Južnokorejski proizvođač pametnih telefona prošle je godine svoju cjenovno najpristupačniju i ulaznu razinu pametnih telefona, ”J” seriju, odlučio objediniti i zamijeniti novom ”A” serijom uređaja. Tako smo dobili i Samsung Galaxy A10.

Ne, ne radi se o nastavku Samsungove Galaxy A9 serije iz 2018. godine. Radi se o potpuno novoj seriji, čiji je model A10 prvi u nizu i kao takvog može ga se usporediti sa onime što su nekada predstavljali Galaxy J3 uređaji. Što to ovaj pametni telefon ima a da bi vam se moglo svidjeti te koji su mu nedostaci i što to ovaj pametni telefon nema na sebi i u sebi, a da imaju neki drugi koji se mogu nabaviti za istu ili vrlo sličnu cijenu, pročitajte u nastavku još jedne recenzije.

Samsung Galaxy A10

Samsung Galaxy A10: Dizajn i izgled uređaja

Dizajnom Samsung Galaxy A10 podsjeća na sve Samsungove Galaxy pametne telefone iz prošlogodišnje ”A” serije. Ponovno je u igri ”glasstic” (kako iz Samsunga kažu, kombinacija stakla i polikarbonata), koji je i ovoga puta obavio cijeli uređaj, osim prednje strane, koja je izrađena od stakla. Zaboravite na aluminij ili Gorilla Glass, toga ovdje nema, što uostalom i nije neko iznenađenje, budući da se radi o pametnom telefonu niskog razreda i vrlo pristupačne cijene.

To nikako ne znači da ćete dizajnom biti nezadovoljni. Dapače, Samsung Galaxy A10 izgleda jako lijepo i u ruci čak ostavlja dojam da se radi o skupljem uređaju nego što je to tako zapravo. No zbog toga što je uređaj izrađen od ”glasstica”, on će vrlo zdušno skupljati otiske prstiju, što bi vam moglo zasmetati. U tom slučaju će vam itekako dobro doći jedna jednostavna prozirna maska od silikona. Iako je uređaj poveći (6.2 inča), njega nije teško koristiti jednom rukom. Čak bih se usudio reći i da je uređaj, u usporedbi sa svim grdosijama koje danas imamo na raspolaganju, dosta kompaktan.

Samsung Galaxy A10 recenzija

Na stražnjoj strani uređaja nalazi se jedna stražnja kamera pored koje se nalazi i LED bljeskalica. Kamera je smještena u gornjem, lijevom kutu, dok se na donjem lijevom kutu nalazi maleni otvor zvučnika. Taj otvor zvučnika mogao je biti smješten i na boljem mjestu, jer svaki puta kada poželite nešto pokrenuti na njemu i ako uređaj leži na ravnoj površini, zvuk će djelovati dosta prigušen.

Desnu stranu uređaja zauzimaju tipke za pojačavanje i stišavanje uređaja te tipka za uključivanje i isključivanje. Tipke za kontrolu glasnoće zvuka malo su previsoko podignute, zbog čega ćete se morati naprezati da je dotaknete, ako budete uređaj željeli koristiti jednom rukom i pogotovo ako imate manje dlanove, dok je tipka za uključivanje uređaja smještena na gotovo pa idealnom mjestu.

Na lijevoj strani uređaja nalaze se utori za SIM i microSD kartice. Samsung Galaxy A10 je Dual SIM uređaj, no kako bi koristili microSD karticu (podrške kapaciteta do 512 GB), za to nećete morati koristiti jedan SIM utor, već ćete tu microSD karticu moći staviti u zaseban, za to određen utor. Ovo svakako zaslužuje palac gore.

Na donjoj  strani uređaja nalaze se utor od 3.5 mm za slušalice, što svakako pozdravljam te sada već zastarjeli micro USB utor za sporo punjenje, kojeg ne pozdravljam, no s obzirom na to da se radi o pametnom telefonu ovog ranga, mislim da mu to nitko neće zamjeriti pa neću ni ja. Sve u svemu što se dizajna i izgleda tiče, sa Samsung Galaxyjem A10 bit ćete uglavnom vrlo zadovoljni. Uređaj izgleda i ostavlja u ruci i na pogled bolji dojam od stvarne situacije, što se najviše može zahvaliti ”glasstic” materijalu izrade.

