Jedva da možete razaznati, no ako znate gdje tražiti unutar iPhonea 7, pronaći ćete Intelov INTC +1.98% logo.

Radi se o sitnom krugu, a riječ Intel ne piše na čipu. No iPhone 7 sad službeno ima Intel u unutrašnjosti, nakon rastavljanja kojeg su napravile tvrtke za istraživanje Chipworks-a i teardown-a.

Rastavljanje je potvrdilo glasine koje su se zahuktavale mjesecima- da će Intel postati dobavljač LTE modema za ovog smartphone giganta. Chipworks je rekao da su dobili iPhone 7 namijenjenog za sjevernoameričko tržište, iPhone A1778, rano ujutro u četvrtak, te da su jutro proveli rastavljajući ga:

Ono što je iznenađujuće jest upravo koliko mjesta Intel zauzima unutar novog iPhonea, rekao je Jim Morrison, potpredsjednik kompetitivnog tehničkog izviđanja u Chipworksu. Intel se sastoji od četiri komponente: baseband LTE modema. dva primopredajnika te čipa za upravljanje energijom. (Da budemo točniji, od PMB9943 modema, dva PMB5750 primopredajnika i PMB6826 integriranog sklopa za upravljanje energijom. Prijašnji izvještaji rekli su da će se raditi o modemu XMM7360 od Intela.)

iphone-7-unutrasnjost

Intelovi čipovi unutar iPhonea zamijenjuju LTE modem Qualcomm QCOM +0.23% te broj komponenata od drugih tvrtki. Za neke verzije iPhonea, Apple AAPL -1.26% će nastaviti koristiti Qualcomm modeme.

„Intel je očito bio kadar pokazati Appleu da imaju kompletno rješenje, od radija do upravljanja energijom“ rekao je Morrison. „Ovo je iznenađenje. Inače bi se radilo o mješavini drugih tvrtki.“

intel unutar iphone 7

Appleova odluka da surađuju s Intelom je monumentalna i dugo tražena pobjeda ovog giganta čipova. No na kraju, mogla bi biti važnija za simboličnost, nego za Intelov profit. Prije nekoliko godina, Intel je odbio ponudu Stevea Jobsa da izradi procesor za prvi iPhone, odluka koja ga je znatno koštala te za koju se općenito smatra kao jedan od većih propusta u tehnološkom biznisu. Od tada, Intel je sjedio sa strane dok su smartphone uređaji zamijenili osobne kompjutere dominirane Intelom kao najvažniji i najunosniji računalni uređaj. Intel je potrošio milijarde pokušavajući dobiti uporište na tržištu, uključujući i kupnju bežične tvrtke pri Infineon Technologies za 1,4 milijarde dolara u 2010. Apple je u početku koristio Infineonove 3G modeme u ranijim iPhone uređajima, a zatim prešao na Qualcomm nedugo nakon kupnje.

Nabavljanje LTE modema od drugog proizvođača daje Appleu moć u pregovorima oko cijena s Qualcommom i drugima. „Apple ovo čini jer to drži druge dobavljače na prstima“ rekao je Jim McGregor, glavni analitičar u Tirias Research.

Chipworks je uspio nabaviti samo jednu verziju iPhonea 7. Druge verzije će vjerojatno koristiti Qualcommove čipove kako Intelovi modemi ne podržavaju CDMA, ili kodno raspodijeljeni višestruki pristup, celularnu tehnologiju korištenu na nekim LTE mrežama. Qualcommovi modeli podržavaju CDMA. Verizon i Sprint se oslanjaju na CDMA za svoje mreže, što znači da mobiteli opremljeni s Intelom neće raditi na tim mrežama. iPhone uređaji s Intelom će raditi jedino na AT&T T-1.11% i T-Mobile mrežama u SAD-u.

Prošli tjedan, Apple je postavio papir sa specifikacijama koji je otkrio da će postojati dvije verzije iPhonea 7 i iPhonea 7 Plus. Čini se da će mobiteli opremljeni Qualcommom biti u prodaji u SAD-u (Verizon i Sprint), Kini, Hong Kongu, Puerto Ricu i Djevičanskim Otocima SAD-a. Međutim, mobiteli opremljeni Intelom će biti u prodaji u SAD-u (AT&T i T-Mobile) i većini drugih zemalja u svijetu.

Odluka da naprave dvije tako različite verzije iPhonea je rijetkost za Apple. No drugi proizvođači smartphone uređaja poput Samsunga, uobičajeno rade različite verzije s drugačijim komponentama za različita tržišta.

Dvije verzije važne komponente poput modema mogle bi rezultirati velikim razlikama u izvođenju između iPhonea opremljenog Intelom ili Qualcommom, u trajanju baterije kao i u radu na mreži. Kad se Apple oslanjao na dva proizvođača, TSMC i Samsung za procesor A9 za iPhone 6,  trajanje baterije bilo je 5% do 7% u jednom modelu u odnosu na drugi.

Druga važna Chipworksova otkrića uključuju:

  • TSMC je napravio A10 Fusion procesor u iPhoneu 7
  • Baterija ima 1960 mAh, 3.8 V and 7.45 watt sati. Nešto je veća od baterije iPhonea 6s koji je imao 1810 mAh, 6.9 Wh. Apple je izjavio da će novi uređaji imati dva dodatna sata trajanja baterije. U usporedbi, baterije unutar Samsungovog Galaxy Note 7, koje su uzrokovale probleme tvrtki zbog eksplodiranja, su duplo veće s 15.4 Wh.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here