Samsung je prije dva mjeseca na tržište izbacio svoje nove pametne telefone iz ”A” serije. Kao što znamo ”A” serija uređaja je inače odvojena za uređaje srednje klase (dok je ”J” rezervirana za uređaje ulazne ili ”entry” razine, a ”S” i ”Note” za najbolje od najboljeg što tvrtka ima za ponuditi).

Najnoviji ”A” pametni telefoni koja nam je južnokorejski proizvođač pametnih telefona ponudio su Samsung Galaxy A uređaji od brojeva 10 pa sve do 70 (s time da hrvatsko tržište ima prilike uživati samo u trima uređajima i to A40, A50 i A70).

Mene je osobno privukao ”najmanji” od ove trojice, odnosno Samsung Galaxy A40. Koje su prednosti, koji nedostaci i što je ono što bi svakog korisnika koji želi kvalitetno, po prihvatljivoj cijeni moglo privući i nagnati da kupi baš ovaj uređaj pročitajte u nastavku u iscrpnoj recenziji!

 

Sadržaj kutije

Nakon kraćeg vremena čekanja novi Samsungov A40 došao je konačno u moje ruke. No kako bih mogao koristiti uređaj najprije ga treba raspakirati. Na sreću raspakiravanje je išlo vrlo bezbolno (kao i kod većine Samsungovih uređaja). Unutar kutije (koja je malenih dimenzija) nalazi se uređaj, kabel, punjač (za brzo punjenje), slušalice i iglica za otvaranje ladica.

samsung galaxy a40 cijena

U posebnom odjeljku nalaze se kratka uputstva za korištenje dostupna u nekoliko jezika. Ništa revolucionalno niti grandiozno, ali opet dokaz da ovo nije neki ”low-end” ”pametnjaković”. Uređaj je naravno zaštićen posebnom folijom koju je potrebno skinuti prije korištenja i prvog uključivanja.

 

Samsung Galaxy A40 : Izgled, dizajn, utori

Ako bismo po izgledu i dizajnu pokušali opisati Samsung Galaxy A40 onda bismo ga mogli svrstati u neku kombinaciju ”srednje-visoke” klase pametnih telefona. Dizajn uređaja je definitivno jedna od prednosti ovog pametnog telefona. Uređaj u ruci djeluje dosta tanko i graciozno i imat ćete osjećaj kao da u ruci držite neki skuplji uređaj, a ne uređaj koji košta manje od 2.000 kuna.

samsung galaxy a40 recenzija

Prednja strana uređaja izrađena je od stakla i prednju stranu zauzima veliki i lijepi Super AMOLED zaslon, koji je jedna od najboljih strana ovog uređaja, no o njemu nešto kasnije. Stražnja strana izrađena je od plastike, s time da na prvu uopće nećete imati osjećaj kao da se radi o plastici. Sam sam pomislio da se radi o nekakvoj posebnoj Samsungovoj leguri stakla, dok nisam proveo malo više vremena s uređajem.

Iako se ne radi o staklu, kućište Galaxyja A40 izrađeno je od posebne legure plastike koja je još poznata pod izrazom ”glasstic” (ili kombinacija plastike i stakla). To su prednosti kućišta i izgleda. Ono što se meni osobno nije svidjelo u vezi kućišta jest činjenica da jako lako i brzo skuplja otiske prstiju. Definitivno preporučujem da si, nakon što kupite A40, čim prije kupite i neku silikonsku maskicu. U njoj uređaj neće izgledati previše robustno, ali će biti zaštićeniji u svakom pogledu.

samsung galaxy a40 dizajn

Tipke za pojačavanje i stišavanje kao i tipka za uključivanje i isključivanje uređaja smještene su na desnoj strani. Lijevu, gornju stranu zauzima velika ladica. U njoj, nakon što je otvorite, naći ćete dvije ladice za SIM kartice i jednu ladicu za microSD karticu. Uređaj podržava SD kartice do jednog terabajta, što je svakako dobrodošlo, pogotovo ako vam predefiniranih 54 od 64 GB neće biti dovoljno.

