Danas velika većina proizvođača pametnih telefona proizvodi manje i veće verzije svojih uređaja. Apple, Google, Samsung, Huawei, svi oni proizvode svoje pametne telefone koji u nazivima imaju riječi kao što su ”Plus, Ultra, Pro” ili slično. OnePlus naravno, čini isto to. Obični, standardni OnePlus 8 čini oko 80% onoga što vam za veću cijenu može ponuditi OnePlus 8 Pro.

I uz to, nešto je manjih dimenzija. Sve to zajedno dovodi do toga da je standardni model nešto cjenovno pristupačniji od njegovog Pro brata, što bi trebalo ovaj pametni telefon učiniti još privlačnijim za kupce.

Je li i koliko jest OnePlus 8 privlačan i isplati li se kupiti novu iteraciju OnePlus-ovog pametnog telefona (pogotovo ako već posjedujete OnePlus 5, 6 ili 7), koje su sve pozitivne, a koje ne baš tako pozitivne strane ovog pametnog telefona, saznajte u još jednoj detaljnoj recenziji.

OnePlus 8

Je li OnePlus 8 pametni telefon za mene?

Prije nego što krenemo u dubinu recenzije, bilo bi dobro da se zapitamo jedno pitanje: za koga uopće jest OnePlus 8? Neki kažu da je ovo pametni telefon za dvije skupine ljudi. Jedna skupina je ona koja ne želi (ili ne može) potrošiti baš 1.000 dolara ili eura za jedan jako dobar pametni telefon visokog razreda, a koja želi ipak imati jedan takav uređaj.

Druga skupina korisnika kojoj bi se itekako mogao svidjeti OnePlus 8 je ona skupina koja želi velike pametne telefone, sa puno memorije, dobrim kamerama i brzim procesorom, s time da taj uređaj nužno ne mora biti najveći, najbrži i sa najboljim kamerama.

OnePlus 8 dizajn

Dizajn uređaja: podizanje letvice lagano prema gore

OnePlus je jedan od brandova koji je poznat po tome što se od svojih početaka vodio krilaticama ”moderno” i ”jednostavno”. Svaki dosadašnji pametni telefon osmišljen je na temelju ove dvije ”misli vodilje”, što se i danas vidi, no malo drugačije nego što je to na primjer, bio slučaj kod OnePlus-a 5 i 6.

Prijašnji OnePlus pametni telefoni su, što se izgleda i dizajna tiče, bilo malo dosadnjikavi. OnePlus je tek od ”sedmice” počeo uvoditi neke malo veće promjene, koje se najviše ogledaju po tome da uređaji dolaze u više boja, što daje više na živosti i privlačnosti telefona. Novi OnePlus 8 dostupan je u više različitih boja, no ono što je najbolje u vezi samoga dizajna jest izgled kućišta i samog uređaja.

OnePlus 8 test

OnePlus 8, po onom ”premium” dojmu kojeg ostavlja po pitanju izgleda telefona, jako podsjeća na najbolje ”premium” pametne telefone, kao što je na primjer, Samsung Galaxy Note 10. Kućište, izrađeno od stakla, izgleda prekrasno i ako ste ljubitelj staklenih kućišta, znajte da će vam se ovo svidjeti i da ćete se u njega zaljubiti na prvi pogled. Kućište OnePlus 8 pametnog telefona izrađeno je od Gorilla Glass stakla (nisam siguran je li u pitanju verzija 5 ili 6), što uređaju daje i na privlačnosti i na izdržljivosti.

Jedina negativna strana staklenog kućišta jest ta što, kao i svako drugo stakleno kućište, i ovo sakuplja jako lako jako puno otisaka prstiju. Nakon nekoliko sati korištenja, vaš će OnePlus 8 izgledati pun mrlja i otisaka, tako da ne bi bilo loše staviti ga u neku zaštitnu masku. Prozirna zaštitna maska od silikona neće previše ”poružniti” ovaj pametni telefon, a itekako će vam dobro doći kao dodatni sloj zaštite u slučaju padova ili kakvih grebanja, a i očuvat će ga od otisaka prstiju.

