Nova generacija Sony pametnih telefona sa sobom donosi mnoštvo novosti na području hardvera, ali nažalost dizajnerski ne odskače puno od starijih modela. Sony je svojim novim uređajem pokušao ostati vjeran svojem dizajnerskom nagonu i u tome su uspjeli. Bez obzira na dizajn, Sony Xperia XZ1 je sjajan pametni telefon koji karakteristikama može parirati konkurenciji. Posebno se ističe kvaliteta zaslona i kamera, no na to smo već navikli kada je Sony u pitanju.

 

Sony Xperia XZ1 dizajn

Sony Xperia XZ1: Dizajn

I dok konkurenti mahnito jure za trendom što većih zaslona koji pokrivaju veliki dio prednje strane pametno telefona, Sony se baš i ne povodi tim trendom. Naime, Sony je u dizajnerskom smislu ostao vjeran svojim prijašnjim modelima, što znači da nam Sony Xperia XZ1 dolazi s ekranom iznad i ispod kojeg ima puno slobodnog prostora koji zjapi neiskorišten.

Ipak, neke najave govore kako će se u budućnosti i Sony povesti za trendom velikih zaslona, što možda znači da je ovo posljednja perjanica ovakvog prepoznatljivog Sonyjevog dizajna. Iako se kaže kako se u ukusima ne raspravlja, smatramo da je Sony mogao malo bolje odraditi posao i smanjiti slobodan prostor na prvoj strani telefona.


Sony se ovog puta odlučio za 5.2 inčni zaslon, koji ni sa strane ne seže do samog ruba telefona. Kućište je vrlo kvalitetno izrađeno i daje ugodan osjećaj u ruci. Bočni rubovi zaobljeni su, dok s gornje i donje strane nema nekih značajnih zaobljenja i više se ističe krutost. Na prednjoj strani Sony Xperia XZ1 uređaja nalazi se selfie kamera, a uz nju su i senzori te LED lampica za obavijesti. Na gornjoj i donjoj prednjoj strani uređaja nalaze se zvučnici, koji su tu smješteni kako bi proizvodili kvalitetan i uhu ugodan zvuk.

S lijeve strane uređaja već standardno se nalazi ladica za nano SIM i microSD karticu. Treba napomenuti kako je ladica dosta velikih dimenzija i kako funkcionira malo drugačije nego što smo to navikli kod nekih drugih modela. S desne strane uređaja u sredini bočnog brida nalazi se tipka za uključenje uređaja s čitačem otisaka.

Odmah iznad nje je tipka za podešavanje glasnoće zvuka, dok je pri dnu desnog brida smješten gumb za fotografiranje. Na vrhu telefona je utor za slušalice, dok je na dnu utor za punjenje uređaja tipa USB C, uz koji je i glavni mikrofon (sekundarni mikrofon smješten je na vrhu uređaja).

Sa stražnje strane uređaja smještena je kamera, koja se opet nalazi u gornjem lijevom kutu. Desno od kamere je smješten ovalni okvir unutar kojeg se nalazi LED bljeskalica, laserski autofokus i pristupna točka za NFC.

Sony Xperia XZ1 je vodootporna i ima certifikat IP68, no Sony ipak ne preporučuje korištenje uređaja pod vodom. Bilo kako bilo, korištenje uređaja daje jedan ugodan osjećaj i možemo reći kako je uređaj izrađen vrlo kvalitetno. Jedina zamjerka je višak prostora s prednje strane iznad i ispod zaslona, no to se proteže već kroz nekoliko generacija uređaja pa o tome ne vrijedi previše diskutirati.

sony xperia xz1 telefon recenzija1

Sony Xperia XZ1: Zaslon

Sony se u ovom modelu telefona odlučio za 5.2 inčni Triluminos IPS LCD zaslon koji podržava rezoluciju od 1080p. Iako ovaj zaslon ne ulazi u sferu najboljih na tržištu, može se reći kako vrlo dobro radi svoj posao i korisniku pruža zadovoljavajuću oštrinu prikaza.

Isto tako, zadovoljavajući je i prikaz boja, kao i čitljivost pod kutom, dok bi razina osvjetljenja mogla biti i malo veća. Prednje staklo reflektira dosta svjetlosti pa će korisnici imati određenih problema s čitanjem na suncu.

Prednost navedenog zaslona jest zaštita protiv grebanja, kao i Gorilla Glass 5 staklo. Zaslon u konačnici pruža kvalitetan rad, no nije nešto čime bi mogao potući konkurenciju.

