Nema sumnje da je Samsung Galaxy trenutno svakako jedan od pametnih telefona o kojemu se najviše govori. Remek-djelo, magnum opus južnokorejskog proizvođača pametne tehnologije nedavno se pojavio na tržištu, usprkos tomu što se još nismo popravo ni ”ohladili” od lanjskog Galaxy S8 modela.

Bilo kako bilo, Samsung je svojom S9-kom uspio osvojiti određeni dio kupaca. No, isplati li se kupiti novi Samsung Galaxy S9 ili ne? Koji su razlozi ”za”, a koji ”protiv” kupovine novog Samsungovog flagshipa? Nešto više o tome ćemo govoriti u nastavku članka!

 

Zbog čega želimo (ili bismo trebali) kupiti Samsung Galaxy S9

 

Performanse koje su jednom riječju – fluidne


Ako nešto volimo i želimo vidjeti na pametnim telefonima, bez obzira bili oni flagshipi ili- svi ostali je svakako fluidnost performansi. Brzina otvaranja internetskog sadržaja, stranica, brzina pokretanja aplikacija i njihov fluidan rad – to je ono čemu se teži kod svakog malo boljeg pametnog telefona. Kada govorimo o fluidnosti kod Galaxy S9 modela onda se te dvije riječi – fluidnost i Galaxy S9 (zapravo tri riječi) mogu staviti pod znak jednakosti.

Brzina Samsung Galaxy S9 je jednostavno tako dobra da će vas ostaviti bez riječi. Isto kao i brzina softvera. Sve radi jako brzo i fluentno, što je nešto što će svakako zadovoljiti svakog korisnika i nešto što će velik broj potencijalnih kupaca pretvoriti u kupce. To se najvećom mjerom može zahvaliti novom Snapdragon 845 SoC-u. Sve u svemu, kada govorimo o fluidnosti performansi, Galaxy S9 je ovdje nepremašiv, zbog čega je brzina uređaja jedan od razloga zbog kojih bismo željeli kupiti novi Samsungov flagship.

Samsung Galaxy S9 kamera

Kamera (iako nije revolucionarno dobra) je vrlo impresivna

Svake godine korisnici zahtijevaju sve bolje i kvalitetnije kamere na pametnim telefonima. Samsung što se tiče ovoga u većoj ili manjoj mjeri uspijeva zadovoljiti žeđ i glad korisnika u pogledu kvalitete kamera, pogotovo kada govorimo o ”S” klasi. Galaxy S klasa je već dugi niz godina poznata po tome što sa ne previše megapixela može korisnima pružiti odlično fotografsko iskustvo.

Galaxy S8 je imao fantastičnu kameru, a stvari kod Galaxy S9 su se samo poboljšale. Tome u prilog govore i testovi koji pokazuju kako Samsung Galaxy S9, premda nema kamere od 20 ili više megapixela, svejedno ima jednu od najkvalitetnijih (ako ne i najkvalitetnije) kamera na tržištu. Bez obzira na to što LG, HTC, Huawei ili Appleov iPhone imaju za reći.

 

Mogućnost stavljanja u super ”Slow Motion”

Senzor kamere na Galaxy S9 ima istu tehnologiju koju smo već imali prilike vidjeti na Sonyjevoj Xperiji XZ Premium. Naime, radi se o tehnologiji zahvaljujući kojoj S9 može ”hvatati” video isječke u ”super slow motionu”, odnosno po brzini od 90 sličica po sekundi i to u visokoj kvaliteti.

GALAXY S9 kamera

Zaslon i kvaliteta prikaza slike je vanserijska u svakome pogledu

Ono što trebamo priznati jest da svoje pametne telefone koristimo i tako što gledamo u njih, odnosno u ono što nam je prikazano na zaslonima. Ako ste gamer, ”geek” ili kombinacija ovo dvoje (ili ako jednostavno volite provoditi ”previše” vremena na društenim mrežama kao što je Facebook) onda vrlo vjerojatno gledate u zaslone svojih pametnih telefona puno više nego ostali.

