U vrijeme kad su na tržište lansirani Sony Xperia 1 III i Xperia 5 III, nismo dobili cijene za ove nove Sony telefone, ali nova curenja informacija možda bi nam mogla dati bolji uvid u ovo. No nadamo se da nismo u pravu u vezi cijena uređaja, jer su one paprenije nego što bi to mogle i trebale biti.

Kako je primijetio korisnik Reddita, američka trgovina Focus u svoje je kataloge izlistala nove Sonyjeve pametne telefone iz flagship razreda: Xperia 1 III trebala bi koštati od 1.298 američkih dolara (što bi vrlo vjerojatno u Europi iznosilo isto toliko samo eura), dok Xperia 5 III košta 998 američkih dolara u prilogu (ili otprilike 1.000 eura). Ove cijene možemo uzeti s rezervom, jer je moguće da su to samo rezervirane cijene i uz to telefoni još uvijek nisu dostupni za narudžbu. Ipak, ove cijene su previše specifične za rezervirana mjesta i dodane su tek nedavno, što znači da bi to zaista mogla biti istinska cijena novih Sonyjevih flagshipa, koji nas očekuju.

Kada je neki uređaj dostupan po takvoj cijeni, postavlja se samo jedno pitanje: je li uređaj vrijedan toliko novca? Sonyjeva Xperia 1 II bila je također dosta cjenovno nepristupačna, no ne toliko kao nadolazeći uređaji. Nadalje, prema šuškanjima se moglo čuti da novi Sonyjevi pametni telefoni ne donose toliki broj nadogradnji zbog kojih bi opravdali svoju astronomsku cijenu.

Sony Xperia 5 III

Cijena jednostavno previsoka

Nije tajna da Sony Mobile ‘prolazi kroz neke stvari,’ odnosno da Sony ima problema u svom segmentu prodaje pametnih telefona. Prema Statisti, Sony je prodao samo 2,9 milijuna pametnih telefona u prošloj godini. To je i dalje veliki broj uređaja i na prvi pogled običan laik bi rekao da je s prodajom sve u redu, pogotovo kada se uzme u obzir situacija s kojom smo se u velikoj mjeri suočavali lani, a s kojom se suočavamo i danas.  No sjetimo se 2016. godine. Tada je Sony uspio prodati 14,6 milijuna pametnih telefona i tada to Sony nije smatrao željenim uspjehom. Danas vidimo da je situacija daleko lošija po japansku tvrtku. Razlog? Ima ih nekoliko, no jedan od najvećih i najprimjetnijih jest previsoka cijena Sonyjevih uređaja.

Sony izrađuje i na tržište stavlja oko četiri telefona godišnje, barem za globalna tržišta. 2020. godine Xperia 5 II i 1 II bila su dva od ta četiri. Ako ste posjedovali ili ako posjedujete neki od Sonyjevih Xperia pametnih telefona i ako ih usporedite s naprimjer, Samsungovim ili Huaweijevim, vidjet ćete velike razlike u specifikacijama, ali ne i tako velike razlike u cijeni. Logično je da svaki razuman kupac želi dobiti dobar omjer uloženog i dobivenog kod kupovine svog pametnog telefona, što pogotovo vrijedi kada je u pitanju neki od uređaja visokog razreda.

Previsoka cijena i ne baš dobar omjer uloženog i dobivenog tjeraju potencijalne kupce podalje od proizvoda, stoga nimalo ne čudi to što Sony u posljednjih 2-3 godine ima problema s prodajom svojih pametnih telefona. Dodajmo u jednadžbu i dio tržišta koji se bavi proizvodnjom i prodajom cjenovno pristupačnih telefona, gdje proizvođači za što nižu cijenu pokušavaju prodati uređaje sa što boljim specifikacijama i jasno je da se Sonyjevi problemi samo produbljuju. Hoće li se nešto promijeniti po tom pitanju, zasad ne znamo. No prema novim najavama, čini se da takvo što Sonyju nije u planu.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here