Takozvane ili stvarne krize uzrokovane najnovijom pandemijom 21. stoljeća, koronavirusom, ne sprječava neke od proizvođača pametne tehnologije u ostvarivanju svojih nauma. Među tim i takvim proizvođačima nalazi se i južnokorejski proizvođač, tvrtka Samsung.

Počevši od prošle godine pa sve do današnjih dana, Samsung nas je uglavnom više nego ugodno iznenadio svojom novom ”A” serijom pametnih telefona. Osim što su neki od uređaja iz nove ”A” serije više nego uspješno zamijenili dotadašnju cjenovno pristupačnu ”J” seriju, ”A” serija polako, ali sigurno briše onu granicu između razreda pametnih telefona.

Jedan od novih pametnih telefona takve vrste i razreda je i Samsung Galaxy A21s. Na tržištu dostupan od početka ovog mjeseca, Samsung je svojim novim Galaxyjem A21s želio dodatno poboljšati ono što je već etablirao lanjskim A20s modelom, ali uz dodavanje nekih novih, modernijih obilježja. Je li u tome uspio ili ne te koje su sve dobre, a koje ne baš tako dobre strane ovog pametnog telefona pročitajte u još jednoj recenziji.

Samsung Galaxy A21s recenzija

Samsung Galaxy A21s: Dizajn i izgled uređaja

Samsung Galaxy A21s definitivno nije dizajnerski najbolje i najljepše osmišljen pametni telefon koji postoji na tržištu. No svi oni koji žele posjedovati cjenovno pristupačan telefon, solidnih performansi i lijepog izgleda, a koji pritom ne žele potrošiti puno novca, trebali bi uzeti Galaxy A21s u obzir.

Samsung je i ovaj pametni telefon ”obukao” u svoj popularni ”glasstic”, zbog čega će uređaj izgledati skuplje nego što to zapravo jest. Iskreno rečeno, to što je Samsung većinu svojih pametnih telefona iz ”A” serije, koji su se na tržištu pojavili prošle i ove godine” odlučio ”obući” u ”glasstic” odlična je ideja, budući da se radi o materijalu koji je izdržljiviji od običnog polikarbonata, a opet daje onaj ”premium” dojam telefonima.

Isto vrijedi i za A21s. Prednju stranu uređaja (odnosno oko 82% prednje strane) zauzima prostrani zaslon dijagonale 6.5 inča. Na vrhu zaslona, s njegove gornje, lijeve strane nalazi se malena točkica, unutar koje se nalazi selfie kamera. To je li zaslon Galaxyja A21s presvučen nekakvom zaštitom nije poznato, što znači da je preporučljivo da ovaj telefon čim prije zaštitite kaljenim staklom.

Samsung Galaxy A21s test

Stražnja strana uređaja blago je zakrivljena, što opet dodatno daje na cjelokupnom dojmu. Gore lijevo otraga nalazi se četverostruki modul kamere, koji, iako se vizualno ističe, ipak nije previše upečatljiv. Da, Galaxy A21s dolazi sa sveukupno pet kamera, što je jedan od najvećih aduta ovog cjenovno pristupačnog pametnog telefona, no o kamerama ću nešto više reći kasnije.

Čitač otisaka prstiju nije smješten ispod zaslona, već se nalazi malo ispod modula kamera, odnosno na stražnjoj strani telefona, što je po mom mišljenju vrlo dobro rješenje. Nekako nisam pobornik čitača otisaka prstiju ispod zaslona; smatram da je puno bolje rješenje kada ih se smjesti na tipku za uključivanje i isključivanje uređaja ili otraga, tako da ovaj Samsungov potez pozdravljam.

Samsung Galaxy A21s cijena

Treba također reći i to da se uređaj blago presijava na svjetlu i tako još više ostavlja dojam kao da se radi o pametnom telefonu koji je izrađen od stakla. Na donjoj strani smješten je USB-C utor. Pored njega je 3.5-milimetarski utor za slušalice, što je svakako veliki plus. Tipke za kontrolu glasnoće, kao i tipka za uključivanje i isključivanje uređaja nalaze se s desne strane uređaja, što također postaje svojevrstan standard za nove Samsungove telefone iz ”A” serije.

