Sony Xperia XZ3 je pametni telefon, nasljednik modela Xperia XZ2 – koji je predstavljen prije više od pola godine. Ovaj novi model koji je Sony predstavio tržištu ima prvi OLED zaslon, što je novost u njihovoj ponudi, a zanimljivo je da uređaj ima zakrivljeni zaslon na rubovima. Ovim predstavljanjem pametnog telefona Sony je nastavio svoju tradiciju polugodišnjeg predstavljanja pametnih telefona.

Za razliku od prethodnika, Sony Xperia XZ3 model doživio je djelomičnu promjenu u dizajnu – gdje su napokon odbačeni oštri rubovi i iskorišten je pristup zaobljenosti rubova. Također, telefon je nešto većih dimenzija što možemo pripisati većem zaslonu koji sada iznosi 6 inča i prilagođen je trendovima na tržištu. Dolazi s novim Android sustavom, ima bolju bateriju, ali i određena poboljšanja na području kamera. Ipak, o svemu više detaljno u nastavku naše recenzije.

 

Sony Xperia XZ3

 • dimenzije: 158 x 73 x 9.9 mm
 • zaslon: 6.0” 18:9 P-OLED 1440 x 2880 (~537 ppi); HDR 10, Gorilla Glass 5
 • CPU: 8x Snapdragon 845 @ max 2,35 GHz
 • GPU: Adreno 630
 • RAM: 4GB
 • memorija: 64GB (+ microSD do 256 GB)
 • glavna kamera: 19 MP, f/2.0, 4K, 960fps SloMo, HDR
 • selfie kamera: 13 MP, f/1.9, 1080p
 • veze: 4G, WiFi, Bluetooth, GPS, Wi-Fi, NFC
 • baterija: Li-Ion 3300 mAh integrirana (Quick Charge 3.0, Qi Bežično punjenje)
 • operativni sustav: Android 9.0

 

Sony Xperia XZ3: Dizajn

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je Sony odlučio napokon napustiti svoj ‘uštogljeni’ dizajn i prihvatiti nove trendove koje donosi tržište. Nakon dugog niza modela s oštrim rubovima i previše slobodnog prostora sa svih strana, Sony je napokon napravio veliki iskorak prema budućnosti. Sony Xperia XZ3 je pametni telefon koji ima zaobljene rubove kakve možemo vidjeti kod određenog broja pametnih telefona na tržištu, a isto tako smanjen je suvišan slobodni prostor koji se prije nalazio sa svih strana pametnog telefona.

Što se tiče samog dizajna telefona, moramo naglasiti kako telefon zaista izgleda fantastično. Prihvaćanje novih trendova i uvođenje zaobljenih elemenata svakako se pokazuje kao ogroman iskorak u dizajnerskom smislu. Sve površine na telefonu su zaobljene, od bridova telefona, preko čitave stražnje strane, pa čak i rubovi zaslona na prednjoj strani.

Dizajn telefona izgleda iznimno profinjeno, a u kombinaciji s modernim bojama odiše elegancijom. Ono što posebno veseli je i drastično smanjenje slobodne površine iznad i ispod ekrana, koje još uvijek možda ima previše – ali daleko manje nego je to bio slučaj kod prethodnih modela. Zakrivljenost rubova zaslona nekome može odgovara, a nekome ne tako da će u tom segmentu odlučivati osobni osjećaj kupca. Nema tzv zubića koji se pojavljuje na mnogim novim modelima pametnih telefona, no kutevi ekrana su zaobljeni pa se skladno tome prikazuje i sadržaj.