Izuzev lijepih boja i lijepog izgleda kućišta, dizajn OnePlus-a 8 je baš onakav kakav i očekujete od jedne perjanice osmišljene i stavljene na tržište ove godine: zaobljeni zaslon koji se lagano prelijeva preko rubova, ali ne do kraja. Kako se površina zaslona ne bi do kraja prelila na površinu kućišta, to sprječava aluminijski rub.

OnePlus 8 utori

On je jako tanak i u kombinaciji sa staklom sprijeda i otraga, na jedan jako dobar i otmjen način spaja staklene površine, što samo dodatno daje na profinjenosti i lijepom izgledu telefona. Sve u svemu, što se izgleda i dizajna tiče, može se reći da je OnePlus 8 podigao letvicu ionako dobrog i privlačnog dizajna malo prema gore, što će ovom uređaju samo donijeti dodatan broj bodova, pogotovo kod onih koje privlače lijepi pametni telefoni.

Što se samih dimenzija tiče, treba reći da je OnePlus 8 malko manji od Pro modela. Točnije, kraći je za oko 5, uži za oko 1.45 i tanji za oko 0.5 milimetara. I lakši je; OnePlus 8 teži 180 grama, što je za skoro 20 grama manje od mase Pro modela. Ono što će na prvi pogled upasti u oči kada uređaj okrenete jest modul kamera. OnePlus 8 ima tri stražnje kamere, koje su poslagane vertikalno.

Ako vam se više sviđa ovakav dizajn modula kamere, odnosno ako ste manje za one nove četvrtaste module kakve implementiraju iPhone 11 i Samsung Galaxy S20, onda će vam se i zbog ovog obilježja OnePlus 8 još više svidjeti. Tipke su standardno smještene, na donjoj strani uređaja nalazi se USB-C utor, te utor za SIM karticu. Jedino što se nalazi na gornjoj strani kućišta je sićušan mikrofon.

Ono što treba navesti u vezi OnePlus-a 8 jest njegov IP68 certifikat. Naime, nažalost taj certifikat neće imati sve verzije uređaja, već će to biti rezervirano samo za uređaje koji će se prodavati u samo nekim dijelovima svijeta (na primjer, SAD).

OnePlus 8 ekran

Zaslon: ništa posebno novo, no to i nije nužno loše

Zaslon standardnog OnePlus 8 pametnog telefona je jako kvalitetan, prikazivat će vam boje na jako ”živ” i ”jasan” način, no on se nije nešto posebno promijenio u odnosu na zaslon prošlogodišnjeg OnePlus 7T. Na primjer, OnePlus 7T imao je mogućnost osvježavanja slike od 90 Hz. Isto to preuzeo je i ovogodišnji model, što je pohvalno, ali ništa revolucionarno. OnePlus 8 Pro, s druge strane, može se pohvaliti razinom osvježenja od 120 Hz i skokom u pogledu rezolucije sa 1080p na 1440p. OnePlus 8 ima zaslon Full HD+ rezolucije, s time da je predefinirano postavljena razina osvježenja od 60 Hz. Onu od 90 Hz morat ćete namjestiti sami u postavkama.

OnePlus 8 recenzija

Usprkos nižim specifikacijama i nižoj kvaliteti u usporedbi sa Pro modelom, zaslon OnePlus 8 telefona je vrlo dobar. Nije odličan, ali je vrlo dobar. Full HD na Fluid AMOLED-u, kako taj zaslon zovu ovi iz OnePlus-a izgleda jako dobro, klasično ”amoledovski”. Boje su žive i bogate, a zahvaljujući 90-herznoj razini osvježenja, sve će izgledati još bolje i djelovat će još fluidnije. Sve u svemu, jako dobro, pogotovo ako se uzme u obzir to da je zaslon ”rastegnut” na 6.5 inča, jer da je zaslon manji, taj Full HD bi se još bolje ”osjetio”. No i ovako se nećemo žaliti. Zaslon je svakako još jedno od obilježja ovog modela koje zaslužuje palac gore.