Gornja strana uređaja rezervirana je za maleni utorčić koji je zapravo ”reset” tipka uređaja i koja će vam poslužiti u slučaju da uređaj ne budete mogli restartirati na ”meki” način. Isto tako treba reći da je gornja strana uređaja rezervirana za ”selfie” kameru koja se ističe kao zubić, no ona nije jako upadljiva i na nju ćete se brzo naviknuti.

Galaxy-A40 recenzija

Donja strana uređaja sadrži legendarni utor od 3.5 milimetara za slušalice. Ovo je još jedna stvar koja mi se svidjela kod A40. Dok neki drugi proizvođači eksperimentiraju staviti ili ne staviti 3.5-milimetarski utor na svoje uređaje, drugi kao što je Samsung su ipak ostali vjerni, ne samo utoru već i svima onima koji vole klasično ”stavljanje” slušalica u utor uređaja.

Osim 3.5-milimetarca tu su još i rešetke zvučnika te dvostrani USB-C utor koji sada već polako, ali sigurno postaje standard kod sve većeg broja pametnih telefona. Zvučnik je poprilično glasan s time da ćete vjerojatno veliku većinu zvukova koje budete slušali slušati preko slušalica.

Osobno nisam imao problema kod korištenja uređaja jednom rukom. Tipke je vrlo lako moguće dohvatiti, s time da će se oni manjih dlanova malo pomučiti ako budu željeli palcem kliknuti na vrh ekrana. No sve u svemu, uređaj, iako se radi o 5.9-inčnom ”pametnjakoviću” je optimiziran za korištenje jednom rukom.

 

samsung galaxy a40 zaslon

Super AMOLED ekran na 5.9 inča je svakako jedan od najvećih (no nikako i jedini od) pluseva Samsung Galaxyja A40

Jedna od stvari koju će gotovo svaki korisnik, koji se malo bolje razumije u specifikacije, proanalizirati prije nego što kupi bilo koji pametni telefon je svakako njegov ekran. Je li IPS LCD ili se tu možda radi o nečemu boljem pitanje je sad. Samsung već godinama na svoje uređaje uglavnom visokog razreda (uz časne izuzetke, kao što je bio Samsung Galaxy J3 iz 2016.), stavlja svoje Super AMOLED ekrane. Na taj način tim se uređajima osigurava najbolji prikaz slike.

Ako vam je kvaliteta prikaza slike i ekrana jedan od najvažnijih čimbenika o kojem će odlučivati hoćete li kupiti neki uređaj, onda će vas A40-ica svakako obradovati. Naime, Samsung je na sva tri nova ”A” pametna telefona odlučio staviti Super AMOLED, što je definitivno veliki plus.

samsung galaxy a40 ekran

Prikaz slike je vrlo bogat i ”živ”. Boje su šarene i vrlo bogate. Nijanse crne su klasično ”super-amoledovske”, što znači da nema onog osjećaja ”ispranosti” kao kod IPS LCD zaslona. Pridodajmo tu i činjenicu da je slika koju ćete gledati na Samsung Galaxyju A40 raspoređena kroz gustoću točkica od oko 437 i imamo pametni telefon koji na sebi ima ekran kojem se zaista nema što prigovoriti.

Rezolucija slike je respektabilnih 1080p, što 5.9-inčni zaslon jako dobro iskorištava i prezentira. Za uređaj srednje klase kakav je A40 kvaliteta slike i ekrana je izvrsna. Činjenica da ovaj uređaj na sebi ima 5.9-inčni ekran sa Super AMOLED zaslonom gustoće točkica od oko 437 ppi svakako je jedan od najvećih aduta Samsung Galaxy A40 pametnog telefona i jedan od razloga zašto će mnogi potencijalni korisnici baciti oko na ovog ljepotana.

 

Samsung Galaxy A40 performnse: Exynos 7885 i Mali G71 MP2 zajedno funkcioniraju vrlo dobro i zadovoljit će većinu korisnika

Danas na tržištu velika većina uređaja dolaze sa procesorima, odnosno ”System-on-a-Chip” od četiri jezgre, 2-3 GB radne memorije i grafičkim karticama koje podržavaju takav radni sustav. Tek manji broj uređaja danas ima 6 ili 8 GB radne memorije, dok su najbrži procesori osmišljeni na najmanjim arhitekturama odvojeni za najskuplje uređaje. Upravo ovaj segment najbolji je pokazatelj da je Samsung Galaxy A40 pametni telefon srednjeg razreda.

