ”punch-out” rupici, zbog čega ćete ju jedva primijetiti, što može biti i prednost i nedostatak, ovisno kako o tome gledate. Selfie kamera je smještena na sredinu zaslona, gotovo do gornjeg ruba, što je po mom mišljenju puno bolje rješenje od onih ”Infinity-U” ili ”Infinity-V” rješenja, kakva smo imali prilike vidjeti prošle godine. Unutar ”punch-hole” rupice nalazi se solidna selfie kamera od 32 megapiksela, no o kamerama nešto kasnije.

Samsung Galaxy S10 Lite recenzija

Druge stvari, tipke, utori i slično, na Galaxyju S10 Lite su raspoređene na isti način kao što je to slučaj kod većine novijih Galaxy telefona iz ”S” i ”A” serije. Tipke sa pojačavanje i stišavanje te uključivanje i isključivanje nalaze se na desnoj strani i ne bi vam trebao biti problem dosegnuti ih. Na lijevoj strani nalazi se ladica za dvije nano SIM kartice kao i ladica za microSD. USB-C i rešetkasti otvor zvučnika smješteni su na donjoj strani uređaja. Ono što neke može razočarati (mene zasigurno jest) jest to što Galaxy S10 Lite nema 3.5-milimetarski utor za slušalice. No i to je nešto na što se polako moramo privikavati, budući da ovaj utor sve veći broj proizvođača istiskuje iz svojih uređaja.

Unutar zaslona, točnije ispod njega, Samsung je smjestio čitač otisaka prstiju. On reagira dosta precizno, no sad da ćete biti nešto super oduševljeni njime, nećete, pogotovo ako ste imali prilike koristiti uređaje kao što je OnePlus-ov 7T.

Samsung Galaxy S10 Lite test

Nakon što uređaj okrenete i promotrite njegovu poleđinu, ondje ćete vidjeti ono po čemu S10 Lite jako sliči najnovijoj S20 seriji Samsungovih pametnih telefona iz ”S” razreda. Veliki, četverokutni modul kamere podosta strši i po mnogočemu podsjeća ono što smo ove godine također imali prilike vidjeti kod Samsung Galaxyja S20 Ultra, s time da su naravno kamere na ovome uređaju inferiornije u odnosu na one koje se nalaze na najskupljem i najboljem ovogodišnjem Samsungovom pametnom telefonu iz njegove ”S” serije.

Ono gdje je Samsung svakako uštedio kod Galaxyja S10 Lite jest materijal izrade. Naime, umjesto Gorilla Glass 5 ili 6, Samsung je ovaj uređaj odlučio izraditi isključivo od polikarbonata. No kako bi uređaj ipak i u ovome segmentu imao neka ”premium” obilježja (ili barem ona koja će izgledati kao da su ”premium”), Galaxy S10 Lite izrađen je od nove Samsungove plastike, koja je u biti kombinacija plastike i stakla, poznata pod nazivom ”glasstic”. Samsung Galaxy S10 Lite će stoga zdušno skupljati otiske prstiju, tako da ga ne bi bilo loše staviti u neku prozirnu silikonsku masku, ako vam je to problem.

 

Samsung Galaxy S10 Lite: Zaslon

Veliku većinu prostora prednje strane Samsung Galaxyja S10 Lite zauzima, naravno njegov prostrani zaslon. Radi se o dijagonali od 6.7 inča, što znači da će zaslon svojim dimenzijama zadovoljiti svakog korisnika. Da stvar bude još bolja, Samsung je logično i na ovaj telefon ugradio svoj Super AMOLED, ovoga puta Full HD+ rezolucije. To što je rezolucija Full HD+, a ne QHD ili QHD+ je najveća razlika što se zaslona tiče u odnosu Galaxyja S10 Lite i Samsung Galaxyja S10 i S10+. Omjer slike je lijepo raspodijeljen u 20:9, što znači da se radi o modernom omjeru, kojim se danas mogu pohvaliti gotovo svi noviji pametni telefoni srednjeg i visokog razreda.

Samsung Galaxy S10 Lite zaslon

Sama kvaliteta prikaza slike koju će vam ovaj zaslon pružati je vrlo dobra, no ipak nije odlična. Bila bi odlična da postoji QHD, ovako je vrlo dobra, što opet nije loše, daleko od toga, ali ako vam je zaslon najvažniji segment pametnog telefona, ovo nije nešto što će vas srušiti s nogu, no nećete biti ni razočarani. Preciznost prikaza boja je dosta dobra, opet ne izvrsna kao na standardnom S10 ili S10+, no OK je.

Prikaz nijansi bijele boje izgleda djeluje tako da bijele imaju onaj plavičasti odraz, dok su nijanse crne, kako to obično biva kod svih AMOLED-a, prave crne, a ne tamnosive kao kod LCD-ova. Vidljivost na otvorenom je solidna, čak i vrlo dobra i to čak i ako se radi o izravnoj izloženosti. Čitljivost put kutom također je vrlo dobra, no ako ste prije toga imali priliku koristiti neki telefon koji na sebi ima OLED ili AMOLED sa QHD rezolucijom, razlika će se primijetiti.

