Samsung je svoje pametne telefone podijelio na serije, ovisno o kvaliteti i cijeni. ”J” serija tako spada pod ”entry” razinu, dok je ”A” serija nekako osrednja serija Samsung pametnih telefona. ”S” i ”Note” serije spadaju pod flagshipe.

S obzirom na to koliko je dobra prodaja i ”J” i ”A”, a posebice ”A” serije Samsung Galaxy uređaja, sudeći prema sve većem broju vijesti koje dopiru iz različitih kanala čini se kako bi ”A” serija mogla doživjeti svojevrsnu nadogradnju. Radi se o Samsung Galaxy A8 (uz A8+) seriju pametnih telefona koji bi se na tržištu trebali pojaviti negdje u isto vrijeme kada su se pojavili i dosadašnji ”A” uređaji, samo naravno sljedeće godine.

Vijesti u vezi novih pametnih Samsung telefona stižu cijelo vrijeme sa svih strana. Zahvaljujući nekim vijestima nama su poznate neke konkretne stvari u vezi nadolazećeg Samsung Galaxy A uređaja – dizajn i tehnička svojstva. O čemu se točnije radi – saznajte u nastavku.

 


galaxy-a8

 

Broj modela i dizajn (koji je gotovo identičan)

Samsung je prije nekog vremena sam učitao podatke vezane uz brojeve modela novih Samsug uređaja tako da nam je poznat i serijski broj svakog od novih Galaxy A uređaja. Sudeći prema tim informacijama znamo kako će uređaji imati sljedeće serijske brojeve: SM-A530 i SM-A730.

Osim toga dobili smo i neke uvide u to kako bi novi Galaxy A mobiteli trebali izgledati Ove informacije su nas malo začudile s obzirom na to kako u službenom Samsungovom priručniku ne postoji jasna distinkcija između dva uređaja, odnosno ne možemo jasno vidjeti koji dizajn je za koji od A uređaja.

S obzirom na to možemo zaključiti kako se dizajn oba uređaja (govorimo naravno o A i A+ uređaju) neće puno mijenjati, ako se uopće bude mijenjao. Štoviše, dizajn će biti identičan tako da će uređaji biti jedan drugome vrlo slični. Uređaji će imati vrlo vjerojatno i tipke kao i utore pozicionirane na istim dijelovima uređaja.

 

galaxy-a8

 

Kako bi to trebalo pobliže izgledati?

Počnimo od gornjeg dijela uređaja. Prednja kamera (odnosno selfie kamera) bi trebala biti dual kamera, što je novost i trebala bi biti smještena malo desno od slušalice. Lijevo od slušalice bi trebala biti smještena LED žaruljica kao i senzor blizine, odnosno udaljenosti.

Tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka bi se trebale nalaziti na mjestima koja su klasična za Samsung uređaje, što znači da bi ove tipke trebale biti na lijevoj strani lijevog ruba uređaja (isto kao i ladica za SIM karticu). Desni rub uređaja biti će tako rezerviran za tipku za uključivanje/isključivanje uređaja dok će se na donjoj strani nalaziti ili microUSB utor ili (ono čemu se mi nadamo) utor za USB-C.

Također i Samsung Galaxy A8 i A8+ bi trebali imati utore od 3.5 mm za slušalice kao i čitače otisaka prstiju. I čitač otisaka prstiju i utor za slušalice bi trebali biti smješteni na stražnoj strani uređaja, s time da bi 3.5-milimetarski utor trebao biti dolje, dok bi čitač otisaka prstiju trebao biti smješten tik ispod stražnje kamere.

 

SAMSUNG GALAXY A8 performanse

 

Tehničke specifikacije uređaja

Nažalost, upute za korisnike koje je Samsung objavio na internetu ne govore ništa u vezi tehničkih specifikacija uređaja. Ipak, dobra stvar je ta što postoji internet i raznorazni ”leakeri” koji vole kopati i ondje gdje bi smjeli i ondje gdje ne bi smjeli te na taj način mogu saznati različite informacije. Zahvaljujući takvim ”curenjima” informacija poznati su nam neki tehnički detalji u vezi toga što bi oba ”polu-flagshipa” trebali sadržavati ”ispod haube”.