Na gornjem bridu uređaja nalazi se utor za kartice koje se još uvijek ne mogu zamijeniti bez da se uređaj ne restarta. Uz taj utor nalazi se i mikrofon. Lijevi brid uređaja u potpunosti je oslobođen tipki, dok se na desnom nalazi sada već standardni set tipki: u sredini uređaj tipka za paljenje, na vrhu tipka za regulaciju glasnoće, dok se pri dnu nalazi tipka za uključivanje kamere. Donji brid ima USB-C utor za punjenje, mikrofon za razgovore, kao i vješto skriven zvučnik kojeg uopće na prvi pogled ne možete primijetiti. Na prednjoj strani uređaja nalazi se Sony logotip (ispod ekrana), dok je na vrhu smještena kamera i zvučnik za razgovore te lampica za obavijesti. Stražnja strana telefona rezervirana je za kameru s bljeskalicom, NFC vezu te čitač otiska prsta – koji baš i nije najspretnije postavljen na telefon (nalazi se na sredini uređaja).

U globalu, možemo reći kako se radi o dizajnerski fantastično sređenom pametnom telefonu, koji ima neke mane prilikom korištenja. Uz već spomenutu pomalo čudnu poziciju čitača otiska prsta, problem bi korisnici mogla zadavati i skliska površina uređaja. Sve se sjaji i sve je zaobljeno, pa se lako može dogoditi da vam zbog toga telefon ponekad ispadne iz ruku. Također, telefon nije pogodan za korištenja na ravnim površinama jer se prilikom tipkanja, zbog svoje zaobljene stražnje strane, ljulja. Ipak, ovo je veliki iskorak za Sony koji je napokon odlučio odbaciti svoje ‘vječni’ dizajn uređaja.

 

Sony Xperia XZ3: Zaslon

Iako se Sony neko vrijeme opirao uvođenju OLED zaslona, došlo je vrijeme da top uređaji iz ove kompanije poprime i tu odliku tržišta. Naime, sve je više proizvođača na tržištu koji se odlučuju za ugradnju takvih zaslona u svoje top modele pa ni ne čudi ovaj potez Sonyja.

Sony Xperia XZ3 ima ugrađen P-OLED zaslon koji se bez problema može mjeriti sa zaslonima najvećih konkurenata. Prikaz zaslona je fantastičan, a sve to zahvaljujući rezoluciji od 2880 x 1440 piksela. Kao što smo već rekli, zaslon je veličine 6 inča i ne dolazi sa zubićem kojeg mnogi sada uvrštavaju u svoju ponudu. Radi se o zaslonu u omjeru 18:9, a zbog tih svojih dimenzija i dodatnog praznog prostora iznad i ispod zaslona, ovaj je telefon nešto izdužen.

Prikaz zaslona na izravnoj izloženosti suncu je fantastičan i ne biste trebali imati problema kod korištenja uređaja na otvorenom. Odličan kontrast i super prikaz boja djeluju zbilja fantastično i gotovo da ne postoje zamjerke koje bismo mogli reći o zaslonu ovog uređaja. Sony je kod ovog zaslona iskoristio nekoliko svojih tehnologija (Triluminos, X-Realiy i Dynamic Contrast Enhancer) koje zasigurno pripomažu kvalitetnom prikazu slike na zaslonu. Također, valja naglasiti kako je iskorištena lift up opcija koja aktivira zaslon kada uređaj podignete, što će vam olakšati služenje uređajem.

 

Sony Xperia XZ3: Performanse

Android uređaji top kategorije ove su godine mahom koristili Snapdragon 845 procesor, a isto procesor ima i ovaj Sony uređaj. Činjenica je da se radi o istom procesoru koji je ugrađen i u prethodnu verziju ovog modela, no ‘problem’ možemo tražiti u tome što Sony te top modele lansira svakih 6 mjeseci – što nije dovoljno razdoblje da bi se razvio novi procesor za top modele na tržištu. Novi procesor vrlo vjerojatno će se pojaviti u novom modelu ovog uređaja Xperiji XZ4, koja bi se (sljedeći ovaj tempo) mogla pojaviti već za nekoliko mjeseci.

