Šuška se i o novom, senzoru od 50 megapiksela s mogućnostima brzog fokusiranja!

Sve do prije nekoliko godina, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung nije želio na svoje uređaje stavljati kamere iznad 12 megapiksela. No od 2019. to se polako mijenja. Danas imamo Samsungove senzore kamera od 108 MP, no to nije maksimum s kojim se Samsung zadovoljava. Prema najnovijim informacijama, tvrtka planira osmisliti kamere od 200 megapiksela. Radi se o novom Isocell HP1 senzoru, koji donosi nove tehnologije sabijanja više točkica u jednu, kao i nove, poboljšane mogućnosti u pogledu fotografiranja u uvjetima niske razine osvijetljenosti.

Isocell HP1 je prvi senzor od 200 megapiksela. O čemu se točnije radi i zbog čega je ovaj senzor toliko poseban? Više je razloga. Za početak, pri jakom svjetlu, Isocell HP1 može odlučiti koristiti svih 200 MP kao pojedinačne piksele od 0,64 mikrona. To nikako nisu najveće pojedinačne veličine piksela koje smo vidjeli na kameri pametnog telefona, ali Samsung to nadoknađuje na sjajan način.

U tamnijim prizorima, odnosno u situacijama niže razine osvijetljenosti, Samsung koristi svoju novu tehnologiju povezivanja piksela, takozvanu ”ChameleonCell” tehnologiju. Njome Samsung planira u svojim kamerama omogućiti  grupiranje četiri ili 16 piksela u jedan veći piksel. Ove dvije konfiguracije učinkovito pretvaraju Isocell HP1 u senzor od 50 megapiksela sa 1,28 mikronskih piksela ili senzor od 12,5 megapiksela s 2,56 mikronskih piksela. Samsung napominje da potonja konfiguracija pojačava apsorpciju svjetla i osjetljivost za poboljšano snimanje ili fotografiranje pri slabom osvjetljenju.

Sklapanje ili spajanje piksela uobičajen je način na koji senzori izvlače više svjetla u uvjetima kada je svjetlosti malo. No takav način ima svojih nedostataka. Kao prvo, što više piksela spojite, to više utječe na točnost prikaza boja. Naravno, softver bi se mogao koristiti za zaobilaženje ovih ograničenja, ali točnost i preciznost prikaza boja vjerojatno nije glavni prioritet pri fotografiranju u vrlo mračnim okruženjima.

Ljubitelji snimanja i fotografiranja će vjerojatno željeti znati da senzor od 200 MP može snimati i video zapise u 8K kvaliteti na 30 sličica po sekundi, koristeći tehnologiju spajanja četiri piksela ili točkice u jednu.

Samsung je također predstavio novi senzor u svojoj seriji GN, ali njegov fokus nije na davanju više megapiksela. Umjesto toga, Isocell GN5 donosi poboljšane performanse autofokusa korištenjem više foto-dioda. Samsung tvrdi da će to rezultirati gotovo “trenutnim” brzinama autofokusa. Značajno je za reći i to da GN5 također ima manje piksele, od 1,0 mikrona od piksela od 1,4 mikrona koje koristi Isocell GN2, koji je lansiran na tržište ranije ove godine.

 

Kada bismo na pametnim telefonima mogli vidjeti senzor kamere od 200 megapiksela?

Trenutno se ne može sa sigurnošću reći kada ćemo vidjeti senzore Isocell HP1 ili GN5 na pametnim telefonima. Nedavno smo međutim mogli čuti određene glasine koje govore o tome da bi Xiaomijeva perjanica mogla doći sa senzorom od 200 MP (Xiaomi svoju novu perjanicu sprema naravno, za iduću godinu), ali još nema potvrde o tome. Također je nejasno hoće li Samsung koristiti senzor od 200 MP u svojoj nadolazećoj ”premium” seriji telefona. Dosadašnja šuškanja ukazuju na to da Galaxy S22 Ultra neće imati značajne nadogradnje kamera, dok bi modeli S22 i S22 Plus mogli doći sa senzorima od 50 MP.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here