Zaslon na oba uređaja će navodno biti onaj od 6 inča i nuditi će Full HD+ rezoluciju (vjerojatno 2220 x 1080). SoC koji će biti korišten na oba uređaja trebao bi biti vrlo vjerojatno chipset iz Samsungove radinosti, odnosno Exynos 7885 sa osam jezgri. Dvije jezgre će biti zadužene za ”high performance” rad i njihov radni takt će biti 2.2 GHz, dok će šest jezgri biti zaduženo za ”pripomoć” i imati će radni takt od 1.6 GHz.

U pogledu radne memorije i Galaxy A8 i Galaxy A8+ bi trebali btii darežljivi za svoje korisnike. To znači kako bismo na oba uređaja trebali vidjeti 6 GB radne memorije, uz 64 GB memorije za pohranjivanje podataka, s time da će unutarnja memorija biti proširiva korištenjem microSD kartica do 256 GB.

Baterija bi trebala biti od 3500 mAh. Je li to dovoljno za zaslon, procesor, RAM i sve ostalo, zasad je teško reći. Ipak, ako Samsung u ova dva uređaja uklopi dobar sustav optimizacije i potrošnje energije (kao što je recimo slučaj sa iPhone 8) onda bi tih 3500 mAh moglo biti itekako dovoljno.

Za sve one kojima je u interesu da se njihovi Samsung Galaxy A8 i A8+ (2018) uređaji što prije napune od nule do ibera na raspolaganju će biti ubrzani način punjenja Quick Charge 2.0.

 

samsung galaxy s8 cijena

 

Metalni rubovi sa staklenim prednjim i stražnjim stranama ostaju

I Samsung Galaxy A8 i Galaxy A8+ uređaji bi trebali u pogledu materijala od kojeg će biti izrađeni zadržavati sve odlike kvalitetnog uređaja. To znači da, ako su informacije točne, bismo trebali ova dva uređaja viđati na tržištu u, sada već prepoznatljivom, metalno-staklenom okruženju. Metalni rubovi u kombinaciji sa staklenim prednjim i stražnjim stranama bi tako po svemu sudeći trebale krasiti ova dva modela.

IP68 certifikat je novost za ”A” seriju Samsung Galaxy pametnih telefona i čini se kako bi A8 i A8+ mogli biti prvi ”A” uređaji koji bi imali certifikate za otpornosti na vodu i prašinu. U vezi kamera nema puno informacija.

Jedino što se zasad zna jest kako bi stražnja kamera trebala imati otvor blende f/1.7, PDAF faznu detekciju autofokusa i kako bi  trebala biti od 16 megapixela, dok bi prednja dual kamera trebala imati senzore od 16 i 8 megapixela, sa otvorima blende od f/1.9.

Datum izlaska ovog urešaja je najavljen za 6. siječnja globalno, a u Htvratsku bi trebao doći 19.01.2018. prema službenim informacijama iz Samsunga. Cijena za Galaxy A8 bi trebala biti oko 499 eura za europsko tržište dok bi inačica Galaxy A8+ trebala koštati oko 599 eura za Europu.

 

galaxy a8 specifikacije
Izvor: Samsung
galaxy a8 kamera
Izvor: Samsung

 

 

Tehničke specifikacije uređaja (zasad poznate):

  • Zaslon: 6 inča, Super AMOLED, 18.5:9 omjer, Full HD+ (2220 x 1080)
  • Chipset: Samsung Exynos 7885 osmojezgreni (2x 2.2 GHz, 6x 1.6 GHz)
  • RAM: 6 GB
  • Unutarnja memorija: 64 GB plus microSD do 256 GB
  • Kamere: 16 MP stražnja, prednje od 16 i 8 MP
  • Baterija: 3500 mAh
  • Dodatne stvari: GPS, USB-C, NFC, čitač otisaka prstiju, Bixby, utor od 3.5 mm

Piše: M.V.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here