Sve u svemu, dizajnom i izgledom ovog pametnog telefona nećete biti razočarani. Samsung Galaxy A21s vjerno kopira svoju braću iz ”premium” razreda, što znači da će svi ljubitelji lijepih pametnih telefona, koji pritom ne žele potrošiti više od 2.000 kuna, s ovim uređajem doći na svoje.

Samsung Galaxy A21s zaslon

Samsung Galaxy A21s: Zaslon

S obzirom na to da je Samsung Galaxy A21s prije svega cjenovno pristupačan pametni telefon, Samsung je negdje morao uštedjeti. Zaslon je jedna od stvari gdje je Samsung želio ”zavezati vreću”, što je donekle razumljivo, no opet osobno žao mi je što je odluka o uštedi baš pala na zaslon. Jer, jedno od obilježja po kojem su Samsungovi pametni telefoni poznati su izvrsni, Super AMOLED zasloni.

Galaxy A21s na sebi nema Super AMOLED zaslon, što znači da će svi potencijalni korisnici kojima je zaslon jedno od najvažnijih obilježja nekog pametnog telefona, ovdje biti razočarani. Da stvar bude gora, Galaxy A21s ne dolazi ni sa Full HD rezolucijom zaslona. Radi se tek o ”običnoj” HD+ ili 1600 x 720p rezoluciji, sa oko 277 točkica po inču. PLS TFT zaslon na ovoj rezoluciji znači da u pogledu prikaza i uživanja u multimediji, kod Galaxyja A21s ne možete očekivati nikakva čuda. To se vidi i kod prikaza jednostavnih videozapisa, ali i kod korištenja uređaja na otvorenom.

Boje ostavljaju onaj dosadnjikavi, ”blijedi” dojam, isti onakav kakav ostavljaju svi cjenovno pristupačni LCD zasloni. To što je dijagonala uređaja 6.5 inča ne pomaže puno, budući da će slika na njemu izgledati dosta razvučeno i jednostavno dosadno. Možda je mene razmazio Super AMOLED, no jednom kada prijeđete sa LCD-a na AMOLED zaslon, nikada se ne želite vratiti (a svima drugima želite da i oni prijeđu na AMOLED, jer je jednostavno toliko kvalitetan i bolji od LCD-a).

Ono što donekle popravlja dojam zaslona jest činjenica da se zaslon dizajnom prati moderne trendove. To znači da je prostora oko te iznad i ispod zaslona jako malo, čemu i svjedoči činjenica da je oko 82.8% prednje strane uređaja prekriveno zaslonom. Je li ovaj zaslon dobar za gledanje videozapisa, filmova i igranje igara? Ne baš. Ako zbog ovih razloga želite kupiti pametni telefon, možda bi bila bolja ideja da još malo ”zagrabite u novčanik” i kupite uređaje kao što su Galaxy A41 ili A51.

Samsung Galaxy A21s performanse

Samsung Galaxy A21s: Performanse

Performanse su ono čime ćete biti zadovoljni, budući da je ovdje Samsung, po mom mišljenju, dobro objedinio sve ono što je stavio ”ispod haube” ovog pametnog telefona. Za početak imamo Exynos 980 procesor, maksimalnog radnog takta od 2.0 GHz, što je jako dobro rješenje za pametni telefon ovakvog razreda.

Osim solidnog procesora imamo i 3 GB radne memorije (s time da na tržištu možete pronaći i modele sa 4 i 6 GB RAM, no iskreno smatram da je 3 GB RAM taman za jedan ovakav pametni telefon). Memorija za pohranu podataka također postoji u varijacijama: model sa 3 GB RAM dolazi sa 32 GB ROM, dok modeli sa 4 i 6 GB RAM dolaze sa 64 GB ROM. Svaka od verzija podržava povećavanje kapaciteta memorije microSD karticama do 512 GB, što pozdravljam.

Samsung Galaxy A21s antutu

Količina radne memorije, kao i memorije za pohranu te procesor koji se nalazi u ovom pametnom telefonu bit će dovoljni za sve ono što biste mogli poželjeti raditi na ovom pametnom telefonu. Uređaj je tijekom korištenja rijetko kada ”zaštekao”, što je plus. Na njemu ćete čak i moći odigrati neke novije naslove, ali samo na nekoj kombinaciji niskih i srednjih detalja.

