Poco F2, pametni telefon koji je dugo vremena najavljivan, a još duže vremena očekivan od strane javnosti, konačno je tu.

Prema onome što se dosad zna i vidi, Poco F2 zaista jest pravi nasljednik Pocophonea F1, pametnog telefona koji je prije dvije godine osvojio naša srca. Xiaomijevom pod-brandu još je jednom uspjelo ono što su mnogi pokušavali, ali bez uspjeha: osmisliti pametni telefon izvrsnih specifikacija, a opet prihvatljive cijene. O čemu se točno radi te zbog čega je Poco F2 nasljednik svog prethodnika ih 2018. godine pročitajte u nastavku.

 

Ukratko…

Poco F2 izgledom i dizajnom dosta podsjeća na redizajnirani Redmi K30 Pro pametni telefon. Xiaomi je također malo promijenio izgled svog Pocophonea F1, kako uređaj ne bi izgledao kao tadašnje perjanice, no sličnosti je ipak bilo, što je slučaj i sa Poco F2 modelom. Iako Poco F2 podsjeća na Redmi K30 Pro, ipak se radi o punopravnom nasljedniku Pocophonea F1 .

Poco F2

Bogatstvo specifikacija ”ispod haube”

Da će se Poco F2, kao i njegov prethodnik Poco F1, moći pohvaliti prebogatim specifikacijama, što će uređaju itekako dati na mogućnostima i performansama znali smo i ranije. Proizvođač nije lagao kada je rekao da će korisnici biti itekako zadovoljni svime onime što dobivaju sa Poco F2 modelom, a pogotovo s onime što se nalazi ”ispod haube” uređaja.

Što se to nalazi ”ispod haube”? Za početak imamo Snapdragon 865, odnosno najnoviji i najbrži (ili jedan od najbržih procesora, ako izuzmemo Appleov A13 Bionic) model sustava na čipu za Android pametne telefone. Osim njega imamo i 8 GB vrlo brze LPDDR5 radne memorije, 256 GB unutarnje memorije za pohranu podataka i UFS 3.1 mogućnost povećavanja kapaciteta za pohranu. Ovaj model od 8 GB RAM i 256 GB ROM smatra se ”jačim” modelom, što znači da osim njega postoji i model od 6 GB RAM i 128 GB ROM.

No procesor i radna memorija nisu jedina obilježja kojima se ovaj pametni telefon može pohvaliti. Još jedno vrlo važno obilježje, odnosno mogućnost koju je Xiaomi odlučio implementirati na Poco F2 zove se ”Liquid Cooling Technology 2.0”. S obzirom na to da se ova tehnologija novi broj ”2.0” u nazivu, to znači da postoji i prva inačica; nju smo imali prilike vidjeti na prvome Pocophoneu. Zahvaljujući novoj i poboljšanoj tehnologiji hlađenja,

Poco F2 trebao bi, kada to situacija zahtjeva, imati temperaturu smanjenu do sveukupno 14 stupnjeva, što znači da će se i ovoga puta raditi o pametnom telefonu na kojem ćemo bez ikakvih opasnosti od pregrijavanja moći raditi i one najzahtjevnije aktivnosti. Treba reći i to da je Poco F2 kompatibilan sa 5G mrežama te da podržava nove Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1 tehnologije. Sa tehnološke strane, nema se što prigovoriti.

 

Dizajn i prikaz slike

Ako želite osmisliti perjanicu, onda taj pametni telefon mora (ili bi barem morao) imati zaslon top kvalitete. On nužno ne mora biti OLED ili AMOLED (imali smo prilike u proteklih nekoliko godina vidjeti na tržištu nekoliko pametnih telefona koji su se mogli pohvaliti zaista kvalitetnim LCD zaslonima), ali bi bilo poželjno da jest. Poco F2 i u ovome segmentu oduševljava i pokazuje zbog čega je Xiaomi za ovaj pametni telefon govorio da će biti i perjanica i ”ubojica perjanica” na svim poljima.

