Oppo, kineski proizvođač pametnih telefona, ponovno je osmislio novi pametni telefon koji se ponovno želi nametnuti kao proizvođač kojeg treba shvatiti ozbiljno. Njegova prva da tako kažem, perjanica, na tržište je izašla prije gotovo dvije godine.

Početna cijena telefona nije bila baš niska, točnije bila je u rangu onih najskupljih: 1.000 eura. Je li Oppo Find X vrijedio tih tisuću eura ili nije mogli ste procijeniti i ocijeniti sami ako ste se domogli njihovog uređaja. No, čak i da uređaj po specifikacijama donekle opravdava cijenu, riječ je o pametnom telefonu pod nazivom Oppo.

Da je Samsung, iPhone ili Huawei, razumjeli bismo, jer je ipak riječ o poznatim brandovima. Nova Oppo perjanica, Oppo Find X2 samo što nije izašla na tržišta. Njezina početna cijena trebala bi ponovno biti dosta visoka: za verziju sa manje memorije trebat ćete izdvojiti ponovno oko tisuću eura, dok će ”deblja” verzija koštati oko 1.200 eura.

Vrijede li Oppo Find X2 i njegov brat također Oppo Find X2 Pro tog novca te ima li kineski proizvođač svojim novim pametnim telefonima pomrsiti račune Samsunga i ekipe, pročitajte u nastavku.

Oppo Find X2 pro
Oppo Find X2 pro

Zaslon – Ultra-Vision OLED na 120 Herza

S obzirom na to da Oppo Find X2 želi biti nova perjanica, od njega s definitivno očekuje da zadovolji u svakom onom segmentu kojeg jedan pametni telefon čini perjanicom. Zaslon je svakako jedan od takvih segmenata. I Oppo Find X2 i njegova Pro verzija imat će zaslone s razinama osvježavanja od 120 Hz osmišljene na takozvanoj ”Ultra-Vision” tehnologiji.

Da stvar bude bolja, zaslon će biti OLED, a ne LCD, što je definitivno jedan plus. Površina koju bi zaslon trebao prekrivati u odnosu na kućište uređaja trebala bi biti u omjeru 93.1%. Rubovi oko te sa gornje i donje strane zaslona bit će jako tanki, što bi trebalo dodatno davati i na vanjskom dojmu, ali i na kvaliteti prikaza slike.

Rezolucija koju bi ovaj OLED zaslon trebao davati trebala bi biti QHD+, točnije 3168 x 1440 točkica po inču na zaslonu. Razina svjetlosti trebala bi se kretati između 800 i 1.200 nita. Na tome će se moći zahvaliti HDR mogućnosti ”Peak Brightness”. Uređaj će također dolaziti sa posebnim, certificiranim filterom za plavu svjetlost.

Gornji, lijevi kut zauzima selfie kamera, koja je smještena u poznati ”punch-hole” dizajn (odnosno vrsta dizajna gdje se selfie kamera smješta u malenu točkicu, što je svojevrstan pandan ”notchevima”). Oppo je kod Find X2 modela također napravio svojevrsne promjene u vezi izgleda stražnjih kamera.

One više nisu smještene u mehanizam koji se pojavljuje kada god korisnik pokrene aplikaciju kamere, nakon čega on izlazi iz kućišta. Umjesto toga, stražnje kamere Oppo Find X2 uređaja sada se nalaze otraga, posložene u ono što Oppo naziva ”Versatile Tripple Camera System” (ili u prijevodu, prilagodljivi sustav trostruke kamere).

Primarni senzor stražnje trostruke kamere bit će onaj od 48 megapixela. Radi se o senzoru kojeg je osmislio Sony (pod nazivom IMX586), otvora blende f/1.7 i optičkom stabilizacijom slike. Njemu će pomagati 12-megapixelni ultra-širokokutni senzor, kojeg je također osmislio Sony (radi se o IMX708 senzoru), otvora blende f/2.2. Treći senzor je 13-megapixelni tele-foto osjetljivi senzor otvora blende f/2.4, sa mogućnostima digitalnog zooma do dvadeset puta te hibridnog zooma do pet puta.