Samsung Galaxy A21s benchmark

Nakon sat vremena igranja Call of Duty Mobile, uređaj se zagrijao, no ne pretjerano. Sve u svemu, performanse su dobra strana Samsung Galaxyja A21s. Ne jaka, ali dobra. Za uređaj koji košta oko 1.500 kuna, 3 GB RAM, 32 GB ROM i Exynos 980 sasvim su OK i zadovoljit će sve vaše potrebe uživanja u nesmetanom pregledavanju internetskog sadržaja, videozapisa, razmjenjivanja poruka putem aplikacija, a moći ćete tu i tamo zaigrati nešto. Samo nemojte očekivati čuda.

 

Vijek trajanja baterije

Samsung Galaxy A21s dolazi sa jako prostranom baterijom; radi se o ćeliji od čak 5.000 mAh, koja podržava i brzo punjenje do 15W (brzi punjač dolazi u paketu). Baterija je jednom riječju, odlična. Ako niste jedan od onih korisnika koji se ne mogu odvojiti od svog pametnog telefona, odnosno ako ga umjereno koristite, baterija će vam bez problema potrajati i do dva dana.

Pri postavljanju svjetline zaslona na maksimum, postavljanju uređaja u Zrakoplovni način rada i prilikom pokretanja videozapisa koji se ponavljao, baterija je izdržala impresivnih 22 sata i 50 minuta. Baterija je jedan od najjačih aduta ovog pametnog telefona, što je nešto što svakako treba imati na umu prilikom odabira uređaja kod kupnje.

Samsung Galaxy A21s kamere

Samsung Galaxy A21s: Kamere

Samsung je na ovaj cjenovno pristupačan pametni telefon odlučio staviti sveukupno pet kamera: četiri otraga i jednu selfie. Glavni senzor je onaj od 48 MP, dok je selfie senzor kamera rezolucije 13 MP.

Osim maleno manjeg otvora blende kod glavne kamere, sve četiri kamere i ono kako ih je Samsung ukomponirao u A21s, jako podsjeća na Xiaomi Redi Note 9. To znači da je ćete ovim pametnim telefonom uspjeti fotografirati fotografije vrlo dobre kvalitete. Glavni senzor ”po defaultu” će fotografirati na rezoluciji od 12 MP; mogućnost od 48 MP nalazi se u Pro načinu rada.

Za koju god rezoluciju da se odlučite, svaka će vam dati jako lijepe fotografije, pune detalja. Fotografiranje noću je, logično, slabije, od fotografiranja danju ili u uvjetima dobre osvijetljenosti, na što isto treba obratiti pozornost. Noću su fotografije vidno ”zrnate” i postoji određena količina zamućenja, čak i kod glavnog senzora.

Live Focus način rada jako dobro funkcionira ovdje. Njime ćete moći prilagoditi razinu zamućenja pozadine prije ili nakon što pritisnete tipku za okidanje, što će vam pružiti neke dodatne mogućnosti kod fotografiranja. Makro kamera začudo funkcionira dosta dobro; no kako biste na najbolji mogući način iskoristili sve njezine prednosti, pobrinite se da kamera bude udaljena do pet centimetara od objekta kojeg želite fotografirati makro kamerom.

Selfie kamera od 13 MP je u redu, snimat će dovoljno detaljne i jasne selfie fotografije. Ono što nije u redu (ali što je i opet dosta razumljivo) su mogućnosti snimanja videozapisa. Stražnjim i selfie kamerom moći ćete snimati videozapise u Full HD kvaliteti, ali samo do 30 sličica po sekundi. Omjer slike se može promijeniti sa 16:9 na 1:1 ili može biti preko cijelog zaslona, no ne postoji povećanje mogućnosti do 60 sličica.

