Motorola je svoju G8 seriju pametnih telefona odlučila dodatno pojačati svojim izdržljivijim modelom, koji će u svome nazivu imati riječ ”Power”. No osim dodatnih mišića u vidu osnaženog kućišta, Motorola na svoj G8 Power uređaj dodaje i još neke stvari. O čemu se točnije radi i bi li Motorola Moto G8 Power mogla biti vrijedna naše i vaše pozornosti, pročitajte u nastavku prvog pogleda na ovaj pametni telefon!

 

Naziv uređaja i vrijeme izlaska na tržište

Motorolina više nego uspješna G serija pametnih telefona, po svojim specifikacijama, ali i cijenom više spada u srednji rang pametnih telefona, nego što spada u perjanice. Ovo uopće nije loše, jer na taj način Motorola bi mogla (kao što to već i radi godinama) dodatno zakomplicirati i ”zagorčati” život većim proizvođačima, kao što su Samsung i Huawei.

Motorola Moto G8 Power ima, barem što se cijene tiče, veliku priliku učiniti baš to. Sa cijenom od oko 230 eura, koliko bi Moto G8 Power trebao koštati na tržištu Starog kontinenta, ovaj bi pametni telefon trebao pružiti sve ono što korisnici koji žele kupiti jedan dobar i cjenovno pristupačan ”mid-ranger” traže. Moto G8 Power na trgovinama i u prodavaonicama na europskom tržištu trebali bismo vidjeti idući mjesec.

 

G8+

Dizajn uređaja i materijal izrade

Moto G8 Power nastavak je, kao što sam već napisao, više nego uspješne Motoroline Moto G serije pametnih telefona. To se vidi i po dizajnu uređaja, kojim je Motorola željela dati do znanja da je ovo i dalje Motorola Moto iz G serije. Na prvu, Moto G8 Power jako podsjeća na G8+.

Razlike tek počinju biti vidljivije i primjetnije kada malo bolje pogledamo i usporedimo ova dva uređaja: Moto G8+ na svome zaslonu ima ”zubić”, koji podsjeća na Samsungove uređaje sa ”Infinity-U” zaslonima, dok Moto G8 Power ima ”punch-out” zaslon, sa malenom točkicom u koju je smještena selfie kamera i koja se nalazi u gornjem, lijevom kutu.

Kada uređaje okrenemo na trbuh i kada im pogledamo leđa, vidimo da su sličnosti između ova dva modela još izraženije. Jedina veća razlika primijeti se u smještaju bljeskalice. Ostalo je sve manje-više isto. Je li ovo ”dobro” ili ”loše”? Po mom mišljenju, dobro, jer zašto mijenjati nešto što se pokazalo kao dobro rješenje? Moto G8+ je dizajnerski, jako dobro osmišljen.

 

Zaslon uređaja

Zaslon Moto G8 Power pametnog telefona je ono što će vjerujem, zanimati mnoge korisnike. Tako i treba biti, budući da se Motorola ponovno iskazala jako dobrim zaslonom (barem na papiru), koji bi trebao jamčiti jako dobru razlučljivost slike, dobru čitljivost pod kutom, kao i dobru preglednost, bez obzira na ono što na uređaju korisnik želi gledati.

Radi se o 6.4-inčnom Full HD+ zaslonu Max Vision, na IPS LCD ploči. Točna rezolucija zaslona uređaja trebala bi biti 2.300 x 1.080 sličica. Sve u svemu, u teoriji i na papiru zaslon djeluje sasvim OK, s obzirom na cijenu i rang uređaja. Nije AMOLED, ali to ne možemo ni očekivati od ovog uređaja. No, bez obzira na to što se radi o IPS LCD-u, očekujemo jedan dobar zaslon.

 

Softver uređaja

Ako želite da vaš Android pametni telefon bude ”up-to-date” što se tiče nadogradnji i pogotovo verzije Androida koja se nalazi u njemu, onda će vas Moto G8 Power itekako razveseliti. Naime, ovaj pametni telefon trebao bi dolaziti sa Androidom 10, što je super vijest i nešto što će ovom pametnom telefonu nesumnjivo dati prednost nad nekim drugim uređajima.

Što se tiče dodatnih aplikacija koje proizvođači, u suradnji sa mrežnim pružateljima usluga, znaju staviti na svoje pametne telefone, njih ne bi trebalo biti puno na ovom uređaju. Jedna od vrlo korisnih aplikacija za korisnike, koja se pokazala kao dobro rješenje, pod nazivom ”Motorola Actions”, bit će naravno prisutna i na Moto G8 Power modelu.

 

Performanse uređaja

Moto G8 Power je, prema svojim specifikacijama i performansama, Android pametni telefon čiste srednje klase. Tome najviše svjedoči Snapdragonov 665 SoC. Osim ”srednjaka” iz Snapdragonove kuhinje, Moto G8 Power dolazit će sa 4 GB radne memorije i 64 GB unutarnje memorije za pohranu (plus naravno podrška za microSD kartice). Prema specifikacijama Moto G8 Power nalazi se jako blizu Xiaomijevom Redmi Note 8T uređaju.

 

Kamere uređaja

Sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela ovog prvog pogleda na novi Moto G8 Power telefon. Iako se radi o uređaju srednjeg razreda i vrlo pristupačne cijene (230 eura), Motorola je na svoj Moto G8 Power odlučila staviti čak četiri stražnje kamere. Prvi, glavni senzor stražnjih kamera trebao bi biti 16-megapixelni senzor otvora blende f/1.7, dok bi ostala tri trebali biti 8-megapixelni ultra-širokokutni otvora blende f/2.2, 8-megapixelni tele-foto osjetljivi senzor s mogućnostima dvostrukog zooma i 2-megapixelna makro leća.

Selfie kamera trebala bi biti ona od 16 megapixela, otvora blende f/2.0. Na papiru ovo djeluje vrlo dobro, jer ako ćemo biti iskreni, trebamo reći kako na tržištu danas nema baš puno pametnih telefona koji na sebi imaju pet kamera i koji koštaju manje od 2.000 kuna. No, ovo je samo prvi pogled. Kako stvari zaista izgledaju pokazat će nam sam uređaj nakon što postane dostupan na tržištu i nakon što dođe u ruke korisnika.

 

Izdržljivost baterije

Baterija je još jedan ”forte” ovog pametnog telefona. Za jedan uređaj od 230 eura, baterija od čak 5.000 mAh je kao da ste bacili asa na desetku. Tako masivnu bateriju nemaju ni neke perjanice koje su tri ili četiri puta skuplje od ovog pametnog telefona. No, kao što nam je iskustvo pokazalo, sami mili amper sati nisu dovoljni i nisu najbolji pokazatelj trajnosti baterije.

Samo dobra kombinacija i skladan rad hardverskih i softverskih komponenti može iz svake baterije izvući ono najbolje. Hoće li Moto G8 Power u tome uspjeti, ostaje nam za vidjeti. No na papiru stvari izgledaju jako dobro. Da stvar bude još bolja, Moto G8 Power dolazi s mogućnostima brzog punjenja do 18W.

 

Sve u svemu…

Sve u svemu, Moto G8 Power na prvi pogled izgleda poprilično impresivno. Snapdragon 665, 4 Gigabajta RAM, 64 GB ROM, čak pet kamera (od čega su četiri stražnje), baterija od 5.000 mAh i Full HD+ zaslon; sve ovo zajedno djeluje nestvarno da bi koštalo samo 230 eura. Sada nam preostaje samo da čekamo da se uređaj pojavi na tržištu.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here