Za razliku od starijih zaslona OnePlus uređaja, OnePlus 8 sada ima ”punch-hole” iliti rupicu u kojoj se nalazi selfie kamera. Rupica je smještena u gornjem, lijevom kutu i neće vam upadati u oči. Čitač otisaka prstiju nalazi se ispod zaslona, vrlo blizu donjeg ruba. Čitač je kao takav, opet dosta dobar i kvalitetan, ali sada da se baš radi o nekoj super klasi, ne radi. Ponekad je znao ”zaštucati” prilikom prepoznavanja otiska prsta, no to se događalo jako rijetko tako da je gotovo i zanemarivo. Sa čitačem otisaka prstiju, kao niti sa zaslonom uopće, nećete biti nezadovoljni.

 

OnePlus 8 performanse

Performanse: jako brze i jako dobre, što to se ponajviše može zahvaliti Snapdragonu 865

Bez obzira na to hoćete li svoj novi OnePlus 8 koristiti sa razinom osvježavanja na 60 ili 90 Hz, on će raditi jako brzo i poprilično fluidno, čak i kada na njemu budete željeli pokretati više zahtjevnih aplikacija odjednom. Što se samih mjerenja performansi tiče, treba svakako spomenuti to da je OnePlus 8 danas bolji od 98% svih uređaja čiji podaci postoje na 3DMark i Geekbench benchmark mjerenjima. To se naravno, najviše može zahvaliti njegovom Snapdragonu 865, najnovijem i najboljem procesoru kojeg je dosad Qualcomm osmislio, zbog čega OnePlus 8 ”šije” bez ikakvih problema sve ostale pametne telefone koji dolaze sa Snapdragonima 855, 855+ ili starijim.

Snapdragon 865 čini to da je OnePlus 8 pravi užitak za korištenje. Ako ste jedan od korisnika kojemu je važno da je njegov pametni telefon fluidan i brz te da nema raznoraznih ”zapinjanja”, onda ćete sa OnePlus-om 8 doći na svoje. Što god da pokrenete na njemu radit će jako dobro, brzo i onako kako bi i trebalo raditi na jednoj perjanici. Tome nije zaslužan samo Snapdragon 865, nego i 8 ili 12 GB radne memorije.

Ovisno o tome za koju verziju modela se odlučite, dobit ćete OnePlus 8 sa 8 ili 12 GB RAM. 12 GB je i dalje vrlo vjerojatno malo previše, dok je 8 sasvim dovoljno za jedan dobar, fluidan i bez trzanja zajamčen multitasking. Igre kao što su Call of Duty Mobile ili PUBG rade najvišim detaljima, izgledaju prekrasno i mogu sa sigurnošću reći da ćete na OnePlus-u 8 uživati igrajući svaku igru. To se može zahvaliti i Adreno 650 grafici, koja dolazi ”u paketu” sa Snapdragonom 865. Najkraće rečeno, što se performansi tiče, OnePlus 8 zaslužuje čistu peticu.

 

OnePlus 8 baterija

Vijek trajanja baterije: vrlo dobar i više nego zadovoljavajuć

Manje kućište i manji zaslon znače i manju bateriju. To je upravo ono što ćete dobiti sa OnePlus 8. Umjesto 4.510 mAh, ovaj model dolazi sa baterijom od 4.300 mAh. U usporedbi sa Pro modelom, ta razlika je zanemariva, no u usporedbi sa OnePlus 7T modelom koji je imao bateriju od 3.800 mAh, razlika je itekako primjetna, što je odlično. Najizravniji konkurenti OnePlus 8 modelu, kao što je Samsung Galaxy S20+, dolaze sa baterijom do 4.500 mAh, ali i po puno većoj cijeni, što znači da je OnePlus 8 jako blizu i vrlo vjerojatno, ako ćemo gledati samo bateriju, puno isplativiji od nekih razvikanijih modela.

