Alphabet, krovna kompanija Googlea, je nedavno iznijela određene financijske podatke, odnosno imali su sastanak oko troškova koje su imali, akvizicijama koje su napravili, koliko su zaradili od određenih usluga i prodaje hardvera … Ono što je vrlo zanimljivo je prodaja Pixel 3 mobilnog uređaja. Ona je u padu, odnosno prodaje se slabije nego Pixel 2. Evo što je izjavio Ruth Porat (Google CFO):

“Hardware results reflect lower year-on-year sales of Pixel, reflecting in part heavy promotional activity industry-wide given some of the recent pressures in the premium smartphone market.”

Zadnji dio rečenice zapravo govori sve – “Recent pressures in the premium smartphone market”. U biti Google priznaje da su imali prilično veliku konkurenciju i da je to zapravo razlog zašto se Pixel 3 ne prodaje jednako dobro kao njegov prethodnik. Nažalost, nema konkretnih podataka o broju prodanih primjeraka, kao ni točnih financijskih izvještaja, ali čim su spomenuli ovaj problem, znači da je pad prodaje prilično velik.
Ni mi nismo fanovi Pixela 3 iz nekoliko razloga.

Kao prvo, manja verzija Pixel 3 telefona koštala je oko 800 dolara, što je 150 dolara više nego Pixel 2. Veći model Pixel 3 XL je koštao 50 dolara više nego Pixel 2 XL. Osim što sve uređaj platili više, tu je Google štedio na materijalu. S metalnog kućišta su prešli na staklo, zapeli su na 4 GB RAM memorije, te su napravili određene bugove u softveru. Šlag na tortu je dizajn, odnosno mobitel nije lijep. Znamo da se o ukusima ne raspravlja, ali nismo usamljeni u ovom stavu. Mnogi korisnici koji su si i mogli priuštiti ovaj uređaj su rekli da ima mnogo ljepših uređaja na tržištu s istim ili boljim performansama.

Konkurencija

Što se tiče konkurencije, Pixel 3 se našao u nezavidnom društvu. Kao prvo, tu je Appleova perjanica iPhone XS, te Samsungov Galaxy S10. Te dvije kompanije su se mnogo više fokusirale na hardver, ali i dizajn uređaja, pa zato i imaju vrhunske prodajne rezultate. Uz to, mnogo bolje rade svoje marketinške aktivnosti od Googlea. Da ne spominjemo uređaje poput OnePlusa koji su u svim segmentima bolje prošli od Pixela.

Druga loša stvar je prodajna mreža Pixela. Pixel se prodaje fizički u jako malom broju zemalja, tako da ga u Hrvatskoj gotovo i nije moguće nabaviti. Točnije je, ali jedino putem online kupnje što komplicira stvari ako vam se telefon pokvari u prvoj godini dana. S druge strane, Apple prodaje svoje uređaje u 70 zemalja i preko 500 premium poslovnica, a još ga je i jako jednostavno kupiti online ako to želite. Još bolji je Samsung koji svoj S10 prodaje u preko 130 država diljem svijeta! Praktički nema te telekomunikacijske kompanije koja vam ne može prodati S10.

Zanimljivo, jedan od predstavnika banke u Americi i investitora u Google je Pixel 3 usporedio s prodajnim rezultatima Microsoftovih telefona što govori dovoljno za sebe. Nitko mu na taj prigovor ništa konkretno nije mogao odgovoriti.

Što dalje?

Ipak, treba biti iskren i reći da ni Google ne može na svim poljima biti uspješan. Google je imao ogroman uspjeh sa svojim produktom Google Home, dok im mobiteli nisu jača strana. Toga je svjestan i Sundar koji je na dotičnom razgovoru pričao o novim trendovima u svijetu pametnih telefona, o 5G mreži i slično, ali nije rekao što možemo očekivati u Pixelu 4 i hoće li ga uopće biti.

Ipak, uskoro dolazi Pixel 3ajeftinija varijanta Pixela 3. On bi trebao biti predstavljen 7. svibnja. Taj telefon će imati plastično kućište i nešto slabiji hardver, ali se još uvijek ne zna cijena istoga. Vjerojatno će biti u rasponu od 400-500 dolara. No, kako je krenulo, sumnjamo da će Google išta konkretno napraviti s ovim telefonom. Ovo je privremeno gašenje vatre.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here