 

Sony Xperia XZ1 kamera zadnja

Sony Xperia XZ1: Kamere

Kamere su uvijek pozitivna strana Sony uređaja pa tako i ovog puta možemo reći kako je kvaliteta na zadovoljavajućoj razini. Kamera smještena na pozadini uređaja je ista kao i kod uređaja XZ Premium, a radi se o Motion Eye kameri. Kamera ima 19 MP i otvor blende od f/2.0. Tu je i hibridni autofokus, kao i EIS stabilizacija. Moguće je snimati 4K video materijale, a isto tako i usporene klipove na 960 fps-a. Dodatna mogućnost koja bi se mogla sviđati određenom dijelu kupaca jest snimanje 3D modela, čiji materijali nakon toga mogu biti isprintani putem 3D printera.

Što se tiče sučelja kamere ono je kvalitetno odrađeno, a ovog puta potrudili su se u Sonyju te ugradili u uređaj i opciju 4K snimanja (do sada je trebala vanjska aplikacija). Vrijedi napomenuti kako uređaj ima fizičku tipku za okidanje, pa vam nije ni potrebno ulaziti u sučelje.

No, ako ste već u sučelju kamere važno je spomenuti kako je vrlo jednostavan pristup postavkama i galeriji. Također, prelaskom prstom moguće je birati i različite načine snimanja, kao i prebacivati na selfie kameru ili mijenjati jačinu bljeskalice.

Već standardno uz automatski način rada dolazi i mogućnost ručnog način gdje je moguće podešavati ISO, fokus, balans bijele, ekspoziciju, itd.

Pogledajmo nekoliko primjera fotografija dobivenih za Sony Xperia XZ1 telefonom:

Sony Xperia XZ1 test kamere 1

Sony Xperia XZ1 kamera

Sony Xperia XZ1 kamere

Sony Xperia XZ1 test

Sony Xperia XZ1 test kamere 2

 

Uz snimanje 4K video materijala, moguće je snimati i SloMo materijale. Vrijedi napomenuti kako će za takvo snimanje biti potrebno imati dovoljno svjetla i mirnu ruku. Fotografije koje proizlaze iz uređaja biti će odlične kvalitete, ako su snimane u uvjetima dobrog osvjetljenja. U suprotnom, kada osvjetljenje nije najbolje, fotografije neće izgledati vrhunski. No, to je problem i kod ostalih uređaja.

Prenja kamera ima 13 MP i otvor blende od f/2.0. Moguće je snimati 1080p video, a u idealnim uvjetima ova kamera napraviti će sjajne fotografije.

sony xperia xz1 telefon recenzija

Sony Xperia XZ1: Softver

Nismo do sada spomenuli, no Sony Xperia XZ1 može se pohvaliti kako je upogonjena s Androidom 8.0. Jasno, na ovaj napredni Android sustav ponovo je stavljeno Sony Xperia sučelje koje djeluje vrlo kvalitetno i brzo te ne donosi preveliki odmak od standardnog Android sučelja.

Već standardno, zaslon zaključavanja pokazuje veliki sat kao i najnovije obavijesti iz aplikacija. Moguće je skoknuti i direktno u kameru, kao i u Google Now. Na početnom zaslonu vlada isti režim kao i kod prijašnjih modela, gdje je moguće aplikacije uređivati prečacima, widgetima i mapama. Xperia XZ1 podržava i teme koje mogu sučelje u potpunosti prilagoditi korisnikovim željama.

Gesta klizanja prema dolje otvara univerzalnu tražilicu, kao i sugerirane aplikacije za korisnika. Kada se vrši dulji pritisak na određenu ikonu aplikacije pojavljuju se razne opcije, no to ovisi od aplikacije do aplikacije. Uređaj ima predinstalirano dosta standardnih aplikacija, a od nestandardnih vrijedi izdvojiti 3D Creator pomoću kojeg je moguće lagano snimati 3D objekte.

Uređaj se pokazao dosta dobrim u samome radu i nije nailazio na nikakve probleme. Igre su radile sasvim solidno, a nikakvih problema nije bilo ni s aplikacijama. Sve u svemu, softverski dio sjajno se nadovezuje na onaj hardverski i pruža jedno sjajno iskustvo za korisnika.