Ono u vezi čega se Samsung itekako može pohvaliti već dugi niz godina je svakako tehnologija prikaza. Super AMOLED je ono po čemu se Samsung izdiže iznad konkurencije, bez obzira na sve pokušaje IPS LCD tehnologije. Isto je i kod ”A” serije.

Isto je čak i kod nekih uređaja iz ”low-end” ”J” serije. A o ”S” seriji da ne pričamo. Kvaliteta prikaza slike je svakako jedan od razloga zbog kojih ćete, ne samo htjeti kupiti Samsung Galaxy S9, već razlog zbog kojeg ćete htjeti imati Samsungov pametni telefon uopće.

 

Razlozi zbog kojih ne želimo kupiti Samsung Galaxy S9

galaxy s9 baterija

Vijek trajanja baterije

Prvo iznenađenje koje nam je Samsung priredio kod Galaxy S9 modela jest vezano uz vijek trajanja baterije i ”mili Amper sate” baterije. Naime, Galaxy S9 ima istih 3000 mAh kao i njegov prethodnik Samsung Galaxy S8. To ne bi bilo toliko ”loše” da S9-ka hadrverski nije dosta snažnija od S8-ice zbog čega se baterija troši puno brže. To ne znači da vam uređaj neće izdržati jedan dan (pod uvjetom da niste ”heavy user” i da ne planirate stalno snimati u HD kvaliteti), ali bez obzira na to baterija na Galaxy S9 je svakako nešto što se ubraja pod minuse ovogodišnjeg Samsungovog flagshipa.

Samsung-galaxy s9 Bixby

Samsungov Bixby još uvijek nije dostigao ono što želimo kod glasovnog pomoćnika

Premda mu mnogi na početku nisu davali neke prevelike šanse ono što se mora priznati kod Samsungovog glasovnog pomoćnika jest njegov napredak. I kod Galaxy S9 Samsungov Bixby je dosta napredovao u odnosu na proteklu verziju. Ipak, taj napredak nije dovoljan da bismo mogli reći kako se Samsung po pitanju glasovnih naredbi dobro nosi s konkurencijom. Recimo, naredba ”Hi Bixby” nije uvijek prepoznata, što je samo po sebi loše, pogotovo kada ste na ulici i nekoliko puta u uređaj kažete ”Hi Bixby”, a uređaj ne reagira. To je nešto što svakako treba biti dovedeno do puno većeg stupnja, pogotovo kod flagshipa kakav je Samsung Galaxy S9.

Još uvijek je početak godine. Donekle.

Samsung Galaxy S9 će (ili bi mogao) po mnogočemu postaviti nove standarde u svijetu pametnih telefona. Hoće li drugi proizvođači uspjeti prestići Galaxy S9 u barem nekim obilježjima, zasad je nemoguće za reći. Trebamo pričekati ostatak godine kako bismo vidjeli što nam se sve sprema.

Zasad recimo Huaweijev P20 itekako obećava. OnePlus 6, iako nije blizu Galaxy S9, isto tako ima neke stvari koje nam plijene pažnju na pozitivan način. Huawei, HTC, LG, Motorola sa svojom novom serijom uređaja – samo kada se sjetimo nekih proizvođača iz konkurencije mašta nam proradi. Zaista bi nastavak 2018. godine mogao na najbolji način otkriti sve što se ”iza brda valja” i na koje sve načine bi konkurenti mogli ugroziti još uvijek nesumnjivo vrlo visoku poziciju koju Samsung ima u svijetu pametnih telefona.

Samsung Galaxy S9 svakako jest vrlo dobar i vrlo kvalitetan flagship i tu nema govora. Ljubitelji Samsunga i oni čiji je novčanik dovoljno dubok mogli bi bez pitanja otići u trgovinu (internetsku ili onu preko puta) i kupiti si novi S9. Ostali će ipak – dobro razmisliti.

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here