 

Samsung Galaxy A10 zaslon

Samsung Galaxy A10: Zaslon i prikaz slike

Jedno od obilježja po kojima ćemo najlakše prepoznati veliku većinu Samsungovih pametnih telefona jest zaslon, odnosno Super AMOLED (ili Dynamic AMOLED) zaslon, koji krasi velik broj Galaxy pametnih telefona. Kažem velik broj, no ne i sve. Samsung Galaxy A10 na sebi nema Super AMOLED, što se ovom uređaju može uračunati kao minus, no i ne mora, pogotovo jer se od uređaja ovakve cijene i ovakvog bodovnog ranga niti ne očekuje da ima na sebi zaslon ”premium” kvalitete.

Umjesto AMOLED-a Galaxy A10 dolazi sa IPS LCD zaslonom, koji je sve u svemu OK. Ono što je dobro kod zaslona jest dijagonala i izduženost; 6.2 inča i ”Infinity-V” oblik zaslona. Taj naziv ”Infinity-V” dobio je zbog izgleda ”notcha” ili ”zubića” koji se nalazi na vrhu zaslona ovog uređaja i koji je oblikovan kao slovo ”v”, a ”Infinity” zato što se radi o posebnom Samsungovom, modernom, izduženom zaslonu.

Kakva je kvaliteta prikaza slike na tom, 6.2-inčnom IPS LCD zaslonu, gustoće oko 271 ppi? U stvari, kvaliteta slike je čak i vrlo dobra. Čitljivost pod kutom je sasvim solidna, pogotovo kada svjetlinu ”opalite” do maksimuma, onda će ono što budete željeli gledati i čitati na zaslonu ovog telefona biti dosta dobro vidljivo i kada budete vani na otvorenom, u uvjetima visokog osvjetljenja.

Činjenica da uređaj sa strane te iznad i ispod zaslona ima jako malo prostora, to jest da je gotovo cijela prednja površina zauzeta površinom zaslona, dodatno doprinosi kvaliteti prikaza. I dalje se on ne može nositi sa AMOLED-om, no ni ne treba, pogotovo zato što se radi o pametnom telefonu od 1.000 kuna.

Samsung Galaxy A10 ima rezoluciju koja se svrstava (baš kao i uređaj) u ”entry” razinu: radi se o HD+ ili 1520 x 720p. Multimedijski sadržaj kojeg budete gledali na ovome zaslonu bit će uglavnom OK prezentiran, pogotovo iz razloga što uređaj ima poveći zaslon i što se radi o ”Infinity” zaslonu. Sve u svemu, zaslon i prikaz slike još su dva segmenta s kojima biste trebali biti, kada se cijena uređaja uzme u obzir, sasvim zadovoljni.

Galaxy A10 test

Samsung Galaxy A10: Operativni sustav i korisničko sučelje

Samsung Galaxy A10 dolazi sa pred instaliranim Androidom 9.0 Pie i novim Samsungovim korisničkim sučeljem, One UI 1.1. Odmah nakon što počnete koristiti uređaj, trebali biste dobiti mogućnost da na uređaj skinete i instalirate Android 10 te korisničko sučelje One UI 2.0. Ako ste dosad već imali priliku koristiti novo Samsungovo korisničko sučelje onda već znate otprilike o čemu se radi. Samsung se zaista potrudio korisnicima pružiti fluidno i jednostavno za naučiti sučelje, uz ne prevelik broj ”bloatware” aplikacija, što je svakako plus.