Koliko će vam potrajati ta baterija od 4.300 mAh? Dosta dugo. Uz neko ”normalno” korištenje (što znači ako niste baš stalno ”na mobitelu”), baterija će vam izgurati i do dan, čak i malo više od toga. To je jako dobro i odličan pokazatelj da ”nije u mili amper satima sve”. Puno toga se pita i softversku optimizaciju telefona, što znači da ako je ona dobra i baterija će trajati dulje. Ako niste prezahtjevan korisnik i ako ne igrate igre više sati dnevno, ako niste stalno na Viberu, WhatsApp-u ili YouTubeu, onda će vam vaš novi OnePlus 8 potrajati, kao što sam rekao, do dan i 5-6 sati.

Baterija od 4.300 mAh naravno podržava i mogućnost brzog punjenja i to do 30W, što je isto vrlo dobro, dapače pohvalno. Ono što nije pohvalno jest to što obični OnePlus 8 ne podržava bežično punjenje. Zašto je to tako, ne znam, valjda su tu željeli uštedjet (a mogao je podržavati, budući da uređaj ima stakleno kućište). Ako vam je ovo toliko važno, onda će vam to biti veći minus. Meni osobno nije, tako da mi je ovo bilo vrlo zanemarivo.

Brzi punjač od 30W, kojeg ćete dobiti zajedno u pakiranju sa telefonom, puni zaista brzo. Od 0 do nekih 70-ak posto trebalo mu je oko 32 minute, dok mu do 100% treba nekih malo jače od sat vremena. Što se baterije tiče, kada se podvuče razlomačka crta i sve zajedno zbroji i oduzme, mislim da ćete biti vrlo zadovoljni. Baterija će vas oduševiti svojom trajnošću, brzinom dopunjavanja i punjenja, a razočarat će vas (u manjoj ili većoj mjeri) time što ne dolazi sa mogućnošću bežičnog punjenja. Sve u svemu, zaključit ću da je OnePlus 8, što se baterije i autonomije tiče, jako dobar.

 

OnePlus 8 kamera

OnePlus 8: Kamere

Jedno od obilježja po kojem se najviše razlikuju OnePlus 8 i OnePlus 8 Pro je, osim zaslona, obilježje kamera. Pro model ima noviji i bolji glavni senzor, kao i telefoto osjetljivu leću, dok ”obična osmica” ima stariji, ali recikliraniji glavni senzor, a umjesto telefoto osjetljive leće ima makro leću. Je li i OnePlus 8 mogao imati telefoto leću, možda jest.

Glavni senzor uređaja je Sonyjev IMX586 senzor od 48 megapiksela, odnosno 12 megapiksela, ako ćemo u obzir uzeti tehnologiju vezivanja piksela iliti ”pixel binning”. OnePlus 8 nema na kamerama mogućnost optičkog zumiranja. Umjesto optičkog, sav posao zooma odrađuje se digitalno. Minus? Definitivno. No ono što je dobro jest to što OnePlus 8 dolazi sa ultra-širokokutnom lećom.

OnePlus 8 kamere

Što reći o kvaliteti fotografija?

One mogu biti jako dobre i mogu biti loše, ovisno o mnoštvo čimbenika koji utječu na to. Naravno, ako ćete fotografirati samo koristeći glavni senzor i ako ćete te fotografije fotografirati u uvjetima idealnog osvjetljenja, ako ti objekti neće biti pokretni, već statični, onda će fotografije ispasti jako dobro. Ne u razini Google Pixela ili Galaxyja S20+ i Ultra, ali će biti jako dobre. Oštrina fokusa, boje i izloženost bit će u ovakvim uvjetima na najvećoj mogućoj razini i osigurat će vam najbolje moguće fotografije koje OnePlus 8 može dati. Ako budete koristili ultra-širokokutni senzor, te fotografije će biti dosta oštre i ”čiste”, ali će djelovati nekako ”isprano”. Makro senzor je dobar. Ništa više i ništa manje.

