Tehnološki div ZTE je 28. srpnja službeno odradio predstavljanje modela ZTE Axon 30 koji će ostati zabilježen kao prvi Android pametni telefon čija će radna memorija dostići impresivnih 20GB!

Tijekom prestavljanja developeri iz ZTE-a spomenuli su kako se ovdje zapravo radi o novom načinu na koji se može povećati upotreba RAM kapaciteta, pritom koristeći neiskorišteni dio ROM memorije pametnog telefona pomoću novog oblika tehnologije fuzije. Tehnologija poznata kao „memory expansion technology“ integrira RAM i ROM memoriju koje su u svojoj osnovi dvije različite vrste memorije, no korištenjem tzv. SWAP i ZRAM postupaka mogu se raditi razni oblici kompresije podataka te unakrsno koristiti stavke dviju memorija čime se otvaraju dodatne mogućnosti za unaprjeđenje visokih performansi uređaja.

ZTE je na Axonu 30 s novim ažuriranjem inovativno povećao LPDDR5 memoriju od 12GB RAM-a za još virtualnih 8GB koji su zapravo dio neiskorištenog ROM prostora. Iako su dosad drugi brendovi pametnih telefona kod nove tehnologije fuzije uspjeli izvući još 5 GB radne memorije, ZTE je ovdje „ugurao“ dodatna 3GB. Kod budućih testiranja tek treba vidjeti jesu li ovakve najave zaista dio prakse kad se uređaj koristi.

Navedene izmjene kod korištenja memorije nisu jedine značajke ovog pametnog telefona.

ZTE Axon 30 ima OLED zaslon od 6.92 inča s FHD 1080×2460 rezolucijom te frekvencijom osvježavanja od 120 Hz. Interna memorija ima 256GB, a uređaj koristi 7nm Snapdragon 870 procesor.

Još jedna posebnost ovog uređaja je kamera ispod zaslona koja ne utječe na njegov integritet i trebala bi, po najavama, imati izvrsne rezultate. Stražnja kamera s LED bljeskalicom ima 64 MP, dok prednja kamera ispod zaslona ima 16 MP. Uređaj ima bateriju od 4200 mAh s omogućenim  brzim punjenjem na 55W.

Axon 30 ima MyOS 11 čiju podlogu čini Android 11 te se može dodati kako uređaj podržava 5G tehnologiju.

Tehnološki div ZTE se trenutno ne nalazi među top 10 svjetskih brendova na tržištu prema udjelu prodaje, ali intenzivno radi na razvitku 5G tehnologije zbog čega je nakon američkih sankcija zajedno s Huaweijem postao jedna od tvrtki čiji su proizvodi zabranjeni u nekim zemljama.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here