Uz procesor u srcu uređaja nalazi se 4 GB RAM-a, što bi trebalo biti sasvim dovoljno za obavljanje zadataka koje će korisnik staviti pred pametni telefon. Ipak, tržište top modela sve više naginje ka dodavanju 6GB RAM-a, tako da je to segment u kojem se možda moglo i više. Uređaj dolazi sa 64GB memorije za pohranu podataka, što također nije puno. Srećom, postoji utor za memorijsku karticu pa se taj nedostatak može prilično jednostavno ispraviti.

Što se tiče ostalih karakteristika, Xperia XZ3 uređaj na testiranjima se pokazao jednako dobar kao i konkurentski uređaji istih performansi. Aplikacije rade bez problema i nema nikakvih zastajkivanja, tako da je ovo idealan izbor za one koji traže top performanse kod pametnog telefona.

Vrijedi spomenuti kako uređaj nema 3,5 mm utor za slušalice, već se u paketu dobije adapter koji se ušteka u USB-C utor i omogućava vam slušanje glazbe putem slušalica. Kada smo već kod zvuka valja spomenuti izvrsno dizajnirane zvučnike koji su gotovo nevidljivi, a daju kvalitetan zvuk u čemu pripomaže i ClearAudio+ tehnologija uklanjanja šuma. Telefonski pozivi čuju se dobro, dok je sviranje glazbe nešto tiše u odnosu na neke druge modele.

 

Sony Xperia XZ3: Kamere

Stražnja kamera na Sony Xperia XZ3 modelu gotovo pa je identična onoj koju smo imali prilike upoznati na prethodno predstavljen modelu uređaja. Radi se o kameri od 19MP, s otvorom blende od f/2.0 i 25 mm žarišnom duljinom. Zanimljivo je kako se Sony još uvijek nije odlučio na ugradnju dvije, tri ili više kamera – kao što to radi konkurencija. Očito vjeruju kako se efekti više kamera mogu srediti na razne druge softversko-hardverske način pa im ugradnja dodatnih kamera nije potrebna. Ista je situacija i s optičkom stabilizacijom koja još uvijek nije uvrštena u Sony pametne telefone, već se sve nade polažu u softversku stabilizaciju.

Iako ova vrsta stabilizacije radi prilično dobar posao u dnevnom načinu rada, nedostatak optičke stabilizacije vidljiv je kod noćnog snimanja. Činjenica je da će Sony morati napraviti određeni iskorak na tom području jer konkurencija se sve više udaljava. Pri tome ne želimo reći da kamera nije dobra, dapače radi fantastičan posao i omogućava vam kvalitetne vizualne materijale (fotografije i video).

Fotografija snimaljena prednjom kamerom Sony Xperia XZ3 uređaja
Fotografija snimljena stražnjom kamerom Sony Xperia XZ3 uređaja

Sony u ovom uređaju koristi i naprednu umjetnu inteligenciju koja pomaže korisnicima u dobivanju maksimalnih rezultata prilikom nešto lošijih uvjeta fotografiranja ili snimanja video materijala. Prednost nad konkurentima možemo vidjeti u činjenici da je moguće raditi 960 fps video u rezoluciji 1080p, dok konkurencija uglavnom nudi nešto skromnijih 720p. Nedostatak je što je usporeni video moguće snimati samo u 0,09 sekundi što je iznimno kratko i teško je uhvatiti pravi trenutak u takvom načinu rada (odnosno potrebno je puno prakse da se to usavrši). Spomenuti ćemo opciju Smart Launch, koja automatski aktivira kameru kada uređaj podignete i stavite ga u vodoravni položaj.

Za razliku od glavne kamere koja je više-manje ostala ista kao i na prethodnom modelu uređaja, veliki pomak doživjela je prednja kamera. Prednja selfie kamera ima 13MP i otvor blende f/1,9 te korisniku osigurava mnoštvo naprednih načina fotografiranja (bokeh efekt i razni efekti). Kamera radi kvalitetne fotografija, a zahvaljujući dodatnim mogućnostima korisnici će biti iznimno zadovoljni dobivenim fotografijama.