Najveći problem vjerojatno je u zumiranju. Sve što je iznad dvostrukog zooma značit će značajan gubitak u detaljima i jasnoći fotografija. Ako budete zumirali do maksimalnih deset puta, očekujte i maksimalnu zamućenost fotografija. Tu čak niti OIS i EIS neće Bog zna koliko pomoći.

Što se selfie kamere tiče, ona je u redu. Obične selfie fotografije odrađivati će bez većih problema. Boje, izloženost, fokus, sve će biti sasvim OK.

OnePlus 8 ima mogućnost snimanja videozapisa u 4K rezoluciji do 60 sličica po sekundi. Ako vam je to dovoljno (a ne znam zašto ne bi bilo, s obzirom na to da je 8K nešto čime ćemo se iskreno baviti tek za nekih 5-6 godina), bit ćete više nego zadovoljni. Možete snimati i u super sporom načinu snimanja, ali samo u HD rezoluciji i do 480 sličica po sekundi.

Opet, kada se sve zbroji i oduzme, može se reći da su kamere OnePlus 8 modela dobre (pogotovo ako uzmemo u obzir to da OnePlus 8 želi biti perjanica i da želi biti u tom razredu). Ako tražite pametni telefon s odličnim kamerama, ako imate izbor, ne bih vam baš preporučio OnePlus 8, jer se kvalitetom fotografija i videozapisa ipak ne može nositi sa Huaweijem P40, Samsung Galaxyjem S20 i iPhoneom 11. To ne znači da su kamere ”loše”; daleko od toga, ali da se mogu nositi sa kamerama ostalih konkurenata, ne mogu.

Primjeri fotografija dobivenih s OnePlus 8 kamerom:

OnePlus 8 test kamere OnePlus 8 test kamere OnePlus 8 test kamere OnePlus 8 test kamere OnePlus 8 test kamere OnePlus 8 test kamere OnePlus 8 test kamere

 

Softverska strana: novi, ”osvježeni” OxygenOS 10 i Android 10

Ono što mi se jako svidjeli (i za što vjerujem da će se svidjeti i vama) jest OxygenOS 10. OnePlus pametni telefoni su, od svojih početaka pa sve do danas, poznati kao telefoni koji u sebi imaju zaista fantastična i odlično osmišljena korisnička sučelja. Ove godine proizvođač je samo nastavio gdje je stao lani, što je po mom mišljenju, samo i ono što je trebao učiniti.

OnePlus 8 zaslon

Nikakve drastične izmjene nisu bile potrebne, čega su svjesni i u OnePlus-u. Najveće izmjene dolaze u obliku tamne teme i Shelf mogućnosti. Novi Dark Mode 2.0 sada će činiti to da svaka aplikacija bude ”tamna”, što je odlično, jer ne zaboravite da OnePlus 8 na sebi ima AMOLED zaslon, što znači da svi pikseli koji su isključeni dodatno štede bateriju uređaja, čime se dodatno povećava njezina trajnost.

Korisničko sučelje je, kao što je to bilo i ranije, jednostavno za korištenje, izgleda i djeluje moderno i nema previše onih ”bloatware” aplikacija, kakve ćete u izobilju pronaći kod nekih drugih pametnih telefona. Isto tako, što se tiče softverskih nadogradnji, OnePlus 8 se to itekako ima čime pohvaliti. Nadogradnje su redovite i ne kasne, kada ih dobiju druge perjanice, dobiva ih i OnePlus 8. Svi oni koji žele više mogu sudjelovati u posebnom programu koji OnePlus pruža: beta testiranju novih mogućnosti, koje vi kao korisnik možete isprobati prije nego što one postanu dio OxygenOS sučelja.