 

Sony Xperia XZ1 performanse

Sony Xperia XZ1: Performanse

U unutrašnjosti uređaja krije se osmojezgreni procesor Snapdragon 835, koji funkcionira vrlo dobro zahvaljujući 4 GB RAM-a. Što se memorije za pohranu tiče, u unutrašnjosti telefona smješteno je 64GB prostora, dok je isti moguće proširiti i s microSD karticom. Što se tiče grafike, uređaj je opremljen Adreno 540 čipom, koji se pokazao dosta kvalitetan u radu. Dapače, uređaj funkcionira vrlo glatko i brzo, što je i krajnji cilj.

Sony je odlučio kako će i u ovaj uređaj staviti bateriju manjeg kapaciteta pa se tako u unutrašnjosti uređaja krije baterija od 2700 mAh. Iako na prvi pogled izgleda dosta malo, Sony je ponovno odradio sjajan zadatak na uštedi energije. Naime, uređaj bez problema može izdržati jedan dan rada i to kada je pod velikim opterećenjem.

Sony Xperia XZ1 benchmarkSony Xperia XZ1 geekbench

Bilo da se radi o surfanju internetom, pregledavanju YouTube materijala ili igranju igara, autonomija baterije pokazala se izrazito kvalitetnom. Dodatnu uštedu energije moguće je ostvariti sustavom za uštedu STAMINA. Uređaj podržava i brzo punjenje, čime ćete još dodatno anulirati mali kapacitet baterije.

Što se tiče ostalih sitnica na uređaju, valja spomenuti kako čitač otiska prsta radi vrlo kvalitetno i brzo se odaziva. Kvaliteta poziva, kao i spajanje na GPS su na zadovoljavajućoj razini i ne primjećuju se neki problemi. Ono što valja istaknuti su prednji zvučnici koji pružaju iznimno kvalitetnu reprodukciju zvuka i čine ovaj uređaj pogodnim kako za gledanje filmova, tako i za igranje igara.

sony xperia xz1 test

Zaključak

Sony Xperia XZ1 je uređaj koji s dizajnerske strane slijedi primjer svojih prethodnika. Kada bismo poredali prošle Sonyjeve uređaje teško bismo ih mogli razlučiti jer svi izgledaju gotovo identično. Moramo priznati kako nam se s dizajnerske strane ne sviđa višak slobodnog prostora iznad i ispod zaslona, dok je kućište napravljeno vrlo kvalitetno i dobro prianja u ruci.

Uređaj ima kamere koje se mogu mjeriti s konkurencijom i ostavljaju dobar dojam, posebno u pogodnim uvjetima snimanja. Također, podrška za 4K video, kao i mogućnost snimanja usporenih video materijala mogu biti veliki plus. Hardverski i softverski dio pokazao se vrlo kvalitetnim i uređaj radi bez problema i savladava i zahtjevnije zadatke. Mali kapacitet baterije Sony je riješio podešavanjem sustava i štedljivim načinom rada pa će uređaj bez problema izdržati jedan dan bez punjenja.

Cijena uređaja varira oko 4000 kuna, što i nije previše s obzirom kakav uređaj dobivate. U končanici možemo reći kako se radi o vrhunskom uređaju, vrlo čvrstog dizajna i kvalitetnih karakteristika koji će zadovoljiti želje i potrebe srednje zahtjevnih, ali i naprednijih korisnika.

 

Specifikacije Sony Xperia XZ1:

 • Zaslon: 5,2” Triluminos IPS LCD 1080 x 1920 (~424 ppi); HDR 10; Gorilla Glass 5
 • CPU: 8x Snapdragon 835 @ max 2,35 GHz;
 • GPU: Adreno 540
 • RAM: 4 GB
 • Podatkovni prostor: 64 GB + microSD do 256 GB
 • Kamere: 19 MP; f/2.0; EIS; hibridni prediktivni + laserski autofokus; LED; 4K; 960fps SloMo 13 MP; f/2.0; 1080p
 • Povezivost: 4G; WiFi; Bluetooth; GPS; Wi-Fi hotspot; NFC
 • Baterija: Li-Ion 2700 mAh integrirana; Quick Charge 3.0
 • Operativni sustav: Android 8.0 + Xperia UI
 • Cijena: oko 3800kn

 

Piše: M.Ž.

1 komentar

 1. Taj 3D je nepotreban kao i novi Samsungovi emoji. Samo što je Samsung bolji u svakom segmentu od Sonyja. Najviše im zamjeram upravo kameru gdje bi kao tvorci senzora i DSLRa općenito trebsli biti lideri.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here