Pro verzija Oppo Find X2 modela imat će još bolje senzore (odnosno senzore sa još više megapixela):

  • primarni će i dalje biti onaj od 48 MP, ali će to ovoga puta biti Sonyjev IMX689, također otvora blende f/1.7 i sa optičkom stabilizacijom slike
  • sekundarni će biti još jedan Sonyjev senzor od 48 MP. Radit će se o ultra-širokokutnom senzoru s mogućnostima pregleda do 120 stupnjeva (Sony IMX586), otvora blende f/2.2
  • treći senzor bit će 13-megapixelna periskopska leća otvora blende f/3.0, s mogućnostima optičke stabilizacije slike, deseterostrukim hibridnim zoomom i mogućnostima digitalnog zooma do čak šezdeset puta.

Na papiru kamere oba modela zvuče vrlo impresivno, no koliko su te kamere zaista dobre i koliko zaista zadovoljavaju, saznat ćemo tek nakon testova.

 

SoC, memorija uređaja i kapacitet baterije

Oba uređaja dolazit će sa najnovijim i najboljim Qualcommovim procesorom; Snapdragonom 865 uz Adreno 650 grafički ko-procesor. Količina radne memorije također će biti jednaka za oba uređaja: radit će se o 12 GB RAM. Što se unutarnje memorije tiče, tu je Pro verzija logično, bolja. Običan Oppo Find X2 dolazit će sa 256 GB unutarnje memorije, dok će Pro model dolaziti sa 512 GB. Utora za microSD neće biti, no ono čega će biti jest kompatibilnost sa 5G mrežama.

Oba uređaja će navodno imati baterije od 4.200 mAh i podržavat će brzo punjenje do 65 Watta. Hoće li uređaji podržavati bežično punjenje ili reverzibilno, bežično punjenje, zasad nije poznato.

 

OS, cijena i dostupnost na tržištu

Oppo će i kod svojih novih Find X2 i Find X2 Pro koristiti svoje vlastito pod-operacijsko sučelje ColorOS, ovoga puta verziju 7.1. Predefinirano će bit instaliran i Android 10. Treba također napomenuti da IP68 certifikat ima samo Pro model, dok je običan model zaštićen samo IP54 certifikatom protiv prskanja.

Oppo Find X2 i Oppo Find X2 Pro na tržištu bi trebali biti dostupni od svibnja. Običan model trebao bi imati početnu cijenu od oko 1.000 eura, dok bi Pro verzija trebala koštati oko 1.200 eura. Hoće li ta dva uređaja opravdati svoju cijenu i u praksi te hoće li se njima Oppo uspjeti približiti ”velikim dečkima”, saznat ćemo za nekoliko mjeseci.

 

Tehničke specifikacije uređaja:

Oppo Find X2Oppo Find X2 Pro
Dimenzije uređaja:164.9 x 74.5 x 8 mm165.2 x 74.4 x 8.8 mm
Masa uređaja:196 ili 187g (ovisno o materijalu izrade)200 ili 207g (ovisno o materijalu izrade)
Kapacitet baterije:4.200 mAh4.200 mAh
Veličina zaslona:6.7 inča6.7 inča
Rezolucija:3168 x 1440p (oko 519ppi)3168 x 1440p (oko 519ppi)
Selfie kamera:32 MP32 MP
Stražnje kamere:Tri (48, 12, 13 MP)Tri (48, 48, 13 MP)
Operacijski sustav:Android 10Android 10
Korisničko sučelje:ColorOS 7.1ColorOS 7.1
Radna memorija uređaja:12 GB12 GB
Unutarnja memorija:256 GB512 GB
SoC:Snapdragon 865Snapdragon 865
Povezivost:HSPA, LTE, NFC, Bluetooth 5.0HSPA, LTE, NFC, Bluetooth 5.0

 

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here