 

OnePlus 8 cijena

Je li OnePlus 8 i dalje ”ubojica perjanica”?

Tijekom proteklih godina, OnePlus se polako, ali sigurno penjao što se tiče cijene i omjera uloženog i dobivenog. Na početku OnePlus slovio je kao ”ubojica perjanica”. To je i bio. Zahvaljujući dosta nižoj cijeni u odnosu na konkurenciju, ali i dobrim specifikacijama, OnePlus pametni telefoni jedno vrijeme zaista i jesu bilo ”ubojice perjanica”.

Je li i OnePlus 8 ubojica perjanica? Daleko od toga. Cijenom je još uvijek niži u odnosu na konkurenciju (pogotovo u odnosu na iPhone i Samsung), no svake godine OnePlus telefoni sve se više penju što se cijene tiče. Dodatni skok u cijeni kod ovogodišnjih modela dogodio se zbog Snapdragona 865. Danas na tržištu, na internetskim trgovinama OnePlus 8 možete pronaći po cijeni od 700 američkih dolara. Naravno, kada uređaj dođe na hrvatsko tržište, cijena će biti nešto drugačija.

 

Isplati li se kupiti OnePlus 8?

Kratko i jasno – da. Što sve dobivate za tih 700-injak američkih dolara koliko ovaj pametni telefon košta? Za početak, dobivate telefon koji izgleda izvrsno, ostavlja onaj ”premium” dojam u ruci i izrađen je od materijala koji mu dodatno daju na tom ”premium” atributu. Dobivate i uređaj sa jako dobrim Fluid AMOLED zaslonom, koji ima mogućnost osvježenja slike od 90 Hz.

Dobit ćete i jako dobru bateriju s brzim punjenjem do 30W, dobre kamere (nisu odlične, pogotovo ne ako ih idemo usporediti sa Galaxyjem S20+, Google Pixelom 4 ili Huaweijem P40) i ono što je možda najveći adut, dobit ćete Snapdragon 865, što će vam osiguravati vrhunsku fluidnost, brzinu u radu i fantastičan multitasking. Kad se sve zbroji i oduzme, može se zaključiti da je OnePlus 8 solidna nadogradnja sa prošlogodišnjeg modela.

OnePlus 8 glavna kamera

OnePlus 8 tehničke specifikacije:

 • Dimenzije: 160.2 x 72.9 x 8 mm
 • Masa: 180 grama
 • Materijali izrade: Staklo sprijeda i otraga, aluminijski okvir
 • Vodootpornost: Da, po IP68 certifikatu (ne sve verzije uređaja)
 • Zaslon: Fluid AMOLED, 6.5 inča, rezolucije 1080p, gustoće točkica od oko 402 ppi, s mogućostima osvježavanja od 90 Hz
 • OS: Android 10 plus OxygenOS 10
 • SoC: Snapdragon 865 osmojezgreni, plus Adreno 650 grafički ko-procesor
 • Utor za microSD: Ne
 • ROM: 128 ili 256 GB
 • RAM: 8 ili 12 GB
 • Kamere: stražnja trostruka (48 MP, f/1.8, 25mm (širokokutna), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS, 16 MP, f/2.2, 13mm (ultra-širokokutna), PDAF 2 MP, f/2.4, (makro), selfie od 16 MP (širokokutna)
 • USB: Tip-C, reverzibilni konektor
 • Čitač otisaka prstiju: ispod zaslona
 • Baterija: 4.300 mAh neizmjenjiva, s mogućnostima brzog punjenja do 30W
 • Cijena uređaja: oko 5.000,00 kn

 

Prednosti:

 • Prekrasan dizajn i ”premium” materijali izrade
 • Jako dobar zaslon
 • Fantastične performanse i vrhunska fluidnost
 • Dosta dobar vijek trajanja baterije

Nedostaci:

 • Ne postoji bežično punjenje
 • Kamere su samo dobre

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here