Procesor u uređaju je Samsungov Exynos 7885 sa osam jezgri (od kojih su dvije postavljene na 1.7 GHz i zadužene su za zahtjevniji rad, a ostalih šest ”zaključano” je na 1.59 GHz). Sam procesor ne nudi ništa grandiozno, no to se od ovog uređaja niti ne očekuje. Govorimo o pametnom telefonu modela Samsung cijene niže od 2.000 kuna, sjećate se? Grafička koja ga podržava je Mali-G71 MP2. Kako to izgleda u praksi?

samsung galaxy a40 test igre

U ovih nepunih tjedan dana druženja imao sam prilike testirati nekoliko igara na A40 modelu. Te igre su varirale po zahtjevnosti. Tako sam recimo isprobao Asphalt extreme i Asphalt 9, Harry Potter: Hogwarts Mystery, Need for Speed: No Limits i naravno PUBG Mobile. Harry Potter je očekivano radio na najvećim detaljima fluidno i besprijekorno (ne bi ni bilo dobro da je bilo drugačije).

samsung galaxy a40 performanse

Kod ove igre nije bilo nikakvih trzanja, te  sam bez problema mogao u pozadini uređaja imati pokrenutu igru, Messenger, Viber i Google Chrome sa nekoliko kartica. Need for Speed: No Limits, igra iz 2015. godine, također se vrlo dobro ponašala na uređaju. Nisam opazio nikakvo trzanje niti opadanje u kvaliteti grafike, čak niti kod najzahtjevnijih situacija.

samsung galaxy a40 test

PUBG je malo drugačija priča, ne samo iz razloga što se radi o novijem naslovu, već i iz razloga što se cijela igra igra na mreži. PUBG je radio fluidno na srednje-nižim detaljima (s time da je padanje u fps-ima bilo očigledno kod pojavljivanja većeg broja igrača odjednom na ekranu).

Sve u svemu, ako želite igrati zahtjevne igre, njih ćete moći igrati na A40-ici, ali ne naravno na visokim detaljima. Treba još spomenuti i podatak da se prilikom igranja igara (što spada pod zahtjevne aktivnosti) uređaj nije pretjerano grijao, odnosno bio je tek topao na dodir.

samsung galaxy a40 benchmark

Što se tiče ostalih, svakodnevnih aktivnosti kao što su gledanje videozapisa na YouTubeu, služenje aplikacijama kao što su Viber, Messenger ili Facebook te općenito pregledavanje internetskog sadržaja, ovdje treba reći kako Galaxy A40 nije pokazao nikakvo ”zamuckivanje” ili probleme. ”Multitasking”, ako ga želite isprobati, funkcionira jako dobro. Sam sam u isto vrijeme pokrenuo Viber, Messenger, Google Chrome, Mozillu Firefox (u oba sam preglednika otvorio nekoliko kartica), kameru, CPU-Z, Gmail i stavio sam učitavanje podataka na Google Drive i nikakvih zastajkivanja nije bilo.

Ovo u prijevodu znači da će vam ovaj uređaj biti vrlo koristan za svakodnevne aktivnosti i da se nećete morati brinuti hoće li ”zaštekati”, jer neće. Ovome doprinosi činjenica da uređaj u sebi, osim osmojezgrenog Exynosa 7885 ima i 4 GB radne memorije (o čemu ću detaljnije reći nešto kasnije), što je još uvijek vrlo često standard kojeg nalazimo kod puno skupljih, pametnih telefona.