Operativni sustav je moderan i u usporedbi s nekim drugim pametnim telefonima, djeluje jako ”čisto”. Poboljšane mogućnosti korištenja jednom rukom dodatno doprinose dojmu kvalitete i brzine. Operativni sustav, nakon što instalirate Android 10, dolazi sa noćnim načinom rada. On dodatno doprinosi boljoj preglednosti sadržaja na zaslonu, pogotovo noću. Ako ga uključite po noći, manje ćete naprezati oči, pa se svakako preporučuje da ga koristite, pogotovo ako ste korisnik koji tu i tamo baciti pogled na društvene mreže ili koji videozapis prije odlaska na spavanje.

Unutar postavki korisničkog sučelja svakako je korisna mogućnost ”digitalnog čišćenja” uređaja, nakon čega uređaj sam čisti svoju radnu memoriju, isključuje nepotrebne aplikacije i na taj način dodatno štedi bateriju i resurse. Operativni sustav i korisničko sučelje su nešto s čime ćete svakako biti zadovoljni, bez obzira na to jeste li prije imali prilike koristiti neki Samsung Galaxy iz nove ”A” serije ili vam je ovo prvi.

 

Samsung Galaxy A10 performanse

Samsung Galaxy A10: Performanse i vijek trajanja baterije

Samsung Galaxy A10 dolazi sa vremešnim i ne baš nešto posebno brzim osmojezgrenim Exynosom 7884 procesorom, kojem društvo pravi Mali G71 MP2 grafički ko-procesor. Radne memorije je 2 GB, dok je unutarnje ”po defaultu” 32, no nju je moguće povećati microSD karticama do 512 GB. Procesor nije loš, ali je star, budući da smo ga na pametnim telefonima (i to na onima koji su tada bili srednjeg razreda) vidjeli početkom 2018. godine, što znači da na ovom pametnom telefonu baš i nećete moći ”multitaskati” i igrati igre kao što su Call of Duty Mobile ili PUBG na visokim detaljima.

Dodajmo tu i 2 GB RAM i dobili smo jedan klasičan pametni telefon modernog dizajna, niskog cjenovnog i specifikacijskog razreda. Ipak, benchmark mjerenja pokazala su da Galaxy A10 može postići čak i bolje rezultate od nekih pametnih telefona koji imaju na papiru bolje performanse, kao što je Vivo Y91, koji dolazi sa novijim, MediaTekovim procesorom i 3 GB RAM.

U svakodnevnom korištenju, Galaxy A10 obavljat će sasvim solidan posao. Pregledavanje društvenih mreža, chat na Messengeru Lite i pregledavanje sadržaja na Google Chromeu moći ćete obavljati bez problema, sve dok u pozadini nemate pokrenuto više od 2-3 aplikacije.

To sve sugerira kako je Samsung ovaj svoj pametni telefon osmislio za nezahtjevne korisnike, koji na svojim pametnim telefonima ne planiraju igrati igre (pogotovo ne one kao što su Asphalt 9 ili PUBG), već za one koji svoj pametni telefoni planiraju koristiti za pregledavanje internetskog sadržaja, gledanje tu i tamo kojeg videozapisa, povremenom fotografiranje i chat preko društvenih mreža.

Galaxy A10 na sebi nema nikakve senzore za prepoznavanje otisaka prstiju, što znači da ćete ovaj uređaj trebati osigurati uz pomoć neke od klasičnih mogućnosti (kao što su PIN, obrazac ili lozinka).

Baterija koja se nalazi unutar Galaxyja ćelija je kapaciteta 3.400 mAh i da budem iskren, radi se o jednoj poprilično dobroj bateriji. Zahtjevnije korištenje uređaja u trajanju od jednog sata potrošit će oko 14% baterije, što je sasvim u redu za jedan ovakav uređaj. Baterija ne podržava nikakvo brzo punjenje; Galaxy A10 dolazi sa starim micro USB utorom.

Galaxy A10 kamere

Samsung Galaxy A10: Kamere

Galaxy A10 iz 2019. godine dolazi sa dvije kamere, od čega je jedna stražnja, a jedna selfie. Stražnja ili glavna kamera senzor je rezolucije 13 MP, dok je selfie kamera, kamera rezolucije 5 MP. Aplikacija kamere je jednostavna za korištenje, a s obzirom na to da uređaj otraga nema drugi senzor dubine ili ultra-širokokutni senzor, to znači da ovim pametnim telefonom nećete moći fotografirati portrete sa zamućenim pozadinama.

