Tvrtka Motorola nedavno je napravila jednu ”malu” grešku. Naime, gotovo dva tjedna prije službene najave na internetu su se pojavili podaci vezani uz specifikacije nove Motorola Moto G7 serije pametnin telefona, odnosno najnovije serije koju Motorola planira izbaciti na tržište. U nastavku ovoga članka stižu informacije svega onoga što smo saznali o G7 seriji.

 

Novi dizajn novih uređaja

Potvrđeno je da će uređaji biti dostupni u četiri različite verzije. Iako je Motorola poznata po tome što svojim serijama pametnih telefona želi uključiti što je moguće više cjenovnih i interesnih skupina korisnika i premda se znalo da će i nova G7 serija u sebi imati više različitih uređaja, nije se ipak znalo o kojem broju uređaja se govori. Sada je to i konačno potvrđeno. Nova Motorola Moto G7 serija bit će podijeljena na četiri verzije pametnih telefona. Za one koji su željni ”srednje-visokih” performansi dostupnih po prihvatljivim cijenama (u što se nadamo) Motorola će na tržište staviti ”običan” Motorola Moto G7 i Motorola Moto G7 Plus.

serija moto g7


One kojima je najvažnije da njihov uređaj ima izdržljivu bateriju biti će idealan Motorola Moto G7 Power, dok će za one željne ”entry” razine Motorola pametnih telefona biti idealan Motorola Moto G7 Play. Kao što se i može vidjeti sa fotografija, Moto G7 i G7 Plus na sebi bi trebali imati drugačiju vrstu usjeka na ekranu. Ono što se možda neće svidjeti korisnicima jest donji rub koji će kod oba ova uređaja biti dosta naglašen. Sa stražnje strane će oba ova uređaja imati dvostruke primarne kamere kao i čitač otisaka prstiju koji će se nalaziti ispod logoa proizvođača.

moto g7 plus
Moto G7 plus

S druge strane, Power i Play verzije će sadržavati tradicionalniji izgled usjeka, uz čitače otisaka prstiju koji bi se isto tako trebali nalaziti otraga kao i kod G7 i G7 Plus modela.

 

Puno veći ekrani

Jedna od prvih stvari koji su mi privukli pozornost su bili veliki ekrani, zbog kojih G7 serija uređaja više podsjeća na ”flagship” uređaje nego na uređaje srednjeg ranga. Ekran od 6.4 inča, sa Full HD rezolucijom i usjekom nije nešto što obično viđamo kod ”medium-end” pametnih telefona. Koliko će ovakva promjena biti dobrodošla kod korisnika ostaje nam za vidjeti.

 

Motorola-Moto-G7
Motorola-Moto-G7

Dva tjedna unaprijed

”Curenje” informacija je, kao što sam već napisao na početku članka, potvrdilo informacije u vezi nove Moto G7 serije pametnih telefona. Umjesto najava i tu i tamo nekog ”teasera” Motorola je odlučila na internet staviti potpuni popis svega onoga što bismo trebali vidjeti na novim G7 pametnim uređajima. Evo o kakvim se tehničkim specifikacijama radi:

Naziv uređajaMotorola Moto G7Motorola Moto G7 PlusMotorola Moto G7 PlayMotorola Moto G7 Power
Zaslon6.2 inča, 1080p6.2 inča, 1080p5.7 inča, 720p6.2 inča, 720p
ProcesorQualcomm Snapdragon 660Qualcomm Snapdragon 660Qualcomm Snapdragon 632Qualcomm Snapdragon 625
Radna memorija4 GB4 GB2 GB3 GB
Memorija za pohranu64 GB64 GB32 GB32 GB
Stražnja kamera12 MP i 5 MP16 MP i 5 MP13 MP12 MP
Prednja kamera8 MP8 MP8 MP8 MP
Baterija3000 mAh3000 mAh3000 mAh5000 mAh
OSAndroid 9.0 PieAndroid 9.0 PieAndroid 9.0 PieAndroid 9.0 Pie
Dimenzije i masa157 x 75.3 x 7.9 mm, 174g157 x 75.3 x 8.2 mm, 172g147.3 x 71.5 x 7.9mm, 149g159.4 x 76 x 9.3 mm, 193g

 

”Osnovni” model G7 će imati ekran od 6.24 inča sa usjekom na vrhu i rezolucijom od 1080 x 2270 pixela, zajedno sa Snapdragon 632 SoC, 4 GB radne i 64 GB memorije za pohranu. Otraga će se nalaziti dvostruka kamera. Jedna će biti od 12 MP i otvorom blende od f/1.8, dok će druga biti od 5 MP i ona će biti zadužena za dubinu područja prilikom fotografiranja. Baterija će biti na ”standardnih” 3000 mAh.

Curenje informacija je potvrdilo dosadašnja ”šuškanja” i nagađanja koja su se odnosila na druge tri verzije iz G7 serije Motorolinih pametnih telefona: G7 Play, G7 Power i G7 Plus. Specifikacije tih triju uređaja se ne razlikuju previše jedan od drugoga, (na primjer- Play i Power inačice imati ekrane nešto nižih rezolucija (1512 x 720p)). S druge strane, Motorola Moto G7 Power će itekako zaslužiti svoj naziv, što se može i vidjeti po bateriji od 5000 mAh koju bi ovaj uređaj u sebi trebao imati. Na ovaj način Motorola želi pokriti što je moguće više potreba tržišta, nudeći pritom uređaje za svaku od skupina korisnika.

mOTOROLA MOTO G7

Tehnički detalji

Tablica iznad nam pokazujue da bi i G7 i G7 Plus u sebi trebali imati Qualcommov Snapdragon 660 SoC, dok bi ”Play” verzija trebala imati naravno nešto slabiji Snapdragon 632. S druge strane, ”energetski” orijentirana verzija Motorola Moto G7 uređaja- Motorola Moto G7 Power u sebi bi trebao imati najsporiji Snapdragon 625, ali i bateriju od 5000 mAh kao i Quick Charge mogućnost brzog punjenja uređaja (što je sasvim logično, s obzirom na to da će ”Power” inačica biti orijentirana prema korisnicima kojima je najvažnija trajnost baterije, a ne toliko performanse ili kvaliteta ekrana i kamera).

 

Cijena i dostupnost

Iako informacije vezane uz cijenu i dostupnost Moto G7 uređaja zasad nisu poznate, ipak smo nešto uspjeli saznati. Navodno bi se cijena tehnički najslabijeg Moto G7 uređaja- Motorola Moto G7 Play trebala kretati oko 180 USD.

Moto G7 Power bi trebao koštati oko 250 USD, dok cijene ”običnog” Moto G7 i G7 Plus uređaja nisu poznate. Naravno, ovo nisu sigurne cijene, što znači da su podložne promjenama. Preciznije informacije vezane uz cijene i dostupnost saznat ćemo nakon službenog predstavljanja uređaja 07. veljače u Sao Paulu.

 

Prije MWC 2019

Ono što ipak jest službeno je to da Motorola ide Samsungovim stopama. Nekoliko dana prije MWC 2019 sajma Motorola je odlučila objaviti popis specifikacija svoje G7 serije pametnih telefona srednjeg ranga. Zašto se na taj korak brazilski proizvođač pametnih telefona odlučio nije nam zasad poznato. No ono što je svakako dobro u svemu ovome jest to da smo dobili i konačnu potvrdu svega onoga što smo čekali o očekivali u vezi Moto G7 serije.

I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here