 

Mogućnosti i operacijski sustav

Samsung je tijekom godina uspio puno toga postići, no jedna stvar ovoj tvrtki nikako nije polazila za rukom: usklađivanje uređaja s trenutno dostupnom, najnovijom verzijom Androida. Znamo da je Samsung renomirani (da ne kažem i razvikani) proizvođač pametnih uređaja. Kao takav za očekivati bi bilo da svaki njegov uređaj na sebi ima najnoviju verziju Androida. Pogledajte Nokiju i HMD Global! Nokijini, čak i uređaji nižeg razreda, kao što su Nokia 1, 2, 3, 2.1 itd. ”po defaultu” u sebi imaju najnoviji verziju Androida. Zašto to onda ne bi mogao i Samsung?

samsung galaxy a40 OS

Ipak, Galaxy A40 na svu sreću, ne ”pati” od bolesti zvanih ”zastarjeli Android operacijski sustav”. Od prvog uključivanja uređaja korisnici će imati priliku vidjeti da se na A40-ici nalazi trenutno najnoviji Android 9.0 Pie. Ovo je svakako plus i za uređaj i za proizvođača. Nakon dan-dva korištenja pokazala mi se mogućnost nadogradnje Androida. No nemojte misliti da se radi o nadogradnji na recimo 9.1 verziju. Riječ je bila o sigurnosnoj nadogradnji, što je opet dobra stvar i pokazatelj da je Samsung Galaxy A40 ”up-to-date” uređaj.

Od Androida 9.0 i samog Samsungovog sučelja na A40 uređaju ono što će vam prvo upasti u oči su dosta velike ikone. Neki će reći da izgledom ikone dosta podsjećaju na ikone sa iPhonea (što je djelomično i istina). Samo korisničko sučelje je unaprijeđeno Android sučelje na Samsungov način. To znači da ćemo i na A40 pronaći neke predinstalirane, odnosno ”bloatware” aplikacije (kao što su Samsung Health, Samsung Notes, LinkedIn OneDrive i Microsoftovi alati).

No opet, dobra stvar je ta što za razliku i od nekih drugih Samsungovih pametnih telefona, ali i u usporedbi sa ostalih pametnim telefonima općenito količina bloatwarea na Galaxyju A40 je na ”dopuštenoj” razini. Ako se bilo kome neke od tih aplikacija ne sviđaju još jedna dobra vijest je ta što se većina njih da deinstalirati.

Izgled izbornika postavki doživio je isto tako određeni ”overhaul”, odnosno promjene. Jedna od mogućnosti koja se meni posebno svidjela jest mogućnost određivanja lokacija virtualnih tipki na ekranu. Predefinirano je određeno da je recimo tipka za natrag na desnoj strani. No ako želite možete si to promijeniti. Iako se ne radi o nekoj za život važnoj mogućnosti, opet uređaju dodatno daje na onom ”premium” štihu, kakvim se mogu pohvaliti puno skuplji.

Od općenitih opcija ovdje imamo klasične mogućnosti zvuka, zaslona, Google korisničkih računa, zaključanog zaslona te naravno biometrike (s obzirom na to da je jedan od načina zaključavanja ovog uređaja i putem otisaka prsta). Kada govorimo o samom čitaču otisaka prstiju treba reći da je on OK što se tiče preciznosti, no ništa više od toga.

Položaj samog čitača je nešto s čime će se neki korisnici složiti, dok će drugima on ići na živce. Meni osobno njegova lokacija nije smetala. Svaki puta kada sam poželio otključati uređaj otiskom prstiju to je išlo vrlo jednostavno zahvaljujući vrlo responzivnom čitaču.

 

galaxy a40

Samsung Galaxy A40: Memorija za pohranu i radna memorija

Kao što sam već ranije spomenu Samsung Galaxy A40 može se pohvaliti vrlo prostranom unutarnjom memorijom za pohranu podataka. Osim ako baš ne skupljate videozapise visoke kvalitete i ako niste čest fotograf tih 64 gigabajta (odnosno 54 koliko je dostupno nakon što prvi puta uključite uređaj) mogli bi vam biti sasvim dovoljno.

Još jedna od stvari koja je mene obradovala kod ovog uređaja jest činjenica da svi korisnici, bez obzira na dio svijeta u kojem žive, imaju prilike dobiti uređaj koji u sebi ima jednaku količinu radne i memorije za pohranu. Bilo je jako puno situacija u prošlosti kada su proizvođači (ne samo Samsung, već općenito) radili podjele s obzirom na specifikacije.

Tako su najčešće Sjedinjene Države i Azija dobivali uređaje sa više memorije i uvjetno rečeno ”bržim” procesorima, dok su Europa i ostatak svijeta dobivali redovito uređaje sa manje memorije. Drago mi je što je Samsung taj standard, barem kod ove ”A” serije, odlučio prekinuti!