Kvaliteta fotografija je dobra. Prilikom uključivanja automatskog načina fotografiranja, boje na fotografijama postat će uravnoteženije, no to će rezultirati ”mekanijim” fotografijama. HDR način rada, koji je dostupan, ne uvodi nikakve grandiozne promjene i poboljšanja; primijete se određena zatamnjenja fotografije, koja su ipak zanemariva.

Iako uređaj ne podržava optičku mogućnost zooma, unutar opcija dobiva se mogućnost dvostrukog digitalno zoomiranja, što može biti vrlo korisno kod fotografiranja fotografija, jer čak i dvostruki zoom zadržava adekvatnu količinu detalja na fotografijama (naravno, u uvjetima visokog osvjetljenja).

Prilikom fotografiranja noću može se primijetiti malena količina zelenog spektra, čak i kod onih objekata koji su dovoljno osvjetljeni. Boje će ipak biti prikazane na način da će biti dovoljno zasićene, iako se prilikom noćnog fotografiranja da primijetiti i povećana količina kontrasta kod fotografija, pogotovo kod onih nastalih fotografiranjem uz korištenje automatskog načina.

5-megapikselna selfie kamera obavljat će uglavnom dobar posao ”hvatanja” svih detalja, naravno sve dok svoje selfije budete fotografirali u uvjetima dovoljne količine svjetlosti. Boje su uglavnom uravnotežene i količina detalja je OK, s obzirom na otvor blende i na mogućnosti kamere.

Galaxy A10 recenzija

Završna riječ

Samsung Galaxy A10 odličan je pametni telefon za sve one korisnike koji prvenstveno teže tomu da uređaj bude cjenovno vrlo pristupačan. Za oko 1.000 kuna (ili oko 135 eura) dobit ćete pametni telefon lijepog dizajna, solidnog zaslona, solidnih kamera, uređaj sa mogućnostima stavljanja dvije SIM i jedne microSD kartice do 512 GB u isto vrijeme te pametni telefon dobrog vijeka trajanja baterije.

Sve ovo ukazuje na to da se radi o jednom pametnom telefonu koji je idealan za one korisnike koji će se zadovoljiti skromnim specifikacijama i kojima nije važno to ima li uređaj četverostruku stražnju kameru ili 8 GB radne memorije uz najnoviji procesor. Ako ste i vi jedan od takvih korisnika, a želite jedan provjereno kvalitetan pametni telefon, pristupačne cijene i dobrog omjera uloženo-dobiveno, onda biste svakako trebali razmisliti o kupovini Samsung Galaxyja A10.

Galaxy A10 kamera

Tehničke specifikacije Samsung Galaxy A10:

 • Dimenzije: 155.6 x 75.6 x 7.9 mm
 • Masa: 168 grama
 • Materijali izrade: staklo sprijeda, polikarbonat otraga, polikarbonatni okvir
 • Zaslon: IPS LCD kapacitivni
 • Dijagonala zaslona: 6.2 inča
 • Rezolucija zaslona: HD+, 1520 x 720p, gustoće točkica od oko 271ppi
 • Operativni sustav: Android 9.0 Pie (mogućnost nadogradnje na Android 10), One UI 2.0
 • SoC: Exynos 7884 osmojezgreni sa Mali G71 MP2 grafikom
 • RAM: 2 GB
 • ROM: 32 GB
 • MicroSD: Da
 • Kamere: stražnja jedna (13 MP, f/1.9, 28mm (širokokutna), autofokus LED bljeskalica, panorama, HDR, mogućnost snimanja videozapisa do 30 sličica po sekundi na 1080p, selfie od 5 MP
 • Baterija: neizmjenjiva od 3.400 mAh
 • Cijena: 1.000 kuna (ili oko 135 eura)

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here