Ako niste i ako vam zaslon ne igra neku preveliku ulogu kod kupovine pametnog telefona, onda ćete na ovaj segment svakako moći staviti kvačicu, budući da se ponovno radi o jedom dosta dobrom zaslonu. S obzirom na to da je Samsung Galaxy S10 Lite dosta velik pametni telefon, on će biti vrlo pogodan za uživanje u različitim multimedijskim sadržajima, kao što su gledanje videozapisa, filmova i igranje igara. Performansama također nećete biti razočarani, o čemu ću nešto više reći u nastavku.

 

Samsung Galaxy S10 Lite performanse

Samsung Galaxy S10 Lite: Performanse

Iako Samsung Galaxy S10 Lite nosi u svom nazivu riječ ”Lite”, što bi se moglo prevesti kao ”olakšani” ili ”laki”, ako ćemo suditi po onome što se krije ”ispod haube”, vidjet ćemo da ovaj telefon i nije tako ”Lite”. Za to se najviše brine i dalje vrlo aktualan i vrlo dobar za korištenje, Qualcommov osmojezgreni procesor, Snapdragon 855, koji što se performansi tiče, daje slabije rezultate u odnosu na Snapdragon 865 (trenutno najnoviji Snapdragon), no to se u svakodnevnom radu neće osjetiti.

Snapdragon 855 dolazi sa jednom Kryo 485 jezgrom radnog takta od 2.84 GHz, tri Kryo 485 jezgre radnog takta od 2.42 GHz i četiri Kryo 485 jezgre radnog takta od 1.78 GHz. Ako se malo razumijete u jezgre procesora pametnih telefona, onda ste već shvatili da je ova jezgra sa najvećim radnim taktom rezervirana za najzahtjevnije zadatke, druge tri su namijenjene za manje zahtjevne, dok su ove četiri jezgre sa radnim taktom od 1.78 GHz namijenjene zadacima koji od Galaxyja S10 Lite ne zahtijevaju previše muke i truda, odnosno za svakodnevno korištenje. Procesoru pomaže i grafički procesor Adreno 640.

Samsung Galaxy S10 Lite igranje

Samsung Galaxy S10 Lite dolazi sa 6 ili 8 GB radne memorije. Bez obzira na to za koju se inačicu odlučite, svaka će vam vrlo dobro poslužiti, s time da ćete naravno, moći bolje ”skakati” između aplikacija i uređaj će sve u svemu bolje odrađivati multitasking zadatke ako se odlučite za onu verziju sa 8 GB RAM. Kako to sve zajedno izgleda u praksi? Jako dobro. Osjeti li se to što se ovdje radi o Snapdragonu 855, a ne o Snapdragonu 865? U svakodnevnom radu, čak ni pri pokretanju vrlo zahtjevnih aplikacija (kao što su igre), ne.

Samsung Galaxy S10 Lite igre

Ono gdje se razlika osjeti jest ako na uređaju pokrenete testiranja i različita benchmark ispitivanja. Tada će se vidjeti da Snapdragon 855 zaostaje za najnovijim procesorima. No ako vam to nije važno (a ne bi vam trebalo biti od presudne važnosti), sa svime onime što Samsung Galaxy S10 Lite ima ”ispod haube”, kao i sa njegovim performansama bit ćete itekako zadovoljni, bez obzira na to što na njemu odlučite raditi.

 

Samsung Galaxy S10 Lite kamere

Samsung Galaxy S10 Lite: Kamere

Galaxy S10 Lite na sebi ima vrlo zanimljivu kombinaciju kamera. Primarna leća je ona od 48 MP, njoj prave društvo ultra-širokokutna, 12-megapikselna i 5-megapikselna makro kamera, dok je naprijed selfie leća od 32 MP.

Makro leća je možda najzanimljivija leća ovog telefona, budući da ona obavlja dosta dobar posao kod fotografiranja izbliza. Za postizanje najboljih rezultata, poželjno je da kameru koristite na otvorenome.

Prilikom fotografiranja fotografije će biti vrlo zasićene i isticat će se, što je nešto na što smo dosad već naviknuli kod Samsunga. HDR mod uključuje se automatski. Općenito govoreći, kamere Galaxyja S10 Lite mogu se nositi sa kamerama konkurentskih uređaja. Ovo se pogotovo odnosi na glavni senzor od 48 MP, koji će u uvjetima dobrog osvjetljenja fotografirati vrlo precizne i detaljne fotografije.

U uvjetima slabijeg osvjetljenja, situacija se naravno, pogoršava, bez obzira na optičku stabilizaciju slike (koja inače vrlo dobro odrađuje svoj posao). Noćni način rada na dosta će učinkovit način prikazivati detalje u sjenama i stvarat će jasnije fotografije. Sve u svemu, vrlo dobro odrađeno. Svi oni kojima su kamere broj jedan u odlučivanju koji uređaj kupiti, neće biti nezadovoljni kamerama koje se nalaze na ovome telefonu.