4 gigabajta radne memorije je i dalje standard koji se vrlo često može naći kod dosta skupljih pametnih telefona. Zato je razlog za još jedan plus ovom ”pametnjakoviću” to što uređaj ima 4 GB RAM (od kojih će korisniku biti dostupno oko 2.5, ovisno o tome što je pokrenuto).

 

samsung galaxy a40 kamera

Samsung Galaxy A40: Kamere – dvije primarne i ”selfie” od 25 megapixela pružit će vrlo dobre rezultate 

Većina pametnih telefona koje danas možemo pronaći na tržištu dolaze ili s jednom ”boljom” kamerom ili sa dvije kalibrirane stražnje kamere radi više mogućnosti. To je ono što je za većinu korisnika sasvim OK. Dok će neki korisnici ciljati prema tome da njihovi pametni telefoni na sebi imaju kameru sa 45 megapixela, drugi će pak ciljati na kvalitetu leća i softvera pomoću kojeg ta kamera funkcionira.

Samsung Galaxy A40 kao primarne (odnosno stražnje) kamere ima dva senzora. Jedan je širokokutni od 16 megapixela dok je drugi 5-megapixelni ultraširokokutni senzor. Ako ste imali prilike koristiti kamere sa Galaxy uređaja starije ”A” klase (odnosno Samsung Galaxy A6, A7 i A8) znat ćete o čemu govorim.

Kamere, iako nisu najveći ”forte” ovog uređaja, zasigurno doprinose cjelokupnom izvrsnom dojmu (i dalje treba imati na umu da se radi o uređaju koji košta manje od 2.000 kuna, a da se ne radi o nekim kineskim uređajima sporne kvalitete). Od mogućnosti fotografiranja treba izdvojiti Live Focus koji služi dobivanju bokeh efekta te mogućnosti ručnog podešavanja ISO vrijednosti, uravnoteženosti nijansi bijele boje, ali i kompenzacije ekspozicije.

Primjer fotografija dobivenih sa Galaxy-A40:

Galaxy-A40 test kamere

Galaxy-A40 test kamere

Galaxy-A40 test kamere

Kvalitete fotografije zadovoljit će sve one koji ne zahtijevaju vrhunske mogućnosti. Selfie kamera od 25 megapixela zvuči impresivno, što i nije daleko od istine. Zadovoljit će  potrebe fotografiranja selfija prosječnog korisnika. Sve u svemu po kvaliteti kamera Samsung Galaxy A40 je malo iznad prosjeka.

Ne može se naravno mjeriti s kamerama na Samsung Galaxy S10+ ili iPhoneu XS Max uređajima, ali niti ne može, jer bi u suprotnom uređaj morao koštati barem dvostruko više. Ovako smo dobili jedan vrlo dobro optimiziran pametni telefon, pristupačne cijene koji u sebi i na sebi ima nekoliko vrlo impresivnih stvari. Kvaliteta fotografija je naravno viša u uvjetima dnevne ili visoke osvjetljenosti, dok se kod smanjene količine svjetlosti može opaziti ”zrnatost” fotografija.

No, ako niste prezahtjevan korisnik koji je sklon sitničarenju ovo vam neće biti neki veliki problem i brzo ćete ga zaboraviti. Uređaj ima mogućnost snimanja videa pri rezoluciji od 1080p i po brzini od trideset sličica po sekundi, ali bez mogućnosti snimanja u 4K rezoluciji, što bi nekima mogao biti ozbiljan nedostatak.

galaxy-a40

Trajnost baterije i mogućnost brzog punjenja

”Po defaultu” baterija Galaxy A40 kapaciteta je 3.100 mAh. Tih 3.100 mAh neće značiti puno dok ne počnete koristiti uređaj. Tada ćete vidjeti da se baterija vrlo brzo troši. Ako niste čest posjetitelj društvenih stranica i chatova baterija vam može izdržati cijeli dan. No u suprotnom treba ćete ju dopunjavati.