Fotografije dobivene sa Samsung Galaxy A21s kamerom:

Samsung Galaxy A21s test kamere

Sve u svemu, kada se sve zbroji i oduzme u pogledu kamera, Samsung Galaxy A21s ima jako dobre kamere. Svi oni koji žele imati pametni telefon sa četiri stražnje kamere, a da pritom ne žele izdvojiti više od 200-injak eura, s ovim telefonom bi mogli doći na svoje. Ako bismo rekli da su kamere jedna od najboljih strana ovog pametnog telefona, ne bismo u tome pogriješili.

Galaxy A21s

Završna riječ

Samsung Galaxy A21s više je nego dobar nastavak prošlogodišnje Galaxy A20s serije pametnih telefona. Radi se prvenstveno o vrlo lijepom uređaju, koji će vas osvojiti svojom laganom zakrivljenošću, presijavanjem boja i onim ”premium” dojmom. Unutra imamo 3 GB RAM, 32 GB memorije za pohranu podataka, što će zadovoljiti svakog skromnog korisnika (za one kojima je potrebno više ROM, tu je mogućnost microSD kartica do 512 GB), kao i Samsungov Exynos 980 procesor, koji zajedno sa radnom memorijom funkcionira odlično i daje sasvim solidne performanse.

Tu su naravno i četiri stražnje kamere (u odnosu na tri, koliko ima Galaxy A20s), od kojih je primarni senzor 48-megapikselni, a ne 13-megapikselni, zbog čega ćete ovim pametnim telefonom moći fotografirati vrlo dobre fotografije za ovaj cjenovni rang. Baterija je također nešto što treba istaknuti kao snažan adut, budući da na tržištu nema puno pametnih telefona koji koštaju oko 1.500 kuna, a da imaju bateriju od 5.000 mAh.

Ono čime nećete biti zadovoljni, pogotovo ako vam je taj segment jako važan, jest zaslon. No, kada se sve zbroji i oduzme, može se bez problema zaključiti kako je Galaxy A21s odlična nadogradnja na prošlogodišnji model i jedan vrlo dobar cjenovno pristupačan uređaj!

samsung Galaxy A21s

Tehničke specifikacije Samsung Galaxy A21s:

 • Dimenzije: 163.7 x 75.3 x 8.9 mm
 • Masa uređaja: 192 grama
 • Materijal izrade: polikarbonat (takozvani ”glasstic”)
 • Zaslon: PLS TFT kapacitivni zaslon
 • Dijagonala zaslona: 6.5 inča, omjer kućišta i površine zaslona 82.8%
 • Rezolucija zaslona: HD+ (1600 x 720p), sa oko 270 ppi gustoće točkica na zaslonu
 • Operativni sustav: Android 10, sa One UI 2.0
 • SoC: Exynos 850 osmojezgreni (8 mm, 4×2.0 GHz Cortex-A55 & 4×2.0 GHz Cortex-A55) sa Mali G52 grafikom
 • RAM: 3, 4 ili 6 GB
 • ROM: 32 ili 64 GB
 • MicroSD: Da
 • Kamere: stražnja četverostruka (48 MP, f/2.0, 26mm (širokokutna), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, 8 MP, f/2.2, 123˚ (ultra-širokokutna), 1/4.0″, 1.12µm, 2 MP, f/2.4, (makro), 2 MP, f/2.4, (senzor dubine), selfie kamera od 13 MP (širokokutna).
 • Mogućnosti snimanja videozapisa: stražnja kamera u Full HD do 30 sličica po sekundi, selfie kamera u Full HD do 30 sličica po sekundi
 • Čitač otisaka prstiju: Da, otraga
 • Baterija: neizmjenjiva, od 5.000 mAh, uz mogućnost brzog punjenja do 15W
 • Cijena: model sa 3 GB RAM dostupan je po cijeni od oko 1.500 kuna (ili 200 eura)

 

Što mi se svidjelo?

 • Lijep i moderan dizajn koji ostavlja ”premium” dojam
 • Prostran zaslon
 • Četiri stražnje kamere
 • Prostrana baterija
 • Solidne specifikacije ”ispod haube”
 • Vrlo pristupačna cijena

 

Što mi se nije svidjelo?

 • Neatraktivan i dosadan zaslon niske rezolucije
 • Baterija, iako ”prostrana” je mogla biti manjeg kapaciteta, što bi ostavilo prostor za nadogradnju nekih drugih segmenata

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here