Selfie kamera, koja prikazuje fotografije u rezoluciji od 8 MP uz pomoć tehnologije sabijanja piksela, odrađuje posao iznadprosječno. Slično vrijedi i za mogućnosti snimanja videozapisa. Nakon najnovije nadogradnje softvera, Galaxy S10 Lite dobio je mogućnost snimanja videozapisa u rezoluciji od 4K na 60 sličica po sekundi, kao i ”Super Steady” način snimanja. Poboljšana je i kvaliteta slike, dok je kameri dodan Pro način fotografiranja, što svakako zaslužuje palac gore.

Fotografije dobivene sa Samsung Galaxy S10 Lite kamerom:

Samsung Galaxy S10 Lite test kamere

 

Samsung Galaxy S10 Lite: Softver

Samsung Galaxy S10 Lite dolazi sa pred-instaliranim Androidom 10, koji je prikazan uz pomoć novog Samsungovog, korisničkog sučelja pod nazivom One UI. Predefinirane mogućnosti omogućit će vam otvaranje ladice aplikacija povlačenjem od sredine zaslona prema dolje ili klikom na tipku (koju možete i ne morate uključiti u opcijama). Tipka za uključivanje služi i kao tipka za Bixby, no i tu funkciju možete isključiti.

Samsung Galaxy S10 Lite softver

Ono što je dobro kod svih novijih Samsungovih pametnih telefona jest to što imaju velike mogućnosti namještanja opcija kako se korisniku sviđa. Od smanjivanja brzina animacija, do prebacivanja na upravljanje putem gesti i isključivanja tri standardne tipke (koje su sada u stvari osvjetljeni dijelovi zaslona), Android 10 na Galaxyju S10 Lite i njegovo One UI 2.1 korisničko sučelje omogućit će vam sve i svašta po pitanju opcija i mogućnosti.

One UI 2.1 je mnogostruko poboljšano sučelje onog starog TouchWiz-a, koje smo više mrzili nego voljeli, što znači da su mnogi nedostaci tog sučelja ovdje otklonjeni (kao što je bilo zapinjanje). Softverska podrška je puno redovitija, što isto zaslužuje dodatne bodove. Sve u svemu, sa softverskom komponentom bit ćete više nego zadovoljni.

Samsung Galaxy S10 Lite baterija

Baterija

Samsung je na svoju ”Lite” inačicu prošlogodišnje perjanice, Galaxyja S10 ugradio bateriju od 4.500 mAh, s mogućnostima brzog punjenja do 45W, s time da ćete u pakiranju dobiti punjač od 25W, što opet nije loše. Od 0 do 100% sa punjačem koji dolazi u pakiranju trebat će vam oko 62 minute, dok će vrijeme uključenog zaslona trajati između pet i šest sati, ovisno o korištenju, što znači da će uređaj izdržati cjelodnevno jahanje bez ikakvih problema.

 

Zaključak

Samsung je svojim Galaxyjem S10 Lite napravio jako dobar posao. Za dosta pristupačniju cijenu na tržište je izbacio ipak ”olakšanu” verziju svojih prošlogodišnjih perjanica. Danas Samsung Galaxy S10 Lite u Hrvatskoj možete kupiti za oko 5.100 kuna, što je oko 690 eura. Za taj novac dobit ćete telefon sa prostranim, solidnim Super AMOLED zaslonom, tri vrlo dobre stražnje kamere, telefon lijepog no ne i ”premium” dizajna, solidnu bateriju te i dalje vrlo dobre stvari ”ispod haube”.

Samsung Galaxy S10 Lite specifikacije

Tehničke specifikacije Samsung Galaxy S10 Lite

 • Dimenzije: 162.5 x 75.6 x 8.1 mm
 • Masa: 186 grama
 • Materijal izrade: polikarbonat
 • Zaslon: Super AMOLED 6.7-inčni
 • Rezolucija: Full HD+ (2400 x 1080p), sa oko 394 ppi
 • Always-On: Da
 • HDR10+: Da
 • Operacijski sustav: Android 10 plus One UI 2.1
 • SoC: Qualcomm Snapdragon 855 osmojezgreni uz Adreno 640 grafički procesor
 • RAM: 6 ili 8 GB
 • ROM: 128 ili 512 GB plus microSD
 • Kamere: stražnja trostruka (48 MP, f/2.0, 26mm (širokokutna), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, Super Steady OIS, 12 MP, f/2.2, 12mm (ultra-širokokutna), 5 MP, f/2.4, 25mm (makro), 1/5.0″, 1.12µm, selfie kamera od 32 MP (širokokutna)
 • Mogućnost snimanja videozapisa: 4K do 60 sličica po sekundi, Full HD do 240 sličica po sekundi
 • Čitač otisaka prstiju: ispod zaslona
 • Baterija: neizmjenjiva od 4.500 mAh s mogućnostima brzog punjenja do 45W
 • Cijena: oko 690 eura (ili 5.100 kuna)

 

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here