Dobra stvar kod baterije jest ta što podržava mogućnost brzog punjenja (i što uređaj dolazi s takvim punjačem kojeg nećete morati zasebno nabavljati). U slučaju da i trebate dopuniti uređaj (a trebat ćete ako vam je često u rukama) tu će vam od velike pomoći biti brzo punjenje. Zahvaljujući njemu uređaj se od 0 do 100% može napuniti za oko 50 minuta.

Važno je i napomenuti ovdje da uređaj dolazi s tri moguća načina rada. Svaki od njih trošiti će do određene mjere bateriju. Način rada kojeg sam osobno koristio bio je optimizirani način. Ako odaberete ovaj način rada uređaj će sam odrediti optimalne performanse uz optimalnu potrošnju baterije (čijim odabirom vam baterija i može potrajati cijeli dan).

Osim optimiziranog načina tu su i štedljivi način (koji maksimizira iskoristivost baterije) te ”High Performance” način koji služi da od Galaxyja A40 izvuče maksimum po pitanju performansi, što će naravno utjecati na povećanu potrošnju energije baterije. Sve u svemu, baterija nije ništa posebno, ali niti ne razočarava. Sasvim je OK i uklapa se u srednju klasu, čiji je ovaj uređaj i predstavnik.

galaxy-a40 test

Samsung Galaxy A40: Pametni telefon srednje klase s ”premium” obilježjima

Iako sam dobivao sugestije i prijedloge da umjesto ovog uređaja isprobam recimo Huawei P Smart iz 2019. ili Nokiju 7.1, nakon gotovo sedam dana korištenja mogu sa sigurnošću reći da mi je drago što sam odabrao Samsung Galaxy A40. Razloga za to je više: odličan, Super AMOLED ekran, vrlo dobar dizajn, vrlo dobre performanse, vrlo dobre kamere i solidna memorija uređaja (i u pogledu memorije za pohrane kao i radne memorije).

Sve ovo je naravno dostupno po cijeni od oko 1.900 kuna, što zaista nije puno, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o Samsungovom telefonu i da uređaj u sebi ima neka obilježja koja nemaju neki skuplji uređaji.  Sve u svemu Samsung Galaxy A40 uređaj je koji u sebi objedinjuje klasična obilježja srednje klase sa ”premium” obilježjima.

Još ako uzmemo u obzir činjenicu da je uređaj nov (odnosno da je na tržištu od travnja ove godine) stvari postaju još bolje. Moje mišljenje je da ga uređaj vrijedi svake uložene kune. Ako tražite idealan pametni telefon srednje klase, renomiranog proizvođača Samsung Galaxy A40 je pun pogodak!

 

Specifikacije Samsung Galaxy A40:

 • Dimenzije: 144.4 x 69.2 x 7.9 mm
 • Masa: 140 grama
 • Utor za slušalice 3.5 mm: Da
 • Materijal uređaja: posebna legura plastike plus staklo
 • Zaslon: Super AMOLED, 5.9 inča, rezolucije 1080p, 437 ppi
 • Zaštita zaslona: Corning Gorilla Glass 3
 • Operacijski sustav: Android Pie 9.0
 • SoC: Exynos 7885 osmojezgreni (2 x 1.7 GHz Cortex A73, 6 x 1.6 Cortex A53 jezgre)
 • Grafička kartica: Mali G71 MP2
 • Memorija za pohranu: unutarnja 64 GB plus microSD do 1 TB
 • Kamere: stražnja dvostruka (16 MP, otvora blende f/1.7 širokokutna i 5 MP ultraširokokutna, otvora blende f/2.2), prednja od 25 MP, otvora blende f/2.0 širokokutna.
 • Baterija: 3100 mAh
 • Posebnosti: čitač otisaka prstiju (otraga), USB 3.1, USB-C konvertibilni utor mogućnost brzog punjenja
 • Cijena: oko 1.900 kuna

 

Dobre strane uređaja:

 • Odličan dizajn
 • Fantastičan ekran
 • Vrlo dobre stražnje i selfie kamera (kombinacija širokokutnih i ultraširokokutnih)
 • Prostrana memorija za pohranu plus mogućnost povećavanja na 1 TB
 • Sve u svemu odlična kombinacija ponuđenog u odnosu na cijenu

Nedostaci:

 • Kamera nema mogućnost snimanja 4K videa
 • Kućište vrlo lako skuplja mrlje

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here