Tomu svjedoči i njegov zaslon. Radi se o 6.67-inčnom AMOLED zaslonu (kojeg proizvođač naziva ”Ultimate Full Screen Display”). Taj zaslon će u potpunosti prekrivati prednju površinu pametnog telefona; to se najviše može zahvaliti činjenici da selfie kamera neće biti smještena unutar zaslona, već da će Poco F2 imati ”pop-up” selfie kameru. Premda se radi o trendu kamera koji već polako ”umire”, drago mi je što ga je proizvođač odlučio implementirati na svoj novi uređaj.

Što se rezolucije tiče, ona je Full HD+ ili točnije 2400 x 1080p. Zaslon podržava HDR10+ mogućnost te sadrži nešto što proizvođač naziva ”trostrukim ambijentalnim senzorom svjetline od 360 stupnjeva’. Radi se o tome da bi taj senzor trebao korisniku prikazivati vrlo preciznu detekciju svjetlosti, uz blagu i vrlo prilagodljivu mogućnost prilagodbe razine osvjetljenja. Čitač otisaka prstiju smješten je ispod zaslona, koji je ovoga puta zaštićen Gorilla Glass 5 zaštitom.

Ono što je vrlo zanimljivo jest to da Poco F2 ne dolazi niti sa 90 niti sa 120-herznim osvježenjem zaslona, s nečime što je takoreći standard ovogodišnjih perjanica. Pretpostavljam da je proizvođač negdje morao uštedjeti te da je odlučio da će ovo biti jedno od područja gdje će malo ”stati na loptu”.

Poco F2 CIJENA

Četiri kamere i mogućnost snimanja videozapisa u 8K kvaliteti

No jedno od područja gdje Poco F2 ne štedi su kamere. Otraga uređaj ima sveukupno četiri senzora. Primarni senzor je onaj od 64 megapiksela. Radi se o Sonyjevom IMX686 senzoru. Njemu prave društvo 13-megapikselni ultra-široki senzor, 5-megapikselni, ”tele-makro” senzor te 2-megapikselni senzor dubine.

U pogledu mogućnosti snimanja videozapisa, Poco F2 se također ima čime pohvaliti. Telefon čak podržava snimanje videozapisa u 8K kvaliteti (do 24 sličice po sekundi), dok one u 4K kvaliteti snima do 60 sličica po sekundi. Selfie kamera je senzor od 20 megapiksela, s mogućnostima snimanja videozapisa u ”Slow-Motionu” do 120 sličica po sekundi.

 

Brzo punjenje do 30W, baterija od 4.700 mAh

Baterija Poco F2 je vrlo ”prostrana”. Radi se o ćeliji od 4.700 mAh, koja omogućuje brzo punjenje do 30W. Proizvođač kaže kako se, zahvaljujući brzom punjaču, baterija Poco F2 telefona od 0 do 65% može napuniti za 30 minuta, dok do 100% treba malo više od sat vremena (62 minute). Ono čega nema jest reverzibilno punjenje.

 

No ono čega ima je utor od 3.5 mm

Dok mnogi brandovi i modeli pametnih telefona odustaju od 3.5-milimetarskog utora, isto ne vrijedi i za Poco F2. Ovaj pametni telefon i dalje će imati na sebi utor od 3.5 mm, što je još jedan od pluseva.

 

Cijena

Je li Poco F2 zaista ”ubojica perjanica”, kao što je to bio njegov brat Pocophone F1? Verzija sa 6 GB RAM i 128 GB ROM košta 500 eura, dok ona snažnija košta 600 (to je oko 3.700, odnosno 4.400 kuna). Je li Poco F2 ”ubojica perjanica”? Po mom mišljenju jest!

Za 500 ili 600 eura dobivamo telefon sa AMOLED zaslonom na dijagonali od 6.67 inča Full HD+ prikaza, četiri stražnje kamere, od kojih je jedna ona od 64 MP, bateriju od 4.700 mAh, mogućnost brzog punjenja do 30W, Snapdragon 865, 5G kompatibilnost, novi sustav hlađenja uređaja i naravno Android 10 sučelje. Teško da bismo za istu (ili približnu) cijenu mogli naći uređaj koji je sličan ovome. Možemo sa sigurnošću zaključiti kako Poco F2 ipak jest ”ubojica perjanica” kakvog smo i očekivali!

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here