Fotografija snimljena selfie kamerom Sony Xperia XZ3 uređaja
Fotografija snimljena selfie kamerom Sony Xperia XZ3 uređaja

 

Sony Xperia XZ3: Baterija

Za razliku od prethodnog modela, baterija u ovom uređaju je nešto većeg kapaciteta i iznosi 3300 mAh. Generalno gledajući to je negdje u srednjem razredu i trebalo bi vas na životu održati cijeli jedan dan. Sve iznad toga teško je ostvarivo, a u slučaju da provedete više vremena na telefonu od planiranog možda ćete ga morati puniti već u toku trenutnog dana.

Srećom, Sony Xperiju XZ3 podržava standard brzog punjenja za što je dakako potrebno imati odgovarajući punjač. Nažalost, taj punjač ne dolazi u paketu i morat ćete se snaći na neki način. Podržavanje Qualcomm Quick Charge standarda omogućava vam da uređaj punite bilo kojim brzim punjačem koji radi na spomenutom standardu. Pametni telefon se napuni u potpunosti u nešto više od dva sata, a prilikom brzog punjenja unutar pola sata može dosegnuti kapacitet do 50 posto. Baterijom možemo biti zadovoljni, iako su rezultati mogli biti i nešto bolji.

Softver

Iako smo u nekoliko navrata osporavali činjenicu polugodišnjeg lansiranja novih uređaja od strane Sonyja, činjenica je da to donosi i neke pozitivne efekte. Jedan od njih svakako je korištenje najmodernijeg Android operativnog sistema. Iako je za očekivati kako Google najprije na svoje uređaje lansira novi sistem, činjenica je da je Android 9 Pie prvi puta predstavljen upravo na Xperia XZ3 modelu.

Kao i kod prethodnih verzija pametnih telefona koji proizlaze iz radionice Sonyja, softverski dio prilično je nalik na originalnu verziju Androida i dodaci ne narušavaju nimalo rad na uređaju. Jako je mali broj aplikacija koje dolaze sa sistemom što vam omogućava da sami birate što ćete instalirati. Novi Android 9 sistem ina neke napredne mogućnosti u raznim segmentima, a svakako valja spomenuti bolje upravljanje zvukom i USB opcijama. Dakako, uređaj dolazi s velikim brojem raznih tema i pozadinskih slika, što vam omogućava svojevrsnu personalizaciju. Sučelje uređaja je intuitivno i ne biste trebali imati problema u snalaženju.

 

Zaključak

Sony Xperia XZ3 je pametni telefon iznimnog modernog dizajna, što je do sada rijetko kada bio slučaj – kada smo recenzirali Sony modele. Čini se kako je Sony napokon odlučio ostaviti dizajnersku prošlost iz sebe i okrenuti se trendovima koji vladaju na tržištu. Fantastičan izgled telefona postignut je zaobljenim robovima i zaslonom, a sve je dodatno naglašeno pomno odabranik materijalima i bojama.

Što se samih karakteristika uređaja tiče, nije se desio neki veliki pomak u odnosu na prošli model koji je predstavljen prije nešto više od pola godine. Sony i dalje stavlja svoju taktiku lansiranja novih uređaja svakih 6 mjeseci, bez obzira na činjenicu što u tom periodu ne mogu stvoriti nešto revolucionarno i drastično poboljšati prethodni model. Ipak, ovaj je uređaj vrijedan svake pohvale i svakako bi se trebao naći u rukama mnogobrojnih korisnika. Ono što će ‘otjerati’ dio potencijalnih korisnika jest cijena koja iznosi oko 6.000 kuna. No, s obzirom na kvalitetan dizajn i napredni sustav – valja razmisliti o kupnji Sony Xperia XZ3 uređaja.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here