Mnogi proizvođači pametnih telefona natječu se na ogromnom tržištu nastojeći svoje modele što bolje predstaviti kupcima. Iako se iz godine u godinu javljaju mnogi novi proizvođači koje svoje pametne uređaje prodaju po jako niskim cijenama, tržištem još uvijek dominiraju pametni telefoni koju su se etablirali kao lider prije dosta godina. Neovisno o tome što je cijena tih liderskih telefona znatno viša od konkurencije, korisnici se još uvijek radije odlučuju upravo za kupnju telefona kompanija kao što su Apple i Samsung.

Početkom ove godine pojavile su se informacije kako je Apple morao znatno smanjiti proizvodnju iPhone X uređaja iz razloga jer je njegova prodaja bilo dosta niska. Naime, iako je ovaj telefon po karakteristikama vjerojatno među najboljima na svijetu, nije ponudio ništa revolucionarno i još ne viđeno. Bez obzira na to, Apple je tom telefonu dodijelio jako visoku cijenu što je mnoge korisnike ‘odbilo’ od kupnje tog uređaja. Zbog toga, pojavili su se problemi za Apple i mnogi su smatrali kako će Apple morati promijeniti pristup kada je ovaj model telefona u pitanju.

Dio analitičara nagovijestio je kako će Apple u potpunosti odustati od proizvodnje ovog uređaja, dok je dio njih najavio kako Apple priprema smanjenje cijene novog sličnog modela. Iako temelji za prije naveden činjenice postoje, čini se kako ipak nije sve tako crno kada pričamo o iPhone X uređaju.

Rezultati istraživanja koje je provela kompanija Counterpoint Research pokazuju kako je iPhone X uređaj ostvario najveći profit na globalnom tržištu u zadnjem kvartalu 2017. godine. Prema tim podacima, profit je iznosio čak 35 posto, a zanimljivo je kako je iPhone X na tržištu bio samo dva mjeseca (od 3 koja su pratili). No, tu nije kraj super vijestima za Apple. Na listi top 10 uređaja koji su ostvarili najveći profit nalazi se čak 8 Appleovih uređaja. Dva preostala mjesta na toj listi zauzeo je najveći Appleov konkurent – Samsung.

Čini se kako je Apple ipak pogodio plasiranjem iPhone X uređaja na tržište. Možda je i prodaja bila ispod granica, ali profit koji ostvaruju prodajom je daleko iznad konkurenata. Sve se čini kako neće biti potrebe za time da Apple smanji cijenu iPhone X uređaja i kako može razmišljati o narednoj generaciji tog modela pametnog telefona.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here